Hur man lindrar ortodontisk stagsmärta

Ortodontiska hängslen på dina tänder är värda ansträngningen för att få rakt tänder, men obehaget som du sannolikt kommer att uppleva från hängslen kan vara avskräckande och obekväma. Detta obehag är sannolikt förknippat med din kropp som svarar på trycket på dina tänder, och det kan variera beroende på din ålder, stressnivåer, och om du är man eller kvinna. Det finns ingen enda botemedel för att bli av med ortodontisk spännsmärta, men det finns rättsmedel som kommer att minska smärtan.

Steg

Metod 1 av 5:
Ändra din kost
  1. Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 1
1. Ät mjuka livsmedel under de första dagarna. Huvuddelen av ortodontisk spärrsmärta kommer att hända under de första 24 till 72 timmarna efter att hängslen läggs på tänderna. Under de första dagarna, äta mycket mjuka livsmedel som inte kräver mycket tuggning tills du är mer van att äta med hängslen. Livsmedel som soppor, äppelmos och potatismos är bra val.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 2
    2. Ät kall eller frusen mat som glass. Glass ger din mun lättnad genom att erbjuda numbing comfort. Du kan också suga på isbitar. Sätt en isbit i munnen bredvid det område som upplever det mest obehag. Den frusna kuben hjälper till att numera din mun och minska inflammation som kan hända.Många hängslen är värmreaktiva, vilket innebär att äta varma livsmedel medför att hängslena stramar, vilket orsakar ont.
  • Alternativt kan du frysa en baby teething ring och tugga eller vila det i munnen. Detta kommer också att ge lite lättnad.
  • Tugga inte isen eller isbitarna - hårda livsmedel kan skada fästen och försvaga deras håll på dina tänder.
  • Du kan också försöka dricka iskt kallt vatten.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 3
    3. Undvik sura drycker och livsmedel. Sura livsmedel och drycker som innehåller citrus, till exempel, kan förvärra munsår eller annat obehag i munnen. Undvik dessa för att eliminera möjligheten att ytterligare irritera din mun.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 5
    4. Undvik hårda eller klibbiga livsmedel. Ät inte vissa typer av mat så att dina hängslen inte bryter, orsakar viss irritation och extra kostnad. Hårda och klibbiga livsmedel, som chips, jerky, nötter och taffy, kan vara skadligt för dina hängslen.
  • Tugga inte på andra hårda föremål, som pennor, pennor eller isbitar.
  • Metod 2 av 5:
    Använda orala behandlingar för att lindra obehag
    1. Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 6
    1. Ta en over-the-counter smärta reliever. Smärtstillande medel som acetaminofen (tylenol) kan erbjuda lite lättnad från obehag av hängslen. Ta en dos acetaminofen (vanligtvis två tabletter) varannan timme.
    • Följ anvisningarna på etiketten för att säkerställa korrekt dosering.
    • Du kan också ta ibuprofen (Advil) istället för Tylenol, även om vissa tandläkare och ortodontister motverkar ibuprofen eftersom det kan sakta ner processen för dina tänder som rör sig. Ta åtminstone inte båda typerna av medicinering - välj en!
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 7
    2. Använd en aktuell bedövning för att numera smärtan. Det finns ett antal receptfria läkemedel som kan numrera mun obehag som du upplever. Dessa är typiskt bedövning, vilket innebär att de numrar smärtan i några timmar, och de kommer i munvatten, sköljningar och geler. Produkter som Orajel och Colgate Orabase kan ge lite lättnad.
  • Följ anvisningarna på förpackningen för korrekt tillämpning. Vissa människor upplever allergier när du använder dessa produkter, så du bör vara säker på att konsultera instruktionerna innan du fortsätter.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 8
    3. Skölj din mun med saltvatten. Saltvatten kommer att lugna din mun och behandla eventuella sår som kan ha utvecklats på grund av de hängslen som gnuggar mot dina kinder. För att göra ett saltvattensköljning, lägg en tesked bordsalt i ett glas varmt vatten. Rör för att lösa upp hela saltet. Sätt en munnen av den här blandningen i munnen och försiktigt söka det runt i ungefär en minut. Spotta det i diskbänken.
  • Upprepa flera gånger om dagen, särskilt under de första dagarna och när du känner dig mer smärta än normalt.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 9
    4. Skölj din mun med utspädd väteperoxid. Väteperoxid är en antiseptisk och kan minska inflammation som irriterar din mun. Blanda ett delvatten med en del 3% väteperoxid i ett glas. Sätt en munnen av den här blandningen i munnen och snyggt det runt i ungefär en minut. Spotta det i diskbänken. Upprepa några gånger om dagen.
  • Det finns väteperoxidbaserade produkter som är tillgängliga vid livsmedelsbutiker och drogbutiker som är inriktade på att behandla munsår och erbjuda lättnad, såsom Colgate Peroxyl Mouthwash.
  • Smaken av väteperoxid kan vara avstängd för vissa människor, liksom skummet som oundvikligen kommer att generera från att svänga det i munnen.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta steg 10
    5. Applicera ortodontiskt vax i munnen. Ortodontiskt eller tandvax används som en barriär mellan dina hängslen och insidan av munnen. Det är lättillgängligt hos drogbutiker - Din ortodontist kan ha gett dig några när du har dina hängslen.
  • För att applicera vaxet, bryta av en liten bit vax och rulla den i en liten boll om storleken på en ärt. Detta kommer också att värma upp vaxet och göra det lättare att ansöka. Använd en bit vävnad för att torka området i dina hängslen där du vill tillämpa vaxet och tryck det direkt på tråden eller fästet. Upprepa så ofta som nödvändigt.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta Steg 11
    6. Bära gummibanden som följde med dina hängslen. Dessa mini gummiband är anslutna runt dina hängslen, vilket hjälper till att anpassa dina hängslen och käke på ett visst sätt. De kan hjälpa till med att minska den tid som behövs för att räta ut tänderna, så att de är definitivt till din fördel,. Din ortodontist kommer sannolikt att instruera dig att bära dem så mycket som möjligt, förutom när du äter eller borstar, och att ersätta dem ofta.
  • Dessa gummiband kan ofta orsaka obehag, särskilt under de första dagarna efter att du har fått dina hängslen. Men de kan orsaka mer obehag om du inte är van att bära dem. Om du bara bär dem ett par timmar per dag eller några gånger i veckan, kommer du att uppleva mer obehag än om du bär dem hela tiden.
  • Metod 3 av 5:
    Ändra tänderna rengöringsvanor
    1. Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta steg 12
    1. Välj en tandkräm för känsliga tänder. De flesta märken av tandkräm gör en speciell tandkräm för känsliga tänder. Dessa innehåller ett kemiskt, kaliumnitrat, vilket bidrar till att minska känsligheten genom att skydda nerverna i tandköttet. De flesta av dessa tandkräm använder en syntetisk form av kaliumnitrat, även om vissa naturliga tandkräm varumärken som Toms Maine använder en naturlig form. Båda formerna av kaliumnitrat är säkra att använda.
    • Följ anvisningarna på tandkrämröret för korrekt användning.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 13
    2. Använd en mjukborst tandborste. Bristlarna på tandborstar kan sträcka sig från mjuk till fast. Den mjukare borsten, desto mer mildt kommer det att vara på tänderna och tandköttet när du borstar tänderna. Välj en tandborste som har mjuka borstar.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 14
    3. Borsta försiktigt. Om du har en vana att borsta hårt på dina tänder, kommer det att vara särskilt smärtsamt för dig under de första dagarna efter att du har fått dina hängslen. Var försiktig på dina tänder, långsamt och försiktigt borsta i en cirkulär rörelse. Ta din tid när du borstar och när du öppnar din mun bred.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta steg 15
    4. Borsta och floss efter varje måltid. När du har hängslen, måste du borsta och flossa efter varje gång du äter, även när du är ute av huset. Utan denna uppmärksam vård mot dina tänder riskerar du att få hålrum, svullna tandkött eller andra tandproblem. Under tiden du bär hängslen behöver dina tänder extra omsorg.
  • Bära en resa tandborste, ett mini rör av tandkräm och ett litet paket av floss med dig när du är hemifrån så att du alltid är beredd att borsta efter att ha ätit.
  • Metod 4 av 5:
    Besöker din ortodontist
    1. Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta steg 16
    1. Ge dina hängslen en försöksperiod innan du besöker ortodontisten. En viss smärta förväntas när hängslen först läggs på tänderna. Om du fortfarande upplever oacceptabel smärta efter några veckor, kanske du vill besöka din ortodontist för att checka in och ställa frågor.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta Steg 17
    2. Be din ortodontist att lossa dina hängslen. Om smärtan från dina hängslen är för intensiv är det möjligt att de är för täta. Att ha snabbare hängslen betyder inte nödvändigtvis att de kommer att fungera bättre eller att dina tänder kommer att räta ut snabbare.Fråga din ortodontists åsikt om täthetens täthet.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 18
    3. Har din ortodontist snip utskjutande ledningar på dina hängslen. Ibland finns det korta ändar av ledningar på de hängslen som kommer att skjuta och gnugga mot insidan av din kind. Dessa kan vara extremt obekväma och orsaka munsår. Om du har dessa, be din ortodontist att snipas av dessa ledningar, och du bör känna omedelbar lättnad.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 19
    4. Be om receptbelagd styrka medication eller annan behandling. Din ortodontist kan kunna ordinera en starkare dos av ibuprofen för dig om regelbundna läkemedel inte verkar fungera.
  • Din ortodontist kan också rekommendera andra behandlingar, till exempel en bettskiva. Detta är en produkt som du biter på i några minuter flera gånger varje timme. Motion av biting hjälper till att generera blodcirkulationen i tandköttet, vilket kan lindra smärta.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 20
    5. Be om ytterligare strategier för att minska smärta eller obehag. Din ortodontist kan ha rekommendationer som hjälper dig att räkna ut din specifika fall och smärthanteringsplan. De har arbetat med många olika människor och har sett ett antal olika lösningar som har arbetat för patienter.
  • Metod 5 av 5:
    Förberedelser för en justering
    1. Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta Steg 21
    1. Få din timing rätt. Det finns inte mycket utrymme i när du kanske kan planera ett möte för en justering av dina hängslen. Men om du kan planera för en dag när du inte har stora tidsfrister eller andra aktiviteter som kräver koncentration och fokus. Försök att planera ett möte mot slutet av dagen så att du kan gå hem omedelbart efter mötet och vila.
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 22
    2. Lager upp på mjuka livsmedel. Din mun kommer att vara känslig igen för ett par dagar efter att du får dina hängslen att justera och / eller åtdragna. Du borde planera att äta mjuka livsmedel som potatismos, pudding, soppor och liknande livsmedel för ett par dagar
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk brace smärta Steg 23
    3. Ta en smärta reliever före mötet.Ta en acetaminofen tablett före ditt möte så att det träder i kraft när du är under din tid. På så sätt kommer smärtan och obehaget att minskas omedelbart. Ta en annan smärta reliever 4-6 timmar efter den första som fortsätter att hantera din smärta!
  • Bild med titeln Logga in ortodontisk Brace Pain Steg 24
    4. Prata med din ortodontist om dina bekymmer. Nu är det dags att berätta för din ortodontist om du har några problem med dina hängslen eller om du märker problem som huvudvärk eller munsår som inte healing. Det kan finnas andra justeringar som kan göras för att hjälpa till att lindra eller ta itu med dessa problem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande