Hur man hanterar vänner som bjuder in sig utan att fråga

Om du börjar känna dig överväldigad av inlämningsbesök, kan det vara dags att ställa in några gränser och konfrontera de människor som faller regelbundet.Oavsett om det är vänner som kommer över för att prata eller besökare som vill ha en plats att bo på semester, kan dessa situationer få dig att känna sig maktlös i ditt eget hem. Ta reda på vilka specifika saker som stör dig och ta itu med dem genom att ställa in gränser och prata med dina vänner. Det är aldrig lätt att ta upp nya gränser med vänner, men det kan spara din vänskap och få dig att känna dig lyckligare.

Steg

Metod 1 av 3:
Inställningsgränser
1. Vända dem bort. Ett enkelt sätt att ställa in gränser när en vän dyker upp oanmälda är att vända dem och sedan förklara senare att du inte brukar hänga om du inte vet om du är så upptagen. Nästa gång en vän droppar med oanmälda, säg något som, "Jag är ledsen, men jag är redo att lämna så jag kan inte hänga ut just nu. Jag ringer dig senare, okej?"
  • Sedan, senare, ring eller text och säg något som, "Saker har varit så hektiska på sistone, jag kan i allmänhet inte hänga ut om vi inte ordnar det i förväg."
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 1
    2. Begär lite meddelande. Om handlingen att visa upp tillkännagivas stör dig mer än personens företag, säg något. Det kan vara så enkelt som, "det är trevligt att se dig, men jag skulle uppskatta ett telefonsamtal nästa gång" eller "Jag är glad att komma ihop med dig, men jag skulle vilja veta tidigare på dagen om du planerar att sluta med."Om det är ett varaktigt problem, gör det mycket tydligt för den person du vill ha lite meddelande innan de dyker upp.
  • För ett mer direkt svar, säg, "Jag vet att du tycker om att komma hit och jag gillar att se dig, men jag tycker inte om att du släpper in. I framtiden skulle jag vilja ha det om du ringde i förväg för att se om jag är tillgänglig."
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 2
    3. Omfamna tidsgränser. Om någon inbjuder sig att stanna med dig för en obestämd tid, akta dig. Be om specifika datum. Om personen behöver lite tid att komma på fötterna eller vill stanna tills de hittar sin egen plats, sätt några fasta gränser för hur länge du är villig att vara värd för dem. Du vill inte att de ska bära ut det välkomna, så se till att du kan njuta av dem medan de är där och inte börja ångra dem.
  • Om du vet att någon planerar att komma med dig, kan du säga "Här är vad vi tänkte. Du kan komma in på måndag, vi kan göra XYZ-aktiviteter, och då kan du gå ut på onsdag innan vi måste göra (infoga aktivitet). Hur låter det?" Du sätter upp tidslinjen hindrar dig från att behöva berätta för dem.
  • Vissa säger tre dagar är den perfekta gränsen för houseguests. Andra förlänger sina välkomna till en vecka. Välj en gräns som känns bra för dig att du vet att du kan leva med.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 3
    4. Ange policyer. Om massor av vänner bjuder in sig eller använder ditt hus som en plats att krascha, kanske du vill göra några svepande förändringar i vad som är och är inte tillåtet. Till exempel, om folk vill använda ditt hem som ett festcenter, gör det klart att du inte är okej med det och kommer inte att tolerera det. Gör en policy som du inte är öppen för att vara värd för vänner. Om folk bor på din plats, säg att du inte är tillgänglig för att köra dem eller visa dem runt staden.
  • Oavsett vilken policy du bestämmer dig för, kommunicera dem tydligt för dina vänner. Säg, "det har varit många människor över nyligen, och jag tycker att det verkligen dränerar. Jag måste ställa in några gränser för vad jag kan hantera när det gäller människor som kommer över, inklusive vem som kommer över och vad jag är villig att göra."
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 4
    5. Upprätta konsekvenser. Göra konsekvenser klara för någon som inte ser hur de påverkar dig. Till exempel, om någon är vid din dörr och du har bett dem att lämna, men de vägrar, vet vad du ska göra eller säga för att genomdriva dig själv. Du kan säga, "Jag har bett dig att lämna, men du är fortfarande här. Du kommer inte vara välkommen att komma över om det fortsätter att hända."
  • Om personen är en olägenhet, säg, "Om du inte lämnar inom 5 minuter, ringer jag polisen på dig."
  • Metod 2 av 3:
    Konfrontera upprepade brottslingar
    1. Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 5
    1. Ha en diskussion. Om någon inbjuder sig över ofta, förvänta dig inte att de skulle gå bort utan att du säger något. Om du är obekväm med de frekventa drop-ins eller oväntade besök är det upp till dig att stoppa det. Särskilt om du har varit tyst, kan din vän tro att du är glad att se dem när de släpper över. Det är dags att konfrontera beteendet och göra några förändringar.
    • Välj när du ska ha diskussionen. Du kanske vill skriva ett mail, ringa ett telefonsamtal, eller prata med personen ansikte mot ansikte. Det är upp till dig hur du vill diskutera det.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 6
    2. Vara direkt. Subtilitet kan inte vara det bästa sättet att hantera en vän som ständigt över. Om du säger, "Jag är verkligen upptagen just nu" eller "Jag måste rusa till något" och din vän verkar inte få ledtråd, det är troligt att du måste vara tydligare och direkt. Om du känner dig trångt av någon, låt dem veta på ett tydligt och direkt sätt.
  • Till exempel, säg, "Jag behöver mer tid till mig själv, så jag kommer inte att kunna umgås så mycket ett tag. Låt oss planera att komma ihop en gång i veckan från och med."Var noga med att göra denna diskussion om dig och dina behov, inte om dem och inte vill ha dem runt.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 7
    3. Vara artig. Det är inte nödvändigt att argumentera eller visa ilska mot någon som inte inser att de tränger in. Vänta inte tills du inte kan ta det längre och explodera på den intet ont anande personen. Du kan vara artig och artig men ändå får du poängen över. Börja med ett positivt uttalande, ange dina behov.
  • Till exempel kan du säga, "Jag gillar att se dig, men att ha dig över hela tiden tar en vägtull på min kropp. Kanske kan vi hitta tid att träffas på andra ställen förutom mitt hem."
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 8
    4. Sätta gränser. Oavsett om du inte vill att din vän kommer över till ditt hem alls eller om du vill att besöken förkortas eller mindre frekventa, ställer några gränser och är tydliga om dina önskemål och förväntningar. Om personen visar upp en gång varje vecka, be dem att komma en gång i månaden. Om personen kommer över och sedan stannar i timmar, förkorta besök på en timme eller mindre. Prata om dina förväntningar.
  • Till exempel kan du säga, "Jag gillar att prata med dig, men jag behöver våra besök på kortare. Det finns saker jag gillar och behöver göra det jag inte kan göra medan du är över."
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 9
    5. Utvärdera vänskapen. Om den här personen orsakar mer huvudvärk än harmoni, kan det vara dags att utvärdera din vänskap. Tänk på om du vill fortsätta vara vänner med den här personen eller om det kan vara dags att säga adjö. Vissa människor är giftiga och kan negativt påverka ditt liv. Om den här personen hjälper dig och är där för dig kanske du vill fortsätta att vara vänner. Ändå, om de inte är och istället tar mer än de ger, kanske du vill ompröva vänskapen.
  • Varför fortsätter du att vara vänner med den här personen? Är de mottagliga för någon av dina önskemål?
  • Om du har fått nog av den här personen och vill avbryta vänskapen, säg "Jag har frågat dig många gånger att inte dyka upp oanmälda och utan att fråga. Denna vänskap är inte bra för mig och det är bäst vi säger adjö."
  • Metod 3 av 3:
    Kontrollera dina egna reaktioner
    1. Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 10
    1. Kolla med din kropp. Om du i allmänhet säger ja till de flesta förfrågningar kan du förlora kontakten med hur du faktiskt känner för att ha någon i ditt hus. Om någon dyker upp vid din dörr och säger, "Kan jag komma in?"Eller" Kan jag stanna över?"Ta en stund och stämma in i din kropp. Om du är verkligen glad att se dem, låt dem in. Men om du inte vill gå upp för att öppna dörren är din första reaktion en stön, eller du känner knutar i magen efter att de frågar, det är klart att personen inte är välkommen.
    • Om du får ett "nej" svar från din kropp, berätta för din vän, "Det här är inte en bra tid. Jag är ledsen."
    • Ibland kan det vara till hjälp att prata genom hur du känner med din partner eller en pålitlig vän att komma till botten av hur du verkligen känner.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 11
    2. Lägg märke till vad som aktiverar och dränerar dig. Det kan finnas några situationer som exciterar dig och några som tömmer dig beroende på om du är en introvert eller extrovert. Introverts föredrar att spendera mest av sin tid ensam, medan extrovert föredrar att spendera mest av sin tid med andra människor. Om du är inte säker på vilken typ du är, Då kan du ta Myers & Briggs test för att ta reda på det. Till exempel kan du vara upphetsad när en gammal vän dyker upp oanmälda, men känner dig utarmad efter att de stannat i mer än några timmar. Finns det situationer som mår bra och andra som känner sig dåliga? Finns det vissa personer du kan tolerera och andra du inte kan? Börja märka vilka situationer som aktiverar dig och vilka dränerar dig. Detta kan hjälpa dig att bli tydligare på vilka gränser du kan ställa in och hur du kan genomdriva dem.
  • Till exempel kanske du gillar den som släpper in, men hatar att de kommer att lossa all sin negativitet på dig.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 12
    3. Prioritera dina behov. Om du ständigt böjer dina egna behov för att tillgodose andra, kan du förlora sömn, känna dig arg eller upprörd, förlora pengar eller overextend. Om du vet att ha någon över kommer att tömma dig eller påverka dig negativt, säg något.
  • Du kan säga, "Jag är verkligen stressad och jag behöver lite ensam just nu" eller "Jag jobbar med ett projekt och jag behöver koncentrera mig själv."
  • Om du notoriskt försummar dina egna behov, kom in i en rutin för att ta lite tid för avkoppling. Gå med i en yogaklass, prata en daglig promenad, eller meditera regelbundet. Detta kan hjälpa dig att hantera stress och inte låta saker förening över tiden. Om du är en introvert personlighetstyp, är det särskilt viktigt att regelbundet schemalägga i tid för isolering och tyst. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig skyldig för social interaktion.
  • Bild med titeln Deal med vänner som bjuder in sig utan att fråga steg 13
    4. Tolerera andras reaktioner. Du kanske säger ja till allt för att undvika att göra andra, men det kan leda dig att känna dig olycklig eller utnyttjas. Om du är rädd för någons besvikelse, kom ihåg att en brist på gränser kan leda till långvarig vrede eller bitterhet över tiden. Om något gör dig olycklig eller motbjudande, det är inte rättvist för dig. Det är okej att säga nej, även om den andra personen inte gillar det.
  • Om någon blir upprörd, säg, "Jag förstår det här är inte vad du förväntade dig, men jag är rädd att jag inte kan hjälpa dig den här gången. Jag är ledsen att du är besviken."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande