Hur man köper gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor har använts för matlagning i hundratals år. Det finns ett antal fördelar med att använda gjutjärn för matlagning. Eftersom pannor är gjutna som 1 enhet, finns det inga separata delar att bryta, så de är mycket slitstarka. Vissa kokkärl passerar i en familj i generationer. Gjutjärnspannor utför värmebrunn och kan användas på spisen, i en ugn eller på en öppen eld. Gjutjärnet kommer i en mängd olika storlekar och former för många olika typer av matlagning. Det finns också några nackdelar med att använda gjutjärnspannor. De är tunga och kan rost snabbt om de utsätts för fukt. Gjutjärnspannor kräver också kryddor och regelbundna oljeapplikationer för att upprätthålla en nonstick yta, och de kan inte tvättas i en diskmaskin. Om du överväger ett köp, är det här några tips om hur man köper gjutjärnspannor.

Steg

  1. Bild med titeln Säsong Gjutjärn Köksartiklar Steg 3
1. Bestäm om du vill ha traditionella eller emaljerade gjutjärnspannor.
  • Tänk på det faktum att traditionellt obelagt gjutjärn måste kryddas (täckt olja och bakas vid hög temperatur) för att skapa en nonstick yta. Pre-kryddade gjutjärnspannor är tillgängliga, men de är i allmänhet dyrare än unseasoned pannor. När en traditionell gjuten järnpanna är kryddat bör det inte rengöras med tvål eller läggas i diskmaskinen. Skrapa maten ut ur pannan, belägga den med ett tunt lager av olja och hålla det borta från fukt för att förhindra rost är de bästa sätten att ta hand om traditionellt gjutjärn. Dessa pannor kan varas i årtionden om de är ordentligt omhändertagna. En 12-tums (35 cm) obelagd gjutjärnspanna kostar ungefär $ 15 till $ 70. Pannor från kända tillverkare kostar mer, men har funktioner som strängare passande lock och matlagningsytor mindre benägna att hålla fast vid mat.
  • Välj emaljerad gjutjärn om du vill ha pannor som är enklare att ta hand om än obelagda pannor. De kräver inte kryddor, och kan tvättas med tvål och vatten. De kan också användas för att laga sura livsmedel - med hjälp av obelagt gjutjärn för att göra det kan ge en reaktion som skapar metallprovande mat. Men emaljen kan chip, och den färg du väljer kan gå ut ur stil. Till skillnad från traditionell gjutjärn kan emaljbelagd gjutjärn inte användas i ett lägereld. Emaljerade gjutjärnspannor är dyrare än obelagda versioner - en 12-tums (35 cm) emaljerad stekpanna kostar ungefär $ 40 till $ 200. Priset varierar mycket beroende på om insidan av pannan har emalj såväl som utsidan, och den grad som du kan uppleva chipping på emaljen över tiden. Kända namn varumärken tenderar att vara dyrare, men har emalj som är mindre benägna att chip.
  • Bild med titeln Flip Food i en Pan Steg 1
    2. Bestäm om du vill köpa en begagnad eller en ny panna.
  • Köp en ny panna om du föredrar att säsong pannan själv. Detta gör att du kan göra ditt köp när som helst, snarare än att vänta på en begagnad pan av den storlek och form du vill bli tillgänglig.
  • Överväg att köpa en begagnad panna. Eftersom traditionella gjutjärnspannor kan vara i generationer, finns det en stark marknad för antika kokkärl. Om du inte har något emot att använda en panna som har blivit kryddat av någon annans matlagning, kan du spara tid och ansträngning för att få din köksredskap till den punkt där den är sliten tillräckligt för att avskräcka mat från att hålla fast. Begagnade pannor är ofta välgjorda och väl krydda från många års användning. Priserna varierar allmänt vissa varumärken och modeller från början av 1900-talet kan kosta $ 100 för en 12-tums (35 cm) stekpanna. Varumärken som inte längre är gjorda kommer i allmänhet att kosta mer eftersom de är knappa, och ovanliga storlekar eller former (som muffinformade pannor) kommer också att kosta mer eftersom de är svårare att hitta.
  • Bild med titeln Gör Apple Slice Pannkakor Steg 1
    3. Bestäm vilken typ av pan du vill ha. Det finns 2 vanliga typer av gjutjärnspannor: Skillets och holländska ugnar. När du överväger panelens storlek, kom ihåg att större pannor blir tyngre, så välj den minsta pannan som är möjligt för att möta dina behov.
  • Välj en stekpanna om du tänker steka eller sauté kött. Skillets är också bra för att göra frittatas och ugnspannkakor. 10.25-tums (26 cm) eller 12-tums (35 cm) är de vanligaste och mest mångsidiga storlekarna. Vissa har ett extra handtag på framsidan av pannan för att du lättare kan lyfta stekpannan ur ugnen.
  • Köp en holländsk ugn om du vill laga soppa, grytor, såser och rosta eller andra bakade rätter. Holländska ugnar är djupare än skillets, och kom med lock. En 5-qt. (4.7 l) eller 6-qt. (5.7 l) Pan är det vanligaste valet, och kommer i allmänhet att hålla 8 portioner soppa eller gryta eller 6 stora bakade potatisar. Välj en holländsk ugn med ben på botten (kallas a "Spindel") Om du vill använda din panna över kol eller i ett lägereld.
  • Bild med titeln Köp julklappar till din familj Steg 4
    4. Handla för din panna. Special köksartiklar, varuhus och camping-försörjningsbutiker är bra ställen att handla för nya gjutjärnspannor. Begagnade pannor finns på fastighetsförsäljning, auktionswebbplatser, antikaffärer, och ibland på varuförsäljning eller loppmarknader.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Varningar

    Använd ett ugnsmitt eller silikonhandtag vid hantering av en varm gjuten järnpanna. Hela pannan, inklusive handtaget, blir väldigt varmt när det är i bruk.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande