Hur man undviker skadliga livsmedelstillsatser

Många har blivit alltmer medvetna om de typer och mängder av tillsatser som finns i livsmedel idag. Dessutom finns det ett tryck att ha mer livsmedel som är "helt naturligt" eller fri från tillsatser och konserveringsmedel. Det anses att vissa livsmedelstillsatser är skadliga och kan orsaka hälsoproblem när de ätas regelbundet eller i stora mängder. De tillsatser som för närvarande används i livsmedel anses emellertid säkra för den genomsnittliga, friska personen. FDA reglerar alla livsmedelstillsatser (konserveringsmedel, smakämnen, färgämnen, texturanter, etc.), hur de används, hur mycket läggs till mat, och hur säkra de är för konsumenter. Dessa tillsatser är ansvariga för att hålla maten färskt, vilket ökar säkerheten för livsmedel, upprätthållande av näringsvärde och för att förbättra utseendet.Om du vill minimera eller undvika skadliga livsmedelstillsatser, lära dig att läsa mat etiketter försiktigt och vara på utkik efter vanliga skyldiga livsmedel.

Steg

Del 1 av 3:
Undvik specifika livsmedelstillsatser
  1. Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 1
1. Undvik mat med tjärrazin eller gul # 5. Tartrazin är allmänt känt som gult # 5 (som det allmänt anges som på ingredienslistan). Det är en färg som läggs till i många olika typer av livsmedel och har förknippats med några biverkningar (särskilt hos barn).
  • Vissa studier har visat att gul # 5 har förknippats med beteendeproblem hos barn. Det påverkar vanligtvis barn med ADHD och en bekräftad matallergi. Vanligtvis kommer de att visa ökad hyperaktivitet och svårigheter att uppmärksamma.
  • Gul # 5 finns i ett brett utbud av livsmedel, inklusive mountain dew soda, gulfärgade vitaminer eller mediciner, makaroner och ost med pulveriserad ost, gulfärgade godis och gulfärgade spannmål.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 2
    2. Klipp ut föremål som innehåller diacetyl. Till skillnad från gul # 5 är diacetyl en smaksättning, inte en färg. Den används i ett brett utbud av bearbetade livsmedel och har förknippats med några negativa hälsoeffekter.
  • Diacetyl finns typiskt i livsmedel som mikrovågsmjölkpopcorn, "brun" smakämnen som Butterscotch eller Maple, några yoghurt och ostar.
  • En bieffekt som har kopplats till förbrukning av livsmedel som innehåller diacetyl är demens och Alzheimers sjukdom.Studier har visat att konsumtionen av denna kemikalie kan leda till plackbyggnad i hjärnan.
  • Förutom demens, människor som andas i en hel del diacetyl (som sniffar popcornen poppade de bara) eller de som arbetar i fabriker som gör mat som innehåller diacetyl har utvecklat en allvarlig andningssjukdom (ofta namngiven "Popcorn lung").
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 3
    3. Ditch Foods innehållande nitrater eller nitrit. Både nitrater och nitrit är ett ganska vanligt konserveringsmedel som finns i många livsmedel. Många studier har visat att båda dessa tillsatser kan orsaka olika hälsoproblem, särskilt när de ätas i stora mängder.
  • Både nitrater och nitriter fungerar som konserveringsmedel och hjälper mat från att gå Rancid.De finns vanligtvis i livsmedel som ost, deli kött, bacon, skinka, korv, varmkorv och andra rökt eller bearbetade kött.
  • Om du har en diet hög i bearbetat kött, kommer ditt intag av nitrater och nitriter att vara betydligt högre. Studier har visat att detta ökar risken för cancer (särskilt esofageal cancer) och hjärtsjukdom.
  • Resonemanget bakom detta kan vara att både nitrater och nitrit kan ha en cancerframkallande faktor för dem vilket innebär att de kan stödja tillväxten av cancerceller.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 4
    4. Undvik mat med propyl paraben. Propyl paraben är ett konserveringsmedel som finns i bearbetade livsmedel och hjälper till att hålla maten fräschare. Detta speciella konserveringsmedel är utbredd och finns i en stor mängd bearbetade livsmedel.
  • Eftersom propyl paraben är så allmänt använt är det svårt att lista varje mat som den finns i.Men de vanligaste matarna inkluderar tortillor, bröd, muffins, matfärger och till och med kosmetika och schampon.
  • Förbrukningen av propylparabens har förknippats med bröstcancer. Studier har varit kontroversiella, men propylparaben verkar på samma sätt som östrogen i kroppen. Ökad östrogenaktivitet har kopplats till bröstcancer.
  • Studier har också visat att konsumtionen av propylparabens har förknippats med minskade spermier och testosteronnivåer hos män.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 5
    5. Klipp ut alla livsmedel som innehåller Olestra. Du kanske känner igen namnet Olestra som tillsats. Det var väldigt populärt när lågfett och kostmat slog marknaden. Det är en fettbyte och kan orsaka några obehagliga biverkningar när de konsumeras.
  • Olestra eller Olean finns vanligtvis i fetthaltig kostmat. Det är vanligt att ersätta naturliga källor till fett till förmån för en lägre kalori och lägre fettprodukt. Det finns vanligtvis i livsmedel som potatischips, ostpuffar, tortillaflis, kakor, popcorn och andra smakliga mellanmål.
  • Ett av problemen med Olestra är att den stör vitamin och mineral absorption i kroppen. Specifikt hämmar den absorptionen av vitaminer A, D, E och K.
  • Dessutom är en av de mest kända biverkningarna av konsumtion av mat med Olestra potentialen att ha mycket lösa avföring, anal läckage och allmän GI-nöd.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 6
    6. Köp inte mat med "Proprietär" Blandningar av smaker eller kryddor. Vissa livsmedel kan ha några mer komplicerade ingredienser som anges på deras näringsetiketter. Företagen kan ringa "proprietära blandningar" som kryddblandningar eller smakblandningar på etiketten utan att avslöja exakt vad som ingår.
  • En matmärke kan säga "proprietär blandning" eller kan säga "naturliga smaker" eller "artificiella smaker" och har ingen ytterligare förklaring.
  • Naturliga smaker som tillsätts kan inte vara bättre än de konstgjorda smakerna. Vissa naturliga smaker innehåller fortfarande tillsatser som lösningsmedelspropylenglykolen eller konserveringsmedlet BHA.
  • Det har inte varit några dokumenterade biverkningar eller länkar till negativa hälsoförhållanden från proprietära blandningar, men de är så vaga att det är svårt att notera några förbindelser till hälsan.
  • Del 2 av 3:
    Identifiera tillsatser i livsmedel
    1. Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 7
    1. Lista ut tillsatser du vill undvika. Alla kommer att ha olika skäl för att undvika vissa livsmedelstillsatser. Det är viktigt att veta exakt vilka tillsatser du vill undvika så att du kan vara medveten om vilka livsmedel de är närvarande i.
    • Om du vill undvika vissa tillsatser från din kost, överväga att skriva upp en lista över de du vill undvika. Du kan antingen skriva ut en lista på papper, skriv en lista på din telefon, eller behåll en mental lista i ditt huvud som du inte vill konsumera.
    • Gör också en lista över livsmedel som vanligtvis innehåller dessa tillsatser. Om du undviker, till exempel, gult nummer 5, noterar att detta tillsatsmedel vanligtvis finns i sugary spannmål och färgade godis.
    • Om du har en matallergi, känslighet eller har haft betydande biverkningar på livsmedelstillsatser, se till att hålla en lista med dig hela tiden. Detta kommer att vara till hjälp när du handlar, men också om du äter ute och behöver informera andra om de tillsatser du behöver undvika.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 8
    2. Läs matförpackning reklam. När du undviker tillsatser, ingredienser eller livsmedel är det viktigt att lära sig att upptäcka dessa föremål på matförpackningar. Det finns en mängd olika platser på förpackningar som du kommer att kunna hitta ingrediensinformation. Först granska den "förpackning" Märkning på matvaror.
  • "Förpackning" Märkning avser all reklam, "utrop" och meddelanden som finns på framsidan av matpaket.Några exempel på "förpackning" Märkning inkluderar "helt naturligt", "God källa till fiber", eller "fetthalt."
  • Även om "förpackning" Etiketter kan hjälpa till med en bättre produkt, det ger dig inte specifik information om vilka typer av ingredienser som finns i maten. Du måste göra ytterligare forskning för att ta reda på exakt vad du äter.
  • Meddelandena på förpackningen har inte alltid en specifik eller juridisk definition av FDA.Till exempel finns det ingen juridisk definition av "helt naturligt." Men om en produkt säger "låg natrium," Det betyder att det inte finns mer än 140 mg natrium per portion.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 9
    3. Granska ingredienslistan. Ingredienslistan är en viktig del av näringsfaktorn. Om du vill undvika några typer av tillsatser, livsmedel eller ingredienser måste du noggrant granska ingredienslistan på de livsmedel du köper.
  • Ingredienslistan är i allmänhet under eller bredvid näringsfakta. Det kommer att lista ut varje ingrediens i produkten.
  • De nämnda ingredienserna är listade i enlighet med högsta kvantitet till den minsta kvantiteten i vikt.Till exempel, om helvete mjöl är den första ingrediensen, är detta ingrediensen som finns i de största beloppen.
  • Ingredienslistan är nyckeln när du undviker tillsatser. Alla tillsatser, oavsett deras syfte, är lagligen skyldiga att avslöjas i ingredienslistan.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser steg 10
    4. Kontrollera efter tillsatser i livsmedel hemma. Att undvika vissa tillsatser eller livsmedelsingredienser kan vara en svår process. Förutom att titta på vad du köper måste du också kolla de livsmedel du redan har i ditt hus också.
  • Det kan ta lite tid, men spendera några timmar och tittar på alla förpackade föremål i ditt hus.Granska spannmål, kakor, pasta, kakor, glass, bröd, engelska muffins, konserverade soppor och frysta måltider.
  • Titta på "förpackning" märkning och sedan ingredienslistan också. Se till att du ställer in mat som innehåller några tillsatser du vill undvika.
  • Du kan välja att kasta bort dessa livsmedel (speciellt om de redan öppnas), ge dem till vänner eller familjemedlemmar eller donera oöppnade föremål till en matbank.
  • Också, notera dessa objekt. De kan ha varit något du har köpt regelbundet. Se till att du inte köper dessa igen och arbetar med att hitta alternativa alternativ.
  • Del 3 av 3:
    Klipp ut bearbetade livsmedel från din kost
    1. Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 11
    1. Göra mer mat från början. Om du vill undvika skadliga livsmedelstillsatser kan du behöva laga mer mat hemma och från början. Det här är inte alltid det enklaste sättet, men låter dig ha full kontroll över ingredienserna i dina livsmedel.
    • När du lagar mat hemma får du välja ingredienserna i dina livsmedel. Du bestämmer dig för hur mycket det ska använda, veta om det är organiskt, och kontrollera hur mycket fett eller socker du inkluderar.
    • Om du lagar mat från hemmet kan du undvika alla de skadliga tillsatser som du inte vill konsumera. Du har också förtroende för att veta exakt vad du sätter i din kropp.
    • Att göra mat hemifrån kommer också att hjälpa dig att kontrollera den övergripande näring, kostnaden för dina livsmedel och hjälp med delkontroll.
    • Dessutom begränsa hur mycket du äter på restauranger. Detta är en vanlig plats där du kan sluta konsumera skadliga tillsatser utan att veta.
  • 2. Beställ försiktigt på restauranger. När du äter ute, bör du vara försiktig med hur du beställer. Försök att besöka restauranger som förbereder sin mat fräsch, istället för att återuppvärma frusna eller premade mat. Små, lokala restauranger kan vara säkrare än stora kedjor.
  • På kedjan restauranger kan du kanske kontrollera ingredienserna i måltider online innan du går. Detta kommer att låta dig söka efter tillsatser.
  • Restauranger som använder lokala ingredienser är mindre benägna att laga mat med konserveringsmedel eller farliga tillsatser.
  • Fråga din servitör och kock gott om frågor om ingredienserna så att du vet exakt vad du ska äta.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 12
    3. Gå till 100% ekologiska föremål. Ett annat sätt att hjälpa till att undvika och minska på skadliga livsmedelstillsatser i din kost är att välja 100% ekologiska livsmedel. Denna märkning kan hjälpa dig att urskilja vilka livsmedel som har färre tillsatser.
  • Om en mat är märkt som 100% organisk måste den överensstämma med USDA-standarder och föreskrifter. Dessa inkluderar markförhållanden, användning av bekämpningsmedel, djurhöjningsstandarder och användningen av tillsatser.
  • För bearbetade livsmedel Specifikt tillåter den organiska märkningslagen inte de livsmedel som innehåller konstgjorda konserveringsmedel, färger och smaker. Dessutom måste 100% organiska bearbetade livsmedel innehålla alla organiska ingredienser också.
  • Om du vill fortsätta njuta av vissa bearbetade livsmedel, överväga att köpa en organisk version. Granska fortfarande livsmedelsmärket och ingredienslistan, men det borde vara mycket lättare att hitta additivfria ekologiska livsmedel.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser Steg 13
    4. Undvik bearbetade kött. En grupp av livsmedel som är alltför bearbetade och innehåller många tillsatser (inklusive några av de skadliga nitraterna och nitriterna) bearbetas kött. Om du letar Undvik skadliga tillsatser, hoppa över dessa typer av protein.
  • Bearbetade kött kan innehålla föremål som deli kött, bacon, korv, konserverat kött, rökt kött och varmkorv.
  • Dessa livsmedel, förutom att ha några skadliga tillsatser, är också högre i kalorier, fett och natrium. Äta dessa regelbundet eller i stora mängder har kopplats till kolorektal cancer och hjärtsjukdom.
  • I stället för dessa bearbetade föremål, välj Leaner, mindre bearbetade proteinkällor. Du kan göra ditt eget delikat genom att stöta på kyckling eller kalkonbröst i ugnen och skära upp dem för smörgåsar. Baka fisk, kyckling, kalkon, magert biff eller fläsk för måltider istället för att servera varmkorv eller korv. Du kan också försöka göra din egen frukostkorv från början med magert grat.
  • Bild med titeln Undvik skadliga livsmedelstillsatser steg 14
    5. Välj minimalt bearbetade korn. En annan källa till skadliga tillsatser är vissa typer av korn (särskilt bröd). I stället för att fylla på dessa typer av livsmedel, försök att göra andra friskare val från korngruppen.
  • Föremål som bröd, tortillor och omslag, muffins och våfflor är kända för att vara höga i vissa skadliga tillsatser. Granska alltid ingredienslistan av dessa livsmedel innan du köper.
  • Det finns dock några versioner av dessa saker som är antingen 100% organiska eller konserveringsfria. Många gånger finns de i fryssektionen i mataffären. Förvara dessa konserveringsfria korn i kylskåpet för att förlänga sin hållbarhet. Detta kan förhindra mögel.
  • Dessutom kan du försöka göra många av dessa livsmedel från början hemma. Överväga att baka ditt eget bröd, göra våfflor och muffins från början, eller till och med göra egna hemlagade tortillor.
  • Tips

    Läs alltid näringslistan och ingredienslistan på livsmedel som behandlas och innehåller mer än en ingrediens.
  • Arbeta långsamt på att rensa ditt skafferi och kylskåp av bearbetade livsmedel som innehåller skadliga tillsatser du vill undvika.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande