Hur man hanterar att vara ensam

Inte alla gillar att spendera tid ensam, men att spendera tid ensam kan vara ett bra sätt att koppla av, arbeta på dig själv och lösa problem. Om du har svårt att spendera tid ensam, så räkna ut hur du får ut det mesta av din ensamma tid kan hjälpa dig att njuta av det mer. Även om ensam tid kan vara frisk, kom ihåg att spendera för mycket tid ensam kan leda till ensamhet, så det är viktigt att söka hjälp om du känner dig deprimerad eller ängslig som ett resultat av att spendera för mycket tid på egen hand.

Steg

Metod 1 av 2:
Gör det mesta av ensam tid
  1. Bild med titeln Deal med att vara ensam steg 1
1. Göra planer på att spendera tid ensam. Ibland är det nödvändigt att planerna faller igenom eller ingenting pågår, men det är också en bra idé att göra planer på att spendera tid på egen hand och då.Försök att ställa upp cirka 30 minuter per dag för att vara ensam och göra något som du vill göra. Det kan känna sig konstigt att planera ensam tid först, men över tiden blir det lättare och du kan till och med börja se fram emot det.
  • Försök att ställa in ett visst block av tid som du kommer att spendera själv. Till exempel kan du bestämma att du ska spendera lite tid ensam från 5:30 till 6:00 varje kväll.
  • Bestäm vad du vill göra under din ensamma tid också. Om du inte är säker på vad du vill göra kan du börja med något enkelt som att ta en promenad runt ditt grannskap eller gå till en kafé själv att läsa.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 2
    2. Välj aktiviteter som du kommer att njuta av att göra under din ensamma tid. För att hjälpa till att göra ensam tid roligare, planera att göra något som du vill göra. Ensam tid är ett bra sätt att njuta av dina hobbyer och att lära känna dig bättre, så tänk på vad du verkligen vill göra under din ensamma tid.
  • Försök att lära dig en ny hobby, som en sport eller ett hantverk som du alltid har velat komma in i. Några bra sport för ensam tid inkluderar löpning, cykling, skateboarding, simning och dans. Goda hobbyer för ensam tid inkluderar stickning, bakning, sömnad, byggnadsmodellplan, skrivning, läsning och scrapbooking.
  • Överväg att fylla din ensamma tid med ett projekt som tar lite tid, till exempel ett stickat ett afghanskt eller lärande hur man skateboard. På det sättet kan du använda var och en av dina ensamma tidsluckor för att fungera på projektet och du kommer att känna en känsla av prestation när du äntligen slutför det.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 3
    3. Ta hand om dig själv. Det kan vara svårt att skämma bort dig själv när många människor är runt, men ensam tid kan ge dig möjlighet att skämma bort dig själv och se till andra personliga behov också. Försök använda din ensamma tid för att göra saker som du vill göra för dig själv.
  • Till exempel kan du använda din ensamma tid för att se till personliga vårdbehov, som att ta ett bad, styla ditt hår eller ge dig en manikyr.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 4
    4. Lär dig något nytt om dig själv.När du är ensam kan du fokusera mer på de saker du vill göra utan att vara avbruten eller distraherad av andra människor.Försök använda din ensamma tid för att lära känna dig bättre.
  • Till exempel kan du starta en journal för att skriva om dina tankar och känslor under din ensamma tid. Eller du kan försöka lyssna på en ny genre musik, prova en ny hobby, eller identifiera ett nytt mål som du vill arbeta med.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 5
    5. Koppla av under din ensamma tid. Att vara med människor hela tiden skapar stress och tar mycket energi. Spendera lite tid ensam varje dag kan ge din kropp och sinne chansen att ladda.
  • Att koppla av under din ensamma tid, kan du försöka meditation, yoga, tai chi eller djupa andningsövningar.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 6
    6. Lös ett problem som du har vetter mot.När du spenderar tid med andra, kanske du inte kan fokusera tillräckligt för att lösa svåra problem. Att ha någon ensam tid varje dag kan låta dig spendera tid djupt i tanke och arbeta med lösningar på problem. Försök använda en del av din ensamma tid för att bara sitta och tänka på ett problem som du har försökt lösa.
  • Till exempel kan du stå inför ett svårt personligt problem som du behöver lite tid att tänka på. Eller kan du få ett utmanande projekt som kommer upp på jobbet eller i skolan som kräver lite djup tanke.
  • Metod 2 av 2:
    Ha frisk ensam tid
    1. Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 7
    1. Söka efter människor när du behöver prata istället för att vända sig till sociala medier. Du kan bli frestad att vända sig till sociala medier när du känner dig ensam, men det är bättre att ringa någon eller prata med någon ansikte mot ansikte när du behöver social interaktion. Sociala medier kan verka som en bra ersättning för mänsklig interaktion, men det kan öka känslor av isolering.
    • Om du behöver någon att prata med, ring sedan en vän eller gå någonstans där du kan prata med människor.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 8
    2. Titta på tv i moderering. Om du har svårt att komma ut eller göra vänner, så kan du försöka hitta ersättare för mänsklig interaktion, som att titta på TV. Men titta på tv när du känner dig ensam istället för att spendera tid med människor kan göra saker värre.
  • Försök att begränsa dig till en timme eller två tv per dag och använd inte den som ersättning för att interagera med andra människor.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 9
    3. Begränsa din användning av alkohol när du är ensam. Att ha en drink själv då och då är inte ett problem, men att använda alkohol för att klara sig med att vara ensam kan orsaka stora problem för dig. Du bör inte behöva dricka eller använda andra ämnen för att göra ensam tidsbehållbar.
  • Om du är beroende av alkohol (eller droger) för att hantera att vara ensam, bör du söka hjälp från en psykisk hälso-professionell.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam steg 10
    4. Lära sig skillnaden mellan att vara ensam och vara ensam. Att vara ensam och vara ensam är två olika saker. Att vara ensam betyder bara att ingen annan är runt, medan den är ensam är när du känner dig ledsen och / eller ängslig eftersom du vill interagera med andra människor.
  • Under ensam tid bör du känna dig och bekväma. När du känner dig ensam, kan du känna dig deprimerad, hopplös, eller som om du är en outcast.
  • Om du känner dig ensam på grund av för mycket ensam tid, kanske du vill prata med en terapeut om dessa känslor.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 11
    5. Kom ihåg att rädsla för att vara ensam är normal. Det kan hjälpa dig att komma ihåg att det är normalt att vara lite rädd för att spendera tid ensam. Människor längtar efter mänsklig kontakt, så att spendera tid ensam kanske inte alltid verkar som en rolig utsikter. Det är därför det är viktigt att hitta en balans mellan att vara ensam och söka lämpliga interaktioner.
  • Tänk på att det är normalt att känna sig lite rädd för ensam tid, men det är ohälsosamt att undvika det hela tiden. Om du tror att du har en extrem rädsla för att vara ensam, prata med en terapeut om sätt som du kan övervinna denna rädsla.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam steg 12
    6. Sök ut hälsosamma relationer och släpp av ohälsosamma. Medan det är viktigt att behålla dina goda relationer, bör du släppa några relationer som är ohälsosamma eller som får dig att känna dig olycklig. Vissa människor bor i ohälsosamma relationer ur en rädsla för att vara ensam, men det kan vara mer skadligt än användbart.
  • Om du är i ett förhållande som gör dig olycklig, men du är rädd för att avsluta det eftersom du inte vill vara ensam, prata med någon som kan hjälpa till. Ordna att träffas med en betrodd vän, en andlig ledare eller en rådgivare för att diskutera din situation.
  • Se till att du växer och underhåller ditt supportnät. En del av att hantera att vara ensam har ett solidt supportnätverk av vänner och familj som du kan vända dig till när du behöver hjälp. Leta efter sätt att träffa nya vänner och behålla dina nuvarande vänner, som att ta en klass på ditt gym, träffa en vän för kaffe eller gå med i en speciell intressegrupp i ditt område.
  • Tips

    Överväg att starta en ny bok eller en online-klass, så att du har något att se fram emot under din ensamma tid.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande