Hur man lätta runt ligamentvärk

Rund ligamentvärk är en typisk förekomst under de flesta graviditeter, speciellt under andra och tredje trimestern. Denna smärta uppstår när din växande livmoder sätter tryck på ledbanden och andra fibrösa vävnader som stöder din underliv. Du kan känna det mest när du utövar dig själv. Även om runda ligamentsmärta inte kan undvikas helt, kan du hjälpa till att förebygga och hantera den genom att vila när du kan, stoppa aktiviteter som orsakar obehag, skiftande positioner, applicera värme eller prata med din läkare om att använda over-the-counter smärtstillande medel, sådan som acetaminofen (tylenol). Om smärtan inte minskar - eller om den åtföljs av vaginal blödning-se en läkare omedelbart.

Steg

Metod 1 av 3:
Flytta din kropp för att minska obehaget
  1. Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 1
1. Skiftpositioner för att ta tryck av av ansträngda ligament. Om din kropp stannar i en position för länge, kan barnets vikt börja lägga obehagligt tryck på de runda ligamenten. Det enklaste sättet att stoppa smärtan är att flytta din kropps position. Att flytta dig till en ny position bör lindra de ansträngda ligamenten genom att omfördela barnets vikt.
  • Till exempel, om du känner smärta medan du sover på ryggen, rulla över och sova på 1 sida eller den andra. Eller, om du lounger på en soffa och känner dig rund ligamentsmärta, sitter du i en annan position.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Smärta Steg 2
    2. Höja dina fötter för att ta tryck av dina runda ligament. Efter att ha spenderat timmar på dina fötter, kommer den växande barnets vikt att väga på dina runda ligament och sträck dem nedåt. Ta en plats för att ge ligamenten en vila. Höjer dina fötter med ca 1-2 fot (0.30-0.61 m) kommer att underlätta ligamenten och hjälpa smärtan att blekna bort.
  • Så, om du har varit på fötterna hela dagen och upplever rund ligamentvärk, lägg fötterna upp och sitta ner i 5-10 minuter.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 3
    3. Sakta ner dina rörelser så att ligamenten har tid att justera. Om du flyttar på jobbet, gör sysslor runt huset, eller upptagen med någon fysisk uppgift, kan du oavsiktligt placera överdriven belastning på dina runda ligament. Om du inte har tid att sitta och ta en paus, fokusera på att flytta din kropp långsammare. Detta tillåter ligament att röra sig och sträcka smärtfritt, snarare än att vara plötsligt sträckt.
  • Till exempel, om du känner dig ligamentvärk medan du gör yoga, sakta ner dina rörelser tills du flyttar till hälften av din normala hastighet.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 4
    4. Vila så ofta du kan. Rund ligamentsmärta blir värre när du utövar dig själv, så ta frekventa vilopauser under hela dagen om du kan. Det är särskilt viktigt att vila ofta om du gör någon ansträngande aktivitet, som hushållssysslor, motion eller manuell arbetskraft.
  • Att få tillräckligt med vila kan också bekämpa andra graviditetssymptom, som trötthet.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 5
    5. Böj musklerna i dina höfter innan du nysar. Kvinnor som upplever rund ligamentsmärta känner ofta det akut när de nysar. Den fysiska handlingen av nysning kan spänna dina runda ligament, och en bebis vikt förvärrar bara stammen. Böjde dina höfter när du känner att en nys som kommer på borde hålla ligamenten stabila och förhindra att de är smärtsamt sträckta.
  • Om du upplever höftsmärta från sträckta ledband i allmänhet, spendera 5-10 minuter sträcker dina höfter och sänka tillbaka varje morgon eller kväll.
  • Metod 2 av 3:
    Försöker ytterligare smärtstillande tekniker
    1. Bild med titeln Ease Round Ligament Smärta Steg 6
    1. Be din läkare om att använda en over-the-counter smärta reliever. Om du inte kan få lättnad från att vila eller flytta din position, fråga din läkare om du kan ta en mild smärtstillande, som acetaminofen (Tylenol). Ta inga läkemedel under graviditeten utan att konsultera din läkare först.
    • Ta inte aspirin eller NSAID (som ibuprofen eller naproxen) medan du är gravid, eftersom dessa kan orsaka komplikationer för dig eller din baby.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 7
    2. Rem ett mageband runt magen för att hålla lite av sin vikt. Ett mageband är en 4-5 i (10-13 cm) bred slinga av elastisk tyg. Du kan slå bandet runt magen för att lyfta upp några av barnets vikt, och banden hjälper också med ligamentvärk genom att ta bort de runda ligamenten. Placera bandet lågt runt din nedre magen för att hålla sin vikt.
  • Köp ett mageband (även kallat ett magebälte) i alla varuhus eller butik som specialiserat sig på moderskapslitage.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Smärta Steg 8
    3. Applicera en varm komprimering till din underliv. Applicera värme direkt till den plats där dina ansträngda ligament känner sig smärtsamma är ett effektivt sätt att minska ditt obehag. Håll en varm komprimerings- eller värmekudde mot din hud (eller under din tröja) i 10-15 minuter eller tills smärtan sänks. Köp en varmvattenflaska eller en uppvärmningsfilm på alla lokala apotek eller apotek.
  • Det kan också bidra till att ligga i ett varmt bad i 20-30 minuter. Värmen kommer att slappna av dina ligament, och blötläggning i vatten tillåter din kropp att slappna av.
  • Undvik att blötlägga i bubbelbad eller bad som är tillräckligt rosa för att höja din kärnkroppstemperatur över 102 ° F (39 ° C). Att höja din kroppstemperatur för mycket kan vara skadlig under graviditeten.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 9
    4. Massage det drabbade området försiktigt. Ligga ner och gnugga försiktigt buken, med fokus på de områden där du känner mest smärta. Massage kan vara ännu effektivare om du kombinerar det med värme.
  • Du kan massera dig själv, fråga din partner att göra det, eller besök en massage terapeut som har erfarenhet av att göra prenatal massage.
  • Metod 3 av 3:
    Ser en läkare
    1. Bild med titeln Ease Round Ligament Smärta Steg 10
    1. Planera ett möte om ligamentsmärta varar längre än 5 minuter. Om du ofta har bouts av runda ligament som varar i 10, 15, eller till och med 20 minuter i taget, är det värt att låta din läkare veta. Gör ett möte och beskriva svårighetsgraden av den runda ligamentsmässan till din läkare. Nämna också varaktigheten av tiden som smärtan vanligtvis varar för.
    • Din läkare kan ordinera en smärtstillande läkemedel för att hjälpa till med obehaget.
    • Eller de kan hänvisa till en fysioterapeut så att du kan lära dig några sträckor för att ta avstånden av dina runda ligament.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 11
    2. Kontakta din läkare om influensaliknande symptom följer med ligamentvärk. Medan enstaka runda ligamentsmärta är normalt under graviditeten är det inte normalt för smärtan att åtföljas av feber eller frossa. Om du upplever någon av dessa under en bout av ligamentvärk, besök din vårdgivare. Besök också din läkare om den runda ligamentsmärtan blir extrem.
  • Om du upplever svår ligamentvärk på natten eller över helgen, kan du behöva besöka akutrummet.
  • Bild med titeln Ease Round Ligament Pain Steg 12
    3. Besök en akut vårdklinik om vaginalt urladdning eller blod åtföljer smärtan. I vissa fall kan buksmärtor orsakas av en annan medicinsk fråga än rund ligamentvärk. Om du upplever någon grad av vaginal blödning under smärta, eller om du märker onormal eller missfärgad vaginal urladdning, se din läkare eller besök ett brådskande vårdcentral omedelbart.
  • Besök också ett brådskande vårdcenter (eller din allmänläkare) om du upplever smärta medan du urinerar med ligamentvärk.
  • Tips

    Runda ligament ger stabilitet och stöd för livmodern.
  • Kvinnor upplever oftast rund ligamentsmärta efter den 14: e veckan av graviditeten.För de flesta kvinnor känns det som en vanlig magont eller mild menstruationskrämpning.
  • I de flesta fall uppstår rund ligamentvärk på höger sida av en gravid kvinna kropp. Det kan förekomma på vänster sida, dock, så oroa dig inte om du ofta känner det på båda sidor.
  • Rund ligamentvärk är inte smärtsamt eller skadligt för den växande bebisen. Det är bara ett problem för förväntade mödrar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande