Hur man väljer en torr hundmat

Att välja torr hundmat är inte nödvändigtvis lätt. Det finns många märken och ett brett utbud av val för olika kvaliteter av mat. Innan du bestämmer, måste du överväga om din hund har några hälsoförhållanden som kan påverka typen av torrhundmat du ska köpa. Du bör också tänka på din hunds vikt, ålder och din egen budget innan du bestämmer dig för en torr hundmat för ditt husdjur. Om du känner dig lite flummoxed, ta lite tid att undersöka dina alternativ och ta reda på vad som är tillgängligt när det gäller kvalitet torr hundmat.

Steg

Del 1 av 3:
Bestämning av din hunds behov
  1. Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 1
1. Tänk på din hunds hälsa. Om inte din veterinär har sagt till dig, behöver du förmodligen inte spendera mycket extra pengar på fancy hundmat med tillsatta ingredienser. Om din hund är en normal, hälsosam hund, blir den vanligaste torra hundmaten bra för din hunds övergripande hälsobehov.
  • Se till att din hunds mat innehåller de väsentliga. En välbalanserad hundmat bör ha mellan 30 och 70% kolhydrater, 18-25% protein, 10-15% fetter, även om dessa procentsatser varierar beroende på hundens ålder och hälsa. Livsmedel bör också innehålla viktiga vitaminer och mineraler, inklusive vitaminer A och E, kalcium, fosfor, magnesium, natrium, klorid, svavel och kalium. Din hunds mat bör också innehålla vatten, även om det är torrt mat.
  • Det är ett misstag att tro att ett visst varumärkes grundläggande / budgetmat är markant sämre än sina premium och super premium mat. I många fall betyder det bara att den grundläggande / budgetmat bara har de (väsentliga) ingredienserna som en hund definitivt behöver, utan bonusen ytterligare saker - för vilka din hund kanske inte har det minsta behovet.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 2
    2. Få en mat gjord för din hunds aktivitetsnivå. Det finns många olika typer av mat som tillgodoser olika typer av hundar. Tänk på din hund och deras speciella energibehov och välj det torra maten som är närmast relaterat till din hunds livsstil och behov.
  • Det finns torra matalternativ som är speciellt formulerade för äldre hundar som har lägre aktivitetsnivåer, men kan behöva mer näringsämnen och vitaminer.
  • Det finns torra livsmedel som är speciellt gjorda för valpar vars högre aktivitetsnivåer. Konstant aktivitet innebär att de kräver mer näringsämnen som kommer att bränna sin energi.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 3
    3. Var försiktig om din hund har allergier. Om din hund har känt allergier är det förmodligen viktigare att uppmärksamma om en mat är allergiframkallande eller innehåller vissa ingredienser. Även då är det inte klokt att bli alltför hängt på den här frågan om inte din hund faktiskt visar riktiga observerbara och mätbara tecken på en dietintolerans. Det finns inget värde för att försöka förebygga ett problem - bara vägledas av din veterinär om du märker att din hund verkar särskilt känslig för vissa produkter eller ingredienser.
  • Några ingredienser som oftast orsakar allergiska reaktioner hos hundar inkluderar nötkött, mejeri, kyckling, lamm, majs, vete, jäst och soja.
  • Tecken på en allergisk reaktion innefattar kliande hud (speciellt runt ansiktet, fötterna, öronen och förben) - håravfall - överdriven repor- eller hudinfektioner.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 4
    4. Kontakta din veterinär. Var noga med att prata med din veterinär om några specifika rekommendationer som de kanske har om vilken mat du ska mata din hund. Om din hund har några speciella hälsoöverväganden, kommer din veterinär att kunna berätta vilken typ av mat som är bäst för din valp.
  • Detta ger dig möjlighet att fråga dig några frågor som du kanske har. Det finns mycket information där ute och så många olika märken att välja mellan. Att prata med din veterinär kommer att hjälpa till med alla rädslor du kanske har om att välja fel typ av mat för din hund.
  • Del 2 av 3:
    Gör din forskning
    1. Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 5
    1. Lär dig om olika märken. Det finns ett brett utbud av hundmat som är tillgängliga från olika märken. Spendera lite tid på att undersöka några av dem så att du kan bosätta dig på en som du gillar. Försök att välja ett varumärke som har olika produktnivåer tillgängliga (som en grundläggande / budgetmat, en premiummat och en super premiummat) så att du kan hålla fast med samma märke om du behöver byta matstyper för ett visst näringsbehov Din hund kan ha.
    • Försök att börja med Premium nivåmat, om din budget tillåter, eftersom det vanligtvis har bättre kvalitetsprodukter än den grundläggande maten. Det är vanligtvis inte mycket behov för din hund att äta super premiummat om det inte har ett specifikt kostbehov och din veterinär har rekommenderat en högre kvalitetsmat.
    • Leta efter ett varumärke som har ett brett sortiment. Det betyder att vi letar efter en rad livsmedel med olika priser (jag.e. Super Premium, Premium och Basic). Detta kommer att göra din testning mycket enklare.
    • Om inget av ditt valda varumärkes mat passar din hund, fortsätt sedan till ett annat icke-kommersiellt varumärke som erbjuder mat i olika prisfästen och gå igenom exakt samma process.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 6
    2. Läs etiketter. När du bestämmer dig för vilken torr hundmat som ska köpas, spendera lite tid på att läsa etiketterna av de olika mattyperna och märkena. Detta kommer att ge dig lite inblick i vilken typ av produkt det är och hur det kommer att påverka din hunds hälsa. Hundmat som säljs i USA måste ha följande: Produktnamn, viktminskning, namn och adress till tillverkaren, garanterad analys, ingredienslista, orden "hund eller kattmat" (avsedda djurarter), uttalande om näringsriktning och matningsriktlinjer. Om den här informationen inte är i förpackningen, ska du inte köpa maten.
  • Garanterad analys säkerställer att produkten innehåller minsta mängder protein, fett, vatten och fiber.
  • Ingredienslistan kommer att berätta vilka ingredienser som finns i maten. De är listade i fallande vikt.
  • Obs! Om du ser samma ingrediens listad om och om igen men i olika former (E.g. Corn, flaked majs, markkorn, skärmad majs, kibbled majs). Detta kan göra det att det verkar som om det finns mindre fyllmedel (i det här fallet, majs) i maten än det är faktiskt.
  • Uttalandet om näringsvärde berättar hur maten testades (matning, laboratorieanalys eller formulering). Leta efter uttalandet "Komplett och balanserat", vilket innebär åtminstone det lägsta beloppet för varje näringsämne som rekommenderas av American Feed Control-tjänstemän (AAFCO).
  • Foderriktlinjer kommer att berätta hur mycket mat att mata din hund baserat på deras ålder och / eller vikt.
  • Undvik mat med följande ingredienser: köttbiprodukter, en generisk fettkälla (e.g. "djurfett"), artificiella färger, sötningsmedel och konstgjorda konserveringsmedel (e.g. BHA, BHT eller etoxikin)
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 7
    3. Väg dina alternativ. Var medveten om att det inte finns något sådant som "den bästa torra hundmat." Snarare är den bästa torra maten den som passar din hunds speciella behov, både när det gäller näringsämnen och vad din hund tycker om att äta. Det betyder att läsa etiketter och göra lite försök och felprovning.
  • Det kan ta dig flera månader att landa på den torra hundmat som är rätt för din hund.
  • Du borde typiskt ge en ny mat några veckor under försöksperioden innan du bestämmer dig för att byta till något annat. Detta är tillräckligt med tid för att verkligen se hur det påverkar din valp. Om det verkar orsaka en biverkning i din hund, är det ok att byta till något annat genast.
  • Slå inte plötsligt ut din hunds mat för ett annat varumärke, eftersom det kan orsaka magbesvär. Snarare, singera gradvis till en ny mat genom att blanda den med den gamla maten. Börja med att mata din hund 25% ny mat, 75% gammal mat. Efter ett par dagar, flytta till 50% av varje, sedan 25% gammal mat och 75% ny mat, och slutligen 100% ny mat. Detta kan göras under en period av cirka sju dagar.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 8
    4. Försök att få tag på prover. Se om det är möjligt för varumärkena att skicka prover i stället för att du måste spendera löjliga mängder pengar på stora påsar med mat.
  • Vissa företag (som PetSmart) har policyer som gör att du kan returnera öppnade påsar med mat som din hund inte gillar och byter ut den för en annan typ av mat.
  • Del 3 av 3:
    Välja rätt ingredienser
    1. Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 9
    1. Ge gott om protein. Hundar är köttätare av naturen och de behöver en proteinrik diet för att upprätthålla ett hälsosamt liv. Hundmat ger detta protein genom att inkludera kött, ägg och mejeriprodukter som stora ingredienser i maten.
    • Protein ger din hund den verkliga, användbar energi som behövs för att vara frisk och aktiv. Energi från dessa typer av mat omvandlas till energi mer effektivt än energi som erhållits genom att äta kolhydrater.
    • En valp behöver vanligtvis 28% av sin kost som består av protein.
    • En vanlig vuxen hund bör få 18% av sin kost från protein.
    • En mycket aktiv hund bör ha protein utgör 25% av dess kost.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 10
    2. Inkludera friska fetter för din hund. Fetter är nödvändiga för din hunds hälsa, och bör utgöra ca 10-15% av deras kost. Goda källor av fett inkluderar omega-3-fettsyror, som finns i fiskoljor (sill, lax, etc.) och linfrö och canolaoljor, liksom omega-6 fettsyror, som finns i fläskfett, fjäderfäfett, liksom oljor (safflor, solros, majs och sojabönor).
  • Tallow och lard är inte kvalitetskällor för fett för hundar och bör undvikas.
  • Fetter från bordsskrapor eller överdrivna godis kan leda till hälsoproblem för din hund. Undvik att ge din hund för många kalorier och se till att de får motion för att sätta det proteinet och fettet att använda.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 11
    3. Välj komplexa kolhydrater. Carbs kan ge en snabb energikälla för din hund såväl som fiber, och komplexa kolhydrater kan hjälpa till att hålla din hund full till sin nästa måltid. Försök att undvika livsmedel som innehåller raffinerade korn eller enkla kolhydrater, som har minskat näringsvärde och kan orsaka att hundens blodsockernivåer kan spikas.
  • Tekniskt behöver din hund inte kolhydrater i deras kost - de kan få på bara protein och fetter. Det betyder emellertid inte att din hunds kropp inte kan utnyttja eller dra nytta av hytter. De kan vara en acceptabel form av energi och näringsämnen, och deras integration gör hundmat billigare.
  • Kolhydrater bör utgöra mellan 30 och 70% av de näringsämnen som finns i hundmat, men inte mer än det.
  • Bild med titeln Välj en torr hundmat Steg 12
    4. Förstå vad de tillsatta ingredienserna betyder. I premium och super premium torr hundmat är det vanligtvis bonusingredienser som kanske inte är till nytta för din hund. Du märker att i jämförelse med ett varumärkes grundläggande / budgetmat, har Premium och Super Premium Foods några bra ljudbonus tillägg som örter (som lägger till smaken och sägs hjälpa matsmältningen) eller glukosamin, condroitin och MSM ( som tros vara fördelaktiga för din hunds leder). Du bör prata med din hunds veterinär för att avgöra om din hund behöver dessa ytterligare ingredienser.
  • Det finns andra ytterligare bonusingredienser som finns i de dyrare maten, men de är för många för att nämna. Dessa näringsämnen är vanligtvis inte nödvändiga om inte din hund har ett specifikt kostbehov, som rekommenderas av din veterinär.
  • Några av dessa ingredienser antas ge en viss förmån för din hunds hälsa, men det finns vanligtvis inga avgörande bevis för att bevisa detta. Ett fall i punkt här är att medan många människor verkligen tror att glukosamin, Condroitin och MSM är bra för sin hunds rörlighet (och kanske de är i vissa fall), finns det fortfarande inget absolut avgörande vetenskapligt bevis för att återställa upp det och deras effektivitet verkar vara annorlunda för varje hund.
  • Var medveten om att mer inte alltid är bättre, även när det gäller vitaminer och näringsämnen. Hundar kommer att ha olika kostbehov, och överskott kan leda till hälsoproblem i en annars hälsosam hund.
  • Tips

    Vissa hundägare föredrar att inte mata sina hundkornsprodukter eller gluten i torrhundmat. Men om inte din hund är allergisk mot korn kan du vara lugnad att hundar kan smälta det här med lätthet, eftersom de är kokta innan de läggs till maten, vilket gör dem lätta att smälta.
  • Kontrollera husdjursmärket för att se vilket näringsvärde som tillhandahålls av den produkten.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande