Hur man äter efter att ha tagit dina visdomständer bort

Efter att ha fått din visdomständer, kan operationen vara över, men du är inte klar än. Det finns många saker att överväga om din postkirurgiska kost och muntlig vård som hjälper till att påskynda läkningsprocessen - som att äta bara mjuka livsmedel och skölja din mun regelbundet. Att äta efter din operation kan vara hård, men det finns några enkla saker du kan göra för att göra det enklare.

Steg

Del 1 av 3:
Äta rätt mat
  1. Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 1
1. Planera framåt. Gå och shoppa och lagra på mjuka, lätta att tugga mat före operationen. Helst gör dem drickbara som yoghurt och soppor som inte har stora bitar. Kom ihåg att dina bake tänder kan skada och du vill inte tugga väldigt mycket med dina molar för de första dagarna och upp till en vecka.
  • Köp mat som soppa, yoghurt, glass, äppelmos, jello och potatismos.
  • Köp inte något som kan lämna kvarvarande matbitar i munnen som kakor, nötter, ris eller pasta.
  • Drick vatten och juice, men undvik drycker som läsk och alkohol.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 2
    2. Börja med mjuka, rumstemperaturmat. Ät rumstemperatur, mycket mjuka livsmedel den första dagen efter operationen. Prova soppa som är nedkyld, yoghurt eller puddingar. Applesauce kan också vara bra, bara se till att det inte finns några stora bitar av äpple.
  • Prova kokande grönsaker som morötter, broccoli, potatis, lök och paprika och sedan krossa dem alla tillsammans. Lägg till lite grönsaks lager för att skapa en soppa. Låt det svalna innan du äter det.
  • Du kan förvänta dig att inte kunna öppna din mun väldigt bred tidigt efter operationen, så stora skedar kan orsaka problem. Var noga med att ha skedar som är rätt storlek för dig.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 3
    3. Fortsätt äta mjuka livsmedel under de första tre dagarna eller så. Det är viktigt att upprätthålla en exklusivt mjuk diet för de första tre dagarna efter operationen. Din mun behöver tid att läka, så du måste hjälpa den här processen genom att undvika mat som kräver tuggning. Efter de första dagarna kommer du sannolikt att vara redo för mat som kräver lite tuggning och behöver inte vara rumstemperatur, som glass.
  • En fördel att äta kalla livsmedel är att det kan hjälpa numrera din mun, vilket får dig att inte känna någon smärta under en kort stund. De kalla temperaturerna kan också fungera för att lugna din mun efter operationen.
  • Undvik hårda och krispiga livsmedel, som cornchips, liksom något kryddigt, vilket kan irritera ditt tandkött.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 4
    4. Börja med små bett. När du är redo att börja tugga mat igen, börja med riktigt små bett. Arbeta dig upp till statsstora bett. Det kan ta ett tag att komma tillbaka till att äta normalt, men det kommer snart att förbättras tillräckligt. Du vill inte skynda på att äta regelbundna livsmedel igen eftersom det kan leda till att dina sår öppnas, vilket kan leda till smärta och blödning. Då måste du börja läka processen igen.
  • De flesta börjar äta normalt igen efter fem till sju dagar efter operationen.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 5
    5. Följ dina muntliga kirurgs instruktioner. Efter någon form av kirurgi är det viktigt att följa din läkares råd. Men med muntlig kirurgi är det särskilt viktigt eftersom du inte bara kan lämna såret orörd. Du måste äta mat under återhämtningsperioden.
  • Se till att du lyssnar på allt som din läkare berättar och följer instruktionerna till brevet.
  • Del 2 av 3:
    Undviker potentiellt skadliga föremål
    1. Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 6
    1. Använd inte sugrör. När du dricker efter operationen, använd inte ett halm i din dryck. Sugande genom ett strå kan ta bort blodproppen som bildas över såret medan det är helande. Detta kan orsaka överskott av blödning och öka hur mycket tid det tar för dina sår att läka.
    • I stället för att använda ett strå, drick bara några vätskor som du normalt skulle från ett glas. Använd extra försiktighet för att inte dricka för mycket på en gång. Ta små sippor.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 7
    2. Undvik kraftig munsköljning. Efter din operation kan du känna behovet av att skölja din mun - vanligtvis för att du har torr mun eller eftersom du kan smaka blod i munnen, eller för att du känner att du har mat fastnat i hålet i tandköttet. Men sköljning av din mun för mycket eller med för mycket kraft kan dra åt blodproppen som är nödvändigt för ditt tuggummi och ben att läka, vilket leder till ett smärtsamt tillstånd som kallas torrt uttag. För att undvika det, swish och spotta så försiktigt som möjligt.
  • Se till att du följer din läkares order om munsköljning.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 8
    3. Försök att inte tugga direkt på såret. När du har uppgraderat från flytande livsmedel till halvfasta livsmedel måste du vara uppmärksam på din tuggning. Undvik att bita ner på maten över såret där dina visdomständer brukade vara. Försök att tugga dina livsmedel närmare din muns framsida om möjligt.
  • Tugga långsammare och försiktigt än normalt så att du kan vara extra försiktig med var maten landar i munnen när du tuggar och du inte sätter något tryck på områden som är svullna.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 9
    4. Undvik att röka. Rökning kan vara mycket farlig för personer som bara har haft oral kirurgi, särskilt en extraktion som att få dina visdomständer borttagna. Rökning överför alla typer av kemikalier i munnen och kommer att äventyra din helande process. Det ökar också mycket risk för infektion.
  • Om du måste röka, vänta minst 48 timmar efter operationen och var noga med att skölja din mun efter varje enskild cigarett.
  • Del 3 av 3:
    Ge dig själv ordentlig oral vård
    1. Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 10
    1. Rusa inte din hunger. Vänta tills du känner dig redo att äta något. Strax efter operationen kommer du förmodligen inte att känna dig som att äta. Du vill inte lägga något i munnen tills du är helt redo så att dina sår har lite tid att läka först. Anestetiken kan undertrycka din aptit i några timmar. Även om din operation är på morgonen får du inte sluta äta hela dagen. Var inte rädd för att inte äta för en dag - din kropp kommer att berätta när det är klart att äta.
    • Se till att du bor hydratiserad och dricker en tillräcklig mängd vatten.
    • Vid den andra dagen borde du ha lite av din normala hunger returnerad. Men även om du inte är hungrig, borde du åtminstone äta lite från den andra dagen på.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 11
    2. Borsta dina tänder. Undvik att borsta tänderna på operationens dag, men fortsätt att borsta från den andra dagen på. Borsta försiktigt, särskilt kring de kirurgiska områdena. Och var försiktig så att du inte skrapar såret.
  • Borstning hjälper till att hålla din mun ren och hjälpa till med läkningsprocessen, även om det är lite obekväma.
  • Bild med titeln Ät efter att ha fått dina visdomständer borttagna steg 12
    3. Skölj din mun. Börja den andra dagen efter operationen, bör du försiktigt skölja din mun var fjärde till sex timmar med en varm saltvattenblandning. Detta kan göras genom att lägga ½ tesked salt med ½ kopp varmt vatten. Swish det runt i munnen i minst 30 sekunder och spotta sedan ut det.
  • Se till att du sköljer din mun omedelbart efter att du äter något.
  • Du bör fortsätta med vanliga saltvattensköljningar i en vecka efter operationen.
  • Tips

    Fråga din tandläkare för eventuella rekommendationer som de kan ge dig. De har sannolikt gjort det här många gånger och vet det bästa sättet att hantera postoperation.
  • Förutom att äta rätt mat, vill du Sova väl efter din procedur att hålla sig väl vilad.
  • Varningar

    Följ alltid din tandläkares instruktion först.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande