Hur man diagnostiserar knäsmärta

Knäet är en komplicerad och pivotal led. När du upplever akut knä smärta kan det påverka alla aspekter av ditt liv under ungefär sex veckor eller mindre. Knäsmärta kan orsakas av många problem, varav några är svåra att diagnostisera eftersom de presenterar som andra knäförhållanden. Att erkänna vanliga orsaker till knäsmärta och vanliga förhållanden kan hjälpa dig att räkna ut orsaken till din smärta. Om du inte vet varför ditt knä gör ont, försök att uppmärksamma dina symtom så att du kan få smärtan diagnostiserad och behandlad exakt.

Steg

Metod 1 av 3:
Diagnostisera akut knäsmärta
  1. Bild med titeln Behandla ett svullet knä steg 1
1. Bestäm om du har en fraktur. Kneecap-frakturer är vanliga knäproblem. Du kan bryta ditt knä bara genom att falla på knäet tillräckligt hårt. Om du bryter ditt knä, kan du behöva kirurgi. Knäfrakturer är i allmänhet allvarliga och tar lång tid att läka.
  • Om du har ett brutet knä, kommer du att känna smärta på framsidan av knäet. Framsidan av ditt knä kommer vanligtvis att svullna, och blåmärken kan också uppstå. Du kommer inte att kunna räta ut knäet eller gå och lägga press på knäet.
  • Bild med titeln läka från ett knä dislokation steg 1
    2. Bestäm om du har en ligamentskada. Ligament är vävnaden som omger leden och förbinder ben till andra ben. Människor som spelar sport skadar ofta sina ligament. Rivna eller sträckta ligament begränsar knäets rörelse, vilket gör det svårt att vända eller vrida, och knäet kan också spänna eller ge väg. Flera ledband kan skadas samtidigt.
  • Ett sträckt ligament anses vara en sprain. Med en sprain kan knäet svälla eller blåmäcka, och knäet gör ont och är svårt att använda. Om ligamentet har sönderdelats kan det blöda under huden. Ibland finns det ingen smärta eftersom tåran också tårar smärtreceptorerna. Vanligtvis kommer nervskador endast att uppstå när ett ligament är helt sönder.
  • Den främre korsande ligamentet (ACL) och den bakre korsledningen (PCL) är på framsidan och baksidan av knäet. ACL är ansvarig för framåtriktad rörelse och PCL är ansvarig för bakåtgående rörelse. ACL är vanligtvis skadad under en plötslig riktningsändring, och PCL-skador uppträder ofta under en direkt inverkan på knäets framsida, såsom i en motorfordonsolycka. Sport som fotboll, fotboll, basket och skidåkning leder till ACL och PCL-skador.
  • Det mediala säkerhetsbandet (MCL) ger stabilitet på insidan av knäet. Det laterala säkerhetsbandet (LCL) ger stabiliteten på knäets utsida. Dessa är inte lika vanligen skadade som de andra ledbanden. Dessa är i allmänhet skadade när du blir slagen i knäet under sporten.
  • Bild med titeln läka från ett knä dislokation steg 3
    3. Kolla efter en menisk skada. Meniscus är två stycken brosk i knäet som hjälper till att absorbera inverkan från låret och shin. Knä broskskador är en av de vanligaste knäskadorna. Även om någon kan riva sitt brosk, är det vanligt bland idrottare. Äldre människor rinner sin menisk på grund av degenerering och förtunning av brosket.
  • En riven meniscus känns som en pop. Du kanske inte känner någonting förrän några dagar efter tåran.
  • Omedelbart, eller upp till några dagar efter tåran, kan du uppleva smärta, svullnad, styvhet, svårigheter, låsning av ditt knä, ditt knä är svag och inte innehar och ett begränsat antal rörelse.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    4. Identifiera en dislokation. En patella dislokation är när knäkoppen tvingas ut ur sin normala position. Du kommer att se en uppenbar dislokation av knäet, där knäet ser ut som det inte är på rätt plats. KneeCap kan dyka upp på plats, men fortfarande orsaka problem.
  • Du kommer att känna smärta så snart Patella dyker upp ur plats. Ditt knä kommer att svälla på platsen. Du kanske inte kan flytta knäet eller benet, och området runt dislokationen kan bli skadat.
  • Denna knäskada är sällsynt. Det uppstår i allmänhet på grund av större trauma, såsom bilkrascher eller en höghastighetsskada. Du kan också dislaka knäet medan du gör vissa fysiska aktiviteter, som dans. Ungdomar har en högre risk för knäskydds dislokation.
  • Metod 2 av 3:
    Identifiera andra villkor
    1. Bild med titeln Cure A Baker
    1. Bestäm om du har en bagerens cyste. En bagerets cystor uppstår när vätska bygger upp i knäets baksida. Detta händer när något är fel eller skadat inuti leden. Detta kan emellertid också ske spontant utan några trauma. Vissa människor får dem bara och det finns ingen känd förklaring. Denna cysten pekar på ett större underliggande problem, som en revet meniscus, som behöver hittas snart eftersom svullnaden kan orsaka skador på knäet.
  • Bild med titeln Treat Patellar Tendonit Steg 13
    2. Bestäm om du har bursit. Bursit är inflammation eller en skada på Prepatellar Bursa. Bursa, en rund, vätskefylld struktur, hjälper knäkoppen att röra sig smidigt över andra vävnader utan friktion. Om Bursa blir inflammerad kan det orsaka omgivande senor att bli inflammerad och klämd, vilket resulterar i smärta.
  • Bursit kan orsaka styvhet eller smärta i knäet, såväl som knäets ömhet när det rör sig och smärtas med rörelse. Smärta är vanligtvis förvärras genom att böja knäet och förbättras med att förlänga knäet. Knäet kan också vara svullet och rött.
  • Bursit kan orsakas av repetitiva rörelser, som böjning eller böjning. Du kan också få det genom att sätta press på fogen genom att knäböja för länge på en hård yta.
  • Bild med titeln Treat Patellar Tendonit Steg 1
    3. Övervaka för tendinit. Patellär tendinit uppstår när du gör samma rörelse på knäet, som att springa eller cykla. Patellär tendinit är när senan mellan din knä och shin blir inflammerad.
  • Smärta är det främsta symptomet på patellär tendinit. Smärtan ligger under din knä, nära den plats den fäster på din shin.
  • Smärtan kan omge en träning, antingen som du börjar eller efter att du har avslutat en. Så småningom kommer smärtan att göra det svårt att stå eller ta trappor.
  • Bild med titeln vet om du har artrit i knästeget 11
    4. Kontrollera om du har artrit av knäet. Knäets artrit uppträder när knäleden sväller. Artrit inträffar i allmänhet med ålder eller på grund av knäskada. Det kan göra vardagliga uppgifter svåra, som att stå och sitta, gå eller ta trappor. Smärta, svullnad och styvhet är vanliga symptom på knäets artrit.
  • Osteoartrit (OA) uppstår på grund av ålder. Det kan börja omkring 50 år, men kan påverka yngre människor. OA uppstår på grund av slitage och åldrande av knäets brosk, vilket medför mindre skydd för benen när de gnuggar mot varandra. Smärta kan också bli värre när du går igenom din dag.
  • Reumatoid artrit (RA) är en kronisk autoimmun sjukdom som inte bara påverkar knäet, men leder över hela kroppen.Ra brukar börja påverka människor mellan 50 och 75 år, det är vanligare hos kvinnor, och smärta är ofta sämre på morgonen och förbättras med att flytta hela dagen.
  • Posttraumatisk artrit inträffar efter en knäskada. Ibland händer detta år efter skadan. Brutna ben, ligamentskador och menisk skada kan orsaka denna typ av artrit.
  • Metod 3 av 3:
    Söker sjukvård
    1. Bild med titeln läka från ett knä dislokation steg 10
    1. Besök din läkare. Om du upplever extremt knä smärta, svullnad, begränsad rörlighet, missfärgning eller andra symptom som stör ditt dagliga liv, bör du se en läkare. Du bör också se en läkare om du vet att du har skadat ditt knä, som i en sportkontaktolycka eller ett fall. Att få rätt diagnos kan hjälpa till att behandla din smärta och läka den.
    • Andra skäl att se en läkare inkluderar utsökta ömhet, oförmåga att bära vikt, en kall extremitet eller domningar / tinging.
    • Om du inte får orsaken till smärtan som noggrant diagnostiseras, kommer du bara att behandla symptomet och inte orsaken, så det kommer inte att läka.
  • Bild med titeln Minska smärtan av Osgood Schlatters sjukdomssteg 11
    2. Detalj dina symtom. När du går till doktorn, bör du vara så specifik med dina symptom som möjligt. Säger att du har svullnad och smärta hänvisar till nästan alla knäproblem du kan ha. Försök att ge din läkare information om alla aktiviteter du gjorde innan smärtan startade och andra symtom.
  • Låt din läkare veta om ditt knä låser eller gör poppande ljud. Berätta för doktorn om knäkoppen var dislokat men flyttade tillbaka. Inkludera eventuella ändringar i färg eller storlek.
  • Tala om för din läkare där på ditt knä är smärtan. Placeringen av smärtan kan hjälpa dem att komma till en diagnos. Är det inne eller utanför ditt knä? Är det i mitten, på framsidan, eller baksidan? Gör det ont precis ovanför eller under knäet?
  • Tala om för din läkare om några plötsliga rörelser som orsakade knäsmärta, om du nyligen gjorde en fysisk aktivitet, eller om du har fallit.
  • Bild med titeln Cure A Baker
    3. Beskriv din smärta. Ett annat sätt kan du hjälpa din läkare att beskriva din smärta. Detta kan ta hänsyn till din del. Tänker du smärtan konstant eller bara när du gör vissa saker? Är smärtan en tråkig värk eller en skarp allvarlig smärta? Försök att vara specifik eftersom olika typer av smärta kan hjälpa din läkare att begränsa orsaken.
  • Tala om för din läkare när du känner mest smärta. Tala om för din läkare om bara vissa aktiviteter orsakar smärtan, eller om det börjar men blir bättre när du flyttar vissa sätt.
  • Låt din läkare veta om du har gjort rismetoden - vila, is, kompression, höjd - och hur det påverkade smärtan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande