Hur man kontrollerar negativa tankar

Verkar du vakna på fel sida av sängen varje dag? Om du upptäcker att negativa tankar börjar styra ditt liv, vidta åtgärder innan stress börjar väga dig ner. Lär dig att identifiera och eliminera negativa tankar, ersätta dem med positiva övningar. Inte bara kommer möjligheter att börja presentera sig, men du kommer att få makt att ändra din sinnesstämning, liksom din dag.

Steg

Metod 1 av 3:
Eliminerar negativt tänkande
Bild med titeln neg
1. Identifiera dina negativa tankar. Vissa kan omedelbart springa, men om du har problem med att identifiera dem, överväga journaling. Skriv ner en mening eller två som beskriver de negativa tankarna när du har dem.
  • Leta efter tankar som får dig att känna dig ledsen eller avskräckt, till exempel: skyller eller skamrar dig själv för saker som inte är ditt fel, tolka enkla misstag som indikativa för personliga misslyckanden, eller föreställa sig små problem är större än de är ("gör ett berg ut ur en molehill").
  • Märka om dina negativa tankar passar vanliga kognitiva snedvridningar, som allt eller inget tänkande, övergeneraliseringar, hoppar till slutsatser, förändring av förändring, och så vidare.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 2
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 2
    2. Stoppa den negativa tanken omedelbart. När du har identifierat din negativa tanke, motverka det genom att säga något positivt för dig själv. Till exempel, istället för att säga, "Jag har en riktigt dålig morgon," Försök säga något som, "I morse är grov, men min dag blir bättre." Tänk på det positiva.
  • Om du kämpar med det här, behåll det här tricket i åtanke: Säg aldrig något för dig själv att du inte skulle säga till någon annan. Påminn dig om att vara positiv och det kan bara bli en vana.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 3
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 3
    3. Var uppmärksam på ditt ordförråd. Finns du ofta med hjälp av absoluta termer? Till exempel, "Sjuk aldrig kunna göra det här," eller "Jag alltid röra upp det här." Absoluta termer är ofta överdrivna och lämnar inget utrymme för förklaring eller förståelse.
  • Ditt ordförråd innehåller det du pratar högt till andra, liksom hur du pratar med dig själv, vare sig muntligt eller mentalt.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 4
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 4
    4. Ta bort alltför negativa ord från ditt ordförråd. Extrema termer som "fruktansvärd" och "katastrof" bör inte gälla mindre irritationer och olägenheter. Toning ner ditt språk kan hjälpa dig att lägga negativa erfarenheter i ett hälsosammare perspektiv. Byt ut dessa ord med uppmuntrande tankar eller beröm.
  • När du tar dig själv med ett av dessa ord, ersätter du det omedelbart i dina tankar med en mindre extremt term. "Fruktansvärd" kan bli "olyckligt" eller "inte så bra som jag hade hoppats." "Katastrof" kan bli "besvär" eller "utmaning."
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 5
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 5
    5. Vänd det dåliga till bra. Få situationer är helt bra eller helt dåliga. Att hitta det goda i en upprörande situation hjälper dåliga erfarenheter verkar mindre skarp. Om du befinner dig börjar tänka en negativ tanke, sluta omedelbart och överväga en positiv aspekt.
  • Till exempel: Föreställ dig att din dator slutade fungera, tvinga dig att ersätta en intern komponent. Medan det är obekvämt, gav erfarenheten också möjlighet att lära sig en ny färdighet eller bekräfta en befintlig skicklighet.
  • Metod 2 av 3:
    Gör en positiv dag
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 6
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 6
    1. Börja din dag genom att tänka på 5 bra saker. De behöver inte vara höga eller ambitiösa saker. De kan vara lika enkla som lukten av en bra kopp kaffe eller ljudet av din favoritlåt. Tänk på dessa saker och säger dem högt innebär att du börjar varje dag med fokus på det positiva. Detta skapar en upplyftande grund för resten av dagen, vilket gör det svårare för negativitet att växa.
    • Medan du kan känna dumma verbaliserande positiva uttalanden eller bekräftelser, har studier visat att de positiva saker som är högt kommer att göra dig mer benägna att tro på vad du säger. Detta kan göra dig lyckligare och mer fokuserad om du vaknar positiva tankar.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 7
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 7
    2. Ha en bra dag. Även om du kan vara upptagen kan små saker hålla dina andar höga och ge dig några färre skäl att stryka in i negativa vanor. Ta inte saker så allvarligt. Låt dig slappna av, skratta och le. Ta möjligheter att umgås och omge dig med stödjande positiva människor.
  • Om du tycker att du känner dig stressad, ta en kort paus och tänka på något annat än källan till din stress.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 8
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 8
    3. Öva hälsosamma vanor. Negativt tänkande och stress både förstärka varandra. Medan negativt tänkande kan skapa stress kan andra ohälsosamma levnadsvanor bidra till problemet också. Gör ett försök att äta fräsch, näringsrik mat när det är möjligt, träna regelbundet och få gott om sömn.
  • Du kan hitta att träning är faktiskt ett bra sätt att distrahera ditt sinne från negativa tankar.
  • Undvik att röka, överdriven dricka eller någon annan substansvanor som lägger på din kropp.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 9
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 9
    4. Styr din miljö. Du är inte hjälplös till dina tankar. Om du är missnöjd med något, ändra det. Spela upp musik, lagringskläder så att du aldrig är för varm eller för kall, och justeringsbelysningen är bara några sätt att bemyndiga dig mot känslan av hjälplöshet i samband med stress.
  • Efter att ha gjort förändringarna, gratulera du dig själv om förbättringen till ditt humör. Aktivt att justera din tankegång gör det lättare att ta bort negativa tankar i första hand.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 10
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 10
    5. Dekomprimera och koppla av på kvällen. Hitta en lugn och bekväm plats och avsätta tid att koppla av. Mentalt granska din dag och identifiera fem positiva saker du upplevt. Säg varje positiv sak högt eller skriv ner dem i en journal.
  • Du kan också överväga att skriva ner saker du är tacksam för. Därmed är du mer benägna att börja se det positiva i saker.
  • Metod 3 av 3:
    Söker utanför råd
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 11
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 11
    1. Hitta en rådgivare eller terapeut. Om du känner dig överväldigad av dina negativa erfarenheter kan du dra nytta av att man talar till en rådgivare, förutom att öva positiva tänkande övningar. Leta efter en terapeut utbildad i kognitiv beteendebehandling. Han eller hon kommer att kunna hjälpa dig att träna ditt sinne för att tänka positivt.
    • För att hitta en terapeut du litar på, fråga en vän som har sökt råd eller terapi innan. Du kan också få en hänvisning från din läkare.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 12
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 12
    2. Ställ in ett enda möte. Tänk på det som en check-up för din sinnesstämning. Du är inte skyldig att stanna om du känner dig för obekväma och det finns ingen regel som säger att du måste regelbundet se denna terapeut.
  • Göra utnämningen med ett öppet sinne. Hoppas att rådgivaren kan hjälpa dig. Om inte, kan du alltid hitta en rådgivare som du känner dig mer bekväm med.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 13
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 13
    3. Beskriv dina negativa känslor till din rådgivare. Kom ihåg att terapi är konfidentiell och säker, så du kan vara helt ärlig. Ju mer ärlig du är med din rådgivare, desto bättre kommer han eller hon kommer att kunna hjälpa.
  • Var noga med att beskriva hur dessa negativa tankar får dig att känna. Förklara hur ofta du upplever dem och vad du brukar göra för att hantera dem.
  • Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 14
    Bild med titeln Kontrollera negativa tankar Steg 14
    4. Göra ytterligare möten efter behov. Om du kände dig bekväm med din terapeut, gör du ett annat möte eller två. Kom ihåg att det kommer att ta mer än en enda session att arbeta genom dina negativa tankar.
  • Bli inte avskräckt om du känner din tid med en viss rådgivare var oproduktiv. Du kan söka en annan terapeut tills du hittar en som gör att du känner dig bekväm.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande