Hur man beskriver medicinska symptom till din läkare

Det kan vara skrämmande att besöka en läkare för symptom på vad som kan vara ett odiagnostiserat medicinskt problem. Patienterna kämpar ofta för att förklara sina symptom på ett tillräckligt sätt, vilket är en viktig del av att hjälpa läkaren att effektivt diagnostisera dina symtom och utveckla en behandlingsplan. Din läkare är utbildad för att hjälpa dig genom den medicinska intervjun och hjälpa dig att beskriva dina symtom. Du kan maximera all medicinskt möte genom att beskriva dina symtom på ett enkelt och kortfattat sätt att du och din läkare kan förstå.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för din läkares besök
  1. Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 1
1. Lär dig grunderna för att beskriva symtom. Det finns fyra grundläggande element du bör använda för att beskriva symtom. Att lära dem kommer att hjälpa dig att räkna ut dina symtom och bäst förmedla dem till din läkare.
  • Tala om för din läkare hur dina symptom känner. Till exempel, om du upplever huvudvärk, använd beskrivande ord som skarp, tråkig, stabbing eller throbbing. Du kan använda dessa typer av termer för att beskriva många fysiska symptom.
  • Förklara för eller visa din läkare den exakta platsen i eller på vilken du upplever dina symtom. Du vill vara så specifik som möjligt så säg "Framsidan av min knäskhet är svullen och har throbbing smärta" istället för något generellt som "Jag har smärta på benet."Du bör också notera om symtomen sträcker sig till en annan plats.
  • Nämna hur länge du har haft dina symtom. Ju mer specifikt datum du kan hitta, desto lättare kan det vara för din läkare att ta reda på vad som orsakar dina symtom.
  • Notera hur ofta du har eller märker symtom. Denna information kan också hjälpa din läkare att räkna ut vad som orsakar dina symtom. Till exempel kan du säga "Jag känner symtom varje dag, särskilt efter att jag tränar," eller "Jag märker bara mina symtom ibland, som varje par dagar."
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 2
    2. Ta reda på och skriv ner dina symtom. Det är viktigt att känna igen dina specifika symptom och skriva dem innan du ser din läkare. Inte bara kommer det att hjälpa dig att beskriva dina symtom, men kommer också att se till att du inte glömmer att inkludera några symtom och hur de påverkar dig.
  • Se till att du tar din lista över symtom, inklusive den grundläggande informationen på dem, till ditt möte med dig.
  • Obs! Om symptomen är anslutna till specifika aktiviteter, skador, tider på dagen, mat eller drycker och allt annat som förvärrar dem. Observera också om de påverkar ditt liv på något sätt.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 3
    3. Ta med en aktuell och kumulativ patientprofil till mötet. En omfattande profil för dig själv som patient innehåller information om förhållanden, sjukhusvistelser eller operationer du har haft, vilka läkemedel du har tagit eller tar för närvarande och allergi mot mediciner eller livsmedel. Detta kommer att bidra till att du inte glömmer någon viktig information och hjälper också din läkare att förstå din medicinska historia.
  • Du kanske inte kommer att behöva hänvisa till det, men om frågor om din medicinska historia kommer upp, kommer din patientprofil tillgänglig att maximera den tid du kan spendera diskutera din nuvarande medicinska problem (er).
  • Ta med dina nuvarande medicinsk flaskor, som listar namn och dosinformation. Var noga med att inkludera några växtbaserade kosttillskott du tar också.
  • Du kan skapa en patientprofil av Sammanfattar din medicinska historia på ett papper.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 4
    4. Gör en lista med frågor du har för din läkare. Skriv ner en lista med frågor som rör dina mest pressande problem om dina symtom innan du går till din läkare. Detta kan också bidra till att maximera ditt besök och den tid som används beskriver dina symtom.
  • Ta itu med eventuella problem eller bekymmer du har i dina frågor.
  • Del 2 av 3:
    Navigera din medicinska intervju
    1. Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 5
    1. Kom ihåg att vara så specifik, detaljerad och beskrivande som möjligt.Varje person upplever symtom på olika sätt, så kom ihåg att använda ordförråd som är så specifik, detaljerad och beskrivande som möjligt. Detta kan hjälpa din läkare att diagnostisera dig och följa utvecklingen av din vård.
    • Använd adjektiv så mycket som möjligt. Till exempel, om du upplever smärta, berätta för din läkare om det är tråkigt, throbbing, intensiv eller piercing.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 6
    2. Var ärlig med din läkare om dina symtom. Det finns inget du någonsin ska känna sig generad med en läkare, så var absolut ärlig med din läkare. Att inte vara ärlig med din läkare kan göra det svårt att diagnostisera dina symtom.
  • Läkare är utbildade för att hantera alla typer av medicinsk beredskap, så det är troligt att ett symptom som kan skämma bort dig är något som din läkare ser regelbundet.
  • Kom ihåg att all information du ger din läkare är konfidentiell enligt lag.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 7
    3. Sammanfatta orsaken till ditt besök. De flesta läkare börjar en medicinsk intervju med en fråga som "Vad tar dig här idag?". Förbereda ett svar på ett eller två mening som sammanfattar dina symtom ger ditt läkarkontext och hjälper till att maximera ditt besök.
  • Vissa vanliga symtom inkluderar:Smärta, svaghet, Illamående, kräkningar, diarré, förstoppning, feber, förvirring, andningsproblem eller huvudvärk.
  • Till exempel kan du berätta för din läkare "Jag har upplevt magont och kräkningar under de senaste två veckorna.
  • Del 3 av 3:
    Beskriver specifika symptom till din läkare
    1. Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 8
    1. Berätta för doktorn om dina specifika symptom och var de är belägna. Berätta för doktorn dina specifika symptom från din beredda lista och sedan visa honom var på din kropp du upplever dem. Detta kan hjälpa din läkare att formulera en diagnos och eventuell behandling.
    • Kom ihåg att vara så specifik och beskrivande som möjligt. Om du har knäsmärta, säg inte att det är på ditt ben, men visa din läkare exakt var på ditt knä upplever smärtan.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 9
    2. Beskriv uppkomsten och förekomsten av dina symtom. Det är viktigt att berätta för din läkare när dina symtom började och hur ofta de uppstår. Detta kan hjälpa din läkare att identifiera möjliga diagnoser.
  • Se till att inkludera när dina symtom började, om de slutar och den frekvens som de återkommer. Till exempel, "Jag får dålig smärta rätt mellan mina menstruationsperioder som varar ungefär tre dagar."
  • Tala om för din läkare hur symptomen påverkar ditt dagliga liv och förmåga att fungera.
  • Låt din läkare veta om du har upplevt symptomen före och under vilka omständigheter det hände.
  • Tala om för din läkare om du märker att dina symtom är bättre eller sämre vid vissa tider på dagen. Till exempel, "Jag har mycket mer extrem rektal klåda på kvällen."
  • Nämna parallella symptom eller samtidiga förhållanden. Till exempel kan du säga, "Under de tre veckorna har jag haft dessa svimta stavar, sade min fru också att jag har tittat väldigt blek och jag har också haft dessa mörkfärgade tarmrörelser och jag har förlorat tio pund trots att jag äter exakt samma."
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 10
    3. Förklara vad som lindrar eller förvärrar dina symtom. Låt din läkare veta om något gör dina symptom bättre eller sämre. Detta kan hjälpa honom att formulera en diagnos och potentiell behandlingsplan för dig.
  • Till exempel, om du har ont, notera någon rörelse som skärper den. Du kan beskriva detta genom att säga "Mitt finger känns bra om jag böjer det mot min handflata, och då känner jag en skarp smärta."
  • Beskriv andra triggers för dina symtom, inklusive mat, dryck, positioner, aktiviteter eller mediciner.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 11
    4. Betygsätt svårighetsgraden av dina symtom. Beskriv svårighetsgraden av symptom med en skala av en till tio. Detta kan hjälpa din läkare att diagnostisera dig och kan ange hur akut ditt problem kan vara.
  • Skalan av svårighetsgrad bör sträcka sig från att det är nästan ingen effekt på dig och tio är det värsta möjliga fallet du kan tänka dig. Var ärlig, och minimera inte eller överdriva."
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 12
    5. Låt din läkare veta om någon annan upplever samma symptom. Det är viktigt att låta din läkare veta om någon annan du vet upplever samma symtom. Detta kan varna din läkare till en diagnos och eventuella folkhälsoproblem.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 13
    6. Upprepa dina symtom om det behövs. Om din läkare inte verkar förstå vad du försöker säga, upprepa dina symtom med dina egna villkor. Detta kommer att bidra till att din läkare får rätt diagnos och utvecklar rätt behandlingsplan.
  • Bild med titeln Beskriv medicinska symptom till din läkare Steg 14
    7. Ge inte din läkare en självdiagnos. Om du ser en läkare är chansen att du inte är en medicinsk professionell och därmed inte kvalificerad att göra en diagnos av dina symtom. Var noga med att beskriva dina symtom till din läkare och inte vilket tillstånd du tror du har.
  • Använda din medicinska intervju för att beskriva potentiella diagnoser istället för dina symtom kommer att ta en viktig tid bort från din läkares förmåga att effektivt diagnostisera dina symtom.
  • Förvänta läkaren att undersöka dig enligt de symptom du beskrivit. Han kan då beställa test eller behandlingar.
  • Tips

    Överväg att ta med en vän eller familjemedlem för besöket om du är osäker på hur du förklarar ditt fysiska problem korrekt, om du är glömlig eller fluster lätt.
  • Se till att det sätt du ser är proportionat med dina symtom. Till exempel, om du klagar på det värsta smärtan i ditt liv, dricker inte kaffe, läser en tidning och svarar på din mobiltelefon.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande