Hur man kontrollerar humörsvängningar

Det har hänt en miljon gånger tidigare. Du går längs, känner sig bra, när plötsligt en interaktion med en vän eller en främling, eller till och med en tomgång, leder dig till vad som känns som en pit av förtvivlan. Eller kanske är du lyckligt att hänga med vänner, och en oskyldig kommentar leder dig att känna sig upprörd. Om du ofta tycker om att hantera humörsvängningar som är svåra att kontrollera, är det dags att vidta åtgärder.

Steg

Del 1 av 4:
Ändra ditt perspektiv
  1. Bild med titeln Control Mood Swings Steg 1
1. Odla optimism. Humörsvängningar är ofta förknippade med ihållande förväntningar för dåliga saker att hända eller, med andra ord negativt tänkande. Till exempel kan du vänta på att höra tillbaka från ett jobb och anta att du inte fick det efter bara en dag har gått. Eller kanske din mamma har informerat dig om att hon har något att berätta för dig och du omedelbart antar att hon är dödlig sjuk. Inte bara är den här typen av negativt tänkande ofta felaktigt, men det kan också dramatiskt påverka ditt humör och leda dig att känna dig väldigt arg och upprörd, vanligtvis för lite för nej "verklig" anledning. Det finns två olika knep som du kan försöka hantera sådant ohälsosamt automatiskt tänkande:
  • Ta ett steg tillbaka och slappna av. I stället för att ta det värsta som kan hända, tänk på alla andra möjliga scenarier. Detta hjälper dig att inse att det värsta inte kommer att hända och att det inte finns någon mening att få allt upprörd tills du vet mer information.
  • Alternativt kan du överväga det värsta möjliga scenariot och förbereda det, bara i fallet. Genom att se till att du är väl förberedd för även det värsta fallet kan du föreställa dig, du kan kanske fokusera din uppmärksamhet på något annat istället för att bo på de oförutsägbara konsekvenserna som kan bero på det.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 2
    2. Undvik övergeneraliserande negativa resultat. Övergeneralisering är ett annat sätt att du kan leda dig till ett dåligt humör. Kanske hade du en dålig interaktion på ett datum eller med en medarbetare. Än sen då? Du kanske tror att det betyder att du aldrig kommer att hitta kärlek eller att du ska bli avfyrade, men du borde inte låta den här situationen eller konversationen få dig att känna att det är en indikation eller determinant av andra trender i ditt liv. Denna typ av generalisering är bunden att göra dig moody och upprörd, men det finns ett sätt att motverka det.
  • Påminn dig om att det som hände var en isolerad händelse. I stället för att man antar en incident (som en oenighet med en kollega eller datum) är reflekterande av hela ditt förhållande med den här personen, anser det som en engång och något som inte händer mycket. Påminna dig om all den framgång du har haft i det här riket, oavsett om det är ditt arbete eller ditt romantiska liv, och du kommer att kunna lugna lite och inse att det inte finns något behov av att få allt upparbetat om det.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 3
    3. Göra plats för de gråa områdena i livet. Tänker bara när det gäller extrem, eller "svartvitt" Resultat (E.g., perfekt vs. katastrofala orbeautiful vs. ful, etc.) är förknippad med båda humörsvängningarna och plötsliga förändringar i kraft.
  • Fokusera för mycket på bara ett resultat (i motsats till någon annan) har visat sig allvarligt begränsa din förmåga att engagera sig med idéer och känslor som uppstår genom dina interaktioner med världen. Om allt bedöms helt enkelt i svart eller vitt, som om något gör dig antingen glad eller olycklig, framgångsrik eller ett misslyckande, vackert eller fult, kommer du att saknas på ett komplett utbud av erfarenheter.
  • Det är viktigt att komma ihåg att världen är mycket mer nyanserad än det här - världen är grå, inte svart och vitt. Det finns många olika resultat än att bara vara en fullständig framgång eller ett totalt misslyckande.
  • Till exempel, kanske den senaste affärsöverenskommelsen föll igenom. Gör det här ett misslyckande i näringslivet? Absolut inte. Du har haft gott om framgångar och några motgångar. Detta gör det faktiskt bara en riktig och väl avrundad människa.
  • Om något inte går på dig, krita det upp till uppleva. Om du inte fick jobbet du ville, betyder det inte att du inte har några färdigheter, men det var det speciella tillfället inte en bra passform. Världen är stor, och det finns många möjligheter där ute! Låt inte en avslag - eller ens många - berätta för vem du är och kör dig till en mörk känslomässig plats.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 4
    4. Lär dig att skratta åt dig själv. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att styra dina humörsvängningar är att lära sig att ta ett steg tillbaka och skratta åt dig själv. Människor som är utsatta för humörsvängningar tar ofta sig ganska allvarligt, vilket gör det svårt att kunna poke kul på dig själv, göra ett skämt på egen bekostnad, eller till och med kunna skratta åt en debacle du har hittat dig i. Men om du vill styra dina humörsvängningar, måste du kunna luta dig tillbaka och ibland skratta, istället för att låta varje liten sak som livet kastar på dig får du riled upp.
  • Till exempel går du för att hämta ditt datum, och en fågelpoops på ditt huvud. Du kan välja att bli upprörd, upprörd eller frustrerad, eller Du kan ta ett steg tillbaka och tänka, "Wow, vad är chanserna att det händer?" Eller, "Hej, jag har åtminstone en bra historia att berätta för barnen en dag om min och mammas första datum!" Naturligtvis kan vissa situationer inte skratta åt. Men för resten kan viss lycka hjälpa dig att hålla dig stark och kontroll över dina humör i mitten av utmanande situationer.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 5
    5. Reflektera över din situation objektivt. Ta ett steg tillbaka och tänk. Du kan behöva pausa och justera dina förväntningar så att de återspeglar situationen sanna tillstånd. Ibland kan du känna ett humör som kommer på eftersom du måste spendera 15 minuter cirklar runt snabbköpets parkeringsplats för att leta efter en plats. Även om du kan känna att det är slutet på världen rätt då och där, ta en stund att tänka på vad som verkligen stör dig. Är det verkligen det galet att snabbköpet är fullt strax före veckodagens middagstid? Är du galen om något dumt som att behöva hitta en parkeringsplats eller på grund av en oförskämd kollegers meningslösa kommentar tidigare på dagen? Fråga dig själv om det verkligen är en stor sak i det stora systemet av saker. Kanske är det, men det är troligt att du låter något litet slag ur proportionen.
  • Vi kan ofta låta humör komma över oss utan att tänka på deras källa. Även om det inte finns någon logik i ditt nuvarande humör kanske inte kan ändra det, kan det låta dig lugna lite och inse att saker inte är så illa som de kan känna för dig.
  • Tänk på din situation som om du var någon annan. Vad skulle du berätta för dig själv att göra? Skulle du tro att situationen du är i är verkligen så stor av en affär?
  • Del 2 av 4:
    Hantera dina humörsvängningar i ögonblicket
    1. Bild med titeln Control Mood Swings Steg 6
    1. Vet när du ska gå iväg. En viktig sak att komma ihåg när det gäller att kontrollera dina humörsvängningar är att veta när dina känslor tar över så mycket att ditt bästa drag är att lämna situationen. Om du blir uppvärmd, otroligt arg eller fylld med vrede eller en annan negativ känsla och du känner att du inte har kontroll över vad du gör eller säger, bör du ursäkta dig och gå bort. Du kan också bara lämna situationen utan att säga något. Även om det här kanske inte ger dig den upplösning du vill, kommer det att hålla dig från att säga eller göra något du kan ångra senare.
    • Om du är i mitten av ett argument, och saker blir intensiva, försök att säga något som, "Ursäkta, men jag behöver några minuter för att samla mina tankar." Då, gå någonstans tyst och försök att tänka på vad som hände.
    • När du går och din andning och tänkande återvänder till det normala, kan du få ett mer rationellt perspektiv på situationen. Då kan du överväga att återvända till situationen eller konflikten.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 7
    2. Ta en fem minuters paus. Ibland behöver du bara trycka på Paus och ta några minuter för att lugna ner och checka in med dig själv. När du känner dina känslor stiger, oavsett om det är över en e-postutbyte eller en irriterande situation i snabbköpet, tar bara fem minuter att vara fortfarande, fokusera på att du andas tillbaka till det normala, och vänta tills du slutar känna dig arg innan du återvänder till situation. Kom ihåg att det inte finns skam i att ta en paus och återvända till en situation med ett lugnare sinne.
  • Försök att räkna till 10 och andas under din paus. Denna långverkade teknik att räkna till 10 innan de tar åtgärder fungerar eftersom det ger dig en distraktion och raster mellan händelsen och ditt svar, vilket i sin tur säkerställer att dina känslor inte tar dig över.
  • Ibland är allt du behöver en förändring i miljön. Kanske har du varit med för länge på jobbet och måste gå ut för att få lite frisk luft. Kanske har du kört från plats till plats hela dagen och behöver bara sitta ner. Vad det än är, tar en paus från vad du gör kan positivt påverka ditt humör.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 8
    3. Prata med en vän om det. Om du är i ett hemskt humör eller en funk och du kan inte komma ut ur det, då är det ibland det bästa du kan göra, ringa och prata med en betrodd vän och säker på det. Du kommer att må bättre om att få din ilska, sorg eller frustration av bröstet och du kommer att känna dig mindre ensam i processen. Att veta att du har någon att vända sig till i en krisstid kan du hjälpa dig att styra dina humörsvängningar eftersom du enkelt kommer att trösta av det faktum att du enkelt kan få hjälp och råd.
  • Men kom ihåg att om du alltid kallar någon när du är upprörd, konsekvent pratar och pratar om händelsen kan faktiskt få dig mer avfyrade och kan få dig att känna dig värre. Lär känna dig själv och se om du pratar med någon är alltid den bästa vägen för dig.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 9
    4. Hitta en lugnande rutin. Alla gör något annat för att komma till hans eller henne "lugn." Du borde experimentera och hitta vad som fungerar för dig. Vissa människor behöver bara ta en promenad för att rensa sina sinnen. Andra människor älskar att sitta tillbaka med en varm kopp pepparmint eller kamille te. Några gillar att lyssna på jazz eller klassisk musik eller att spendera några minuter med sin älskade hund eller katt. Hitta vad som helst som känner dig den lugnaste och mest med kontroll över dina känslor och hitta ett sätt att gå till din "lycklig plats" När du är i ett av dina humör.
  • När du känner ett humör som kommer på, försök att slutföra din lugnande rutin, eller gör så mycket av det som möjligt. Tyvärr kan du inte alltid ha tillgång till de saker som får dig att känna dig lugn eller glad, men du borde försöka göra ditt bästa. Om örtte är din sak, håll sedan ett paket tepåsar i ditt skrivbord på jobbet. Om din katt får dig att känna dig i fred, behåll ett foto av din katt på din telefon, så du kan göra dig själv, oavsett var du är.
  • Bild med titeln Control humörsvängningar Steg 10
    5. Tänka innan du talar. Detta är en annan viktig regel för att styra dina humörsvängningar. Du kan känna ett humör som kommer. I processen kan du säga något som kommer att göra alla involverade känna sig värre, vilket kommer att vara något du skulle ångra senare. När du känner dig att bli uppvärmd, ta en stund att fråga dig själv om det du vill säga kommer verkligen att vara den mest hjälpsamma och produktiva för dig, eller om det finns andra sätt att uttrycka dig själv eller uppnå dina mål. Även paus i några sekunder kan hjälpa dig att samla dig och känna dig mer kontroll över dig själv.
  • Säger något som du inte egentligen inte kan orsaka reaktioner som bara kommer att eskalera situationen - och förmodligen får dig att känna dig ännu värre i processen.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 11
    6. Ät något. Många människor finner plötsligt att känna sig veviga, arg och irriterad bara för att deras blodsocker är lågt och de behöver något att äta. Den senaste undersökningen tyder på att grundläggande fysiologiska behov (som behovet av näring) kan påverka hur vi uppfattar vissa situationer. Vidare kan ignorera grundläggande fysiologiska behov leda till att vi uppfattar hot i vår sociala miljö som kanske inte nödvändigtvis är där, eller åtminstone anses nödvändigtvis viktiga för våra dagliga angelägenheter.
  • Fråga dig själv när den sista gången var att du hade en måltid - du kan upptäcka att du hoppade över en måltid eller inte haft en bit på mer än några timmar utan att inse det. Om du befinner dig som Moody just nu, ha ett hälsosamt mellanmål, som ett äpple, en handfull mandel eller en yoghurt, och du kan börja lugna dig.
  • Det är bäst att vara beredd och för att undvika situationen där du befinner dig i ett humör på grund av hunger. Bära runt en banan, en granola bar, eller en liten väska med nötter för att hålla dig upprätthållen hela dagen.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 12
    7. Gå på en promenad. Att gå på en promenad har visat sig hjälpa människor att slå ett slag av dåliga humör. Att bara gå på 30 minuters promenad och få lite frisk luft kan hjälpa dig att lindra stress, minska risken för kardiovaskulär sjukdom, stroke, fetma och till och med vissa typer av cancer.
  • Göra promenader en del av din vardagliga rutin förutom att ta en promenad när du börjar känna dig humörlig. Bara fokusera på din kropps rytm och ljudet av din andning, och du kommer snart att känna dig själv att undkomma en av dina humör.
  • Du kan vara i ett humör eftersom du har blivit samlad hela dagen, oroa dig för dina problem. Att ta en promenad hjälper dig att se andra människor som går om dagen och hjälper dig att inse att det finns en hel värld där ute bortsett från dig och dina problem.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 13
    8. Hålla en journal. Att hålla en tidskrift kan hjälpa dig att hålla reda på dina humör och att tänka på hur du kan undvika att bli upprörd eller alltför känslomässig i vissa situationer. Du kan skriva om din dag och till och med nämna när du kände dig glad och när du kände dig upprörd, ängslig, frustrerad eller en annan känsla för att bättre förstå mönstren på dina humör. Du kan upptäcka att du tenderar att bli moody på kvällarna, eller när du befinner dig runt vissa människor. Håller reda på vad du tänker och känner kan leda dig att vara mer medveten om dina humör och att styra dem bättre.
  • Försök skriva i din tidning åtminstone varannan dag. Detta hjälper dig att utveckla en rutin som låter dig luta dig tillbaka och tänka, snarare än att bara agera först.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 14
    9. Hitta ett sätt att närma sig dina triggers. Alla har en utlösare - något som sätter dem av och tar dem till ett humör. Om du vet vad dina triggers är, kan du arbeta med att skapa en plan för att hantera dem. Det är perfekt om dina triggers är något du kan undvika, till exempel en vän som sätter dig nere eller kör genom en viss del av din stad. Tyvärr finns det många fall där du fortfarande måste ta itu med de saker som stör dig och det utlöser dina humörfluktuationer. Det är därför viktigt att utveckla hanteringsförmåga för att hantera de triggers så att du kanske kan känna dig mer kontroll över dina humör nästa gång du stöter på dem.
  • Till exempel, om du sitter i trafik alltid sätter dig av, försök spela en avkopplande cd av klassisk musik eller jazz i bilen. Om en viss kollega driver dig nötter, lär du dig att undvika den här personen eller hålla dina interaktioner med honom till ett minimum. Som med fysisk träning handlar det om att lära sig mer om dina egna personliga gränser och inte skjuta dig själv för hårt.
  • Om du inte kan undvika att stöta på din utlösare - om det är din chef, till exempel - ta det en interaktion i taget. Försök att sätta varje interaktion i kontext genom att påminna dig om vad du kan och inte faktiskt kan kontrollera. Om din chef är ihållande oförskämd eller sätter dig i obekväma situationer, bör du utforska alternativ som gör det möjligt för dig att lindra den situationen, som att hitta ett nytt jobb, prata med sin överordnade, eller helt enkelt ge honom feedback direkt. Men påminna dig om att bara dina handlingar är i dina händer och att du inte kan kontrollera vad andra människor gör eller säger.
  • Del 3 av 4:
    Utveckla en mer balanserad livsstil
    1. Bild med titeln Control Mood Swings Steg 15
    1. Få tillräckligt med sömn. En annan anledning som du kan vara benägen för okontrollerbara eller svåra humör är brist på sömn. Om du rutinmässigt inte får tillräckligt med sömn, så kommer det att få dig att känna sig trög, irriterad och mindre i kontroll av ditt sinne och kropp. Även om varje person kräver en annan mängd sömn, behöver de flesta mellan 7 och 9 timmars sömn. När du har hittat ditt nummer, försök hålla fast vid det, och se till att gå och lägg dig och vakna runt samma gång varje natt.
    • Du kanske inte ens inser att du är så sömn berövad eftersom du har druckit så mycket koffein för att motverka den. Du kommer att känna sig mycket bättre och mindre humörig med mindre koffein och mer sömn.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 16
    2. Minska din stress. Även om många av stegen i det här avsnittet kan hjälpa dig att minska din stress, är det första steget att helt enkelt bli mer medveten om dina stressnivåer så att du kan ta samordnade åtgärder för att ändra dem. Våra känslor fungerar som indikatorer för att berätta när något är antingen fysiskt eller psykiskt fel, så det är viktigt för dig att tänka på vilka saker i ditt liv, vilket ger dig mest stress, ångest eller till och med ilska och sedan utveckla sätt att ta itu med dem. Det finns många steg du kan ta för att få dina stressnivåer nere och ditt humör upp.
  • Om ditt schema är för förpackat, ta en titt på din kalender och se vilka sociala händelser eller arbetsförpliktelser du kan göra utan. Forskning har visat att det är mindre tid för våra vänner och familj än vad vi önskar är direkt relaterade inte bara till högre stressnivåer utan också mindre effektivt arbete. Det är således viktigt att du tilldelar tillräckligt med tid för att spendera lugnt tid med vänner och familj.
  • Om ett förhållande i ditt liv orsakar dig stress, måste du ta itu med det. Oavsett om det är en spänd situation med dina föräldrar eller din betydande andra, desto snarare pratar du om det, desto bättre.
  • Gör mer tid för avkoppling. Detta kan komma i form av yoga, skratt med vänner, ett varmt bad eller medling. Meditation är till exempel en särskilt lätt uppgift att utföra och har allmänt visat sig minska blodtrycket och lindra symtom eller ångest och depression.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 17
    3. Undvik för mycket koffein. Om du konsumerar en större än genomsnittlig mängd kaffe per dag, vanligtvis runt 2-3 koppar, kan det allvarligt bidra till dina humörsvängningar genom ökad ångest och / eller blodtryck. Det sagt, vissa människor är bra med 4 koppar kaffe, medan andra känner sig annorlunda efter bara 1 kopp. Om du misstänker att koffein är ansvarig för några av dina humörsvängningar - till exempel, om du känner att du har majoriteten av dina humörsvängningar strax efter eller medan du dricker koffein - då borde du göra ett försök att ta bort dig själv av koffein sakta. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre och i kontroll, du känner.
  • Du kan försöka byta från kaffe till te. Vissa människor hittar koffein i te påverkar dem annorlunda än det i kaffe. Men även bland teer har gröna teer vanligtvis mindre (nästan hälften) koffein som svarta te så att du kanske måste experimentera med olika typer för att hitta en som fungerar för dig.
  • Du kan också försöka dricka ditt kaffe eller te långsammare. Du är mer benägen att humörsvängningar om du slår ner en hel kopp kaffe på mindre än tio minuter.
  • Du bör också undvika energidrycker. Dessa drycker kommer att få dig att känna sig jitterig och kan orsaka humörsvängningar även hos människor som inte är benägna för dem.
  • Bild med titeln Control humörsvängningar Steg 18
    4. Undvik för mycket alkohol. Något mer än ett glas rött vin om dagen kan bidra till ökade humörsvängningar. Att dricka alkohol, särskilt före sängen, kan få dig att ha rastlös sömn och att vakna känner sig trött och cranky. Du kan också vara mer benägen att humörsvängningar medan du dricker alkohol eftersom det är en depressivt. Håll ditt alkoholintag till ett minimum, eller till och med eliminera det helt.
  • Tillsammans med att undvika alkohol bör du också undvika olagliga droger. De kan förvärra dina humörsvängningar förutom att orsaka en rad andra fysiska och känslomässiga problem.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 19
    5. Få gott om övningar. Göra en vana att regelbundet träna. Detta kan hjälpa dig att bränna av några av det överflödiga energin och kan hjälpa dig att hitta ett mer lämpligt utlopp för dina känslor. Även om träning i minst 30 minuter om dagen inte hjälper dig att helt kontrollera dina humörsvängningar, det kan definitivt hjälpa dig att känna dig mer i kontroll över din kropp såväl som ditt sinne. Träning kan också stoppa ditt sinne från churning, och det uppmanar dig att fokusera på något annat under en kort tid. Det är viktigt att notera att det finns riktiga känslomässiga och fysiska fördelar att träna, inklusive minskningen av stress och sänkning av ditt blodtryck.
  • Hitta en rutin eller regim som fungerar för dig. Du kan försöka springa, yoga, dansa, simma eller något som låter dig spendera lite tid. Om du är ny för fysisk träning, börja små. Gör vad du än kan hantera utan att gå över toppen, så du inte skadar dig själv. Långsamt bygga upp när du känner dig mer bekväm.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 20
    6. Hitta ett utlopp. Ett utlopp är allt som hjälper dig att kanalisera dina negativa eller överväldigande känslor i någon annan aktivitet. Några av de bästa utloppen finns i att uppfylla hobbyer eller lustar, såsom fotografi, poesi eller keramik. Hitta vad som helst som känner dig i fred och hjälper till att transportera dig "bort" Från dina dagliga kamp. Det betyder inte att du kan "fly" dina humörsvängningar, men det betyder att du kan minimera dem genom att göra tid för dig själv att göra något som du tycker om.
  • Ditt utlopp behöver inte vara något kreativt eller talangsorienterat. Ditt utlopp kan vara en form av motion eller "gör." Det kan vara volontärarbete eller titta på klassiska filmer. Det handlar om att hitta vad som helst som fungerar för dig och vad du gillar.
  • Ditt utlopp kan också vara något som du kan vända dig till under en tid av stress eller humörsvängningar. Till exempel, om du känner ett humör som kommer på, bör du försöka skriva poesi, rita eller göra något annat som distraherar dig och det du tycker om att göra.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 21
    7. Tillbringa tid med dina vänner och familj. Spendera tid Socialisering kan hjälpa dig att styra dina humörsvängningar och känna dig lyckligare och uppfyllda. Även om vissa sociala interaktioner faktiskt kan orsaka abrupt skift i ditt humör, spenderar du tid med de människor du älskar och som gör dig lycklig kan hjälpa dig att känna dig lugnare och tillfreds. Du kan också lida av depression eller sorg eftersom du känner dig isolerad. Att vara runt andra människor kan hjälpa dig att känna dig ansluten. Gör ett mål att se dina vänner eller familj åtminstone några gånger i veckan, och du kommer att känna dig lyckligare och mer stabil.
  • Det är också viktigt att göra tid för dig själv. Humörsvängningar kan också komma på när människor känner att de inte har någon tid till sig själva och är överväldigade av allt de måste göra. Se till att det finns en tid i ditt schema för att checka in med dig själv, oavsett om du skriver i en tidskrift, ta en promenad, eller bara sitta i tystnad och tänka på din vecka.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 22
    8. Upprätthålla en välbalanserad diet. Att hålla en välbalanserad diet kommer att hålla dig en balanserad i kropp och sinne. Ät minst 5 portioner av frukter och grönsaker om dagen, undvik överdrivna kolhydrater och bearbetad mat och försök att inte njuta av för många söta livsmedel. Att få dina friska kolhydrater, proteiner och frukter och grönsaker i hela din dag kan hjälpa dig att känna dig mer balanserad och göra dig mindre benägna att ha hormonella humörsvängningar. Här är några livsmedel som kan förbättra ditt humör:
  • Omega-3 fettsyror. Livsmedel som lax och sojabönor innehåller detta värdefulla näringsämne.
  • Folsyra. Studier visar att personer som är deprimerade har ett lägre intag av folsyra, så se till att du får din veckovisa dos av folsyra, som finns i lummiga gröna.
  • Protein. Ät ägg, fisk, magert kalkon, tofu och andra proteiner för att hålla din kropp att krascha. Se till att du har protein med en hälsosam dos av kolhydrater för att skapa balans.
  • Var försiktig med fruktjuicer och cocktails. Bara några är 100 procent i juiceinnehåll som gör dem höga i socker eller en annan juice som du inte behöver. Dessutom kan dessa juice vara mindre näringsrika och saknar de växtbaserade kemikalierna för att få någon effekt på känslomässigt välbefinnande eller göra saker värsta.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 23
    9. Inkorporera örter, vitaminer och kosttillskott i din dagliga regim. Vissa örter, vitaminer och kosttillskott kan förbättra eller förbättra ditt humör, även om det är viktigt att notera att experter inte är i fullständig överenskommelse om de potentiella fördelaktiga effekterna av dessa örter och andra tillskott. I allmänhet behövs mer forskning för att bekräfta effektiviteten av vissa humörtillskott. Kom ihåg att alltid kontakta din läkare innan du tar några växtbaserade kosttillskott. Här är de vanligaste till att förbättra dina humör med örter och kosttillskott:
  • Ta st. Johns wort. St. John`s Wort är en av de mest populära örterna som föreskrivs för att förbättra humöret. Det är en gulblommig växt som har många kemiska föreningar som kan ha medicinska fördelar. Tänk på att du måste Kontakta din läkare innan du tar denna ört eftersom det kan få negativa interaktioner med andra läkemedel du kan ta, inklusive p-piller, antidepressiva medel, blodförtunnare och hiv-mediciner. St. John`s Wort är tillgänglig i en rad olika former, inklusive kapslar, tabletter, flytande extrakt och te. En typisk dos av st. Johns Wort varierar från 900 till 1200 milligram om dagen, och det bör tas i minst 1-3 månader för att se den bästa effekten. Kontakta din läkare eller homeopat för sina specifika doseringsrekommendationer.
  • Ta samma (S-adenosyl-L-metionin), härledd från en aminosyra och även tillgänglig från proteinmatkällor, är en annan allmänt studerad humörförstärkande substans som vanligen används i Europa. Samma tillskott tas vanligtvis i tablettform och dosen som oftast används för depression i kliniska studier är 800 till 1600 milligram dagligen i upp till 6 veckor. Även om samma har några biverkningar, bör du använda försiktighet om du har ett existerande medicinskt eller psykiatriskt tillstånd, såsom diabetes, lågt blodsocker eller en ångestsyndrom.
  • Det finns också andra potentiella vitaminer och örter som kan hjälpa dig att bättre kontrollera dina humör, även om bevisen för dessa är mindre solid än för de två ovanstående. Lavendel har till exempel varit allmänt använt i aromaterapi, eteriska oljor och te för att främja avkoppling och lindra ångest. Vissa människor har också rapporterat framgång i att ta valerianrot för att hjälpa till med att sova och hantera ångest. Du kan också överväga att ta ett multivitamin för att säkerställa mycket B-vitaminer i ditt system, vilket kan hjälpa till att stabilisera membranen i dina nervceller. Även om det finns lite bevis ännu för att bekräfta att D-vitamin också förbättrar humör har åtminstone en studie rapporterat fördelar vid behandling av den säsongsbetonade affektiva sjukdomen med vitamin D.
  • Del 4 av 4:
    Bestämma orsakerna
    1. Bild med titeln Control humörsvängningar Steg 24
    1. Vet att orsakerna till humörsvängningar kan variera. Ingen stämningar är helt stabila hela tiden. Att ha en dålig dag på jobbet eller en kamp med en vän kan påverka ditt humör och hur du känner. Men om dina humörsvängningar är frekventa och märkbart extrema (jag.e., Du fluktuerar från hög till låg mycket snabbt) och har ingen uppenbar direkt orsak (i.e., Du hade en bra dag med inga svåra eller störande interaktioner), då kan det vara ett tecken på ett mer allvarligt underliggande fysiologiskt eller psykiskt tillstånd.
    • Om du har en ihållande uppmaning att köra andra bilar från vägen varje gång du kör, till exempel eller är konsekvent arg på dina medarbetare och inte kan uppfylla dina arbetsuppgifter, så kan det vara tecken på det finns problem med behov av Din uppmärksamhet på vissa områden i ditt liv.
    • Det är viktigt att notera att det finns några potentiellt allvarliga psykologiska eller fysiologiska tillstånd i samband med svåra humörsvängningar. Av denna anledning är det viktigt att tala med din läkare eller annan medicinsk eller psykiatrisk professionell så att du kan avgöra om det är fallet för dig. Dessutom kommer de exakta orsakerna till dina humörfluktuationer att bestämma den bästa åtgärden för dig när det gäller att hantera och kontrollera dina humörsvängningar.
  • Bild med titeln Control Hood Swings Steg 25
    2. Förstå de fysiologiska förhållandena som kan bidra till humörsvängningar. Vissa fysiologiska förhållanden har varit kända för att vara associerade med märkbara förändringar i humör och effekt. Dessa är villkor som härrör från faktorer som livsstilsval, inklusive kost eller brist på motion, ålder eller hormonelaterade tillstånd eller biverkningar från medicinering. En läkare, som en allmänläkare, är den bästa personen att söka råd från att lära sig mer om dessa förhållanden och bedöma möjligheten att de kan relateras till dina humörsvängningar. Några av dessa fysiologiska tillstånd inkluderar:
  • Huvudskada eller hjärntumörer - Skador på olika delar av hjärnan kan påverka hormonreglering i hela kroppen, skada dina humör och känslor. Om du tror att du kanske har upplevt en traumatisk huvudskada, eller har någon anledning att tro att du kan ha en hjärntumör, kontakta en läkare omedelbart.
  • Innehåll i media Vi använder som underhållning- Musiken vi lyssnar på eller vad vi tittar på tv kan orsaka humörsvängningar lätt. I deras värsta kommer den drabbade individen att få illamående och svimma och kasta upp eller bli extremt arg och fientlig snabbt. Röda blinkande ljus orsakar också anfall för vissa människor. Efter att ha tittat på shower och filmer om en paranormal aktivitet eller gör saker som involverar "sprit," Många blir extremt irriterande.
  • Allergier- Uppleva allergisk kan göra en person reagera på en plötslig humörsvängning. Om en person utsätts för även platsen, ljud, smak eller lukt av en utlösare, kommer personen plötsligt att gå från ett lugnt humör till ett ängsligt humör.
  • Konstgjorda dofter-Många av de kemikalier som används i många doftande föremål från rengöringsmedel till doftande dekor som bildoft, ljus, colognes, tvål och parfymer orsakar allergier som kan orsaka humörsvängningar. Dessa kemikalier innefattar bensenderivat, aldehyder, ftalater och en slew av andra kända toxiner som företag kan gömma sig under termen "doft." Dessa kemikalier har varit kända för att orsaka nervsystemets störningar som kan lägga till att till sist orsaka humörsvängningar plus andra mentala och känslomässiga hälsoproblem.
  • Förgiftning från främmande material: Kemikalier från maten vi äter, materialen som används för att konstruera de byggnader vi arbetar eller bor i, tidigare infektioner, gift från djur, kan vara orsaken till humörsvängningar. Bly och alla kemikalier som påverkar hjärnan är de främsta synderna. Läkare kan använda en mängd olika test för att bestämma snarare eller inte ett främmande material orsakar problem med känslomässig stabilitet. Detsamma kan också vara en biverkning av mediciner.
  • Demens - Alla former av demens är korrelerade med allvarliga psykologiska och fysiologiska förändringar, vilket kan orsaka drastiska förändringar i humör och effekt. Om du är 40+ år och uppvisar andra symtom, som svår minnesförlust, kontakta din läkare.
  • Graviditet - Graviditet kan medföra omedelbara och långvariga förändringar till hormonnivåer och hjärnkemi. Dessa kan i sin tur orsaka allvarliga fluktuationer i ditt humör och känslor. Även om en graviditet inte kom till fulla villkor, som i fall av abort eller missfall, kunde humörsvängningar fortsätta på grund av de hormonella, biologiska och fysiologiska förändringar som åtföljer graviditet och postpartumperioden. Kontakta din läkare om du upplever humörsvängningar och har någon anledning att tro att du kan vara eller kanske ha varit gravid.
  • Puberteten - När du går in i ungdomar kan snabba förändringar i dina biologiska och sociala stater ge upphov till humörsvängningar och förändringar i påverkan och önskan. Det är viktigt att förstå dessa förändringar som naturliga tecken på tillväxt och erfarenhet av puberteten. Men i allvarliga fall, som när det finns viss fara för överhängande skada för dig själv eller andra, bör du konsultera din familjedoktor.
  • Klimakteriet - På samma sätt som andra skift i din livslängd kan klimakteriet också vara förknippade med svåra humörsvängningar och förändringar i lust och effekt. Om dessa blir omanvändbara på något sätt, kontakta en läkare.
  • Ständig stress - Hållbar stress på grund av vardagliga aktiviteter kan ibland bli för mycket för en person att hantera. Detta kan då återspeglas i volatila humörsvängningar. Det är bäst att ta itu med sådana källor till stress så snart som möjligt för att undvika typ av långsiktiga förändringar i hjärnkemi som ibland kan bero på bestående engagemang med stressorer i miljön.
  • En sjukdom eller infektion- Känner inte ditt bästa snarare, det är från en enkel kall eller stor cancerinfektion kan få negativa effekter på känslomässigt välbefinnande. När du är i ett sjukt tillstånd, blir du lättare benägen att humörsvängningar.
  • Bild med titeln Control humörsvängningar Steg 26
    3. Förstå de psykologiska och sociala förhållandena som kan bidra till humörsvängningar. Forskare har också upptäckt flera psykologiska och / eller sociala förhållanden som är förknippade med allvarliga humörsvängningar eller förändringar i kraft. Sådana förhållanden kommer ofta att ha en biologisk komponent, som liknar de som anges ovan, men kommer att behandlas bättre genom att delta i de psykologiska eller sociala behoven i förhållande till ditt vardag. För att bedöma sannolikheten för att sådana villkor är relaterade till dina humörsvängningar, rekommenderade det att du konsulterar en klinisk psykolog eller en annan mentalvårdspersonal, som en terapeut eller rådgivare. Dessa villkor inkluderar:
  • Drogmissbruk - Missbruk av något ämne har potential att ändra hjärnkemi och hormonnivåer på oförutsägbara sätt. Om du har kämpat med sådana problem i det förflutna, eller kämpar i nutiden, finns det ingen anledning att tveka att söka hjälp antingen från en psykisk hälso- och sjukvårdspersonal eller en supportgrupp som är specifik för ditt missbruksproblem.
  • Uppmärksamhet underskott hyperaktiv sjukdom (ADHD) och uppmärksamhetsunderskott (lägg till) - Psykologiska störningar relaterade till oförmåga att uppmärksamma har varit förknippade med humörsvängningar och effektförändringar.
  • Bipolär sjukdom - Bipolär sjukdom präglas av snabba förändringar i humör, särskilt de som skiftar fram och tillbaka från extrem lycka för att uttrycka förtvivlan, i situationer som inte normalt skulle motivera sådana reaktioner. Med bipolär sjukdom kan en person till exempel bli överdriven glad över att få en komplimang av en vän, bara för att bli arg på samma vän minuter senare. Endast en utbildad mentalvårdspersonal bör fatta beslut relaterad diagnos av bipolär sjukdom eller någon annan psykisk sjukdom.
  • Depression - Hållbara anfall av depression kan åtföljas av extrema skift i humör, både positivt och negativt. Om du har lidit av depression, men helt plötsligt blir okarakteristiskt glad eller upphetsad, var uppmärksam på ytterligare förändringar i kraft och önskan. Detta kommer att hjälpa dig att bättre förstå hur sådana humörsvängningar kan relateras till din depression och vardagen.
  • Sorg - När du förlorar en älskad, är det utbrett att uppleva oförutsägbara känslomässiga reaktioner i situationer som kanske inte har oroat dig förut. Detta är en naturlig del av den sorgprocessen för vissa människor. Men om dessa humörsvängningar blir omanvändbara, eller resulterar i situationer som gör dig en fara för dig själv eller andra, är det lämpligt att du pratar med en läkare eller psykisk hälso-professionell om de möjliga fördelarna med medicinering och andra hanteringsstrategier som kan hjälpa till Du går framåt. Detta kan innehålla instanser där ett barn inte gjorde det till den fullständiga graviditeten. Den emotionella belastningen som åtföljer förlusten av ett ofödda barn kan vara mer än någon person kan bära på egen hand och kan skapa problem även om inte omedelbart märkbara biologiska förändringar är närvarande.
  • "Fobias" - Alla har en rädsla för något snarare sina råttor, spindlar, höjder eller folkmassor på deras värsta fobier kan slå extrem rädsla hos en individ när utlösaren uppstår. Personen kommer att gå igenom ett plötsligt humör swing av rädsla.
  • "Traumas" - Många individer som gick igenom en hemsk upplevelse i livet som våldtäkt, övergrepp, missbruk, ett offer för eller bevittnar ett brott, kan fängelse bli extremt arg när en konversation eller en liknande situation uppstår i samband med den händelsen.Många soldater och katastrofala problem blir också upprörd väldigt lätt.
  • Stress från stora livsförändringar - Stora livshändelser, som att flytta, byta jobb eller ha barn, kan korrelera med oförutsägbara skift i humör. Om du har gått igenom en händelse så här, och har sedan dess upplevt oförklarliga humörsvängningar, är det helt normalt. Men som med många av beskrivningarna ovan, kontakta en läkare eller psykisk hälso-professionell om dessa humörfluktuationer blir oanvändbara eller presenterar en möjlighet till kroppslig eller psykisk skada.
  • Bild med titeln Control Mood Swings Steg 27
    4. Få professionell hjälp baserat på din bedömning. Om du känner att någon av de fysiologiska eller psykiska förhållanden som anges ovan kan gälla för dig, bör du konsultera en professionell. Om du misstänker ett fysiologiskt eller biologiskt tillstånd är på jobbet, prata med din familjedoktor. Om du misstänker en psykologisk fråga kan kroniskt påverka ditt humör, kontakta en mentalvårdspersonal (du kan behöva en hänvisning från din familjläkare i vissa fall).
  • Om du när som helst du känner att du styrs av dina svåra humörsvängningar och / eller känna sig maktlös mot dessa fluktuationer är det viktigt att du söker professionell hjälp.
  • Det här är inte att säga att en läkare eller medicinering alltid är det rätta svaret när det gäller humörsvängningar. Men om dina humörsvängningar är måttliga till svåra, är det bäst att utforska alla dina alternativ innan du försöker ta itu med dina humörfluktuationer alla själv. Vissa människor som har diagnostiserats med humörstörningar väljer att närma sig sina problem utan medicin, med många upplever en viss grad av framgång där läkemedel annars har misslyckats.
  • Varningar

    Humörsvängningar kan hända av olika skäl. Ditt humör kan fluktuera varje dag, beroende på hur den dagen går. Men persistensen av flyktiga humörsvängningar kan vara en indikation på ett allvarligare fysiskt, fysiologiskt eller psykiskt tillstånd. Du bör konsultera din läkare om dina humörsvängningar blir vanliga och inte bara på grund av en dålig dag på jobbet eller skolan.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande