Hur man hanterar känslomässig stress (för tonåringar)

För många är ungdomar en tid av stor stress. Förutom fysiska förändringar och komplicerad social dynamik upplever du förmodligen ett betydande akademiskt tryck och ångest om stora livsbeslut. Medan du aldrig kommer att eliminera all din stress, kan du hantera det med hjälp av effektiva copingstrategier. Prova olika strategier för att ta reda på vilka som fungerar bäst för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Uttrycka dina känslorTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln känner igen tonårsangst Steg 3
1. Erkänna tecken på stress. Människor tenderar att associera stress med negativa händelser, men glada tillfällen kan också öka stressen. Det gör det ibland svårt att identifiera när vi upplever en högre stressnivå.
  • Fysiologiska tecken är ofta lättare att identifiera, så lyssna på din kropp. Vanliga fysiska svar på stress är: matsmältningsproblem (illamående, diarré, förstoppning eller matsmältningsbesvär), sömnproblem (sömnlöshet eller sömn för mycket), en ökning eller minskning av aptit, andfåddhet och snabb hjärtfrekvens och / eller huvudvärk.
  • Bild med titeln Få dina vänner att lita på dig Steg 2
    2. Dela dina känslor. För vissa är det naturliga svaret att känna sig överväldigad att minska sociala interaktioner, men att hålla din stress på flaska upp kommer bara att förvärra problemet. Emotionellt stöd kommer att minska din stress genom att eliminera förvirrande känslor av att vara ensam i dina kamp. Söka vänner och familj för att bekämpa. Om du inte känner dig bekväm att prata med någon du vet, kan du gå med i sociala supportgrupper eller använda en allmän support-hotline.
  • Bildbeteckningen blir ett musiker steg 1
    3. Hitta ett kreativt uttag. Förutom att distrahera dig från dina bekymmer, ger du också en känsla av prestation. Hitta det kreativa mediet som känns mest cathartic för dig.
  • Skriv om det. Poesi och kreativt skrivande är bra sätt för dig att uppleva en känslomässig frisättning och känner sig produktiv. Att hålla en tidskrift kan hjälpa till att organisera dina tankar och hjälpa till att förbereda dig att prata med andra om dina problem.
  • Rita eller måla den. Ritning och målning är några av de enklaste och mest praktiska sätten att minska stressen, vilket är att skapa och skulptera. Detta är särskilt fördelaktigt för tonåringar.
  • Sjunga om det. Om du inte är musikaliskt begåvad, oroa dig inte. Du behöver inte producera ursprungliga bitar, och ingen annan behöver höra det. Sjungande till dina favoritlåtar, speciellt de du känner representerar din nuvarande känslomässiga upplevelse, kommer att distrahera dig från dina bekymmer och hjälpa dig att släppa emot känslor.
  • Bild med titeln vara en självsäker basketbollsspelare Steg 5
    4. Bli aktiv och hitta en fysisk aktivitet som du tycker om. Fysisk aktivitet har visat sig lindra stress, och regelbunden motion kan förbättra din förmåga att klara av tiden.
  • Att bli involverad i gruppsporter är ett utmärkt sätt att begå sig till regelbunden motion och också öka möjligheterna att interagera med andra.
  • Metod 2 av 3:
    Ändra förvrängda tankarTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Ändra negativa tankemönster Steg 3
    1. Känna igen förvrängda tankar. Vi skapar mycket av vår egen stress. Vi börjar få negativa tankar när vi står inför potentiellt stressiga händelser. När vi ersätter våra negativa tankar med mer positiva, kan vi förändra det sätt vi känner. Du kan avslöja förvrängt tänkande genom att fråga dig några frågor:
    • Jag antar det värsta? Det finns vanligtvis flera möjliga resultat till en situation, men vi tenderar att fokusera på det värsta, även om det inte är mest sannolikt.
    • Skapar jag onödiga begränsningar? Vi skapar ofta idealiska scenarier, med riktlinjer eller regler om hur man uppnår den framgången. När omständigheterna ändras, tillämpar vi ofta dessa regler för nya möjliga lösningar, utan att inse att vi ställer in dem godtyckligt till att börja med. Vi kommer då att avfärda möjliga lösningar som inte passar de ursprungligen fastställda riktlinjerna.
    • Jag ignorerar potentiella resurser? Det är lätt att få fast i våra negativa tänkande mönster och börja känna situationen är hopplös. När vi känner oss hopplösa, tenderar vi att ge upp. Begå att leta efter ytterligare resurser, och du kan bli förvånad över vad du kan hitta.
  • Bild med titeln förblir på college med en positiv attityd steg 14
    2. Fokusera på positiva. När du har erkänt dina negativa tänkande mönster, börja ändra dem genom att fokusera på positiva. Leta efter silverbanor, även i de svåraste situationerna. Humor är ett bra sätt att göra det negativa till något mer positivt.
  • Om du kämpar för att hitta någon fördel alls, fokusera på det faktum att ingenting varar för alltid. Det kommer snart att vara det förflutna och dina kampar kommer bara att vara ett minne.
  • Till exempel kan socialt avslag vara förödande, men de sociala förhållandena hos gymnasiet sträcker sig vanligtvis inte bortom examen. Sociala grupper bryter i allmänhet i vuxen ålder.
  • Bild med titeln Håll fokuserad Steg 5
    3. Leta efter möjligheter. Även om du har misslyckats, låt dig inte känna dig besegrad. När en dörr stängs öppnar en annan dörr.
  • Tänk på hur du kan ta det du har lärt dig och bli något bättre. Om den stressiga situationen inte löser till din tjänst, hittar du vilka andra saker du då är fri att fortsätta.
  • Till exempel, om du inte accepteras till högskolan du har spenderat hela din gymnasieskola som förbereder dig, är du då fri att ansöka om och utforska andra högskolor, andra majors och andra karriärvägar. Genom att vara öppen för möjligheter kan du hitta något mycket mer givande än vad du tänkte.
  • Bild med titeln förblir på college med en positiv attityd Steg 11
    4. Identifiera dina styrkor. Vi fokuserar på våra uppfattade svagheter, men vi kan välja att fokusera på våra styrkor och förmågor.
  • Försök att tänka på hur en svaghet faktiskt kan vara fördelaktig i vissa fall. Kanske kan denna svaghet på något sätt omvandlas till en styrka.
  • Till exempel, om du är blyg, kan du vara en riktigt bra lyssnare och omsorgsfullt av andras tankar och känslor. Blyghet kan uppfattas negativt, men tankeväckande är positiv.
  • Metod 3 av 3:
    Ber om hjälpTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Styr ditt humör medan sömn berövades steg 7
    1. Känna igen när du behöver hjälp. Det kan vara svårt att erkänna när vi behöver det. Vissa människor känner sig fråga om hjälp är ett tecken på svaghet, när det faktiskt tar exceptionell insikt och mod. Identifiera vilka stressorer du kan komma igenom med bara lite hjälp från vänner och som kan kräva större ingripande.
    • Tecken som kräver intervention inkluderar: extrema humörsvängningar, självskada eller tankar om självskada, självmordstankar, känner sig hopplös, okontrollerbar gråt, utbrott av ilska eller en önskan att skada andra.
  • Bild med titeln Console En mycket ledsen person Steg 1
    2. Identifiera potentiella resurser. Du kan känna att du är ensam, men det finns många människor som bryr sig och vill hjälpa dig. Hitta någon du känner dig bekväm med att prata med och andra människor som kan hjälpa dig.
  • Föräldrar är vanligtvis som du kan lita på, men om du känner att du inte kan prata med dem, finns det alltid andra människor. Din skolrådgivare kan hjälpa dig att prata med dina föräldrar. Helplines är ett bra sätt att ansluta till någon om du inte känner att du kan prata om dina problem ansikte mot ansikte.
  • Bild med titeln Styr ditt humör medan sömn berövades steg 30
    3. Be om ingripande. Efter att ha identifierat de personer du vill hjälpa dig, kommunicera dina specifika behov. Ibland bara berättar någon om ditt problem, är det ibland inte. Om det inte är, kan även människor nära dig inte inse svårighetsgraden av situationen. Genom att berätta för andra vad du behöver, kommer du att eliminera gissningsarbetet de skulle behöva ge dig bästa möjliga hjälp.
  • Om du inte vet exakt hur de kan hjälpa, kanske berätta för dem att du skulle vilja börja se en terapeut eller mentalvårdsrådgivare. Mentalvårdspersonal är utbildade för att hjälpa dig att hitta vad du behöver och hur man får det.
  • Tips

    En hälsosam livsstil bidrar till effektiva hanteringsstrategier.

    Varningar

    Om du känner att du kan skada dig själv eller andra, söka professionell hjälp omedelbart.
  • Undvik användning av droger och alkohol, eftersom det kan vara farligt och förvärra problemet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande