Hur man äter med separatorer i munnen

Separatorer är metall- eller gummianordningar placerade mellan tänderna för att göra plats för hängslen. Separatorer kan få tänderna att känna sig ömma och göra att äta svårt. Du måste tugga långsamt och gå till mjuka livsmedel medan de vänjer sig vid separatorerna. Du bör också göra en punkt att undvika vissa livsmedel, som klibbiga livsmedel, som kan skada separatorerna. Separatorer kan göra att äta ett krångel, men i de långsiktiga separatorerna kan du förbättra dina tänder och le.

Steg

Metod 1 av 3:
Arbeta runt separatorerna
  1. Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 1
1. Gå till mjuka livsmedel först. För att hantera smärtan rekommenderas att du går för mjuka mat tills ditt tandkött är mindre ömt. Detta kan också göra det lättare att tugga långsammare och mjukare, vilket förhindrar smärta i samband med att bita för hårt. Mjuka livsmedel är lättare att tugga och mindre benägna att bli lammade mellan tänderna.
  • Gå till mat som potatismos, yoghurt och varm spannmål. I stället för att äta råa frukter och grönsaker, försök att göra en smoothie genom att blanda några av dina favoritfrukter och grönsaker i en mixer tillsammans med lite juice.
  • När tiden går, kan du känna dig mindre obehag och kunna äta hårdare mat. Mjuka livsmedel kan hjälpa till under de första dagarna när du vänjer dig vid känslan av separatorer.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 2
    2. Klipp mat i små bitar. Innan du börjar äta kan det hjälpa till att skära mat i små bitar. Tuggning kan känna sig besvärlig och smärtsam när du börjar med separatorer. Förberedande små, bettstorlekar kan minska arbetet för dina tänder.
  • Skära hårdare frukter och grönsaker, som äpplen och morötter, till små portioner innan du äter. Försök inte bita till ett helt äpple på egen hand, eller någon annan hård frukt.
  • Du bör ta bort kött från benet innan du äter. Det kommer att vara svårt att äta något som revben eller kycklingvingar från benet med separatorer. Du bör också skära upp kött till små bitar innan du äter för att göra det lättare att tugga.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 3
    3. Tugga långsamt. Det kan vara svårt att vänja sig med att äta med separatorer eftersom de ofta orsakar obehag. Det är en bra idé att tugga försiktigt. Betting ner har svårt att öka obehag och smärta, särskilt tidigt. När du äter med separatorer, ta små biter och tugga din mat långsamt och mjukt.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 4
    4. Tänk på att ånga eller laga hårda grönsaker. Grönsaker är en väsentlig del av en hälsosam kost, men kan vara svår att äta när man justerar till separatorer. Eftersom mjuka livsmedel är i allmänhet bättre att äta, är det en bra idé att ånga eller laga hårda grönsaker innan de äter. Gå för ångad broccoli eller kokta morötter som en sidrätter över råvarianter.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 5
    5. Välj inte tänderna efter att ha ätit. När du äter kan det vara frestande att välja på tänderna. Först kan separatorer känna sig besvärliga och kan lätt misstas för mat som fångas mellan tänderna. Försök att motstå uppmaningen att välja. Använda ditt finger eller en tandpetare för att välja på dina tänder kan orsaka en separator att falla ut.
  • För att hjälpa till att motstå frestelsen att välja, försök att undvika mat, som popcorn och hallon, som ofta fångas i dina tänder. Håll dig borta från dessa sorters mellanmål tills du är van vid dina separatorer.
  • Metod 2 av 3:
    Undvika vissa livsmedel
    1. Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 6
    1. Ät inte något klibbigt. Klibbiga livsmedel bör helt undvikas när du har separatorer. Klibbig mat kan glida på separatorer och dra ut dem. Saker som gummy candy, toffee, karamell, tuggummi och allt annat med en klibbig konsistens bör undvikas tills du inte längre använder separatorer.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 7
    2. Minimera ditt sockerintag. Söta livsmedel och drycker, som godis och läsk, är generellt dåliga för tänder. Eftersom du inte kan flossa medan du bär separatorer är dessa typer av mat ännu mer farliga och kan orsaka mer förfall i dina tänder. Det är en bra idé att minimera sockerintaget tills dina separatorer eller hängslen tas bort.
  • Om du har en behandling med socker i den, borsta tänderna och skölj med vatten och munvatten efteråt. Om några av de utrymmen i dina tänder inte har separatorer, bör du flossa dem som du normalt skulle.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 8
    3. Håll dig borta från hårda livsmedel. Hårda livsmedel är särskilt svåra att äta när separatorer är på plats. Pretzels, tortillas, hårda godis, nötter, crusted bröd och andra hårdare mat bör undvikas tills du är van vid dina separatorer.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 9
    4. Tugga inte is. Många människor brukar tugga is från en dryck. Du bör undvika denna vana när du har separatorer i. Is kan lossa separatorer, och kan också öka smärtan.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 10
    5. Ta försiktighetsåtgärder med majs på cob. Corn på cob är en favorit sidra maträtt för många, men du bör vara försiktig när du äter med separatorer. Chewing Corn Straight Off The Cob kan enkelt lossa dina separatorer, och de hårda bitande rörelserna kan orsaka obehag. Om majs på cob serveras, klippa försiktigt kärnorna från coben med din kniv innan du äter.
  • Metod 3 av 3:
    Öva grundläggande vård efter att ha ätit
    1. Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 11
    1. Borsta dina tänder fram och tillbaka. Separatorer är vanligtvis inte i för långa. Du kommer vanligtvis att få dina separatorer borttagna vid nästa ortodontistavtal, när dina hängslen kommer att sättas på plats. Fram till den här tiden ska du borsta tänderna fram och tillbaka efter att ha ätit. Borsta dina tänder upp och ner kan enkelt lossna separatorer.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 12
    2. Ta försiktighetsåtgärder med tandtråd. Separatorer bör inte komma bort under rutinborstning. Men tandtråd kan mycket lätt lossa en separator. När du äter, undvik flossing i luckorna mellan dina tänder fyllda av en separator.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 13
    3. Använd över-the-counter smärtstillande medel för att hantera ömhet. Du kan känna lite ömhet efter att ha ätit när du använder separatorer. Du kan hantera smärta med over-the-counter smärtstillande medel som ibuprofen, acetaminophen och naproxen. Ta den rekommenderade dosen på flaskan. Detta bör ta hand om några av smärtan.
  • Bild med titeln Ät med separatorer i din mun Steg 14
    4. Prata med din ortodontist om en separator faller ut. Separatorer faller ibland ut. Detta kan vara normalt. Kom ihåg att separatorer tjänar till att skapa utrymme i dina tänder för hängslen. Om en separator faller ut i sin egen nära din Braces-möte betyder det att utrymmet har gjorts. Men om en separator faller ut 4 dagar eller mer före ditt möte, ring din ortodontists kontor. Att förlora en separator innebär det snart att du sannolikt inte släckt det via tandtråd, borstning eller äta. Du kan behöva din ortodontist för att lägga till en ny separator.
  • Tips

    Varningar

    Om en separator blir dislodged, prata med din ortodontist. Separatorer kan eller kanske inte behöva bytas ut.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande