Hur man lagar betor

Betor är både söta och friska. Trots det höga sockerhalten är de relativt låga i kalorier och innehåller rika mängder av flera näringsämnen, inklusive vitamin C, kalium, fiber och järn. Det finns många sätt att laga betor, inklusive rostning, mikrovågsugn, kokande, ångande och stekning. Om du vill veta hur man lagar betor, se steg 1 för att komma igång.

Ingredienser

  • 4 medelstora betor
  • Majsstärkelse (för stekning metod)
  • Olivolja (tillval)
  • Salt och peppar till smak (tillval)

Serverar 4-6

Steg

Förbereda betorna

  1. Bild med titeln kockbetor Steg 1
1. Välj de färskaste betorna. Om du vill välja de färskaste, smaklästa betorna, då bör du välja betor som är trevliga och fasta. Om de är svampiga, betyder det att de är äldre och kommer inte att smaka så läckra. Färska betor kommer också att ha mörkgröna bladiga toppar som är förbi deras främsta kommer att ha toppar med en gul färgning.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 2
    2. Ta bort bietbladen. Skiva bladen av med en skarp kniv. Bladen ska skivas nära bietets spets, men inte helt borttagen. Lämna en liten del som är bara tillräckligt stor för att du ska hålla. Detta gör det lättare för dig att skära betorna, om du bestämmer dig för att göra det.
  • Överväga att spara dina betesgrönsaker. Gröna kan kokas separat och kan vara sauterade, rostade eller ångas också. Det tar inte nästan lika lång tid att laga gröna, eftersom det skulle laga betorna (bara 4 minuter i en ångbåt kommer att göra för greenerna), så du måste fortfarande skilja dem från betan, även om du gör det Planera att äta dem.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 3
    3. Trimma betorna. Du kan också trimma av den långa änden av betorna. Du behöver inte de för matlagning och de kan göra de svårare att hantera. Du kan också göra det när du är klar med att laga dem.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 4
    4. Rengör betorna. Tvätta dem under rinnande vatten, skrubba dem noggrant med en vegetabilisk borste tills du inte längre ser någon synlig smuts. Du kan också bara använda dina händer, men du måste vara noggrann om det.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 1 av 5:
    Rostning
    1. Bild med titeln kockbetor Steg 5
    1. Förvärm ugnen till 400ºF (204ºC).
  • Bild med titeln kockbetor Steg 6
    2. Förbered ditt bakplåt. Hitta ett grunt bakplåt som är lämpligt för rostning av dina betor. Att täcka bakplåten med aluminiumfolie är inte nödvändigt för att förhindra att betorna klibbar, men betesjuice kan läcka ut, och en foder kan göra rengöring lättare när allt är sagt och gjort.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 7
    3. Vik betorna i aluminiumfolie. Se till att betorna fortfarande är fuktiga från att tvättas. Om de har torkat, skölj dem en gång till att lätt fuktas till exteriör. Löst linda folien runt varje betor. Det behöver inte formas, men folien ska fortsätta utan ytterligare hjälp. Du kan slå små betor tillsammans, men omslaget fungerar individuellt bäst.
  • Om du vill hoppa över det här steget kan du lägga olja på betorna istället för att hålla dem från att bränna. Drizzle Beets i olivolja eller vegetabilisk olja (ca 1 matsked olivolja eller 2 matskedar vegetabilisk olja per pund betor kommer att göra). Sedan, generöst säsong dem med salt och peppar att smaka. Du kan också kvart dem för att få dem att klara matlagning mer snabbt-kvittrade betor kan kokas i 45 minuter, istället för hela betor, vilket kommer att ta lite längre tid.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 8
    4. Koka betorna i ugnen i 50-60 minuter. Placera dem på det beredda bakplåten och lägg dem i ugnen för rostning.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 9
    5. Tillsätt vatten om betorna börjar scorch. Kontrollera betorna var 20: e minut när de lagar mat. Om de börjar se torrt eller om du märker scorch märken längst ner, dra försiktigt folien bort från varje betor och häll 1 matsked (15 ml) vatten på betningen. Returnera folien till sin tidigare position och fortsätt roasting.
  • Bild med titeln kock betor steg 10
    6. Testa betorna för doneness. Behållarna kommer att vara helt rostade när du kan hålla en gaffel i mitten och skjut ut det utan något motstånd. Detta kommer att innebära att betorna är kokta igenom. Vid denna tidpunkt borde du ta bort dem från ugnen. De mindre betorna kommer att laga sig snabbare än de större betorna.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 11
    7. Låt dem svalna. Vänta minst några minuter för att betorna är coola nog att röra.
  • Bild med titeln kock betor steg 12
    8. Skala betorna. När betorna är svala nog, skala det yttre skiktet av huden. Håll varje betor i en pappershandduk och gnid försiktigt av huden med handdukens kanter. Huden på en helt rostad betor ska avlägsna utan svårigheter. Du behöver inte en kniv eller ett annat skarpt föremål för att göra det här. Du kan överväga att ha på sig handskar för att undvika att få betesjuice över dina händer.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 13
    9. Tjäna. Du kan njuta av dessa läckra rostade betor hela eller hålla fast vid greppet och skiva dem. Dessa rostade betor kan avnjutas på egen hand eller kan vara perfekt för en sallad.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 5:
    Mikrovåning
    1. Bild med titeln kockbetor Steg 14
    1. Placera betorna i en mikrovågsäker skål. Försök använda en 4 liter (4 liter) glasskål. Skålen måste vara tillräckligt stor så att betorna passar inuti i ett enda lager. Stack inte betorna. Du kan lägga dem i skålen hela eller du kan till och med kvart dem.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 15
    2. Lägg till 2 matskedar (30 ml) vatten. Drizzle vattnet över betorna, vetting av topparna och så att det kan springa ner sidorna. Försök inte med mikrovågsugnen utan vatten.
  • 3. Täcka betor och mikrovågsugn dem i 5 minuter. Placera ett lock över skålen eller lossa skålen med plastfolie.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 17
    4. Vrid de betor och mikrovågsugn dem i ytterligare 3-5 minuter. Rotera betorna så att en ny del av dem står inför för att säkerställa att de är jämnt kokta. Fortsätt att mikrovågsugn dem tills de känner sig ömma när en gaffel är fast inuti.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 16
    5. Kyla betorna. Låt betorna svalna i mikrovågsugnen i en minut. Ta bort betorna från mikrovågsugnen och svalna i ytterligare fyra minuter, eller tills de känner sig coola nog att hantera. Att lämna dem med omslaget kan hjälpa till att ånga dem och laga dem lite längre. Detta är bättre än att överdriva det med mikrovågsugnen, eftersom mikrofågeln kan göra det svårare att bevara sitt näringsvärde.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 19
    6. Skala huden. Gnid försiktigt på huden med en pappershandduk tills den flingar av. Om huden inte flakar av, använd en vegetabilisk peeler för att försiktigt skala det övre skiktet av huden borta. Det kan också innebära att du borde laga dem i en annan minut så de blir mer ömma.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 20
    7. Tjäna. Dessa mikrovågade betor är redo att avnjutas på egen hand, i en sallad eller i ett annat recept efter eget val. Du kan njuta av dem quared, whole eller skivad.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 3 av 5:
    Fräsning
    1. Bild med titeln kockbetor Steg 21
    1. Skala betorna. Använd en grönsakspeeler för att ta bort huden från betorna innan de lagar dem.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 22
    2. Skär betesna i matchstickstorlek. Remsorna bör vara ca 3 tum (7.6 cm) lång och 1/2 tum till 1 tum (1.3 till 2.5 cm) tjock. Bredare remsor blir lättare att steka utan att bränna, men de kan ta lite längre tid att laga mat.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 23
    3. Damm remsorna med majsstärkelse. Sätt 1/4 kopp (60 ml) majsstärkelse i en metall eller mörk skål. Undvik plastskålar, eftersom råbetejuice är mer benägna att fläcka plast. Lägg bietremsorna till skålen och släng dem försiktigt i majsstamman med en gaffel tills de är lätt belagda.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 24
    4. Värm vegetabilisk olja i en medelstorlek. Du behöver ca 4 tum (10 cm) olja. Fäst en direktläsad godistermometer på potten och fortsätt värma oljan tills den når 340 grader Fahrenheit (171 grader Celsius).
  • Bild med titeln kockbetor Steg 25
    5. Lägg bietremsorna till den heta oljan. Koka betorna i satser, lägga till inte mer än en handfull av remsorna i oljan i taget. Steka betorna tills de är skarpa och lätt brunade ute men anbud inuti, ungefär tre till fem minuter.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 26
    6. Ta bort och dränera betorna. Använd en värmebeständig slitssked för att ta bort betorna och dränera oljan genom att placera dem på tallrikar fodrade med pappershanddukar. Låt betorna svalna före servering.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 27
    7. Tjäna. Njut av dessa betor på egen hand, i en sallad, eller till och med använda dem för att göra Borscht, en traditionell ukrainsk betesoppa.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 4 av 5:
    Kokande
    1. Bild med titeln kockbetor Steg 28
    1. Placera betorna i en stor kruka. Kokning är ett utmärkt sätt att laga grönsaker så noggrant och så snabbt som möjligt. Nackdelen är att, när du kokar betorna istället för att ånga dem eller använda en annan metod, kanske de inte behåller så mycket av deras rika smak.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 29
    2. Täcka dem med kallt vatten.
  • Bild med titeln Kockbetor Steg 30
    3. Tillsätt socker och salt efter behov. Du bör lägga till 1 matsked socker och 1 matsked salt för varje halvt gallon vatten.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 31
    4. Koka vattnet över hög värme.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 32
    5. Minska värmen till medium när vattnet kokar. Detta borde hålla vattnet på en fin simmer.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 33
    6. Laga betorna i 45-60 minuter tills de är färdiga. Yngre, kommer fräschare att ta mindre tid, närmare 45 minuter, koka. Äldre betor kan ta en timme eller mer för att laga mat genom kokning. Om du skalar och kvart är dina betor i förväg, kan du koka dem på halva tiden.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 34
    7. Ta bort dem från värmen. När de har slutat koka, bör du tömma vattnet och sedan snabbt placera betorna till kallt vatten. Därefter klippa av rotarna på rötterna och gnid av skinnen med en fuktig handduk eller pappershandduk.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 35
    8. Tjäna. Du kan skiva eller mossa dessa betor och tjäna dem som de är eller drizzle dem med olivolja och säsong dem med salt och peppar till smak.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 5 av 5:
    Ångande
    1. Bild med titeln kockbetor Steg 36
    1. Fyll botten av en ångbåt med 2 tum (5 cm) vatten. Steaming betor är ett bra sätt att laga dem medan de tillåter dem att behålla sin smak.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 37
    2. Ta med vattnet till koka.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 38
    3. Ordna betorna i en ångbåt. Ordna betorna i ett enda lager så att de är jämnt kokta. Täcka ångaren när du har lagt betorna i den.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 39
    4. Laga dem i 45 minuter eller tills de är ömma. Om du skalar och kvart är dina betor i förväg, så kan du laga dem på halva tiden.
  • Bild med titeln Pickle Beterve Steg 3
    5. Ta bort betorna från värme. Sedan placera dem snabbt i kallt vatten och ta bort skinnen med en pappershandduk eller en fuktig trasa.
  • Bild med titeln kockbetor Steg 41
    6. Tjäna. Njut av dessa betor som de är eller skiva dem, kvart dem, eller lägg till lite olivolja och salt och peppar till dem för att ge dem en rikare smak.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Betor kan också avnjutas råa. Du kan äta skivade råvaror i sig i sallader och på smörgåsar.

    Saker du behöver

    • Vass kniv
    • Grönsaksskalare
    • Grönsaksborste
    • Bakplåten
    • Aluminiumfolie
    • Mikrovågsäker skål
    • Plastfolie
    • Pappershandukar
    • Stor skål
    • Medelstark stockpott
    • Godistermometer
    • Slitsad sked
    • Tallrik
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande