Hur man väljer rätt mat för dig

Vid val av rätt mat finns det många faktorer att överväga, inklusive smak, näring, kultur, prisvärdhet och personlig preferens.Det är en vanlig missuppfattning att allt som smakar gott är dåligt för dig.

Tänk på metabolisk skrivning om du har några kostfrågor.

Steg

  1. Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 1
1. Läs etiketten! Kom ihåg att allas näringsbehov är olika.Överväga att läsa både näringsfakta och listan över ingredienser.Ser Hur man läser näringsfakta på matetiketter för mer information.Vissa konsumenter är till exempel mycket bekymrade över Undvik högfruktos majssirap.Att läsa ingredienserna kan också berätta vilken typ av olja (som canola, soja eller palm) används i maten.Läs näringsfakta för att hitta mat som uppfyller dina näringsbehov.Vissa människor behöver gå ner i vikt och äta lågkalori-livsmedel-andra måste gå upp i vikt och äta högkaloriska livsmedel.Vissa människor har matsmältningsstörningar och behöver öka eller minska deras intag av fiber.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 2
    2. Välj mat med bra fetter.Skärande fett kommer säkert att hjälpa dig att skära kalorier, men se till att du får tillräckligt med de goda fetterna, såsom enomättade fetter och essentiella fettsyror, inklusive omega-3 och omega-6-fettsyror.Olivolja, canolaolja, fettfisk, nötter, frön och baljväxter är källor till bra fetter som kan gynna lipidprofiler.Lågfett jordnötssmör (som bättre "n jordnötssmör) ger dig färre kalorier, men du saknar bra fetter.Dåliga fetter inkluderar långkedjiga mättade fettsyror och transfett.Att begränsa dåliga fetter är särskilt viktigt för individer med hjärtsjukdomar eller riskfaktorer för hjärtsjukdomar.Kom ihåg att ett gram fett har nio kalorier, men mat etiketter brukar runda siffrorna.För en mat med två gram fett kan etiketten läsa, "Kalorier från fett: 20," Även om fettet faktiskt bidrar med arton kalorier.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 3
    3. Titta på proteininnehåll.Vissa människor är inte få tillräckligt med protein- Vissa människor blir för mycket.Protein hjälper till att bygga muskler, reparationsceller och bilda hormoner, såsom thyroxin från tyrosin eller serotonin från tryptofan.Idrottare behöver ett högt proteinintag för att behålla sina kroppar.Tyvärr är för mycket protein svårt på njurarna.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 4
    4. Föredra komplexa kolhydrater för att enkelt, och föredra hela korn att raffinera.Komplexa kolhydrater är stärkelser och drabbas av att bryta ner än enkla kolhydrater (a.k.a. sockerarter), stabiliserar ditt blodsocker.Hela korn hjälper till att hålla ditt blodsocker mer stabilt än raffinerade kolhydrater.Idrottare konsumerar kolhydrater för energi - de kallar det "carb loading."Kolhydrater är kroppens huvudkälla för energi, men om du väljer att följa en lågkrokhydratdiet kan fett och proteiner också användas för energi.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 5
    5. Titta på fiberinnehåll. Fiber är ett kolhydrat som absorberas ofullständigt och kan delas upp i lösliga och olösliga typer.Den genomsnittliga personen får bara ungefär hälften av den fiber som han behöver.Några personer har matsmältningsstörningar och måste skära fiber, särskilt olöslig fiber.Löslig fiber löses i vatten och bildar en gel som lugnar tarmarna.Det kan gynna vissa personer med matsmältningsstörningar och lindra diarré genom att sakta ner rörelsen av mat genom tarmarna.Däremot löser olöslig fiber inte vatten och är svårare för kroppen att smälta.Den har en grov konsistens (som ibland kan vara dålig för matsmältningsstörningar) och hjälper till att förhindra förstoppning genom att flytta mat genom tarmarna.Både löslig fiber och olöslig fiber främjar regelbundenhet genom att ge bulk till avföringen.Fiber kan minska risken för koloncancer och diabetes genom att sänka uppstigningen i blodsockret efter att ha ätit mat.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 6
    6. Leta efter tillsatta sockerarter.Några hälsosamma livsmedel, som yoghurt och spaghetti sås, kan vara ganska hög i socker, så titta på sockerhalten i näringsfakta.Kom ihåg att många livsmedel innehåller åtminstone ett par gram socker naturligt, så du bör också kontrollera ingredienserna.Socker går av många namn, inklusive majssirap och dextros.
  • Bli inte lurad av fruktsmakade produkter.Innan du köper de fruktiga popsiklarna eller godis, se till att du blir riktig frukt.Fruktmakade produkter får inte innehålla någon frukt alls - kontrollera ingredienserna.Uttrycket "fruktsmakad" på produkten är i allmänhet en röd flagga - produkten har gjorts med smaker av frukt (som inte har något näringsvärde) och tillsatt socker.Att dricka äkta fruktjuice är mycket bättre än att dricka en fruktsmakad dryck med bara tio procent juice.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 7
    7. Kontrollera natriumhalt.Natrium ökar blodtrycket genom att undertrycka kväveoxid, en gas som slappnar av blodkärlen.En skål, som skivad potatis, kan använda upp en femtedel eller en fjärdedel av din ersättning för natrium.Du kan också hitta no-natrium-substitut för salt i livsmedelsbutiken.Natrium är mindre oro för människor som inte har högt blodtryck.Faktum är att idrottare kan behöva mer natrium eftersom natrium förloras i svettning.Natrium är ett mineral som är nödvändigt för livet.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 8
    8. Leta efter mat hög i kalium.Kalium är särskilt viktigt för idrottare eftersom de förlorar det genom svettning.Kalium hjälper också till att sänka blodtrycket.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 9
    9. Var noga med att träffa ditt vitamin- och mineralbehov.Riktlinjerna är tillförlitliga för de flesta, men det kan finnas tider när du behöver upp ditt intag av ett vitamin eller mineral.Du kanske vill lägga till mer C-vitamin till din kost när du är sjuk eller har en blåmärken.Vissa delmängder av befolkningen kan ha olika näringsbehov.Nio till artonåringar behöver 1 300 milligram kalcium.Nitton till femtioåringar behöver 1000 milligram kalcium.Individer äldre än femtiobehov 1.200 milligram.Kalciumintaget bör vara högre i ungdomar för att hjälpa ungdomar att bygga ben och i medelålder för att hjälpa till att bekämpa den ökade risken för osteoporos.
  • Bild med titeln Välj rätt mat för dig Steg 10
    10. Begränsa kolesterol från kostkällor.Endast animaliska produkter innehåller kolesterol, en fettliknande substans som kan öka risken för hjärtsjukdom genom att minska artärerna.
  • Förstå att kostkolesterol inte är detsamma som serum (ditt interna) kolesterol, och har i allmänhet mycket liten korrelation med det. Dålig kolesterolmetabolism är inte förvärras av att äta kolesterolbelastade livsmedel, utom i vissa (mycket sällsynta) fall.
  • Tips

    Prova ett brett utbud av livsmedel.Har du någonsin provat tofu?När var sista gången du köpte en ny spannmål?Det finns bara ett sätt att veta om du vill ha en mat, och det är att smaka på det.Att äta en mängd olika mat ger dig en mängd olika näringsämnen.
  • Försöka Få mer för dina pengar.Ge inte upp färska frukter och grönsaker för att spara pengar.Spara tillräckligt med pengar för hälsosam mat.
  • Köp butiksmärken.Jämför ingredienserna i butiksmärken med toppmärken.Butik varumärken är vanligtvis billigare.Titta på dina kuponger, men - med din kupong, kan ett annat varumärke faktiskt vara billigare än varumärket Store.
  • Leta efter roman kött och mejeri ersättare om du är vegan.Du är inte längre begränsad till veggie hamburgare.Nu kan du inte ha hundar och tofu-valpar i stället för varmkorv, Fakin `Bacon, Sham Ham och Phoney Baloney.Garden Burger gör många veganprodukter, inklusive riblets och köttfria söta och sura fläsk.
  • Varningar

    Tvinga inte livsmedel på människor som vägrar dem för kulturella / etniska skäl.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande