Hur man rengör en gjutjärnspanna

Krydda en gjutjärnspanna är nödvändig för att skapa en non-stick yta och förhindra rost. För att bevara denna kryddor måste du spara när du rengör. Med rättvård kommer din gjutjärnspanna förbättras med ålder och användning, blir ett vackert mittpunkt av din matlagning och faktiskt ditt kök.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengör din stekpanna på det traditionella sättet
  1. Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 1
1. Skölj steket ut med varmt vatten efter tillagning. Om din stekpanna fortfarande är varm, är det den bästa tiden att rengöra det. Om din stekpanna har en distinkt "läpp" Så att den rymmer vatten, kan du hälla vatten direkt på den heta pannan - något du inte borde göra med andra typer av köksredskap. Det kommer hiss och ånga dramatiskt, men det här är bra. Var försiktig så att du inte kommer för nära det heta ånget för att du riskerar en brännskada. Skölj det en gång för att ta bort många av de stora bitarna av mat. Fyll sedan det igen så att vattnet fyller den kokta på området.Det exakta beloppet är inte viktigt.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 2
    2. Ta med vattnet att koka. Om din stekpanna fortfarande behöver rengöring, eller är kall, kan du värma pannan igen. Placera försiktigt den gjutna järnpanna tillbaka på brännaren och värma vattnet tills det når en kokpunkt. Koka vattnet i flera minuter för att hjälpa till att lösa upp matskrot.
  • Bild med titeln Rengör en gjutjärnspanna Steg 3
    3. Med en bred spatel, skrapa lätt botten och sidor av pannan för att lossna eventuella kvarvarande matskrot. Gör det medan vattnet fortfarande är kokande, men bara kortfattat. För mycket kontakt med metallobjekt riskerar att strippa pannans krydda.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 4
    4. Dumpa det smutsiga vattnet i diskbänken. Returnera gjutjärnspanna till brännaren och stäng av brännaren.
  • Var försiktig när du transporterar stekpannan fram och tillbaka mellan intervallet och diskbänken. Eftersom gjutjärn är en utmärkt ledare av värme, handtaget, liksom alla andra delar av stekpannan, kommer att vara extremt heta. Använd en trasa eller ugnsmattor för att transportera stekpanna.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 5
    5. Våt ett par pappershanddukar och torka snabbt på ytan av stekpanna. Om det görs korrekt, bör botten av din pappershandduk innehålla ett mörkt lager av rester.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 6
    6. Applicera en tunn beläggning av fett, såsom vegetabilisk olja eller förkortning, till ytan av stekpanna. Vegetabiliska sprayer arbetar särskilt bra för detta ändamål. Applicera eller spraya en dab av fett i botten av pan- med en pappershandduk, torka fettet i botten och sidorna av pannan. Denna process bör vända pannans yta till en jämn, blank yta.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 7
    7. Förvara på en kall och torr plats. Täcka med en pappershandduk istället för ett lock för att förhindra fukt från att bygga upp inuti pannan.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring med potatis och bakpulver
    1. Bild med titeln Rengör ett gjutjärns-stekpanna steg 8
    1. Skär en rå potatis i halv eller längd, beroende på storleken på din stekpanna. Större skillets kan kräva att du skär potatisens längdriktning för mer ytarea.
    • Denna metod att rengöra dina gjutjärnspottar och kokkärl fungerar bra för att ta itu med rost.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 9
    2. Applicera ett tunt lager av bakpulver till botten av din potatis. De bakpulver är både ett litet slipmedel och en lätt men effektiv renare. Bakpulver är känd som en naturlig rengöring ingrediens.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 10
    3. Skrubba stekpanna med potatis och bakpulver, ta extra försiktighet för att rengöra problemområdena. Skrubba botten av pannan, liksom sidorna. Om potatisen blir för slick, skär helt enkelt en skiva av den och applicera en annan beläggning av natron.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 11
    4
    Säsong din panna efter rengöring. Du måste noga återsöka din panna efter att ha rengjort den med en potatis och bakpulver.
  • Metod 3 av 3:
    Metoder som inte hjälper till att rengöra en gjutjärnspanna
    1. Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 12
    1. Undvik att använda tvål och tvättmedel. Tvål och tvättmedel är bra på att rengöra de flesta matlagning, men de bör undvikas när det gäller gjutjärnskrukor och kokkärl. Sulfiderna i de flesta tvättmedel binder till oljorna i stekpannan och remsa dem och lämnar din stekpanna som naken och sårbar som den var på den första dagen i sitt liv. Det kan fortfarande bli kryddat, men det slutar vara mer arbete än nödvändigt.
  • Bild med titeln Rengör en gjutjärnspanna Steg 13
    2. Lägg aldrig stekpannan i diskmaskinen. Olika processer, men samma skäl. Denna process kan äta genom den non-stick beläggningen du har skapat och främja rost.
  • Bild med titeln Rengör ett gjutjärnspanna steg 14
    3. Försök att undvika att använda stålull för att rengöra din gjutjärnskokning om det inte är tillräckligt med rengöring. Medan stålull är effektiv vid avlägsnande av mat och annan uppbyggnad, skär det direkt genom kryddor och tvingar dig att börja på Square One igen. Mycket bättre att hålla fast vid potatismetoden för rengöring (ingen ordsprog avsedd).
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Efter handdukstorkning kan du placera den fuktiga stekpanna över låg värme på intervallet eller i ugnen med låg temperatur för att säkerställa att stekpannan är ordentligt torr.
  • Placera alltid din stekpanna med en mycket tunn kappa förkortnings- eller vegetabilisk olja innan du lägger bort det. Använd inte en djurprodukt som lard. Det kommer att gå rancid.
  • En mycket rostig eller på annat sätt korroderad gjuten järnpanna kan behöva skuras med hjälp av elverktyg. Detta kan spara Nästan någon gjutjärnspanna som inte har hål i matlagningsytan. Efter power-scouring, omedelbart säsong. Nu är det klart att använda i år och år.
  • Beläggning med olja efter ugnstorkning tillåter smörjmedlet att sätta djupare in i stekpannan och minska risken för att rosta under lagring.
  • Om du måste tvätta med tvål, se till att skölja noggrant och återsäsong din stekpanna efteråt.
  • Varningar

    Undvik att sätta varmt gjutjärn i kallt vatten. Detta kan orsaka gjutjärn att varpa eller spricka.
  • Gjutjärns-skillets utför uppvärm handtaget, så var försiktig så att du inte bränner dig genom att röra den med oskyddad hud.
  • Torka noggrant någon annan köksutrustning som du kan lagra inuti din gjutjärnspanna. En lätt fuktig panna kommer att rosta en gjutjärnspanna när den staplas på toppen.
  • En het iron stekpanna ser identisk med en kall järnpanna. Använd alltid försiktighet när en panna på kaminen av den anledningen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande