Hur man klarar av endometrios symptom

Endometrios är en smärtsam sjukdom som påverkar kvinnor. Det härrör från implantationen av endometrialvävnad, som liknar livmoderns inre foder, på andra organ i det området av kroppen. På grund av denna likhet i vävnadstypen upplever kvinnor som lider av endometrios ofta smärta och obehag, särskilt under sina perioder. Lyckligtvis finns det flera saker att göra för att hjälpa dig att klara av symptomen på endometrios.

Steg

Metod 1 av 3:
Lindrar fysisk smärta
  1. Bild med titeln Kope med Endometrios Symptom Steg 1
1. Känna din tolerans. Tyvärr kommer endometrios vanligtvis med kronisk smärta. En av dina viktigaste hanteringsmetoder är att lära sig inte bara för att kontrollera smärtan, men förstå det. Håll reda på dina fysiska symptom och hur de får dig att känna. Om du vet att du har en särskilt dålig dag, försök att stanna hemma från jobbet eller skolan så att du kan behandla din smärta effektivt.
  • Spåra din smärta och symtom genom att hålla en tidskrift. Med tiden kan du kanske förutsäga vilka dagar i månaden kommer att vara din mest smärtsamma. Du kan försöka undvika att planera viktiga möten eller sociala evenemang på dessa dagar. Det finns också appar du kan ladda ner för att hjälpa dig att spåra din smärta.
  • Var uppmärksam på hur smärta påverkar dig. Genom att bli medveten om effekterna av din smärta på ditt dagliga liv, kommer du att kunna hitta mer effektiva sätt att hantera det.
  • Bild med titeln Kope med endometrios Symptom Steg 2
    2. Använd smärtstillande medel. Medicinering kan vara till stor hjälp när smärtan orsakas av endometrios. Det finns flera över-the-counter piller som du kan ta. Om din smärta är svår, kan du också be din läkare att förskriva ett läkemedel som du kan ta på dig dina värsta dagar.
  • Ett bra over-the-counter-alternativ använder ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel (NSAID). NSAID är vanligtvis den första behandlingslinjen för kvinnor med endometrios. Vanliga NSAID inkluderar Advil, Motrin och Aleve. Se till att du följer rätt dosering - kronisk användning kan leda till gastrit, sår i magen och GI blödning.
  • Diskutera receptbelagda smärtstillande läkemedel med din läkare. Var medveten om att många av dessa mediciner kommer med biverkningar som dåsighet och möjlig illamående.
  • Bild med titeln Kope med Endometrios Symptom Steg 3
    3. Försök alternativa behandlingar. Vissa människor rapporterar att akupunktur har lyckats med att hjälpa till att underlätta sin kroniska smärta. Denna teknik använder tunna nålar i specifika punkter i kroppen. Akupunktur är inte en exakt vetenskap, men kan vara till stor hjälp när den görs av en skicklig tekniker. Se till att läsa recensioner av verksamheten innan du försöker akupunktur.
  • Shiatsu är en japansk teknik som liknar massage. Denna terapi kan vara till stor hjälp vid lindring av smärta. Fråga vänner och familj om de känner till en lokal utövare.
  • Använd värmebehandling. Värmebehandling är en smärtstillande teknik som du kan försöka hemma. Investera i en värmekudde, eller gör din egen. Du kan fylla en tygväska (eller en socka) med ris och värma den i mikrovågsugn i 30 sekunder. Placera sedan på buken eller låg rygg för att lindra smärta.
  • Bild med titeln Kope med Endometrios Symptom Steg 4
    4. Fråga din läkare om hormonbehandling. Din läkare kan ordinera hormoner för att hjälpa till att reglera din period, vilket således lättar dina symtom. Populära metoder för hormonbehandling inkluderar orala preventivmedel. När de tas kontinuerligt kan dessa piller minska eller till och med stoppa dina perioder från att inträffa.
  • Kombinerad östrogen och progesteronhormonbehandling används ofta för att behandla endometrios. De kan användas på lång sikt, är relativt billiga och tolereras väl. Fördelar från östrogen-progesteronbehandling innefattar att minska risken för ovari och endometrial cancer.
  • Kombinerad östrogen-progesteronbehandling inkluderar orala preventivmedel, transdermala fläckar och vaginala ringar.
  • För kvinnor som inte kan ta eller föredra ett alternativ utan östrogen finns det bara medicalternativ med progesteron.De progestinerna som vanligen används vid behandling av endometrios är medroxyprogesteronacetat och noretindron.
  • Din läkare kan rekommendera en annan form av hormonbehandling, som en injektion. Depo-Provera är ett alternativ du kan be din läkare att diskutera.
  • Bild med titeln Kope med endometrios symptom Steg 5
    5. Överväga kirurgiska alternativ. Om du har ett särskilt allvarligt fall av endometrios och andra behandlingslinjer inte har fungerat kan din läkare diskutera ett kirurgiskt ingrepp. Ett procedur, kallad excision, involverar en kirurg som skär bort endometrialvävnaden. Framgången med denna procedur beror på svårighetsgraden av endometrios. Var noga med att hitta en kirurg som har mycket erfarenhet av att utföra denna operation.
  • Ibland rekommenderar läkare en hysterektomi. Denna procedur tar bort livmodern och äggstockarna. Innan du beslutar om detta förfarande, vill du tänka noga på hur det kommer att påverka dig om du har planer för att ha barn i framtiden.
  • Metod 2 av 3:
    Gör livsstilsförändringar
    1. Bild med titeln Kope med endometrios symtom Steg 6
    1. Få mer sömn. Se till att du vilar nog är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att klara av endometriosis symptom. Om du inte sover tillräckligt, kommer din kropp att vara mindre kapabel att bekämpa smärta. Försök att få åtta till nio timmars sömn varje natt.
    • Ta NAPS när du behöver. Kom ihåg att du har att göra med kronisk smärta. Som verkligen kan dränera dina energinivåer. Var snäll mot din kropp och vila efter behov.
    • Om du har problem med att sova finns det flera saker du kan göra. Se till att ditt rum är på en cool, bekväm temperatur. Försök att undvika elektronik i minst 1 timme innan du går och lägger dig. Du kan också fråga din läkare om sömnhjälpmedel.
  • Bild med titeln Kope med Endometrios Symptom Steg 7
    2. Träna regelbundet. Det kan vara mycket svårt att hitta motivationen att träna när du arbetar med kronisk smärta. Men studier visar att rörelse regelbundet kan verkligen hjälpa till att minska svårighetsgraden av dina symtom. Försök att få 20-30 minuter med måttlig övning flera gånger i veckan.
  • Hitta en aktivitet som du tycker om. Till exempel, om du älskar att simma, gör den del av din vanliga träningsrutin. Om du gillar att vara social medan du svettar, leta efter ett gym som erbjuder många gruppklasser.
  • Rekrytera en träningspass. Övning kan vara roligare om du gör det med en vän. Gör ett stående datum för att gå en lång promenad med en bra vän.
  • Prova yoga. Denna metod för träning kan hjälpa till att lindra dina symtom genom att hjälpa dig att känna sig mentalt och fysiskt bättre.
  • Bild med titeln Kope med endometrios Symptom Steg 8
    3. Ändra din kost. Studier visar att endometrios symptom kan vara svårare hos kvinnor vars dieter är tunga på rött kött och lågt på lummiga gröna. Även om forskningen ännu inte är klar är det tydligt att äta en mer hälsosam, balanserad kost kommer säkert inte att göra dina symtom värre. Det kan bara hjälpa.
  • Syfte att få flera portioner av frukter och grönsaker varje dag. Vitaminer A, B, och C kan hjälpa din övergripande hälsa, vilket kan hjälpa dina symptom. Försök att äta lummiga gröna som spenat eller kale, som är rik på näringsämnen.
  • Begränsa ditt intag av rött kött. Istället försök att integrera fisk i din kost. Forskningen indikerar att ju mer fett i din kost, desto mer östrogen producerar din kropp. Mer östrogen kan öka dina endometriosis symptom. Så försök att inkludera Lean Proteins in i dina måltider. Lax och magert skär av fläsk är bra alternativ.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera psykologiska effekter
    1. Bild med titeln Kope med endometrios symptom Steg 9
    1. Förstå endometrios. Att hantera detta tillstånd kan vara mycket svårt. Det är användbart att få en tydlig förståelse för vad som händer i din kropp. Detta hjälper dig att förstå hur man hanterar symtomen. Endometrios påverkar vanligtvis kvinnor i 30-talet och 40-talet, och orsakerna är ännu inte kända.
    • Vanliga symptom inkluderar smärtsamma menstruationskramper, konsekvent smärta i låg rygg och smärta eller obehag under och efter kön.
    • När du har fått diagnostiserats, arbeta med din läkare för att komma med en behandlingsplan. Var noga med att kandidisera din livsstil och huruvida du planerar att bli gravid i framtiden eller inte.
  • Bild med titeln Kope med endometrios Symptom Steg 10
    2. Få ett supportsystem. Att hantera en kronisk sjukdom är mycket svårt. Se till att du omger dig med vänner och familj som är snäll och stödjande. Du kommer sannolikt att behöva någon att prata med under de tuffaste dagarna, så låt din bästa vän veta att hon är på kortnummer.
  • Det kan ofta vara till hjälp att diskutera ditt tillstånd med andra som lider av endometrios. Leta efter en lokal supportgrupp. Din läkare ska kunna ge dig några förslag.
  • Bild med titeln Kope med endometrios symtom Steg 11
    3
    Göra sig av med stress. Din kropp och sinne kan dra nytta av frekventa raster. Reglering av dina stressnivåer kan förbättra din övergripande fysiska och mentala hälsa. Alla har olika lugnande metoder som fungerar för dem, så försök med flera avkopplingstekniker för att hitta en som är mest effektiv.
  • Fokusera på din andetag. Djupt, lugnande andetag kan vara till stor hjälp för att sänka din hjärtfrekvens och hjälpa dig att känna dig lugn.
  • Du kan också ta ett avkopplande bad eller lyssna på vissa mår bra musik.
  • Bild med titeln Kope med endometrios Symptom Steg 12
    4. Pratar med vänner och familj. Din sjukdom är privat och du borde inte känna sig skyldig att diskutera det om det gör det gör att du känner dig obekväma. Men endometrios symptom kan störa ditt dagliga liv, så det är en bra idé att låta dina närmaste vänner och familj veta vad du har att göra med. Kom ihåg att du också behöver sitt stöd, så du vill överväga att dela din diagnos med de du litar på.
  • Du kanske vill låta din chef veta att du har ett medicinskt tillstånd som kan kräva att du saknar arbete ibland. Förklara din sjukdom på ett professionellt sätt och fråga att hon håller informationen konfidentiell.
  • Be din läkare för information som du kan dela med din familjfamilj. Hon kanske kan ge dig broschyrer.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kontakta din läkare innan du gör några ändringar i din livsstil som kan påverka din fysiska hälsa.
  • Alla symtom är olika, så försök flera olika behandlingsmetoder för att hitta en som är rätt för dig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande