Hur man kylar tungan efter att ha ätit kryddig mat

Det kan vara både smärtsamt och irriterande att äta något för kryddigt och inte kunna bli av med den brinnande känslan. När du har ätit den kryddiga maten är det inget sätt att gå tillbaka, men det finns några sätt att fixa smärtan snabbt i efterdyningarna. För att kyla tungan, konsumera de rätta dryckerna och maten, som de som innehåller mejeri eller höga mängder fett och olja.

Steg

Metod 1 av 2:
Kylning med drycker
  1. Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 1
1. Drick ett glas mjölk. Att dricka mjölk är extremt effektiv för att lindra bränningen av kryddiga livsmedel. Det fungerar så bra eftersom det innehåller kasein, vilket är en familj av proteiner som finns i mjölk. Kasein bryter ner de obligationer som capsaicin, den aktiva komponenten som orsakar den brinnande känslan, bildar på dina nervreceptorer.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 2
    2. Drick en sur saft. Du kan också kyla tungan med en stor swig tomat, orange eller citronsaft. Dessa juice kan ha en neutraliserande effekt på den kryddiga maten du äter, vilket kommer att orsaka lättnad.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 3
    3. Ta ett skott. Capsaicin kan lösas av alkohol, men bara om alkoholen har ett betydligt högt bevis. Om du är av juridisk dricksålder, ta ett skott av sprit som tequila, rom eller vodka för att svalna av din brinnande tunga.
  • Försök inte att lugna den brinnande genom att dricka öl. Öl är inte effektiv eftersom den innehåller för mycket vatten och inte tillräckligt med alkohol.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 4
    4. Styra av vatten. Även om ett coolt glas isvatten verkar som en solid fix för att lugna en mun som känns som att den är i brand, kan det faktiskt göra det brinnande värre. Capsaicin är en naturlig olja och olja och vatten blandas inte. På grund av detta ändras vatten inte hur kapsaicin påverkar dina membran. Vattnet kan till och med orsaka mer smärta och obehag genom att sprida kapsaicin.
  • Metod 2 av 2:
    Kylning med mat
    1. Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 5
    1. Strö socker eller drizzle honung på tungan. Socker, oavsett om det är i en raffinerad form eller en naturlig form, som honung, kan hjälpa till att neutralisera spiciness. När du har ätit något kryddigt, strö tillräckligt med socker eller drizzle tillräckligt älskling för att täcka tungan så att kapsaicinen kan absorberas. Detta kommer också att lägga en fin, söt smak i munnen.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 6
    2. Ät någon yoghurt eller gräddfil. Fett och olja i alla mejeriprodukter, inte bara mjölk, kan fungera bra när man försöker lindra en brinnande tunga. Ät lite yoghurt eller gräddfil så att kapsaicinen kan lösas, löser mycket som diskmedel med fett på dina smutsiga rätter.
  • Välj för fullfettig yoghurt och gräddfil för bästa resultat.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 7
    3. Svälja lite olivolja. Medan det kan smaka lite grovt på egen hand, har oljan den perfekta kombinationen av fett och olja för att motverka den brinnande känslan som orsakas av kryddig mat. Håll näsan för att minimera smaken och häll lite på tungan.
  • Om du inte kan stå smaken av oljan, har jordnötssmör liknande egenskaper och ska fungera som en bra ersättare.
  • Bild med titeln Kall din tunga efter att ha ätit kryddig mat steg 8
    4. Munch på något stärkelse. Stärkelse, som bröd, chips, kakor, potatis, ris eller pasta, kan alla fungera som ett hinder mellan din mun och capsaicin i den kryddiga maten du äter, vilket minskar bränningen. Dessa livsmedel kan också absorbera några av kapsaicin.
  • Bild med titeln Kall tungan efter att ha ätit kryddig mat steg 9
    5. Ät en bit mjölkchoklad. Hög fetthalt i mjölkchoklad gör det en annan bra lösning för att kyla av din mun. Nästa gång du äter något för varmt, ta en godisbar för att ta bort några av capsaicin från dina smaklökar.
  • Mörk choklad har mindre fett, så det är mindre effektivt.
  • Lägg till ny fråga

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Gradvis införliva mer kryddiga livsmedel i din kost för att få din tunga att använda smaken.
  • Lukten av maten kan ibland hjälpa dig att bestämma om maten är kryddig eller inte, men bli inte lurad. Bara för att det inte luktar kryddigt betyder det inte att det inte kommer att bli kryddigt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande