Hur man anpassar sig till kryddig mat

Spicy mat beundras över hela världen, men det betyder inte nödvändigtvis att alla är vana vid det. Lyckligtvis kan du också lära dig att älska värmen om du är villig att sätta ansträngningen för att utmana din palett med lite krydda! Anpassning till kryddig mat kan vara svårt först, men du öppnar dörren till så många nya rätter och kök om du kan göra förändringen. På toppen av det är kryddig mat bra för dig. Studier har visat att kryddiga rätter kan sänka ditt kolesterol, hjälp med viktminskning och starta din metabolism.

Steg

Metod 1 av 11:
Börja små med mildt kryddig mat.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 1
1. Om du hoppar rätt till spökepepparna, kommer du att ha en dålig tid. Börja med att lägga till ett streck av Tabasco till din Mac och ost eller blanda i en nypa röda paprikaflingor med pasta. Inte bara ska du njuta av din mat mer om du faktiskt kan smaka på det, men du får också din tunga som används för känslan.
  • Rätter som Jerk Chicken, Mild Curry, och Gumbo är bra om du försöker utöka dina kulinariska horisonter.
  • Spicy senap är ett bra sätt att injicera lite mild krydda i en maträtt. För ett snabbt mash av värme, prova lite kryddigt mexikanskt eller indiskt godis.
  • Om du scouting ut nya heta såser, leta efter etiketter med "mild" tryckt på den. Om de listar Scoville-enheterna (måttenheten för krydda), leta efter något runt 450 shu.
Metod 2 av 11:
Ät något kryddigt varje vecka.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 2
1. Om du äter kryddig mat oftare, är du mer benägna att börja njuta av det. När du exponerar dig för kryddan, blir din tunga van vid känslan, och smakerna av varje maträtt kommer att börja bli mer dynamiska. Om du håller på det, kommer de mildt kryddiga matarna så småningom att smaka som ingenting, och måttligt kryddig mat kommer att börja smaka mildt. Försök att äta något kryddigt minst en gång i veckan. Du kommer att börja njuta av värmen. Du kan till och med börja aktivt söka upp kryddig mat om några månader!
  • Den kemiska ansvariga för värmen i kryddig mat kallas capsaicin. På samma sätt som din kropp bygger en tolerans mot saker som alkohol och koffein, kan den bygga en tolerans mot capsaicin.
Metod 3 av 11:
Öka värmen över tiden.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat Steg 3
1. Flytta från mild till måttlig värme när du blir van vid kryddan. Dike tabasco sås för några sriracha, och beställa din mat med "medium" värme när du går ut. Om du lagar mat, börja med Banana Peppers och Poblanos innan du går vidare till Jalapeno och Serrano Peppers. På det här sättet bygger du din tolerans över tiden.
  • När du är redo för de riktigt kryddiga paprikana, leta efter Habanero, Scotch Bonnet eller Ghost Peppers.
Metod 4 av 11:
Drick mjölk för att stoppa kryddan i sina spår.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 4
1. Fettet och proteinet i mjölk kommer att neutralisera kryddan i din mat. Detta har bevisats tid och tid igen i medicinska studier, så häll dig ett stort glas mjölk om du sitter ner med några vänner att njuta av något super kryddigt. Alla få biter eller så, ta en nypa. Detta kommer dramatiskt att skära tillbaka på mängden värme du upplever.
  • En dollop av gräddfil kan också hjälpa om du äter lite kryddig chili eller tacos.
  • Skummjölk är lika bra som helmjölk när det gäller att tama värmen.
Metod 5 av 11:
Gå till isvatten eller sura drycker om du inte har någon mjölk.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 5
1. Ett vanligt glas vatten kommer inte att göra någonting för att hjälpa till med värmen. Det kan faktiskt göra den brinnande känslan sämre. Detta händer eftersom vattnet sprider kapsaicin runt i munnen. Om du måste dricka vatten, sätt is i det till åtminstone numb din mun. Alternativt kan sippa något surt lugna din smärta. Lemonade, apelsinjuice eller druvsaft kommer allt arbete.
  • Alkohol kan hjälpa till att lösa upp några av kapsaicin, men folk rapporterar blandade resultat med denna lösning.
  • Sura ingredienser hjälper också att skära igenom kryddan och kyla av dig. Om dina tacos kommer med några kalk kilar eller din kryddiga pasta har valfri cilantro, lägg den till din maträtt.
Metod 6 av 11:
Mellanmål på något grovt medan du äter.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 6
1. Strukturen av något annat kan distrahera din mun från kryddan. Mellan biter av kycklingvindaloo eller kryddig köttbulle, ta en bit av en pretzel, cracker eller crouton. Det kommer inte att göra ett ton för att bekämpa kapsaicin i sig, men det kommer att ge din tunga något annat för att fokusera på. Detta kan ha en enorm inverkan om du känner värmen.
  • Något crunchy och surt, som en körsbärstomat, kan också hjälpa.
  • Sötare mat kan arbeta för att bekämpa värmen. En sockerkub kan ta av kanten, även om vissa människor rapporterar att det här inte hjälper mycket.
Metod 7 av 11:
Få något stärkelse tillsammans med din krydda.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat Steg 7
1. Karmar som potatis och bröd hjälper till att absorbera kapsaicin. Starchy kolhydrater kommer också att skapa ett barriär som gör det svårare för capsaicin att gräva i dina smaklökar. Håll en bit bröd bredvid ditt glas mjölk om du vet att du ska äta något extremt kryddigt. Hoppa inte över naanbrödet eller riset när du gräver in i någon kyckling tikka masala, och vänd den kryddiga burritoskålen till en vanlig burrito.
  • Kryddig indisk och kinesisk mat kommer med ris för en anledning - texturen och stärkelsen kan dramatiskt skära tillbaka på din värme.
Metod 8 av 11:
Andas genom din mun medan du äter.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 8
1. Mellan varje bit, andas långsamt för att blåsa värmen bort. Om du klämmer fast och försöker gripa dina tänder genom smärtan, kommer du bara att göra det värre. Andas långsamt för att kyla din mun och gör ditt bästa för att inte blåsa luften över hela personen som sitter ifrån dig. Detta är en av de små sakerna som de flesta inte tänker på, men det kan verkligen göra en värld av skillnad.
  • Detta kan också hjälpa till på en psykologisk nivå. Om du verkligen är i smärta, bildar du dig själv bokstavligen blåser pepparflingorna i luften. Visualiseringen kan hjälpa till att ta ut kanten.
Metod 9 av 11:
Konsumera något Buttery eller Cheesy för att kyla magen.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat Steg 9
1. Mättat fett från mejerium kommer att bekämpa eventuell kvarvarande värme i matsmältningsorganet. När du har slutat din maträtt, mellanmål på några kuber ost eller ha en yoghurt. En cool skål med glass kan vara den perfekta efterrätten om du fortfarande riva upp från kryddan. Vissa buttery popcorn eller smörgås toast kan också hjälpa till om du föredrar stärkelse till mejeri.
  • Något som Cheesecake är ett bra alternativ om du försöker slå alla dina märken. Det har gott om mättat fett, lite stärkelse och en stor dos av mejeri.
Metod 10 av 11:
Ta en antacida eller äta något i förväg om krydda stör din mage.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 10
1. Capsaicin kan verkligen uppröra din mage om den är tom och oskyddad. Om du är ute på staden med några vänner att ta tag i lite kryddig mat, äta en antacid före tid för att hålla magen från att vända upp och ner. Alternativt kan du ha ett litet mellanmål, som en smörgås eller en sida av potatismos, för att fylla din mage upp och ge capsaicin något att låsa på när det kommer till din tarm.
  • Överdriv inte det med antaciderna. Att ta för många kan röra med hur din mage producerar syror. Det är bra att ta en antacida som en förebyggande åtgärd då och då, men börja inte poppa dem varje dag om du spenderar en månad i Thailand eller något sådant.
Metod 11 av 11:
Kom ihåg att det kommer att vara över snart.
  1. Bild med titeln Anpassa till kryddig mat steg 11
1. Värmen från kryddig mat tar bara 15 minuter att sprida sig. Om din mun är i brand, påminna dig själv att den här känslan inte kommer att vara för evigt. En stor del av hanteringen av kryddig mat har den mentala förtrollen att kämpa igenom den. Om du läser detta efter att ha ätit något extremt kryddigt och undrar hur du någonsin kunde anpassa sig till den här känslan, kom tillbaka efter 15 minuter för att se hur du känner då!
  • Medan det kan vara grovt på magen om du har ett tidigare existerande tillstånd, som IBS, är du inte i någon allvarlig fara om du har ätit något kryddigt. Om du är freaking ut lite just nu, bara ta ett djupt andetag. Du kommer att må bättre snart.

Community Q & A

Sök
Lägg till ny fråga
  • Fråga
    Vad händer om det gör ont i magen?
    Leyla jeena
    Leyla jeena
    Samhällsansvar
    Om den kryddiga maten gör ont i magen är det troligt att du åt den kryddiga maten för snabbt eller att du åt för mycket. Om detta händer, drick mjölk eller ta ett halsbrännapiller.
    Tack!
    Ja Nej
    Inte till hjälp 10helpful 78
  • Fråga
    Vad är de olika nivåerna av kryddig?
    Samhällsansvar
    Samhällsansvar
    Spiciness mäts av Scoville-skalan - en jalapeño är cirka 3500 scoville medan den hetaste peppar i världen - Carolina Reaper - är cirka 1 500 000.
    Tack!
    Ja Nej
    Inte till hjälp 10helpful 70
  • Fråga
    Kan heta och kryddiga livsmedel skada mina smaklökar?
    Samhällsansvar
    Samhällsansvar
    Nej, kryddiga livsmedel gör inte någon skada på dina smaklökar. Det känns bara smärtsamt eftersom en kemikalie i kryddig mat binder till dina smärtreceptorer och skapar en känsla av smärta, trots att ingen skada faktiskt händer.
    Tack!
    Ja Nej
    Inte till hjälp 14helpful 84
Se fler svar

Tips

Vissa människor är bara genetiskt pre-disosed att ogillar kryddig mat. Om du inte kan bygga din tolerans upp eller lära dig att njuta av värmen, tryck inte på det.
  • Du kan inte "döda dina smaklökar" genom att äta kryddig mat. Detta är en vanlig myt. Att domningar på tungan är bara din kropp som skyddar sig från smärta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande