Hur man hanterar ömhet efter kön

Kön kan vara en obeskrivlig upplevelse, men den ömhet som kommer efter kan definitivt läggas i ord. Vaginal ömhet kan vara en riktigt tuff, obekväm sak att prata om. Oroa dig inte - du är inte ensam, och du har inget att skämmas för. Många människor har liknande bekymmer om detta ämne - ta en titt nedan för några potentiella svar på dina frågor.

Steg

Fråga 1 av 6:
Varför blir jag så ömma efter kön?
  1. Bild med titeln Deal med ömhet efter könssteg 1
1. Du kanske inte har använt tillräckligt med smörjmedel. Sex involverar mycket friktion, som kan ta sin vägtull när du och din partner är båda färdiga. Om du inte använde smörjen innan du blev intim, kan friktionen ha skapat några små tårar i det området.
  • 2. Din partner rörde din livmoderhal medan du var intim. Om din signifikanta andra är ganska välutrustad där eller använder en riktigt stor leksak, kan de ha rört ditt livmoderhal medan du var intim. Enligt experter kan detta känna sig som att ha kramper, och det kan orsaka din ömhet på morgonen efter.
  • 3. Kön var ganska hardcore. Grovt kön är stort för några par, men det kan leda till vissa problem efter det faktum. Riktigt grovt kön tenderar att skapa mycket friktion, vilket kan leda till viss ömhet i dagarna efter.
  • 4. Du kanske har en latexallergi. Många kondomer är gjorda med latex. Om du känner dig ont efter det faktum, kan en latexallergi göra det området som känner sig ganska öm och inflammerad. Om du tror att du är allergisk mot latex, använd polyuretankondomer istället för traditionella latex. Men dessa kondomer är lite mer bräckliga, och är mer benägna att bryta eller glida av.
  • 5. Du har en infektion eller annat underliggande tillstånd. Jästinfektioner, stis, bakteriell vaginos och andra infektioner kan lämna dig obekväma och ömma. Med en infektion kommer du förmodligen att märka andra fysiska symptom, som urladdning, en brinnande känsla och allmän obehag. Andra villkor, som endometrios, kan orsaka lite extra smärta efter att ha haft sex.
  • Om du har problem med att räkna ut orsaken till din smärta, planera ett möte med din gynekolog. De kan hjälpa dig att hitta vad som händer.
  • Endometrios är när fodret på livmodern växer längs utsidan av livmodern, som dina äggstockar och äggledare. Om du har riktigt smärtsamma eller tunga perioder kan du ha endometrios.
  • Fråga 2 av 6:
    Hur behandlar jag ömhet efter kön?
    1. Bild med titeln Deal med ömhet efter kön Steg 6
    1. Använd en värmekudde eller ta ett varmt bad. En liten bit av värme kan hjälpa till att lugna smärtan. Koppla av och varva ner i ett varmt bad, eller vila en uppvärmningsplatta över sårområdet i några minuter för att ge dig lite lättnad.
    • Använd endast en uppvärmningsplatta i 15-20 minuter åt gången. Ställ den till låg eller medelvärme, vilket kommer att lugna smärtan.
  • 2. Ta några överklagare smärtstillande medel. Ta en flaska ibuprofen eller motrin och ta den rekommenderade dosen som anges på flaskan. Dessa läkemedel kan hjälpa till att lätta bort lite av smärtan.
  • 3. Isens ömma område om smärtan är riktigt dålig. Om din ingång till din vagina, eller vulva, ser ganska svullen, placera ett par isbitar i en ren trasa eller baggie. Slip på ett bekvämt par underkläder och placera ispaketet längs utsidan av din vulva, med tyg som en buffert. Håll isen på plats i 10-15 minuter och se om du märker några förbättringar.
  • Lägg inte någon is i din vagina-det här kommer bara att göra ömheten värre.
  • 4. Besök din gynekolog och se om du har en infektion. Anta inte att du har en infektion - berätta en gynekolog hur du känner och ser vad de måste säga. Om en infektion är den främsta orsaken till din ömhet, kan receptbelagt läkemedel vara det bästa sättet att behandla det.
  • Fråga 3 av 6:
    Hur länge går smärtan efter kön?
    1. Bild med titeln Deal med ömhet efter kön steg 10
    1. Det beror på vad som orsakar det. Tyvärr finns det ingen hård och snabb regel på hur länge din ömhet kommer att hålla fast. Om du har några små tårar, ska de läka upp inom några dagar. Om du har en större, blödande tår, kan det ta veckor för området att läka. Generellt, ge dig några dagar att läka upp och återhämta sig - om du fortfarande känner dig ont, träffa din gynekolog.
    Fråga 4 av 6:
    Vad gör jag om smärtan inte går bort?
    1. Bild med titeln Deal med ömhet efter könssteg 11
    1. Fråga din gynekolog för en rekommendation. Om din vagina fortfarande är ömma flera dagar efter kön, kan det finnas något mer allvarligt på spel. Ring upp din gynekolog och se om du kan schemalägga ett samråd. De kommer att kunna ta en närmare titt och låt dig veta vad problemet är.
    • Det kan vara lite besvärligt att diskutera den här typen av ämne med din gynekolog. Kom ihåg-du har inget att skämmas för. Din gynekolog är där för att hjälpa!
    Fråga 5 av 6:
    Hur kan jag förhindra smärta i framtiden?
    1. Bild med titeln Deal med ömhet efter könssteg 12
    1. Ägna extra tid att förspela och bli lubed upp. Din kropp kommer att producera sin egen naturliga smörj när du känner dig väckt. Känner inte att du behöver rusa-ta så mycket tid som du behöver med din partner i förväg. Om du fortfarande känner dig lite torr, använd lite extra smörj innan du blir intim.
    • När du känner dig väckt blir din vagina lite bredare, vilket kan hjälpa om din partner är ganska välutrustad.
  • 2. Gå lite långsammare först. Det finns inget behov av att rusa! Även om du och din partner njuter av grovt sex, börja med en långsammare takt innan du hämtar hastighet. Ge dig lite tid att justera, så du kommer inte att känna dig så ömt efter att ha varit intim.
  • 3. Fråga din gynekolog för behandlingsalternativ om du har ett medicinskt tillstånd. Problem som endometrios kan göra ditt sexliv smärtsamt. Din gynekolog kan ha några förslag eller behandlingar som hjälper dig att bättre klara av smärtan.
  • Fråga 6 av 6:
    Hur blir du av med vaginalt smärta under kön?
    1. Bild med titeln Deal med ömhet efter könssteg 15
    1. Byt saker med din partner. Prata med din partner om att prova några nya saker i sovrummet. En ny position kan bidra till att minska en del av smärtan. Till exempel, om du vanligtvis är på botten, fråga din partner om du kan försöka vara på topp nästa gång runt-det här kan ge lite mer kontroll, och hjälpa dig att hitta en rytm som fungerar bra för dig.
  • 2. Låt din partner veta om något inte fungerar. Var ärlig om du känner lite smärta under dina intima stunder. Om saker går för fort, låt din partner veta! Långsammare kön kan hjälpa till att skära tillbaka på en del av smärtan.
  • Tips

    Smärta från kön kan härröra från ett känslomässigt problem istället för en rent fysisk. Prata med din partner om att prova sexterapi om du tror att det skulle hjälpa.
  • Prata med din gynekolog om att försöka desensibiliseringsbehandling. Denna typ av terapi lär dig hur man slappnar av din vagina och kan hjälpa till att minska en del av smärtan du känner under sex.
  • Varningar

    Vaginal torrhet kan uppstå under eller efter klimakteriet, vilket kan leda till en extra ömhet. Du kan behandla detta med speciella flytande pärlor, som säljs på de flesta livsmedelsbutiker.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande