Hur man hanterar dentala enheter

Dental-enheter som traditionella hängslen, hållare, klara hängslen och sömnapné-enheter kan ofta vara svåra att hantera. De kan inte bara orsaka fysiskt obehag, men de behöver också en hel del underhåll och rengöring för att undvika uppbyggnad av bakterier eller en ovälkommen lukt. Att ta hand om dina dentala enheter, med en bra tandhygienrutin, och regelbundet besöka din ortodontist och tandläkare kommer att hjälpa till att göra processen att bära dentala enheter lättare.

Steg

Metod 1 av 6:
Hantera hängslen
  1. Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 1
1. Ta hand om dina tänder. Det är lätt för mat att bli fångad mellan dina hängslen, vilket orsakar plackbyggnad och övergripande dålig tandhälsa. Var noga med att skapa en bra tandhygienrutin som inkluderar borstning, tandtråd och sköljning med munvatten varje dag.
  • Borsta minst två gånger om dagen, på morgonen och före sängen. Det är bäst att borsta efter att ha ätit också att undvika att mata mat i axlarna.
  • Flossar med hängslen kan vara knepigt. Använd 18 tum (ca 46 centimeter) av vaxad floss. Gänga det försiktigt under hakans huvudtråd och gå sedan mellan två tänder. Arbeta flossen mellan dina tänder utan att dra på bågen.
  • Bär en resa tandborste för att se till att du kan borsta tänderna efter varje måltid.
  • Använd en oral bevigare. Denna enhet använder en ström av vatten för att rengöra bakterier eller skräp kvar mellan tänder, hängslen och tandkött. De kan också öka blodflödet i tandköttet, vilket leder till ett ökat antibakteriellt skydd av naturliga antikroppar.
  • Prova en interdentalborste. Dessa borstar är utformade för att rengöra mellan tänderna, så de kan hjälpa när du har hängslen. Borsta försiktigt med en interdentalborste kan hjälpa till att ta bort mat från dina hängslen.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 2
    2. Hålla fast vid mjuka livsmedel i början. Dina hängslen, tyvärr kommer att skada de första veckorna. Ät mat som du lätt kan svälja utan att tugga mycket som makaroner och ost, äppelmos, glass, popsicles och shakes, som alla kommer att lätta dig i hängslen.
  • Försök att komma i dina grönsaker, försök att ånga dem tills de är mjuka nog för att enkelt tugga.
  • Mjukt kokta ris, nudlar och skaldjur som tonfisk och lax är lätta att tugga och väsentliga.
  • Ät soppor om du har problem med att tugga någonting alls.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 3
    3. Undvik hårda eller tjuv godis. Dessa kan skada eller bryta dina hängslen, och också generellt orsaka dålig tandhälsa. Ät inte mat som karamell, klibbig eller chunky jordnötssmör, hårda godis, nötter, tjuv godis, taffy, gummy björnar, popcorn eller tuggummi.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 4
    4. Bära dina gummiband hela tiden. Om din ortodontist bestämmer dig måste du bära gummiband, måste du vara flitig att bära dem hela tiden så att tänderna kommer att röra sig ordentligt. Också att hålla dina gummiband i kommer att förhindra krokarna från att få fångas i dina kinder.
  • Om ditt tandläkararbete är omfattande kan du behöva huvudbonader. Huvudbonader ger något att förankra dina hängslen till, tillämpa nödvändigt tryck på tänderna, vilket hjälper dem att flytta in i rätt plats. Huvudbonader kan gå runt baksidan av huvudet eller remmen till pannan eller hakan.
  • Du måste bära redskapet för den inställda tiden. Vanligtvis måste du bära den ungefär 12 timmar om dagen, men i de flesta fall behöver du inte bära den hela tiden du har hängslen på dina tänder.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 5
    5. Ta hand om lösa ledningar och parentes. Brutna hängslen, lösa band och utskjutande ledningar är alla vanliga problem som plågar med bärare. Dessa problem kan vara smärtsamma och leda till långvarigt obehag i munnen, så det är viktigt att ringa din ortodontist. Innan du kan få ett möte kan du prova några hemmahörande för att lindra smärta.
  • För en lös konsol, använd ortodontiskt vax för att tillfälligt sova fästena. Denna taktik ger en kudde mellan gummit och fäste. Om du inte har vax kan du också använda lite sockerfritt tuggummi som ett nödalternativ tills du kommer till ditt möte.
  • För en utskjutande eller bruten tråd, använd suddgummiens ände för att flytta den till en bättre position tills du kan se en läkare. Du kan också tillämpa ortodontiskt vax så att tråden inte skär dina tandkött eller kinder.
  • Försök inte skära ledning, eftersom du oavsiktligt kan svälja eller andas in.
  • För lösa band, se en läkare, eftersom dessa måste återfinnas på plats eller bytas ut. Spara bandet om du kan för ditt möte.
  • Metod 2 av 6:
    Ta hand om behållare
    1. Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 6
    1. Bära din behållare för den rekommenderade tiden. Poängen av en hållare är att behålla dina axlar, och om du inte bär det, riskerar du att dina tänder flyttar tillbaka till sin ursprungliga position. Bära din hållare för den rekommenderade tiden, förutom när du äter, städar behållaren eller deltar i bollsporter som kan leda till skada på munnen. Kom ihåg hur det var att gå igenom hängslen - du vill inte behöva göra det igen.
    • Till exempel kan din läkare rekommendera att ha en avtagbar hållare hela tiden i tre månader, sedan flytta till bara det på natten.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 7
    2. Bär alltid ett fall för din behållare. Du måste ta bort din behållare under måltiderna och ha ett ärende med hjälp av att du kan lagra din behållare när den inte är i munnen. Medan det kan vara frestande att helt enkelt placera din behållare på bordet bredvid dig, är det mindre hygieniskt än ett fall och lägger också din behållare att vara trasig. Bär din behållare i fickan, ryggsäcken eller handväskan så att du alltid har tillgång till.
  • Förpackning av din behållare i servetter istället för att sätta det i ett fall resulterar ofta i behållaren som oavsiktligt kastas i papperskorgen.
  • Retainers är dyra att ersätta, kostar så mycket som $ 250. Att hålla ett fall med dig kommer att göra dig mindre benägna att förlora din behållare.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 8
    3. Håll din behållare ren. Att ha en bra rengöringsrutin förhindrar uppbyggnad av bakterier och håller din behållare från att utveckla en otäck lukt. Var noga med att borsta din behållare en gång om dagen med varmt vatten. Kontrollera alltid med din tandläkare om vilka typer av rengöringsmedel du kan använda, eftersom du inte kan använda tandkräm med några hållare.
  • Blöt din behållare i ett desinfektionsmedel minst en gång i veckan men helst en gång om dagen. Välj en protesrengöringslösning och blanda rengöringen med en kopp varmt vatten. Eller du kan välja upplösande piller som har den liknande effekten och ta bort några bakterier på hållaren. Du kan också använda munvatten.
  • Istället för kommersiella rengöringsmedel kan du prova några hemläkemedel om du inte vill använda tandläkare eller munvatten. Du kan suga din behållare i lika delar vatten och ättika i femton till trettio minuter eller i en 3% väteperoxid i trettio minuter.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 9
    4. Håll det borta från värmekällor. Värmekällor kan orsaka att plasten i hållaren bryter eller böjer. Se till att du inte använder varmt vatten för att rengöra det, bara varmt vatten. Dessutom, se till att du inte lämnar den på heta ytor, som radiatorn.
  • Metod 3 av 6:
    Rengöring och underhåll av klara hängslen
    1. Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 10
    1. Bär varje uppsättning brickor i 20 - 22 timmar om dagen. Om du vill se resultat från dina klara hängslen måste du begå att bära dina inriktare i minst 20 timmar om dagen. För bästa resultat, ta bara bort klara hängslen för att äta och städa. Ta inte bort klara hängslen på natten.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 11
    2. Håll dina inriktare rena. Borsta dina inriktare med ljummet vatten när du borstar tänderna. Liknande behållare bör inriktare blötläggas och rengöras i en denture renare var som helst från en gång om dagen till några gånger i veckan.
  • Det är också bäst att bibehålla god tandhygien medan du bär klara hängslen för att hålla dina justeringar luktande färska och bakterierfria. Borsta tänderna minst två gånger om dagen, men helst, borsta efter varje gång du äter för att förhindra att matpartiklar blir fångade i dina inriktare.
  • Använd munvatten för att skapa en bakteriefri miljö innan du placerar inriktarna tillbaka i munnen.
  • Borsta inte dina inriktare med tandkräm eller munvatten eftersom dessa ämnen kan orsaka skador.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 12
    3. Ändra dina inriktare varannan vecka. I början av din behandling får du flera uppsättningar av aligners som är avsedda att kontinuerligt flytta tänderna i rätt riktning och fördjupa dina framsteg. Var noga med att ändra dina justeringar enligt instruktioner för att säkerställa det bästa resultatet och checka in med din läkare var sjätte vecka.
  • Du kommer att känna att den faktiska alignern blir lös när nästa krävs. Det betyder att du behöver se din ortodontist för nästa steg av tänder rätning.
  • Metod 4 av 6:
    Justering till dentala enheter för sömnapné
    1. Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 13
    1. Ge det tid. Många av de problem som är förknippade med dentala enheter kommer att minska över tiden när du blir mer van att bära dental-enheten. Till exempel upplever vissa människor problem med en mandibulär ompositioneringsanordning, till exempel mer saliv i munnen eller den torra munnen, käftsmärta, huvudvärk eller tandköttsirritation. De flesta av dessa symtom kommer att blekna över tiden.
    • Men om du har ont under dagen efter att ha använt en av dessa enheter, särskilt när du flyttar din käke eller äter, bör du prata med din tandläkare.
    • Din tandläkare eller läkare kan också kunna visa dig käke och tunga sträcker sig för att hjälpa till med smärta.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 14
    2. Besök din tandläkare. Att ha friska tänder och tandkött kan också bidra till att minimera problem med dentala enheter, såsom irritation. Se till att du besöker din tandläkare två gånger om året, eftersom det kan hjälpa till att hålla dina tänder friska. Dessutom kan din tandläkare kontrollera eventuella problem som du kan ha med enheten.
  • Var noga med att du är utcheckad av en tandläkare innan du får monterad för en sådan enhet. Att göra det kommer att hjälpa till att säkerställa att tänderna är friska nog att ha en dental-enhet för sömnapné.
  • Var noga med att behålla friska tänder hemma genom att borsta två gånger om dagen och tandtråd varje dag.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 15
    3. Göra eller be om justeringar. Om din enhet orsakar smärta, bör du be om justeringar eller göra dem själv om du kan. Du kan behöva en något annorlunda position för att det är den mest bekväma. Prata med din tandläkare eller läkare om vad som är bäst för dig.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 16
    4. Prova en annan enhet. Du har flera alternativ när det gäller dentala enheter för sömnapné. Om man inte arbetar för dig, försök använda en annan istället. Faktum är att varje typ av enhet har flera olika stilar, så du kan till och med ändra den genom att byta till en annan stil.
  • Mandibulära omplaceringsanordningar, till exempel, arbeta genom att montera över tänderna och ändra positionen på din nedre käke, öppna upp luftvägen. Tunga kvarhållningsanordningar Justera tungan genom att dra den framåt och öppna luftvägen, medan andra dentala enheter kombineras med en CPAP-maskin för att göra det lättare att använda.
  • Med mandibulära ompositionering av enheter har du möjlighet att koka och bita stil, justerbar stil eller gångjärnsstil. Koka och bettversionen har du kokar enheten och sjunker sedan tänderna i den för att skapa en mögel i munnen. Den justerbara stilen har sätt att justera enheten för en bekvämare passform, medan gångjärnsstilen fortfarande kan öppna och stänga munnen. Att välja en annan stil kan göra det lättare att hantera.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 17
    5. Hoppa över dessa enheter med proteser. Om du bär proteser, kommer du förmodligen att behöva hitta en annan lösning för din sömnapné, till exempel en CPAP-mask. De flesta dentala enheter kommer inte att hålla ordentligt när personen har på sig proteser, även om den mandibulära ompositionen är särskilt svår.
  • Metod 5 av 6:
    Justering till en CPAP-maskin
    1. Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 18
    1. Prova en CPAP-maskin för sömnapné. En CPAP-maskin är ofta den första behandlingen som föreslås för sömnapné, men det är inte en dental-enhet. Det ger ett stadigt flöde av luft till dig genom en mask, vilket hjälper till att hålla din luftväg klart och obegränsat. Tyvärr finner många människor den mask som är obekväm att bära, och slutar därför inte använda den.
    • För att anpassa sig till att ha på sig masken, försök att sätta det på en stund varje dag och sedan lägga till lufttrycket när du är bekväm. När du börjar bära den i sängen, se till att du använder det varje gång du sover för att hjälpa dig att justera enklare.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 19
    2. Använd ett rampfunktion för att justera till lufttrycket. Du kan hitta att du har svårt att justera det tvångs lufttrycket. Om så är fallet kan du prova en "ramp" funktion, vilket ökar lufttrycket över tiden. Med andra ord börjar du med ett lägre tryck när du somnar, och det rör sig långsamt upp till ett högre tryck. Andra maskiner anpassas automatiskt till dina olika andningsmönster, vilket gör det lättare att sova.
  • Bild med titeln Deal med dentala enheter Steg 20
    3. Välj en annan storleksmask. Ett steg du kan ta för att göra din CPAP-enhet mer bekväm är att välja en annan storleksmask. Masker kommer i alla olika storlekar, och du kanske inte är samma storlek över varumärken. Dessutom är de flesta justerbara för att göra dem mer bekväma.
  • Om du inte vet hur du justerar din mask, fråga. Din läkare eller en person på den plats du köpte maskinen ska kunna hjälpa till.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 21
    4. Prova en annan stil. CPAP-masker kommer i ett brett utbud av stilar. En stil kan inte passa dig, men du kan hitta en annan som gör det. Att hitta rätt typ av mask för dina speciella behov kan göra masken mycket bekvämare och användbar.
  • Till exempel, om du tenderar att slå din mask, kanske du vill ha en som har band över båda kinderna och pannan, som det är säkrare än andra masker.
  • Men om en mask med säkra band gör dig obekväma, kan du försöka en med en nasal kudde istället, vilket bara rem under näsan. Du kan också se över denna typ av mask bättre.
  • Du kan också behöva välja en annan mask eller slang om du hamnar med en rinnande näsa efter att du har använt maskinen, vilket kan indikera att du är allergisk mot en del av den.
  • Om du känner dig obekväm med en mask, fråga om nyare enheter, till exempel Micro CPAP. Dessa nya stilar eliminerar slangarna och andra tillbehör genom att bara placera en liten enhet i näsborrarna.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 22
    5. Använd befuktningskammaren för torr mun. Om du slutar med en torr mun efter att du har använt din CPAP-maskin kan du försöka göra luften mer fuktig. De flesta maskiner har denna förmåga redan inbyggd. Lägga till fukt till luften, särskilt under kall, torra månader, kan hjälpa till att skära ner på torr mun.
  • En torr, täppt näsa kan också orsakas av låg luftfuktighet i maskinen. Du kan också prova en saltlösningsspray före sängen för att hjälpa till med näsan.
  • Följ maskinens instruktioner för användning av luftfuktningskammaren.
  • Bild med titeln Deal med dental-enheter Steg 23
    6. Göra justeringar om masken orsakar obehag. Din mask ska inte vara så tätt som irriterar din hud eller orsakar dig obehag. Om det läcker eller inte kommer att stanna kvar i ditt ansikte, kan du behöva göra justeringar. Ändra längden på banden och justera kuddarna för att försöka få en bättre passform.
  • Du kan också behöva överväga en annan stil av mask, eftersom andra märken eller stilar kan passa ditt ansikte bättre.
  • Metod 6 av 6:
    Hantera andra dentala enheter
    1. Bild med titeln Stopp Clenching Jaw Steg 9
    1. Bära en nattvakt för tänder slipning. En nattvakt glider över tänderna för att skydda dem medan du sover om du slår dina tänder. Det viktigaste med en nattvakt är att se till att du bär den. För att göra det bekvämare, bli monterad för en av en tandläkare snarare än att välja en "koka-och-bit" Skriv från ett apotek. Den tandläkare typen tenderar att vara mer bekväm över tiden eftersom de är mer exakta och gjorda av ett överlägset material.
    • Minska slipning genom att använda några knep. Försök till exempel inte tugga tuggummi eller andra föremål (som pennor), som det lär din mun att tugga hela tiden.
    • Försök också att skära ner på stress eller meditera innan du sover. Dessutom, undvik koffein och nikotin, eftersom de kan få dig att mala tänderna mer.
  • Bild med titeln Förbered dig för den dag du får hängslen Steg 13
    2. Använd en munskydd när du spelar sport. Munguards är utformade för att hålla tänderna från att bli flisade eller brutna medan du spelar sport. De ger kudde, mycket som en nattvakt ger kudde mot dig slipning av dina tänder.
  • För att vakten ska vara effektiv, se till att du alltid bär din vakt varje gång du spelar sport, särskilt kontaktsport.
  • För att göra det bekvämare, har en monterad av en tandläkare snarare än att köpa en över-the-counter.
  • Bild med titeln Deal med en gommen expander Steg 13
    3. Lär dig att vända en palatal expander. En palatal expander hjälper till att öka utrymme i ett barns mun, vilket i sin tur tillåter tänder att vara rakare. Denna enhet kan dock vara skrämmande för dig, eftersom det kräver att du blir en gång om dagen. Din tandläkare visar dig vilken typ av varv du behöver göra med ditt barns expanderare, men mestadels använder du en liten nyckel för att vända delar av expanderaren lite varje dag.
  • Stick med mjuka, roliga livsmedel under de första dagarna, som yoghurt, äppelmos, glass eller potatismos. Medan expanderaren är i, hoppa över hårda godis, eftersom de kan hålla sig till expanderaren.
  • Observera att en expander är mestadels smärtfri. Ett barn kan uppleva lite smärta under de första dagarna och lite tryck efter varje tur, men det är relativt lätt.
  • Tips

    Bär alltid din hållare eller rensa hängslen.
  • Alltid floss och borsta tänderna och tungan dagligen.
  • Varningar

    Var medveten om att din tandläkare kan orsaka något fysiskt obehag som dina tänderskifte. Kontakta en läkare om smärtan blir outhärdlig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande