Hur man blir ett vinkännare

Om du är en oenofil (en älskare av vin), undrar du förmodligen vad som håller dig från att bli en sann kännare. Lyckligtvis behöver du inte vara en vinmakare eller ha en källarekällare för att uppskatta fint vin. Med en anteckningsbok och några flaskor, är du väl på väg.

Steg

Del 1 av 4:
Bygga ditt vin know-how
  1. Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 1
1
Drick vin med 4 s i åtanke. Även om du inte vet mycket om vin, vet du förmodligen att det är ett visst sätt du är förment att dricka det. Verkligen kan du dricka det men du vill - men för att få ut det mesta av sin arom och smak har en legitim konst bildats. Här är grunderna i fyra steg:
  • Se det. Undersök färgen. Om det är äldre blir en vit mörkare och en röd kommer att bli lättare (i stort sett). Färgen kan också berätta lite om den åldrande bearbetade användningen. En Chardonnay, till exempel, kommer att vara mer gyllene om åldras i ekfat.
  • Virvla runt. Kappa sidorna av glaset genom att vrida vinet runt försiktigt. Detta släpper aromen, vilket hjälper dig att verkligen smaka på vad som står framför dig.
  • Lukta på det. Om det är vit, leta efter citrus-y eller tropiska anteckningar, som citron och lime, eller till och med melon. Du kan också kunna upptäcka vanilj eller ek. Generellt sett producerar svalare platser mer citrus-y, tangy viner. Om det är rött, leta efter bär eller plommon dofter. Kylare platser kommer att falla på den röda bärsidan av spektret (som jordgubbe och körsbär), medan varmare platser kommer att visa upp mörkare dofter, som Blackberry eller Plum. Du hittar också kaffe, rök och choklad som större contenders.
  • Håll truten. Detta kommer att vara en kombination av smak och lukt. När du sippar det, fråga dig själv om du gillar det eller inte. Då kan du flytta till varför.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare Steg 2
    2. Veta din tanniner och terroir. Oenofiler och connoisseurs kommer att kasta runt termen "tannin." Detta är ett texturement av vin som gör det "torr." Prova en mycket "torr" vin, och du kommer att få mening för vad detta ord betyder (uppenbarligen någon vätska är inte faktiskt torr). Tanniner är naturligtvis förekommande i druvor (och bark och trä och löv, faktiskt) och de lägger till en bitterhet, astringency och komplexitet till ett vins smak. För rekordet gäller detta till största del till röda viner.
  • "Terroir" är i grunden vinets bakgrund - klimat och jordtyp av var den odlades, topografi och vilka andra växter växte i området. Detta påverkar i stor utsträckning druvorna. När allt kommer omkring, vissa viner (amerikanska) flaskas av druv, säkert, men andra (europeiska) flaskas bara av regionen. Terroir är det som gör ett vin, ja, själv.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare Steg 3
    3. Få dina temperaturer rätt. Varje typ av vin ska serveras med en något annorlunda temperatur för sin bästa smak på ytan. Här är vad du borde veta innan du slänger den vinprovning Gala och bjuda in alla dina vänner över till ditt hus:
  • Rött vin ska serveras mellan 59-64 ° F (15-18 ° C)
  • Rosa eller roséviner bör serveras något kyld runt 44-55 ° F (7-13 ° C)
  • Vitt vin och mousserande vin bör hållas i kylskåpet under 43-50 ° F (6-10 ° C)
  • Efter det underbara vinprovningspartiet, se till att du dricker lätta viner (mindre alkohol, cirka 11%) 3 dagar efter öppnandet. Dolder Wines är bra för konsumtion upp till en vecka.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare steg 4
    4
    Använd det högra glaset. Varje typ av vin gör bäst i en viss storlek och form av glas för att öppna sin arom till fullo. För att göra din vin rättvisa, lägg den i rätt glas:
  • Ett vanligt vinglas kommer att göra det bra för de flesta röda. En Cabernet Sauvignon borde ha en lite högre, smalare skål och se till att din Pinot Noir Pour är bara en uns eller två.
  • Vita viner är också bra i standardglasögon - men Chardonnay behöver en något bredare rand.
  • En hamn måste vara i en stor flöjt Madeira borde vara i en stor hock-glasskärm är bäst i ett smalt Martini-esque-glas.
  • Vintage mousserande viner är bäst i en coupe, tulpan eller flöjt.
  • Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 5
    5. Vet hur man håller glaset också. Du kommer aldrig att misstas för ett vinkännare om du håller ditt glas felaktigt. Att se ut som en expert, hålla och svänga vin som det är ditt jobb, se till att du håller glaset med sin stam. Detta går dubbla för vita viner som kyls - du vill inte ha värmen av dina händer som värmer skålen och ändrar smaken.
  • Att virvla runt vinet runt skålen, rotera på din handled, inte hela din arm. Lukten av vinet kommer då att fylla skålen på glaset, öppna upp sin smakprofil.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare steg 6
    6. Bekanta dig med hur man beskriver ett vins arom. Att vara ett vinkännare är huvudsakligen att kunna beskriva vad du provar och känner igen vad som händer på din palett. För att komma på ett vins arom finns det i allmänhet fem kategorier: fruktig, mineral, mejeri och nutty, söt och trä och kryddig och smaklig. Här är vad "smak" faller under varje:
  • Fruktig. Ganska mycket någon frukt, inklusive arom av sylt
  • Mineral. Flint, stenar, jord, bensin
  • Mejeri och nutty. Smör, grädde, jäst, bröd, toast, grillad nötter, kex, mandel
  • Söt och trä. Choklad, Kola, Butterscotch, Honung, Vanilj, Ek och Cedar
  • Spicy och Savory. Tobak, rök, lakrits, peppar, tryffel, bacon, kaffe, kanel
  • Del 2 av 4:
    Odling av en smak
    1. Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 7
    1. Gå till en vinbutik och fråga personalen för rekommendationer. Leta efter flaskor vin med nedskrivningar nära dem, tilldela citat och högtidningsbetyg. Försök att gå när du vet att butiken håller en provsmakning med prover - för många är det på lördag morgon. Välj personalen hjärnor - vad är deras favoriter och varför?
    • Kom med med en måltidsplan i åtanke. På det sättet kan du köpa viner som matchar smaken av maten du serverar och börjar utforska kombinationer. Som en tumregel går röda viner med röda köttvita viner med vitt kött. Och champagne går med nästan allt, men behärska grunderna först.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare steg 8
    2. Delta i en lokal vinprovning eller en vinvärkeklass. Dessa hålls hos vuxenskolor, vinskolor, vingårdar och fina restauranger. Känner inte skrämmande - många människor som tror att de kan skilja mellan en $ 2 flaska smuts och en fin årgång kan ofta inte.
  • Om du besöker en vingård, ta tid att gå in för mer än bara provsmakningen. Du lär dig hur vin är gjort, se hur druvorna odlas och lärs på rätt procedur för att dricka vin.
  • Bilden med titeln blir ett vinkännare steg 9
    3. Gå med i en vingrupp. Vin är trendig. Det finns vinbarer, vinbutiker, vinnyhetsbrev och till och med vinpodcaster. Att hitta en grupp vinälskare i ditt område är förmodligen mycket lättare än du tror att det är. Att hitta likasinnade personer som har anslutningar och vet vad som händer i området är det första steget att utveckla din expertis.
  • De flesta grupper har individer på alla nivåer - från de som vill köpa sin egen vingård till dem som bara gillar att dricka vin. Det kommer att finnas en plats för dig i din.
  • Bilden med titeln Bli ett vinkännare steg 10
    4. Ha en informell provsmakning hemma, en väns hus eller en BYOB-restaurang där varje person ger en annan flaska vin. På så sätt kan du smaka på en massa olika saker utan att spendera mycket pengar. Och, för att inte tala om, får du en hel del vinupplevelse (och vin!).
  • Se till att du har palettrengöringsmedel att munch på eller dricka mellan sippor. Hålla sig till blid crackers (som vattenkakor) eller bröd (en vanlig fransk loaf-inget kornigt) och vatten. Graber oliver och sällsynt rostbiff används också ibland. Håll dig borta från ostar och frukter som normalt serveras med viner, eftersom de kommer att maskera den sanna smaken av varje.
  • Bildtiteln blir ett vinkännare steg 11
    5. Köp en anteckningsbok (eller få appen för det). Nu när du är helt nedsänkt i den breda världen av viner, få något att komma ihåg dina erfarenheter med. Detta kan vara så enkelt som en anteckningsbok och penna eller en app på din telefon (sök efter "Vin dagbok" eller något liknande). På så sätt kommer du ihåg vilka flaskor du älskar, som du hatar, och egenskaperna hos varje vin du kör över.
  • Vissa webbplatser som Cellartracker är samhällsbaserade. Du kan sedan dela och jämföra anteckningar med andra oenofiler och dyka huvudet först i det cybervinskande samhället också.
  • Del 3 av 4:
    Utveckla din palett
    1. Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 12
    1. Börja utforska vinsorter. Många börjar med en fruktig vit vit som är subtil i smak och vissa råkar stanna där. Du har förmodligen ett par viner som du vet är säkra - så börja förgrena sig! Flytta till Rose Wines, och börja byta till röda med en hämnd. Även om du inte gillar det, nu du känna till Om du gillar det eller inte.
    • Inte bara om du byter sorter, men byta varumärken och år också. Bara för att du inte tycker om en producents Chardonnay betyder inte att du inte gillar någon annan. Varje vin är unikt - och det kan också bero på ditt humör.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare steg 13
    2. Hitta din "A ha!" vin. Massor av människor spenderar år i riket av, "Åh, jag bryr mig inte riktigt om robusta röda," eller "Moscato är bara för söt," och deras expertis och förståelse stannar där. Och sedan bam - en "a ha" Vin träffar. Det är det vinet där du kan faktiskt smaka cedertaren, eller röken, eller choklad. Helt plötsligt, du förstår. Och hur hittar du din "a ha" vin? Försök och fel.
  • Och en "a ha" Vinet behöver inte vara bra eller, snarare, en du gillar. Det måste helt enkelt vara en där helt plötsligt får din palett. Det kan sortera ut olika aromer i ett enda glas och vet vad det tycker om och ogillar och bättre än, Varför.
  • Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 14
    3. Börja undersöka. Nu när du har fötterna våta, börja gå utanför din egen cirkel för information. Läs böcker och bloggar på vin. Prova Den nya Sothebys vinodyclopedia av Tom Stevenson Orwineeducation.com, där du även kan ta quizzer på din växande vinkunskaper. Köp vin guider. Prenumerera på vinmagasiner. Möjligheterna är nästan oändliga.
  • Prenumerera på gratis, informativ online vin nyhetsbrev. Gör en snabb Google-sökning efter välrenommerade webbplatser som ägnas åt att bygga ett samhälle av vinälskare.
  • GrapraDio är en podcast som ägnas åt vin - även i mitten av rusningstiden, kan du hona dina färdigheter.
  • Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 15
    4. Få djupare och djupare. Så du har smaken av en Pinot Grigio nere. Du vet skillnaden mellan en bra merlot och en bra cabernet. Men det finns så mycket mer till det än det. Du har gjort grunderna, så låt oss bli djärva. Här är några att försöka:
  • Syrah / Shiraz
  • Malbec
  • Petit sirah
  • Mourvedre / Monastrell
  • Touriga Nacional
  • Cabernet Sauvignon
  • Petit verdot
  • Del 4 av 4:
    Bli en sann kännare
    1. Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 16
    1. Börja bredda din "vinbeskrivande" ordförråd. Skillnaden mellan någon som älskar vin och någon som är ett vinkännare är i stort sett det faktum att de säkert kan prata om det till andra (och exakt, att starta). Här är några mål att träffa när du beskriver dina nästa glasögon:
    • Du kan nämna mer än 2 frukter som smaker i vinet
    • Du kan namnge mer än 3 andra egenskaper som kanel, oregano, rosor, krita eller bakspetsar
    • Vinets gom förändras från det ögonblick du smakar det för det ögonblick du sväljer, och du kan identifiera hur
  • Bild med titeln blir ett vinkännare steg 17
    2. Prova mousserande viner, isviner och efterrättsviner. Du har gått djärvt, nu låt oss gå lite av huvudvägen: prova andra viner, som mousserande, efterrätt och isviner (isviner är gjorda av druvor som har upplevt en frost). De är inte de viner du kommer att uppleva med en huvudrätt på en 5-stjärnig restaurang, men de är viktiga ändå.
  • Upplev viner från en mängd olika länder och olika platser, som en ny Zeeland och brittiska viner, eller viner från South Dakota och Idaho. Håll inte bara till Kaliforniska viner eller europeiska viner - även när det gäller söta, efterrättsviner.
  • Bild med titeln Bli ett vinkännare steg 18
    3. Lär dig om olika druvsorter. Traditionellt fint vin gjordes av främst franska druvsorter, men nu används ett mycket bredare utbud av druvsorter. Vinodlingar poppar upp överallt och "terroir" av din genomsnittliga druva förändras. Hur känner du dig om varje region och sort?
  • Frankrike, Italien, Spanien, Kina, Turkiet, och USA är de främsta producenterna av vin (även om de inte är de enda), och var och en har specifika sorter av druvor som kan odlas i sina respektive regioner. På grund av detta kommer viner från olika områden av världen att smaka annorlunda. Vad tar du på dem?
  • Bilden med titeln blir ett vinkännare steg 19
    4. Gå tillbaka till grunderna. Nu när du är en världsresenär när det gäller vin, gå tillbaka till de allra första vinerna du försökte. Det kommer att bli sådan skillnad att du undrar vem personen var som smakade det ursprungligen, eller hur det är möjligt att vinet har helt morfat - men det är otvetydigt att det har. Ta den grundläggande Chardonnay som sitter i ditt skåp och tar en sipp, basker på dina framsteg.
  • Det blir uppenbart för dig hur mycket din palett har förändrats. Det blir också uppenbart som vinner du älskar och som du inte ens kommer att störa att försöka längre. För en riktig utmaning, få blinda smakstestglas och se om du är konsekvent.
  • Bildbeteckningen blir ett vinkännare steg 20
    5. Leta efter en vinskola i ditt område. De flesta värdkurser eller provningar, som erbjuder dig en sorts "certifikat" eller "ackreditering" Vid efterbehandling. Lokala vuxna skolor och restauranger håller också vinvärkeklasser. När folk frågar om du vet vin, kan du nämna att du ens studerad Det.
  • Men för rekordet, precis som något annat, gör du det inte behöver skolan för att bli en kännare. Det är bara ett enkelt sätt att bevisa att du känner dina saker.
  • Bild med titeln Bli ett vinkännare Steg 21
    6. Ta domstolen av masterstest. I Amerika, att vara en mästare sommelier, måste du ta domstolen av masterprov. Det finns en kurs du kan ta (du måste ansöka), även om du kan ta provet utan att ta kursen. Det här är så högt som du kan komma i vinvärlden - och det kommer med ganska märke på respekt.
  • De erbjuder också internationella kurser. För närvarande finns det bara 140 mästare sommelier i Nordamerika. Klar att vara nästa?
  • Expertråd

    När du lär dig om vin...

    • Drick det ofta: Det viktigaste du kan göra för att lära dig om vin är att bara smaka på det. Du kan läsa mycket, men en bok kommer aldrig att kunna berätta exakt vad ett vin smakar som. Du måste verkligen se det själv.
    • Läs om vinframställningsprocessen: Du måste förstå många olika saker för att förstå vin. Försök läsa en omfattande bok om vinframställningsprocessen. Helst bör det täcka allt från att skörda druvorna till fermentering till efterföljande åldrande, men det bör också diskutera faktorer som klimatet, jorden och vattnet.
    • Lär dig om olika regionala viner: De stora vinregionerna är uppdelade i den gamla världen, som är Europa, och den nya världen, som inkluderar USA, Australien, Chile, Nya Zeeland, och så vidare. Alla dessa platser har olika vinodlingsprocesser, och de har även en annan lagstiftning som kan påverka hur vinet visar sig, som regler om vilken typ av druvor som kan användas eller hur mycket alkohol kan vara i vinet. Förståelse som hjälper dig att förstå vilka smaker att förvänta sig av ditt vin.
    Från Murphy perng
    Certifierad vinkonsult

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Par vin med en måltid, medan du smakar vinet och äter din måltid vara medveten om upplevelsen och skriv ner den största parningen
  • Gör vin billigt hemma. Det finns startpaket hemma Brew Supply-butiker eller online-du lär dig om gravitation, jäst, fermentationssteg, förtydligande och justera jäst och smakämnen som ek. Vinets smak förändras mest snabbt under de första månaderna av jäsning.
  • Om du får chansen, spendera tid i en region som är känd för sitt vin, som Bordeaux-regionen i Frankrike. Du hittar utmärkta viner till låga priser och drar nytta av den lokala kulturen av vinvärden.
  • Varningar

    Var inte rädd för att komma igång. Ingen föddes med att veta allt om vinhoppet rätt in och få fötterna våta.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande