Hur man njuter av kryddiga livsmedel

Om du inte växte upp att äta kryddig mat regelbundet, kan du vara riktigt känslig för livsmedel som innehåller varma chili och andra kryddor. Det beror på att du över tiden kan bygga upp en tolerans mot krydda, varför vissa människor kan äta riktigt heta livsmedel, medan andra är ovilliga att till och med lägga till knäckt peppar till en maträtt. Om du vill träna dig själv för att njuta av varma livsmedel, börja med milda kryddor, sedan öka värmebestämningen gradvis. Och oroa dig inte - om det blir lite för varmt, det finns gott om sätt att svalna av din mun när du justerar!

Steg

Metod 1 av 3:
Öka din tolerans mot kryddig mat
  1. Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 1
1. Börja med att lägga till milda kryddor till din mat. Om du inte är van att äta mycket krydda, är det bäst att börja med att introducera bara lite värme åt gången till de rätter du äter. Strö lite knäckt svartpeppar över toppen av en bakad potatis, till exempel eller lägga till några droppar varm sås till ketchupen du använder för dina pommes frites. Om du gör det regelbundet kommer din gommen att bli van vid en liten värme, vilket kan göra det lättare för dig att ta itu med riktigt kryddig mat senare.
  • Milda chili som Poblano eller Banana Peppers är ett annat bra sätt att experimentera med värme. Försök lägga till dem på soppor, grytor, tacos, grytor och andra rätter.
  • Du kan också lägga till en kryddig sås tillsammans med en mild maträtt. På det sättet kan du styra värmen när du äter.

Visste du? Scoville-skalan mäter kapsaicin i chili peppar, eller substansen som gör dem heta. Bell Pepper är en 0 på Scoville-skalaen, medan Carolina Reaper är 1 500 000 enheter. Men svartpeppar får sin värme från föreningen piperine, så det mäts inte på scoville-skalaen.

  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 2
    2. Lägg till en krydda i taget till din mat. Om du börjar blanda kryddor tillsammans, kanske du inte kan välja ut vilka smaker du gillar det bästa. Istället, försök bara lägga till en värmekälla i taget till din mat. När du väl bekanta dig med den subtila rökiga, jordiska, nutty eller till och med söta smaker som finns i olika kryddor, kan du börja experimentera med att kombinera dem i dina rätter.
  • Att använda mild värme är ett utmärkt sätt att börja lära sig smakerna av olika paprika, eftersom dina smaklökar inte kommer att bli överväldigade av en brinnande känsla.
  • Om du verkligen är engagerad i att omfamna kryddiga smaker, kanske du vill skriva ner dina erfarenheter i en anteckningsbok eller en anteckningsapp på din telefon. På det sättet kommer du ihåg vilka kryddor du gillade eller inte tyckte om.
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 3
    3. Ät kryddig mat långsamt. När du sitter ner till en maträtt med mycket värme, försök att ta din tid medan du äter. Medan det kan tyckas att det blir lättare om du äter hela saken så fort som möjligt, kommer det att få din kropp att ha en starkare reaktion på kryddan. Genom att äta långsamt kan du hålla värmen på en mer tolerabel nivå.
  • Att äta långsamt kommer också att ge dig tid att sippa något kallt eller nibble på något annat mellan biter av den hetare maträtten.
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 4
    4. Gradvis öka kryddningsnivån när du blir mer bekväm. När du upptäcker att du kan tolerera milda kryddor, börja trycka dig för att prova varmare mat. Lägg till i sådd, hackade chili till dina rätter, som jalapenos och serrano paprika. Ju oftare du äter dem, desto bekvämare blir du. Med tiden kan du till och med hitta att du saknar värmen när du äter en icke-kryddig maträtt!
  • Spicy Chips och andra mellanmål kan vara ett bra sätt att driva dig själv för att prova varmare mat! De kan bränna din mun, men den beroendeframkallande krossen kommer ofta att komma tillbaka för mer.
  • Tvinga inte dig själv att äta mat som är obekväma kryddiga om du inte vill. Men om du verkligen vill driva din tolerans, var inte rädd att ta på sig något lite för varmt en gång i taget. Tänk på att värmen kommer att blekna, och bara ha kul med utmaningen!
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 5
    5. Fokusera på de andra smakerna av maten. Även om din mun brinner, försök att göra din uppmärksamhet åt en annan smak i maträtten som du äter. Till exempel, om du äter en cheeseburger med jalapenos på toppen, försök att fokusera på smaken av nötköttet eller osten, istället. Som kan hjälpa till att distrahera dig när du justerar till värmevärdet.
  • Om du äter ute och du beställer en kryddig maträtt, försök att identifiera så många olika smaker och ingredienser medan du äter som du kan. Till exempel, om du äter en kryddig thailändsk soppa, kan du försöka upptäcka ingefära, citrongräs, thailändsk basilika, mint eller andra ingredienser som är vanliga i det köket.
  • Metod 2 av 3:
    Håll dig coolt medan du äter
    1. Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 6
    1. Njut av en iskalldryck medan du äter heta livsmedel. Om du vet att du ska äta något som har mer krydda än du brukar, se till att du har en fin kall dryck till hands, och var inte rädd för att fylla på din drink om du behöver. Kalla drycker numrerar din mun något när du dricker dem, vilket hjälper till att lindra bränningen från att äta något kryddigt.
    • Mjölk är särskilt bra för Kylning av munnen När du har ätit chili peppar. Hög fetthalt i mjölk hjälper till att tvätta bort capsaicinen bättre än bara vatten kommer.
    • Om du är gammal nog att dricka, kan alkoholen i öl också hjälpa till att lindra bränningen.
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 7
    2. Lägg till mejeri till måltiden för att kyla av det. Precis som mjölk kan svalna av din mun, är mejeri ett effektivt sätt att svalna en maträtt som är lite för kryddig. Försök lägga till en dollop av gräddfil eller yoghurt till din tallrik för att balansera kryddan och göra skålen roligare.
  • Om du inte äter mejeri, kan du använda kokosmjölk i din maträtt istället.
  • Citrus smaker och kyla örter som mint och cilantro kan också hjälpa till att lätta värmen av en kryddig mat.
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 8
    3. Koppla din maträtt med mat som är hög i kolhydrater. Crackers, bröd och ris är alla fantastiska sätt att hjälpa till att sprida koncentrerade kryddor. Detta kan göra maträtten mer hanterbar för dig, så att du kan njuta av de subtila smakerna i maten, snarare än att bara vara överväldigad av krydda.
  • Stärkelsen kan hjälpa till att absorbera några av de kryddiga komponenterna i maten, medan den grova konsistensen kan hjälpa till att distrahera dina smaklökar från värmen.
  • Bild med titeln Njut av kryddig mat Steg 9
    4. Vänta ca 15 minuter för värmen att blekna. Om du äter något som bara är alltför varmt och det lämnar din mun, försök att inte panik. Effekterna av kryddig mat är vanligtvis bara i ca 15 minuter, så om du är tålmodig, kommer den att blekna.
  • Medan värmen är blekning, fortsätt att påminna dig om att denna erfarenhet kommer att hjälpa dig att vara mer kunna tolerera kryddiga livsmedel i framtiden.
  • Metod 3 av 3:
    Scoville skala

    En kort scoville skala för paprika. Deras relativa värme är klassad från coolaste (grön) till hetaste (svart).

    Scoville skala
    Peppar (er)Scialett
    paprika0
    Pimento, pepperoncini100-500
    Anaheim500-2 500
    Poblano, Ancho500-2 500
    Jalapeño, Guajillo2.500-8.000
    Chipotle (rökt jalapeño)5.000-50.000
    Serrano6 000-23 000
    Tabasco, Cayenne30.000-50.000
    Piquin40.000-58.000
    Thailändsk50.000-100.000
    bahamansk95.000-110.000
    Scotch bonnet100.000-325.000
    Habanero100.000-350.000
    Red Savina Habanero350 000-580 000
    Naga jolokia855 000-1 050 000
    "16 miljoner reserv"16.000.000

    Tips

    Att avlägsna fröerna och inre membranet av paprika kan avsevärt minska sin värme.

    Varningar

    Om du hanterar råa chili, överväga att ha på sig handskar så att oljorna inte kommer på händerna, speciellt om de är väldigt heta paprika. Capsaicin kan vara en irriterande hud, och det kan vara mycket smärtsamt om du har capsaicin på dina händer och du rör dina ögon.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande