Hur man undviker genetiskt modifierade livsmedel

Livsmedel är ofta genetiskt modifierade för att göra dem mer resistenta mot sjukdom, förbättra deras näringsvärde eller öka deras förmåga att växa i olika klimatförhållanden.Mat- och drogadministrationen har godkänt användningen av genetiskt modifierade organismer (GMO) och reglerar deras användning. Det finns några studier som visar att dessa livsmedel kan vara skadliga för din hälsa och vår miljö, men det finns ett allmänt vetenskapligt avtal om att mat från genetiskt modifierade grödor inte är riskigare för människors hälsa än konventionell mat.

Många livsmedel vi äter kan innehålla ingredienser som härrör från GMO, och du bör bestämma hur bekväma du är med att konsumera dem.Om du bor i Europa är det lättare att undvika GM-livsmedel, eftersom lagar kräver märkning. I U.S. och Kanada, är livsmedelsproducenter inte skyldiga att märka sin mat som genetiskt modifierad eller inte.

Steg

Metod 1 av 2:
Handla mat
  1. Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 1
1. Köp mat märkt 100% organisk. Du.S. och kanadensiska regeringar tillåter inte tillverkare att märka något 100% organiskt om maten har varit genetiskt modifierad eller matats genetiskt modifierat foder. Du kan upptäcka att ekologisk mat är dyrare och annorlunda utseende från konventionella produkter.
  • Tillförlitliga organiska certifieringsinstitut inkluderar USA: s avdelning för jordbruk (USDA), kvalitetssäkring International (QAI), Oregon Tilth och Kalifornien Certifierade ekologiska bönder (CCOF). Leta efter deras märkning av godkännande på produktens etikett.
  • Också, bara för att något säger "organisk," Det betyder inte att det inte innehåller GMO. Faktum är att det fortfarande kan innehålla upp till 30% GMO, så var noga med att etiketten säger 100% organisk. Ägg märkt "frigående," "naturlig," eller "burfri" är inte nödvändigtvis GMO-free-look efter ägg som är 100% organiska.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 2
    2. Erkänna numrerar med frukt och grönsaker. Prisuppslag (PLU) kan hittas på klistermärken som finns på din produkt.Dessa koder kan användas för att identifiera livsmedel har genetiskt konstruerats eller modifierats.
  • Om det är ett fyrsiffrigt tal produceras maten konventionellt.Denna mat kan eller kanske inte är genetiskt modifierad.
  • Om det är ett 5-siffrigt nummer som börjar med en 8, är det GM. Lita inte på att GE-livsmedel kommer att ha en PLU som identifierar den som sådan, eftersom PLU-märkning är valfri.
  • Om det är ett 5-siffrigt nummer som börjar med en 9 är det organiskt och är inte genetiskt modifierat
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 3
    3. Köp 100% gräsmatat kött. Mest nötkreatur i dig.S. är gräsmatade men spenderar den sista delen av sina liv i flöden där de kan ges GM-majs, vars syfte är att öka intramuskulärt fett och marmor. Om du vill hålla dig borta från GMO, se till att nötkreaturen var 100% gräsmatade eller betesmatade (ibland kallad gräs-färdig eller beteslutet).
  • Vissa kött som fläsk och kyckling kan inte vara 100% gräsfödd.I dessa fall, leta efter kött som är märkt 100% certifierad organisk.
  • Du bör också köpa vildfångad fisk istället för gårdens uppvuxen fisk.Gårdens uppvuxen fisk matas med genetiskt modifierade korn.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 4
    4. Sök produkter som är specifikt märkta som icke-GMO eller GMO-FREE. Det var en gång sällsynt att hitta produkter märkta som sådana, men tack vare organisationer som icke-GMO-projektet blir de vanligare. Du kan också undersöka webbplatser som listar företag och livsmedel som inte använder genetiskt modifierade livsmedel, men var medveten om att vissa uppgifter ofta är ofullständiga, och motstridiga intressen får inte deklareras.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 5
    5. Handla lokalt. Även om mer än hälften av alla GM-livsmedel produceras i U.S., De flesta av det kommer från stora industriella gårdar. Genom att shoppa på jordbrukarnas marknader, anmäla sig till en prenumeration från ett lokalt samhälle som stöds av jordbruket (CSA) eller nedlåtande en lokal co-op, kan du undvika GM-produkter och eventuellt spara pengar på samma gång.
  • Shopping lokalt kan också ge dig möjlighet att prata med bonden och ta reda på hur han eller hon känner om GMO och huruvida de använder dem i sin egen verksamhet eller inte.
  • Att köpa lokal mat garanterar inte att du kommer att undvika GMO.Många lokala bönder använder genetiskt modifierade frön.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 6
    6. Köp hela mat. Gynna livsmedel som du kan laga och förbereda dig, snarare än mat som bearbetas eller förbereds (e.g., allt som kommer i en låda eller en väska, inklusive snabbmat). Vad du förlorar i bekvämligheten kan du återhämta sig i spara pengar och tillfredsställelse, liksom ökad sinnesfrid. Försök att laga mat från början en eller två gånger i veckan. Du kan njuta av det och bestämma att göra det oftare.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 7
    7. Växa din egen mat. Om du växer din egen mat köper du frön som inte har varit genetiskt modifierade. På så sätt vet du exakt vad som odlades och vad som gick in i att växa det.
  • Många webbplatser säljer icke-GMO-frön.Du kan besöka fröbesparare eller frön nu att hitta icke-GMO-frön.
  • Metod 2 av 2:
    Identifiera livsmedel som sannolikt kommer att innehålla GMO
    1. Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 8
    1. Bli bekant med högriskgrödor. Det här är de produkter som är mest benägna att vara genetiskt modifierade. Grödor som är genetiskt modifierade inkluderar soja, majs, canola, sockerbetor, bomull, hawaiian papaya, zucchini och gul sommar squash och alfalfa.
    • Soja är inte begränsad till faktiska sojabönor. Ser Hur man bor med en sojaallergi För mer information om att undvika sojaprodukter.Se till att din sojamjölk, edamame och tofu har en 100% certifierad organisk etikett.
    • Corn inkluderar majsmjöl, måltid, olja, stärkelse, gluten och sirap.
    • Canolaolja är också känd som rapsolja.Denna ingredienscan finns i många bearbetade livsmedel. Om du vanligtvis använder canolaolja för matlagning, försök använda olivolja istället.
    • Sockerbetor finns i vilket socker som inte är 100% sockersocker.Se till att du läser etiketten.
    • Bomullsfröolja är en vanlig ingrediens i vegetabilisk olja. Förkortning och margarin.
    • Många mejeriprodukter innehåller GMO.Vissa bönder injicerar sina kor med en genetiskt modifierad hormoner RBGH / RBST och / eller matas genetiskt modifierade korn.Du bör leta efter mejeriprodukter som säger RBGH eller RBST gratis.
    • Hawaiian papaya modifieras genetiskt.Du borde köpa Papayas odlade i andra regioner som Karibien.
    • Vi brukar inte direkt ta bort alfalfa.Alfalfa odlas för att mata mjölkkor och andra djur.Både organiska alfalfa och genetiskt konstruerade alfalfa odlas.Du kan undvika genetiskt konstruerad alfalfa genom att äta gräsmatat kött och mejeriprodukter som är 100% certifierade organiska.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 9
    2. Var medveten om ingredienser som härrör från GMO-grödor.Inte bara är de faktiska grödorna genetiskt modifierade, men en ingrediens som härrör från grödan är genetiskt modifierad också.Om du köper bearbetade livsmedel bör du läsa matmärket och undvika någon av dessa ingredienser: aminosyror (syntetisk form, som inte är naturligt förekommande i protein), aspartam, askorbinsyra (syntetiskt vitamin C), natriumaskorbat, citronsyra, natrium Citrat, etanol, naturliga och konstgjorda smakämnen,hög fruktos majssirap, hydrolyserat vegetabiliskt protein, mjölksyra, maltodextriner, melass, mononodiumglutamat, sackaros, texturerat vegetabiliskt protein, xanthamgummi, vitaminer och jästprodukter.
  • Omkring 75% av bearbetade livsmedel i mataffären innehåller dessa ingredienser.Detta inkluderar mat som läsk, kakor, bröd och chips. Du kan undvika dessa derivat genom att laga maten från början och försiktigt köpa din mat.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel steg 10
    3. Använd en shoppingguide. Det finns inget sätt för dig att veta varje mat som innehåller GMO.Om du är osäker bör du kontakta en GMO Food Guide. Centrum för livsmedelssäkerhet har skapat en iPhone och Android-app som kan hjälpa dig att undvika GMO när du handlar.Du kan också ladda ner eller använda sin online-guide.
  • Bild med titeln Undvik genetiskt modifierade livsmedel Steg 11
    4. Var försiktig när du äter på en restaurang.Om du äter ut, bör du fråga chefen eller servitrisen om de använder ekologiska ingredienser eller om de använder GMO-ingredienser. Om de inte använder ekologiska livsmedel, bör du undvika Tofu, Edamame, Corn Tortillas, Corn Chips och några andra produkter som innehåller majs eller soja.De flesta av de föremål som innehåller socker kommer att innehålla GMO-derivat.
  • Du bör också fråga vilken typ av olja som används för matlagning.Om de säger vegetabilisk olja, margarin, bomullsfröolja eller majsolja, fråga om de istället kan laga mat med olivolja.
  • GMO-grödor för att undvika och icke-GMO-etiketter att leta efter

    GMO-grödor för att undvika

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Icke-GMO-etiketter att leta efter

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Låt dig inte luras av "naturlig" eller "helt naturligt." Detta är helt enkelt smart marknadsföring och har ingen betydelse. Studier visar att en konsument föredrar "naturlig" Etikett över organiska! Konsumenterna tror ofta att det betyder organiskt, men det betyder ingenting i den utsträckning som kvalitet eller hälsa är bekymrad.
  • Producenter som märker sin mat GMO-fri gör inga hälsopåståenden om produkten.
  • Vid kedjan och icke-kedjiga restauranger kan du fråga vilken, om någon, av deras livsmedel innehåller genetiskt modifierade gmos, men servitörer / servitriser och kökspersonal kommer inte troligen att veta. Be dem att ta reda på vilka oljor de lagar mat med. Det är vanligtvis en av de stora fyra: majs, soja, canola eller bomullsfrö. Du kan begära att smör används istället, även om det är ofta produkter från kor Fed GM Corn Feed - det är en sekundär produkt.
  • För helgdagar (som Halloween) och sammankomster (som barns födelsedagsfester), överväga att dela ut parti-gynna leksaker istället för populära godis godis, som ofta innehåller källor till genetiskt modifierade organismer.
  • Det är bra att förstå varför grödor är genetiskt modifierade. Det finns två huvudtyper av GM-växter: BT och HT. BT-grödor är resistenta mot insekter. Dessa grödor inkluderar majs, sojabönor och bomull. HT-grödor kan motstå herbicider, vilket gör det möjligt för bönder att använda höga doser av ogräs-dödande herbicider utan att döda själva växten. Dessa grödor inkluderar ris, sojabönor, sockerbetor och canola.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande