Hur man differentierar akut pankreatit från liknande förhållanden

Akut pankreatit orsakas av inflammation i bukspottkörteln och efterföljande pankreatisk dysfunktion. Det presenterar ofta på samma sätt som andra förhållanden med vaga symtom som plötslig buksmärta, ofta åtföljd av illamående och / eller kräkningar. Akut pankreatit kan differentieras från andra förhållanden genom att noggrant bedöma tecknen och symptomen såväl som genom att beställa undersökningstest. Om du har akut pankreatit är det viktigt att det behandlas omedelbart.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av tecken och symtom
  1. Bild med titeln Differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 1
1. Beskriv kvaliteten på din buksmärta till din läkare. Akut pankreatit presenteras med svår och plötslig buksmärta - men det kan differentieras från andra liknande förhållanden delvis genom att beskriva den specifika naturen av din smärta. Egenskaper av din smärta som pekar mot pankreatit som den mer sannolika orsaken inkluderar:
  • Smärta som utstrålar till din rygg - det här är det första symptomet på bukspottskörtelproblem
  • Smärta som ligger på den övre mitten av buken
  • Smärta som är värre efter att ha ätit
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 2
    2. Tänk på uppkomsten av din buksmärta. Akut pankreatit, som namnet antyder, kommer plötsligt. Det är en smärta som ständigt är närvarande, och känns ofta som en stabbande känsla som blir värre efter att ha ätit. Om din smärta kommer gradvis, eller har varit närvarande under lång tid, är det troligt från en annan orsak.
  • Termen "akut pankreatit" används för att beskriva de första episoderna av pankreatit som du kanske har. Om problemet fortsätter, anses det vara "kronisk pankreatit.`
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 3
    3. Tala om för din läkare om tillhörande illamående och / eller kräkningar. Det är mycket vanligt att akut pankreatit åtföljs av illamående och kräkningar, och detta kan användas för att differentiera det från andra orsaker till buksmärta, men illamående och / eller kräkningar betyder inte alltid pankreatit. Det kan innebära något annat som en tarminfektion eller matförgiftning.
  • Du kan också ha diarré, särskilt efter att du äter något fet. Det händer eftersom om du har pankreatit, kommer din bukspottkörtel inte att kunna hjälpa din kroppsprocessfett.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 4
    4. Öppna upp till din läkare om din alkoholkonsumtion. Överflödig alkoholkonsumtion är den första riskfaktorn i utvecklingen av pankreatit - därför är det viktigt att vara ärlig och förhand med din läkare om hur mycket alkohol du dricker och hur ofta.
  • En annan stor riskfaktor för akut pankreatit är en historia av gallstenar.
  • Om du har haft gallstenar en gång (eller flera gånger) i det förflutna är det mer sannolikt att de ska återvända, och de kan provocera en episod av akut pankreatit.
  • Del 2 av 3:
    Undersökning
    1. Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 5
    1. Ta emot blodprov. Om du presenterar akutrummet (eller till din läkare) med akut buksmärta, är ett av de snabbaste sätten att identifiera en bukspottkörtel för att testa din bukspottkörtelfunktion via blodprov. Om du har förhöjda nivåer av bukspottskörtelns enzymer i ditt blod betyder det att din bukspottkörtel är under stress. Det indikerar till din läkare att du kan mycket väl lida av pankreatit i motsats till ett annat tillstånd.
    • Förhöjd serumamylas och lipas i din blodpunkt mot pankreatit som den bakomliggande orsaken. Detta är numret på symptom för bukspottskörtelproblem. Amylas och lipas är de pankreatiska enzymer som läcker ut i blodet i bukspottkörteln när det blir inflammerat. Upphöjd Amylasnivåer kan ses i andra problem med magen och leveren, men lipas är mycket specifikt för bukspottkörteln.
    • Andra resultat som är viktiga när testning av akut pankreatit innefattar höjningar i C-reaktiva protein och interleukiner.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 7
    2. Välj en endoskopisk ultraljud. En endoskopisk ultraljud (EU) är ett förfarande där en ultraljudssond med en kamera sätts in i matstrupen, genom magen och ner den första delen av din tarm mot bukspottkörteln. Det ger en mycket mer detaljerad bild av bukspottkörteln, och det kan ge din läkare värdefull information om den specifika bakomliggande orsaken till din pankreatit.
  • Ett EU utvärderar också den övre GI-kanalen (esofagus, mage och övre delen av tunntarmen) på väg att komma till bukspottkörteln.
  • Därför kan en EUS hjälpa till att inkludera eller utesluta andra övre GI-orsaker som kan vara orsaken till din buksmärta.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 6
    3. Ha en CT-skanning. Om du har akut buksmärta kan din läkare beställa en CT-skanning. En CT-skanning ger en detaljerad bild av bukanatomin som gör det möjligt för läkare att känna igen många olika medicinska tillstånd.Du kommer att ligga ner medan bildhanteringsenheten omger dig (det finns gott om plats så det är inte klaustrofobiskt), och processen tar bara några minuter.
  • Akut pankreatit kan vara närvarande med gallsten på CT-skanningen (eftersom det här är en vanlig orsak till pankreatit).
  • CT-skanningen kommer sannolikt också att visa generaliserad bukspottkörtelinflammation.
  • Del 3 av 3:
    Behandla akut pankreatit
    1. Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 8
    1. Bo på sjukhuset tills ditt tillstånd stabiliseras. Eftersom smärtan av akut pankreatit kan vara ganska svår, och värre med att äta och dricka, kommer din läkare sannolikt att rekommendera ett sjukhusvistelse medan du återhämtar dig. Några dagar på sjukhus kan vara tillräckligt, eller det kan ta längre tid beroende på svårighetsgraden av din pankreatit. Mainstay-behandlingen av akut pankreatit är flytande ersättning och smärtkontroll.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 9
    2. Avstå från att äta eller dricka under akut pankreatit. För de första dagarna på sjukhuset kommer din läkare att råda att du inte äter eller dricker som avstängning från dessa saker kommer att ge din bukspottkörtel a "resten" och låt det återhämta sig. När din bukspottkörtel återhämtar sig kan du gradvis återvända till att äta och dricka. Du kommer normalt att börja med att dricka tydliga vätskor, sedan genom att lägga i några blidiga livsmedel och, när ditt tillstånd är mest bättre, kan du återuppta din normala kost.
  • I allvarliga fall av pankreatit kan ett matningsrör vara nödvändigt för att få dig de näringsämnen och kalorier du behöver när din bukspottkörtel återhämtar sig.
  • Du kommer alltid att ges IV-vätskor för att hålla sig hydratiserad under akut pankreatit, och grundläggande kalorier (sockerarter) kan också ges genom IV-linjen.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden steg 10
    3. Ta mediciner för att lindra din smärta. Styrkan av smärtstillande läkemedel som din läkare erbjuder dig kommer att bero på svårighetsgraden av din smärta. I sämre fall av akut pankreatit kommer du sannolikt att få en opioid (narkotisk) smärtstillande medel. När du är urladdad från sjukhuset och din smärta har mest löst löst, kan smärtmedicin i receptet vara tillräckliga för att kontrollera eventuell kvarvarande smärta, om din smärta ännu inte har lösts.
  • Bild med titeln differentiera akut pankreatit från liknande förhållanden Steg 11
    4. Behandla den bakomliggande orsaken till din pankreatit. När din smärta har kontrollerats och ditt tillstånd stabiliserats, kommer din läkare att identifiera och sedan behandla orsaken till din akuta pankreatit. Vanliga orsaker och behandlingar inkluderar:
  • Gallstones - Dessa kan avlägsnas kirurgiskt, och din gallblåsor kan behöva avlägsnas också. Din läkare kan också förskriva antibiotika.
  • Galla kanalblock - du kommer sannolikt att få ett förfarande (kallat ERCP) för att öppna eller bredda din gallkanal och reparera eventuella skador som hittas. Skadad eller död bukspottkörtelvävnad kan också behöva avlägsnas, och det kan kräva operation. Detta kommer att slutföras efter att inflammation löser och du är läkt.
  • Alkoholberoende - överflödig alkoholkonsumtion är den första riskfaktorn för att utveckla akut pankreatit. Om alkoholproblem är problemet är det viktigt att ta emot behandling för detta. Prata med din läkare Det finns rehabiliteringskliniker och 12 stegsprogram som är tillgängliga om du har ett allvarligt problem med att dricka.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande