Hur man hanterar kronisk smärta

Kronisk smärta definieras som smärta som varar längre än sex månader. Smärta är alltid ett svårt problem. Det är uppenbarligen svårt för personen med smärtan, men medicinskt kan det vara mycket svårt att bestämma nivån av smärta och behandla den smärtan på lämpligt sätt eftersom det är väldigt subjektivt. Om du har att göra med kronisk smärta finns det några metoder du kan använda för att hjälpa till.

Steg

Metod 1 av 4:
Hantera kronisk smärta medicinskt
  1. Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 1
1. Prata med din läkare. Börja med din primärvårdsläkare som kan initiera en utvärdering med blodarbete, bildbehandling och en rättegång av vissa läkemedel och hänvisa till rätt specialist. Låt din läkare veta om du har en historia av missbruk, eftersom du kan ha högre risk för missbruk av smärtstillande medel.
  • Om din smärta beror på eftereffekterna av cancerbehandlingar, prata med din onkolog. Smärta specialister och onkologer har mest erfarenhet av de många komplexa problem som omger behandling av smärta.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 2
    2. Bestämma orsaken till smärtan. Det första steget i medicinsk hantering av smärta är att bestämma orsaken till smärtan. Smärtan kan vara från störningar som artrit, fibromyalgi, cancer och mer.Det kan ta ytterligare studier, utvärdering och tid att hitta källan.När den bakomliggande orsaken är bestämd kan behandlingen diskuteras.
  • Du kan behöva se ett antal olika läkare, inklusive en reumatolog, ortopedisk, neurolog, och / eller fysisk medicin och rehabiliteringsspecialist.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 3
    3. Besluta om en medicinering. När du bestämmer orsaken till din smärta kan du och din läkare diskutera användningen av medicinering. I allmänhet används acetaminofen (tylenol) eller NSAID (ALEVE, Advil, Aspirin) först. Tanken är att börja först med mediciner med de minsta biverkningarna. För alla dessa smärtstillande läkemedel är det väldigt viktigt att följa anvisningarna exakt som skrivet. Om instruktionerna inte är tydliga, se till att du frågar din läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal för att förklara dem tills du är mycket tydlig när och hur man tar medicinen. Rapportera eventuella biverkningar eller problem med medicinerna direkt.
  • Under vissa omständigheter kan tricykliska antidepressiva medel som amitriptylin användas för att styra smärta.
  • En tredje klass av droger som kan användas är serotonin och norepinefrinåterupptagningsinhibitorer (SNRI), såsom duloxetin (Cymbalta).
  • Kortikosteroider används främst för inflammatorisk reumatologi och autoimmuna störningar. Ibland är en kort kurs beordrad att behandla akut smärta också.
  • Antikonvulsiva medel såsom gabapentin (neurontin) eller pregabalin (LYRICA) har visat sig vara användbara för vissa typer av nervsmärta, inklusive fibromyalgi och neuropatier.
  • Opiater är generellt reserverade för smärta som inte svarar på andra smärtstillande medel. De bör endast användas under en kort tid och / eller efter att du och din läkare utvecklar en noggrann behandlingsplan, eftersom opiater är mycket beroendeframkallande.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 4
    4. Följ medicinsk doseringsanvisningar. Det är väldigt viktigt att vara medveten om och hålla fast vid dosen som rekommenderas av din läkare för att minimera chanserna att utveckla en problematisk tolerans mot smärtstillande medel. Tolerans definieras som "ett fenomen eller anpassning av kroppen under en tidsperiod, i vilken en eller flera effekter av ett läkemedel blir mindre med upprepad användning vid samma dos."Detta kallas ofta som" immun "till läkemedlets handling.
  • Det är viktigt att förstå att toleransen inte är en missbruk. Tolerans är kroppens anpassning till drogen. Problemet med tolerans är att fler och fler droger behövs för att uppnå samma effekt, och ökad doser betyder också att det finns en ökad risk för farliga eller oacceptabla biverkningar och chansen för en oavsiktlig överdosering. Efter doseringsschemat kan sakta ner toleransprocessen.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 5
    5. Arbeta med ditt smärtlinag. Fler och fler smärthanteringsprogram är tvärvetenskapliga och utnyttjar många olika yrkesverksamma med en stor mångfald av färdighetsuppsättningar som kan hjälpa dig att hantera kronisk smärta på det hälsosammaste sättet, vilket förbättrar livskvaliteten så mycket som möjligt.
  • Detta lag innehåller först dig. Smärtlinaget kan också inkludera en läkare och sjuksköterskor, förutom fysisk, massage, yrkesmässiga, rekreations- och psykologiska terapeuter. Det kan också finnas socialarbetare, nutritionists och annan supportpersonal.
  • Det viktiga för dig att komma ihåg är att komma åt laget och utnyttja de tjänster de har att erbjuda dig.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 6
    6. Få fysisk terapi. Du bör överväga att inkludera en fysioterapeut som en del av ditt smärtlinag. En fysioterapeut kan hjälpa dig att hantera smärta genom att ge dig kroppsliga behandlingar tillgodoses mot lindring av din smärta. Dessa övningar inkluderar förstärkningsövningar, flexibilitetsövningar, manuell terapi, hållbarhetshjälp och kroppsmekanikinstruktion.
  • Metod 2 av 4:
    Hantera smärta genom att stanna aktiv
    1. Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 7
    1. Stanna socialt. Försök att stanna så aktiv och som socialt engagerad som du kan. När du har att göra med kronisk smärta, ibland med människor runt dig kan vara det sista du vill ha - men att ha människor runt kan också distrahera dig från smärtan och låta dig några ögonblick, eller kanske mer, att glömma smärtan. Människor är sociala varelser och medan du kanske inte alltid vill ha människor runt, och inte behöver 24/7, har det visat sig att den sociala kontakten kan ha betydande effekter på smärtsuppfattning.
    • Socialisering kan hjälpa till att lindra ensamhet och depression, vilket kan påverka kronisk smärta negativt.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 8
    2. Sök supportgrupper. Som sociala varelser, hitta andra som verkligen förstår vad du har att göra med kan vara en betydande komfort. Supportgrupper hjälper dig också att inte känna mig så ensam. Folket i gruppen kan kunna erbjuda råd och hanteringsteknik.
  • För att hitta en supportgrupp för personer som arbetar med kronisk smärta, börja med att titta på grupperna på den amerikanska kroniska smärtsamföreningen eller den nationella fibromyalgi och kronisk smärtsamhet.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 9
    3
    Övning. Övning har visat sig öka produktionen av endorfiner, vilket naturligtvis minskar smärta. Övning stärker också musklerna tillsammans med att minska risken för fetma, hjärtsjukdom och diabetes. Prova lågkonsumtion, som yoga, tai chi, promenader, simning, cykling eller styrketräning.
  • Du måste prata med din fysioterapeut och andra medlemmar i ditt smärthanteringsteam för att avgöra huruvida stretchningsövningar, stärkande övningar, aerobics eller viktträning är bäst för dig.
  • Se till att hitta rätt aktivitetsnivå för dig. Om du gör det för mycket kan du ha ökad smärta nästa dag - men att hålla dig inaktiv för länge kan leda till ytterligare problem med smärta och rörlighet. Hitta rätt träning och mängd aktivitet för ditt tillstånd.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 10
    4. Distrahera dig med aktiviteter. Att hålla sig upptagen och engagera ditt sinne och kropp i aktiviteter som distraherar dig från smärtan kan vara en effektiv förvaltningsstrategi. Försök läsa eller lyssna på musik. Dessa aktiviteter kanske inte kan låta dig glömma smärtan, men det kan hjälpa dig att ta kontroll över ditt liv.
  • Överväga hitta en hobby som låter dig komma ut ur huset och ansluta till andra människor.
  • Metod 3 av 4:
    Hantera smärta genom att lindra stress
    1. Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 11
    1. Prova Djupa andningsövningar. Djupandning är en avkopplingsteknik som kan bidra till att minska stressen. Att lära sig att slappna av kan hjälpa till att minska smärta.
    • Ligga platt på ryggen. Använd kuddar under knäna och nacke för att se till att du är bekväm. Lägg händerna palm ner på magen, precis under ribbburet.Placera fingrarna i händerna så att du kan känna dem separat och vet att du gör träningen korrekt. Ta långsamt, långsamt, djupt andetag genom näsan genom att expandera din mage. Detta säkerställer att du använder ditt membran för att andas i stället för din ribbbur. Dina fingrar ska skilja när de ligger på din mage. Andas ut genom din mun. Gör det så ofta du kan.
    • Använd en variation av en kinesisk qigong andningsövning. Sätt dig bekvämt. Lungans naturliga rytm kommer att ta över omedelbart. Ta tre korta inandningar genom näsan. På det första intaget lyfter dina armar och når fram, håll armarna på axelnivåerna. Vid det andra intaget, flytta armarna till sidan, hålla armarna på axelnivåerna. På det tredje intaget lyfter dina armar över huvudet. Upprepa 10 till 12 gånger.
    • Om endera motion orsakar någon yrsel, sluta. Gör dessa övningar så ofta du behöver.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 12
    2. Gör progressiv muskelavslappning. Ett annat sätt att minska stress och klara av smärta är genom Progressiv muskelavslappning. Börja med tårna. Dra åt dem genom att curling dem under dina fötter. Håll i fem till 10 sekunder. Slappna sedan av tårna.
  • Flytta vidare till fötterna nästa. Dra åt alla muskler i fötterna och håll i fem till 10 sekunder. Slappna sedan långsamt fötterna.
  • Flytta upp genom benen, lår, buk, armar, nacke och ansikte, dra åt musklerna i varje område. Slappna av långsamt varje gång.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 13
    3. Använd positiv visualisering. Positiv visualisering kan vara en form av meditation. Positiv visualisering och meditation kan hjälpa till att lindra stress, vilket kan underlätta obehag och minska smärta.
  • Välj en favoritplats och bli bekväm. Kom ihåg en favoritplats. Stäng dina ögon och bild den platsen. Håll bilden i ditt sinne.
  • Andas djupt när du håller bilden i ditt sinne. Oroa dig inte om du förlorar bilden. Bara ta andan och börja igen.
  • Innan du har lite övning kan du behöva starta igen några gånger.
  • Försök och se till att du gör det under en tid som du är minst sannolikt att bli avbruten.
  • Titta på att göra guidade bilder genom youtube-videor eller appar.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta steg 14
    4. Säg positiva bekräftelser. Använder sig av positiva bekräftelser kan vara effektivt för att hjälpa förändra din mentalitet om smärtan och lyfta ditt humör. Offentligt säga positiva saker om dig själv och din smärta. Positivt självtalande kan hjälpa till att öka din mentala uppfattning om smärtan. Vissa människor skriver ner sina positiva bekräftelser på klibbiga anteckningar och posta dessa anteckningar överallt de kan. Använd nuvarande spänning och upprepa så ofta du kan. Exempel på positiva bekräftelser är:
  • Ja det kan jag.
  • Jag kan komma igenom smärtan.
  • jag blir bättre.
  • Jag mår bättre varje dag.
  • Jag kan kontrollera min smärta.
  • Metod 4 av 4:
    Hantera smärta genom alternativa medel
    1. Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 15
    1. Prova kiropraktikvård. Kiropraktorer arbetar med anpassningen av din muskuloskeletala struktur för att uppmuntra läkning och smärtlindring. Kiropraktikvård är i allmänhet en alternativ behandling för smärta i dina muskler, leder, ben, brosk, ligament och senor. Kiropraktikvård används oftast för rygg, ben och nacksmärta.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 16
    2. Överväga akupunktur. En annan vanlig alternativ terapi för kronisk smärthantering är akupunktur. Akupunktur kan vara mycket fördelaktig för artritisk smärta, migrän och andra former av kronisk smärta.
  • Innan du får akupunktur, ta dig tid att lära dig om akupunktur, var du ska hitta en välrenommerad, erfaren utövare och tänka på om det är en behandling för dig.
  • Prata med ditt smärthanteringsteam för att få rekommendationer för antingen en akupunktör eller en kiropraktor.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 17
    3. Få en massage. Att få en massage hjälper inte bara att lindra spänningen, men det kan också hjälpa till att lindra stress. Dessa två saker kan leda till ökad smärta. Massage är bra för all smärta, särskilt bak och nacke.
  • Hitta en massage terapeut som specialiserar sig på kronisk smärta.
  • För patienter med fibromyalgi kan normal massage vara mycket smärtsam, så se till att terapeuten vet och att begära ljus, mild teknik.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 18
    4. Prova biofeedback. Andra alternativa behandlingar kan innefatta biofeedback-tekniker och andra nyare medicinska anordningar, inklusive neurostimulatorer och drogpumpar. Du kan prata med din läkare om vilket kan vara rätt för dig.
  • När du använder biofeedback bär du sensorer på din kropp som låter dig spåra kroppsfunktioner. När du studerar pipen eller linjer som sensorerna rapporterar till dig kan du lära dig att kontrollera vissa kroppsfunktioner och impulser.
  • Det finns också nyare "bärbara" enheter och fläckar som kan ge smärtlindring för en mängd olika förhållanden. Det finns huvudband för migrän, fläckar för muskelsmärta, enheter för ledsmärta och elektrostimuleringsanordningar (ofta kända som TENS-enheter) som också kan bidra till att sänka smärta.
  • 5. Prova en antiinflammatorisk diet. Forskning visar att inflammation kan spela en roll i kroniska sjukdomar. Även om forskning pågår, kan det vara att kost kan hjälpa - genom att undvika vissa livsmedel, och inklusive de med antiinflammatoriska egenskaper, kan du kanske minska din smärta.
  • En antiinflammatorisk diet liknar Medelhavsdieten. Betona massor av frukter och grönsaker, mellanmål på nötter, äter fisk packad med omega 3s och friska fetter (enomättad och fleromättad).
  • Inkludera dessa antiinflammatoriska kryddor i din matlagning: gurkmeja, ingefära, kanel, vitlök, cayenne, svartpeppar och kryddnejlika.
  • Livsmedel för att undvika eller minimera inkluderar socker, mättade fetter, transfetter, överdrivna omega-fettsyror, gluten, kasein, raffinerade kolhydrater, mono-natriumglutamat (MSG), aspartam och alkohol.
  • Bild med titeln Deal med kronisk smärta Steg 19
    6. Se om medicinsk marijuana är tillgänglig. Om medicinsk marijuana är tillgänglig för dig, det är ett tillvägagångssätt som har visat sig mycket effektivt för många människor. Studier indikerar att medicinsk marihuana är ett säkert och effektivt tillvägagångssätt för smärtlindring. Diskutera det här alternativet med ditt smärthanteringsteam och ta reda på om det är lagligt där du bor.
  • Varningar

    Var försiktig med vad du försöker utan professionell övervakning - sök alltid medicinsk rådgivning om du är osäker på att prova någon av dessa tips.
  • Om något förvärras din smärta, sluta omedelbart.
  • Lyssna alltid på din kropp - din kropp vet bäst. Om du känner dig obekväma om någonting, gör det inte och söker hjälp från din läkare.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande