Hur man förvärvar smaken för vin

VIDEO

Några av oss är enamored med tanken på att gå på vinresor eller dricka ett glas vin vid speciella tillfällen men kan inte låta bli avstängd av den starka smaken. Lyckligtvis, förvärva en smak för vin är lättare än du tror. Det är oftast en fråga om att låta dina smaklökar vara vana vid smakerna som karakteriserar vin. Det finns trots allt så många olika sorter, det finns något där ute för alla!

Steg

Metod 1 av 3:
Smaka vin korrekt
  1. Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 1
1. Häll ett glas vin och låt det sitta i 5 till 30 minuter. Nyöppnat vin behöver utsättas för luft så att den oxiderar och producerar en mer mild och trevlig dryck. Dricker vin så snart flaskan öppnas kan ge vinet en tunn kropp i stället för en fylligare smak.
Expert svar
Q

När du frågade hur någon skulle smaka vin...

Samuel Bogue

Samuel Bogue

Certifierad Sommeliersamuel Bogue är vinchefen för NE Timeas Restaurant Group i San Francisco, Kalifornien. Han fick sin Sommelier-certifiering 2013, är en Zagat "30 under 30 år" Prisvinnare, och är en vinkonsult för San Francisco Bay-områdets bästa restauranger.
Samuel Bogue
EXPERTRÅD

...Sam Bogue, en sommelier, säger: "Börja med att titta på vinet. Var uppmärksam på färgen, och om det är transparent eller ogenomskinligt. Då gillar jag att lukta vinet, sedan svänga det i glaset, lukta sedan det igen. Jag tror att du får lite av en annan doft innan du lovar vinet. Försök att tänka på vad frukter, kryddor eller örter lukten påminner dig om."

  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 2
    2. Använd ett ordentligt vinglas. Det klassiska vinglaset fäller aromerna i vinet så att du kan lukta det mer exakt. Vissa vin aficionados sätter även sina näsor i glaset för att fånga alla luktar. Du kan uppleva lukt som liknar klippa frukt, malet örter eller till och med varmt te.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 3
    3. Virvla runt vinet i ditt glas. Observera hur vinet pinnar till sidan av glaset eller om det slösar runt snabbt. Dessutom, titta på färgen på vinet. Experter kan berätta hur ett vin kommer att smaka bara genom att titta på det. För nu vill du vara uppmärksam på hur vinet beter sig jämfört med hur det smakar.
  • När ett vin har "ben", betyder det att det pinnar på sidan av glaset och innehåller mycket fruktjuice.
  • Den mörkare och djupare färgen på ett vin, den djupare smaken ska vara.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 4
    4. Ta en sipp av vin. Se till att den strömmar över spetsen på tungan, båda sidorna, under, och in i din muns baksida. Efter att ha märkt smakerna, svälja eller spita ut vinet, andas sedan genom din munningsluft över alla delar av tungan igen. Detta kommer att få smaken från vinet att förändras, ibland helt plötsligt och kraftigt.
  • Tasting noter är de enskilda smakerna du kan välja ut ur den övergripande erfarenheten av ett visst vin.
  • Först kanske du inte kan välja bort smaker som choklad eller ek, men träning kommer att träna dina smaklökningar för att känna igen ovanliga smaker.
  • Du kan fuska genom att titta på flaskans etikett eller fråga någon annan vad de smakar tills du kan börja plocka ut specifika anteckningar på egen hand.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 5
    5. Utveckla din smak. Håll reda på vad du smakar i vissa viner och vad du gillar och gillar inte. Skriv ner dina intryck av varje vin. På så sätt kan du gå tillbaka och referera till tidigare provningar och leta efter mönster i dina önskemål.
  • Vin har fyra grundläggande komponenter: smak, tanniner, alkohol och surhet. Var och en av dessa komponenter sträcker sig i intensitet i olika viner och kommer att påverka om du gillar ett visst vin eller inte.
  • När du fortsätter att prova olika viner kan du hitta att torra röda viner inte är din favorit, men du gillar en torr och tårta vitvin.
  • Metod 2 av 3:
    Försöker olika sorter
    1. Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 6
    1. Prova olika typer av vin. Du kanske tror att du tycker om vin eftersom de du har försökt är inte kompatibla med dina önskemål. Men genom att exponera dig för ett brett utbud av viner, kommer du att öka sannolikheten för att du hittar minst ett slag som du verkligen tycker om.
  • Bilden med titeln förvärva smaken för vinsteg 7
    2. Smala saker ner genom att börja med en typ av vin. Var inte överväldigad av mängden viner som är tillgängliga. Det enklaste sättet att bryta ner dem är i vita och röda kategorier. Därifrån kan du börja testa din smak på blandningar, åldrar och till och med enskilda vingårdar.
  • Sötare vita viner som Viognier eller Riesling kan vara lättare för en nybörjare att uppskatta än en mycket torr Sauvignon Blanc eller en Oaky Chardonnay.
  • På samma sätt för röda viner kan zinfandeller med mer uttalade fruktsmakar vara mer tillgängliga än torrare viner som Cabernet eller Pinot Noir.
  • Olika blandningar av vin kombinerar egenskaperna hos olika druvor för att skapa balanserade och komplexa smaker.
  • Det finns mer att vinka än helt enkelt rött eller vitt. Rodnar, isviner, mousserande viner, madeiras, hamnar och sherries är alla olika metoder för att bearbeta frukt, juice eller vinet.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 8
    3. Experimentera med viner från olika länder. Beroende på var ett vin kommer att avgöra hur det luktar och smakar. Några av de mest populära och tillgängliga vinerna kommer från Frankrike, Italien, Spanien, Argentina och USA.
  • Olika länder varierar i marktyper samt produktionsmetoder. Detta skapar en helt ny värld av alternativ att försöka.
  • I allmänhet har nya världsviner från Kalifornien och Sydamerika mer uttalade fruktsmakar och är mindre torra än viner från Frankrike eller Italien.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 9
    4. Jämför gammalt vin och nya viner. Åldern av ett vin kommer också att bestämma sin smak och arom nyanser. Prova både unga och gamla viner, och om möjligt köpa en sats av samma vin och dricka en från varje år för att uppleva de subtila förändringarna ett vin går igenom när det ändras över tiden.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin steg 10
    5. Blanda vin med andra ingredienser. Vin snobbar dyker upp sina näsor på tanken på att blanda vin med andra saker, men vin på is, blandat med fruktjuicer, blandade med sprit eller likörer, eller andra saker resulterar ofta i stora provsmakningar.
  • Lägg till is, speciellt med tyngre, sötare eller mycket rika viner. Isens kyla numrar lite dina smaklökar, vilket lättnar styrkan (och astringent egenskaper) av några viner, särskilt röda.
  • Metod 3 av 3:
    Utforska vin med andra
    1. Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 11
    1. Gå till en vinprovning. Det bästa sättet att lära sig mer är att delta i vinprovningar med vänner på lokala vinbutiker, barer, eller till och med konstgallerier. Fördelen med att gå till en vinprovning är att du kan prova flera typer av viner utan att begå en flaska du kanske inte gillar.
    • Vissa vinprovningar har små förfriskningar för att rengöra din smak mellan viner såväl som skopor för att spyna ut vin så att du inte av misstag dricker motsvarigheten till en hel flaska.
    • Dra inte nytta av din värd. Målet är att smaka nya viner, inte bli full.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vinsteg 12
    2. Besök en vingård och ta en rundtur. Vin turer är populära över hela världen och de är ett bra sätt att lära sig om processen att göra vin och alla detaljer som går in i ett enkelt glas.
  • Kom beredd att gå på vingårdens grunder och kom ihåg att hålla sig hydratiserad.
  • Titta på avgifterna och priserna. Ibland om du köper en flaska under turnén, kan några av kostnaderna upphävas.
  • Gå med en grupp. Det kan vara roligare och kan också vara billigare.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin Steg 13
    3. Par olika viner med olika livsmedel vid måltider. Oftast en recension eller vinflaskigetiketten kommer att rekommendera olika ostar eller kött för att konsumera med det vin du dricker. Att äta och matlagning balanserar helt enkelt aspekterna av fetter, syror, salt och söt smak. Vinparningar är en stor ursäkt för att göra en måltid som är centrerad kring ett visst rött vin och biff och bjuda in dina vänner över för att prova det.
  • Vissa viner är bäst ihop med mat från samma region. Till exempel kan ett vin från norra Italien para bäst med en getost från en gård i de övre regionerna i Italien.
  • Parningar är till hjälp eftersom du kanske inte gillar vin för sin surhet, men om du vet att äta en söt frukt med det hjälper till att balansera smakerna, kan du njuta av det mer.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin steg 14
    4. Lyssna på hur andra människor pratar om vin. Du behöver inte lära dig hela Lingo som vinexperter använder, men var uppmärksam på hur de pratar om ett vins aromer och smakar. Bara genom att lyssna kan du få en djupare uppskattning för en viss variation eller druv- eller produktionsmetod.
  • Dina vänner och familj är också bra mätare. Om du delar liknande smak, fråga dem om en rekommendation och varför de föredrar en viss typ.
  • Åtminstone lär du dig att uttala namnen på de olika typerna av viner.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vin steg 15
    5. Dricka viner i olika inställningar och tillfällen. Vin är lämpligt för alla möjliga händelser och platser och olika viner som passar olika inställningar och även årstiderna. Du kan upptäcka att du föredrar att dricka vin istället för en öl på sportevenemang eller njut av vin med dessert.
  • Ett sparkly eller sött vin kan vara bäst för en fest och en mörk röd kan bättre kostym en kväll hemma med en bra bok.
  • Vissa människor är överens om att kylda viner är bäst för varma sommardagar och varma, mulled viner är bäst för långa nätter på vintern.
  • Bild med titeln förvärva smaken för vinsteg 16
    6. Fortsätt att prova olika viner. Dina smaklökar ändras hela tiden och du kan hitta att ett vin du inte kunde stå förut är nu din favorit. Det finns så många olika alternativ för vin som du nästan inte kan uttömma dina alternativ. Så var tålamod och fortsätt att utforska.
  • WikiHow Video: Hur man förvärvar smaken för vin

    Kolla på

    Tips

    Ett snabbt sätt att berätta när ett vitt vin inte längre passar för konsumtionen är enligt färg. Vitt vin ska ha en ljus, gyllene nyans. När färgen är mörkare och närmare apelsin eller ljusbrun, är det inte längre passform för att dricka.
  • Vin är särskilt mottagligt för oxidation. En öppnad flaska vin kommer att förstöra snabbt genom att reagera på luften och är bäst förbrukad inom 24 timmar.
  • Livet är för kort för att dricka vin som du inte tycker om. Lyssna på dina egna smaklökar när du plockar ut en flaska eller ett glas.
  • Varningar

    Vissa människor har en matallergi mot vin. Om du befinner dig med en fysisk reaktion på vin, försök inte förvärva en smak för det utan att först rådgöra med din läkare.
  • Drick inte och kör eller kör mekanisk utrustning.
  • Dricka i mått och gravid eller omvårdnad kvinnor borde bara dricka om deras vårdgivare anser att det är säkert. Alkoholkonsumtion, särskilt i kombination med några medicinering, kan utgöra allvarliga hälsorisker.
  • Vissa människor påverkas av vinets surhet som orsakar känslighet i tänderna.
  • Saker du behöver

    • Vin
    • Glas
    • Dekanter (valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande