Hur man lagar mat i en gjuten järnpanna

Även om det tar lite längre att värma upp, kommer gjutjärnet att diffundera värme ganska bra och behålla värmen extremt bra.Medan andra kokkärl kommer att förlora värme när du lägger mat i dem, kommer gjutjärnsnäkare inte. Eftersom värme fluktuerar mindre, använd en gjutjärnspanna för att laga rätter som behöver konsekvent hög värme. Vidare, erfarna stekpanna och bruna livsmedel utan att låta maten hålla sig till stekpannans yta. Notera de särskilda fördelarna som erbjuds av gjutjärn, och var noga med att tvätta dig försiktigt efter varje användning.

Steg

Metod 1 av 3:
Laga vissa livsmedel i gjutjärn
  1. Bild med titeln kock i ett gjutjärn Steg 1
1. Sear kött i din stekpanna. En av dina stekpanna största tillgångar är dess förmåga att ge kött ett högt sår utan att bränna dem. Till exempel kommer biff och rosta ut bra. Värmen långsamt pannan över en konstant flamma genom att vrida en brännare på låg och periodiskt öka flamstorleken varje några minuter. När brännaren är hög, lägg till en bit biff och laga mat tills dess yta är djupbrun. Detta kommer att hända innan några brännbara, svarta bitar ackumuleras i pannan. Searing tider varierar beroende på vilken typ av kött du lagar mat.
  • På samma sätt, Sear de yttre kanterna av en köttfärs innan de deponerar stekpannan i ugnen för att baka, per ett specifikt recept.
  • Burgers kokta på gjutjärn kommer också att utveckla en krispig, utsökt skorpa längs hela ytterytan - inte bara grillstället.
  • Större biffar kommer visserligen att passa bättre på en grill, men du kan skära dem i mindre portioner för att passa in i din stekpanna.
  • 2. Roast eller Char Veggies perfekt. Du kan använda ditt gjutjärn som en liten wok, en annan typ av maträtt som är uppskattad för förmågan att behålla värme. Nyckeln till en stor stek-stek är en varm nog stekpanna till skarp ris och kött, men gör det i en tidsram som gör det möjligt för grönsakerna att behålla en önskvärd crunch. Koka på vilken nivå som helst av ro eller char din föredrar.
  • Mer specifikt kommer dina grönsaker att få den perfekta, gyllene nyans- och krispigt yttre skikt genom att komma i direkt kontakt med den stadigt höga värmen i en gjutjärns yta.
  • Bild med titeln kock i ett gjutjärnspanna steg 3
    3. Steka ägg i ditt gjutjärn. När din stekpanna är väl kryddad, kommer den att laga några primekta ägg. Men håll av på ägg tills du enkelt kan rengöra din stekpanna genom att torka den med en handduk. Detta indikerar att det är tillräckligt kryddat för att laga ägg och förhindra att de sticker.
  • Se upp matlagning äggröra eller frittatas på gjutjärn, eftersom de är mer benägna att hålla fast än andra rätter.
  • 4. Baka den perfekta skorpan. Uppriktigt sagt, korrekt majsbröd bör bara kokas på gjutjärn.Som med alla gjutjärnsrätter, förvärma stekpannan först över en långsamt ökande flamma medan ugnen står upp till temp.Notera sizzle av stekpanna när du häller i smeten - det är ljudet av crunchy gyllene skorpa som utvecklas ganska snyggt.
  • Eftersom gjutjärn utmärker sig på jämnt fördelande värme (en gång uppvärmd) är ytan perfekt för att skapa en jämnt texturerad skorpa på bakverk i allmänhet.
  • Metod 2 av 3:
    Matlagning klokt med gjutjärn
    1. Bild med titeln kock i ett gjutjärnspanna steg 5
    1. Förvärm din stekpanna.Placera aldrig mat i ditt gjutjärn innan du värmer upp stekpannan först. Gör det kommer sannolikt att få maten att hålla fast. Förvärm långsamt och var medveten om att stekpannan kommer att värma ojämnt tills hela saken blir extremt varm. Starta förvärmning på låg värme och långsamt öka till medelvärdet, än medium, och så vidare över några minuter. Detta gör det möjligt för dig att styra värmevenden i stekpannan själv om du vill sluta med searing temperatur.
  • Bild med titeln kock i ett gjutjärn Steg 6
    2. Notera effekten på ditt järnintag.Maten du lagar mat i din gjutjärnspanna kommer att ha högre järnhalt. Detta kommer direkt från stekpetsen själv, så den längre maten är i stekpannan, desto mer järn kommer det att absorbera. Medan järn är ett viktigt näringsämne kan det vara farligt att konsumera för mycket. Det sagt, att äta från en gjutjärnspanna, kommer vanligtvis bara att lägga till några mg järn till din måltid.
  • Bild med titeln kock i ett gjutjärn Steg 7
    3. Koka fisk försiktigt. Det finns bättre alternativ för att laga fisk, som Tilapia, som har en stor sannolikhet att bryta ifrån varandra om det delvis sticker till din stekpanna. Om du vill laga fisk i din stekpanna, välj en tjockare klipp och koka den nere.
  • Som ett försiktighet erbjuder gjutjärnspannmål kanske det bästa sättet att mörda den yttre kanten av en klippa av fisk medan du lämnar insidan fuktig och öm. Förvärmera stekpannan för en hel fem minuter på en konstant flamma innan du sätter fisken i pannan. Du kan också ha sagra kammusslor på detta sätt.
  • 4. Koka bara vad du vill smaka igen. Det finns en annan anledning att du kanske inte vill laga fisk i din stekpanna: Din stekpanna tar på sig smak från de rätter du lagar mat i den. Detta kan vara problematiskt om du följer en fiskmiddag med en fruktskikt, eftersom öknen kan smaka lite för mycket som huvudrätten.
  • Om du vill laga både smakliga och söta rätter regelbundet, överväg att få separata gjutjärnspannor för varje ändamål.Du kan göra ett arbete, men var noga med att ge en solid saltskrubba och en re-kryddor innan du bakar något efter en annorlunda smaksatt maträtt.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för din gjutjärnspanna
    1. Rengör stekpannan omedelbart efter användning av. Efter att ha plätit din måltid, skölj stekpannan med varmt vatten. För att ta bort matlagad mat, försök använda en kökshandduk eller nonmetal borste med ett mildt slipmedel, som grovt salt. Gör så medan pannan fortfarande är varm. Målet är att bevara den nonstick ytan en "kryddad" pan har byggt upp. Om det behövs, använd några droppar av en mild disk tvål på en svamp - men gör det bara ibland. Blek aldrig din stekpanna eller tvätta den i en diskmaskin.
    • Låt aldrig din stekpeten suga. Kort sagt, skura, skölj och torka pannan så snart som är bekväm efter matlagningen.
    • Använd bara stålull för att ta bort eventuell beläggning som blir klibbig, eller för att ta bort eventuella rostavlagringar så snart de utvecklas.Re-Season pannan i dessa scenarier.
    • Om du serverar direkt från stekpannan, var noga med att rengöra det omedelbart efter din måltid. Låt aldrig något vått, som en fruktkaka eller frittata, som serveras från stekpannan. Överför maten till en annan maträtt och tvätta stekpannan omedelbart.
  • 2. Torka stekpannan noggrant.Din stekpanna största fiende är rost.Den största risken att utveckla rost är relaterad till otillräcklig torkning efter rengöring. Det finns flera teorier om det bästa sättet att torka en gjutjärnspanna. Vid ett minimum, torka noggrant ner och utanför stekpannan med en torr handduk.
  • Beteckna en av dina kökshanddukar som ska användas uteslutande för att torka ditt gjutjärn.Detta kommer att förhindra att andra handdukar blir tungt smutsade, och kommer att se till att du inte smutsar din panna med okända handduksföroreningar.
  • 3. Återsäsong din stekpanna. Varje par gånger tvättar du din stekpanna, torka ner brunnen av stekpanna med fett, såsom linfröolja eller lard efter torkning. Detta kommer sannolikt att räcka för att hålla din erfarna stekpanna non-stick yta i god form. I de fall där du måste ta bort en del av beläggningen för att ta bort klibbighet eller lite rost, gör en mer involverad re-kryddor.
  • Applicera en film av fettmaterial - helst linfröolja - till hela ytan av pannan, inifrån och ut. Baka pannan vid 350˚ i en timme, med folie eller en bakpanna på racket under det för att fånga droppar. Låt pannan kyla helt i ugnen.
  • En tesked linfröolja är mycket för en 10-12in (25-30cm) stekpanna. Applicera när stekpannan ser synligt torr.
  • Bild med titeln kock i ett gjutjärn Steg 12
    4. Lagra gjutjärn försiktigt. Att lägga bort andra kokkärl som fortfarande är våta kan sluta få vatten på ditt gjutjärn och orsakar rost.Förhindra detta genom att lagra ditt gjutjärn separat, kanske genom att hänga upp det. Om du lagrar din stekpanna med andra köksredskap, lägg ett pappersark i brunnen på din stekpanna för att samla in något vatten som smyglar in i det.
  • Låt alltid stämpeln svalna till rumstemperatur - delvis för att absorbera någon tillsatt olja - innan den sätter bort den.
  • Bild med titeln kock i ett gjutjärn Steg 13
    5. Koka inte vatten i din stekpanna.Det här är ganska mycket det enda du någonsin borde använda en gjutjärnspanna för. Kokande vatten kommer att öka sannolikheten för din pan-rost, gjutjärnens värsta scenario.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande