Hur man utför sensorisk utvärdering

Sensorisk utvärdering är processen med att använda dina sinnen för att döma en livsmedelsprodukt. Detta kan göras för skojs skull eller för marknadsföring för att förutsäga potentiella kunders smak. Genom att undersöka matens utseende, smaka på maten och skapa en idealisk miljö för utvärderingen, kan du få information om en given mat och hur människor uppfattar det.

Steg

Del 1 av 3:
Undersökning av matens utseende
  1. Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 1
1. Titta på maten för att bestämma färgen. Undersök maten med dina ögon. Om det är i en testbehållare, ta bort det så att du kan få en bättre titt på färgen. Skriv ner vilken färg du uppfattar maten att vara. Det kan vara till hjälp att notera om färgen är lätt eller intensiv och om färgen verkar ren eller lerig.
  • Obs! Om färgen är konsekvent i hela eller inte.
  • Obs! Om vätskor är transparenta eller inte.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 2
    2. Känn maten med fingrarna för att notera texturen. Ta bort maten från testbehållaren. Tryck på den för att se om det är mushy, kornig, smulig eller annan konsistens. Skriv ner några anteckningar om texturen och gratis associera om du vill. Om maten är fast, tryck på för att se om ytan är jämn eller grov.
  • Till exempel kan ett grovt socker påminna dig om sand.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 3
    3. Arbeta maten med fingrarna för att notera något ljud. Tryck lite på maten mellan fingrarna. Lyssna på någon knäckande eller crunching. Om maten är något som en spannmål med många små bitar, lyssna på att höra om bitarna gör ljud när de borstar förbi varandra i behållaren. Gör anteckningar att katalogisera dina tankar.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 4
    4. Titta på förpackningen för att se om det passar maten. Kontrollera matens förpackning med dina ögon och händer. Lägg märke till om förpackningen håller maten väl eller gör det lättare att äta. Teckensnitt och instruktioner kan också vara värda att kommentera. Skriv ner några anteckningar om matens förpackning, oavsett om det är nyttan eller hur det ser ut.
  • Om förpackningen har några viktiga delar som gör det möjligt för dig att äta maten, jobbar de? Till exempel, om matvaran är en juicebox, passar halmens diameter i hålet som är skuren för det?
  • Del 2 av 3:
    Smaka på maten
    1. Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 5
    1. Lukta maten att notera aromen. Håll näsan till kanten av testbehållaren och andas in djupt. Notera några dofter eller aromer du luktar. Var kreativ och skriv ner några föreningar. Du kan lukta smakämnen eller ingredienser som är en del av maten du luktar. Lukten kan också utlösa ett minne.
    • Till exempel kan en spannmål lukta maj om det är en ingrediens.
    • Alternativt kan en chokladchipkaka luktar inte bara vanilj utan påminna dig om din mormors hus.
    • Om du har problem med att lukta maten, bryta upp lite med fingrarna.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 6
    2. Smaka maten för att bestämma texturen. Ta en bit av maten och känna sin textur som du tuggar den. Meddela om matstyrkan när du äter det känns annorlunda än när du rörde den. Göra anteckningar inte bara om matens fysiska konsistens utan också hur du känner att äta maten, om det är tröstande, till exempel.
  • Du kan överväga om det krossar mellan dina tänder eller löser upp, till exempel.
  • Det kan vara till hjälp att tänka på konsistens, mjuk till hårt, på en skala av 1-10. Ett numeriskt system kan hjälpa om du jämför olika prover.
  • Observera om matens konsistens gör maten lätt att svälja och äta eller om texturen lämnar din mun torr.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 7
    3. Smaka maten att uppleva smaken. Ta en annan bit och flytta maten över tungan. Vissa områden av din tunga är mest anpassade till söta, medan andra är mer anpassade till salt eller sura, så det hjälper dig att uppleva alla smaker som maten erbjuder. Notera om maten smakar så det luktade eller annorlunda. Skriv ner dina intryck av matens smak, inte bara bra eller dåligt, men minst fem fraser som skulle hjälpa dig att karakterisera det om du försökte komma ihåg det i framtiden.
  • Betygsätta den sötma, snygghet, sourness och spiciness av maten. Om du vill, kan du göra det på en skala av 1-10.
  • När du provsmakar en mat kan det vara till hjälp att tänka på vad som är tilltalande om det och vad du skulle ändra på det.
  • Notera eftersmaken, om någon.
  • Till exempel, när du provar viss lasagne, kan du notera att det smakar som färska tomater, pecorinoost och för mycket oregano. Kanske påminner det om en dålig lasagne du hade i en frusen middag en gång för att den har lite sötma som du inte gillar (5/10). Du kan också notera att det inte är kryddigt och inte surt. Lasagne är torrt och kan använda mer tomatsås.
  • Del 3 av 3:
    Skapa en idealisk provsmiljö
    1. Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 8
    1. Håll testet i ett lugnt, luktfritt område. För att få det tydligaste intrycket av en mat, håll din sensoriska utvärdering i en lugn och luktfri plats. Andra luktar i området kan förändra hur en mat smakar till dig. Ett lugnt, rent utrymme hjälper dig att fokusera på matprovet till hands.
    • Din känsla av smak och lukt är skarpaste på morgonen innan du äter andra livsmedel. Det kan vara en bra tid på dagen för att hålla en utvärdering.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 9
    2. Ställ ut vatten för att rengöra din smak. Har några sippor av vatten under provsmakning, speciellt om du kommer att försöka flera prover. Detta kommer att säkerställa lukten och smaken av en mat förstör inte nästa. Drick några sippor mellan olika livsmedel för att rengöra din smak.
  • Om ditt matprov är oljigt, crunching på en rengöringsmedel, som råa morötter, innan du nippar vatten kan rengöra din gom av några kvarvarande fetter.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 10
    3. Spela in visningar när du går för att hålla olika livsmedel raka. Ställ ut en anteckningsblock så att du kan skriva ner dina intryck av varje maträtt som du smakar. Speciellt om du smakar flera livsmedel kan det vara svårt att spela in dina tankar efter det faktum då varje mat kan blandas med nästa. Ta massor av anteckningar som du smakar för att spela in dina tankar mest exakt.
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 11
    4. Använd ett preferensprov om du vill bestämma likvärdighet. Preference Tests används för att avgöra om du gillar eller ogillar en matprodukt. Ett exempel på ett preferenstest skulle vara om du gillar smaken av en viss muffin eller inte. Att låta dina testare veta att likvärdighet är viktigast kommer att tillåta dem att fokusera på att deras anteckningar.
  • Till exempel, om du ger riktning mot andra testare, kan du säga i början av testet, "Idag vill jag ta reda på om du gillar den här blåbärmuffinen eller inte."
  • Bild med titeln Utför sensorisk utvärdering Steg 12
    5. Använd ett diskrimineringstest om du vill ha feedback på ett produktattribut. Diskrimineringstester används för att bedöma en preferens om en del av en produkt, såsom färgen. Ett exempel på ett diskrimineringstest kan vara en marknadsföringstudie om du föredrar Green Mint Chip Ice Cream eller White. Genom att berätta för dina testare vad som är karakteristiska för maten du vill ha feedback, kan de skräddarsy sina anteckningar i enlighet därmed.
  • Till exempel, om du ger riktning mot andra testare, kan du säga i början av testet, "Idag vill vi ta reda på vilken färg av glass du gillar bäst."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande