Hur man hanterar humörsvängningar i ett förhållande

Stämningssvängningar är normala, och hanterar en romantisk partners humör är en del av något förhållande. Om din partner blir cranky eller irriterad ur det blå, håll dig cool. Att bli arg kommer bara att mata sitt dåliga humör. Försök lugnt fråga om det finns något du kan göra för att hjälpa, lyssna på dem, eller låta dem blåsa av ånga. Om humörsvängningar är ett pågående problem, försök att identifiera och ta itu med några underliggande problem, till exempel stressiga livshändelser, substansanvändning eller fysisk eller psykisk sjukdom.

Steg

Metod 1 av 3:
Att svara på din partners humörsvängningar
  1. Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 1
1. Styr din reaktion om din partner plötsligt blir arg. Känslor är smittsamma, och det är naturligt att bli arg när din partners humör blir sur. Försök dock hålla ditt eget temperament i check. Ta djupa andetag, Räkna, bild trevligt landskap, eller sjunga en optimistisk sång i ditt huvud.
  • Att förlora din coola kommer bara att mata din partners ilska och eskalera situationen. Kom ihåg att du inte kan styra sitt humör eller beteende, men du kan styra din reaktion.
  • Utan ingenstans kan de snäppa på dig, klaga eller verkar vara irriterad av allting. Din första instinkt kan vara att säga, "Sluta agera som en jerk!"Gör ditt bästa för att sluta, andas och stanna rationellt istället för att svara negativt.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 2
    2. Föreslå att du båda sitter och blir bekväm. Att bli fysiskt bekväm kan hjälpa dig att hålla dina tempers i check. Känslor som ilska och frustration är svar på hotande situationer. Sitter bekvämt kan göra situationen att känna sig mindre stressig och hotar för er båda.
  • Deras adrenalin kan vara rusande, och de kan känna behovet av att flytta runt eller takt. Be dem att sitta och svalna med dig, men tvinga inte problemet om de motstår. Förutsatt att de inte bryter något eller blir fysiskt våldsamt, att gå runt kan hjälpa dem att blåsa av ånga.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 3
    3. Tala långsamt, tydligt, och utan att höja din röst. Om din partner är i dåligt humör, är de mer benägna att misstänka dina ord. Att höja din röst, leverera personlig kritik, med sarkasm eller göra anklagelser kan ytterligare agitera dem. Istället, tala lugnt och försök att använda enkelt, tydligt språk.
  • Till exempel kan du säga, "Jag vet att du är arg, men det verkar komma ut ur det blåa. Finns det något du vill diskutera eller något jag kan göra för att hjälpa?"
  • Medan du vill vara lugn och klar, försök att inte komma ut som om du är nedlåtande din partner. Du bör inte höja på din röst, överdriva ditt uttal, eller tala mycket långsamt som om du pratade med ett barn. Istället, tala som du skulle i ett normalt, avslappnat konversation.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 4
    4. Låt din partner veta att du är villig att lyssna. Berätta för dem att du kommer att lyssna om de stressas och behöver ventilera. Om de har blivit frustrerade om någonting som är relaterat till ditt förhållande, erbjuda att arbeta igenom det. Express att du hör dem, men gör det klart att de behöver hålla sitt humör i check.
  • Säg, "Jag vill förstå var du kommer ifrån och för att göra vad jag kan för att hjälpa. Om något stressar dig, är jag här om du behöver ventilera. Jag är villig att lyssna och diskutera allt som stör dig, men det kan inte finnas några personliga attacker, hot eller fientlighet."
  • Bara kritisera dem för att bete sig irrationellt eller ställa in dem kommer förmodligen bara att göra dem argare. Om de känner att de hörs, är de mer benägna att uttrycka sig på ett mer positivt sätt.
  • Så länge de inte är fientliga, så att de uttrycker sin irritation utan att avbryta dem kan hjälpa dem att få det ur sitt system. Men ventilation, "Jag är så frustrerad! Du tar aldrig hänsyn till mina känslor!"Är en sak, men förbannar på dig, kasta hårda förolämpningar, skrikande, slammande eller bryta saker, eller hotande våld är oacceptabla.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 5
    5. Commiserate med dem, om det är vad de behöver. När någon är i dåligt humör, ibland behöver de bara någon att sympatisera med dem. Kanske hade din partner en dålig dag, har mycket på sin tallrik eller hade en oenighet med någon på jobbet eller skolan. De kanske bara behöver dig att säga "som verkligen stinker. Jag är ledsen att du var tvungen att ta itu med det."
  • Om, ute av ingenstans, de är nere i dumparna och börja gråta, uttrycka lite sympati, som genom att hålla handen eller krama dem.
  • Att lyssna på dem ventilera och sympatisera med dem är sannolikt dina bästa alternativ när din partner blir cranky eller ledsen av ingenstans. Även om du tror att de hanterade en situation dåligt, kommer inte att föreläsa dem i ögonblicket.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 6
    6. Dra tillbaka från situationen, om det behövs. Om de är arga, och du tror inte att en konversation skulle vara produktiv, berätta för din partner du borde ta lite tid att svalna. Stonewalling, eller ger den tysta behandlingen, kan göra saker värre, så gå inte bara och ignorera dem.
  • Säg, "Jag skulle vilja lösa det här, men jag tror att vi måste svalna innan du har en konversation. Låt oss ta lite tid att lugna dig."Efter 1 eller 2 timmar kan din partner svänga tillbaka ur sitt dåliga humör och vara redo att diskutera vad som stör dem.
  • Du bör också lämna situationen om din partner hotar dig, slammar eller bryter saker, följer dig och skriker på dig, eller uppvisar annat fientligt beteende. Få hjälp från en älskad, ringa nödtjänster, gå till en enhet, låsa dig själv i ett säkert rum, eller ta några tillgängliga åtgärder för att garantera din säkerhet.
  • Metod 2 av 3:
    Diskutera de djupare problemen
    1. Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 7
    1. Försök att identifiera situationer som utlöser humörsvängningar. Om din partners humörsvängningar är en pågående fråga, leta efter potentiella orsaker. Var uppmärksam på vad de gjorde eller vad som händer i sitt liv som kan vara i roten till sina humörsvängningar.
    • Kanske blir deras humör oregelbunden när de blir upptagna med arbete eller skola.
    • Deras humörsvängningar kan inträffa efter att de har haft särskilda livsmedel eller drycker, som sugary mat eller koffein.
    • Finansiella problem, sjukdom eller död i familjen, och andra stressiga livshändelser kan också bidra till humörsvängningar. Humörsvängningar är också en naturlig del av många livsprocesser, från att vara en tonåring att ha en bebis.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 8
    2. Fråga om underliggande problem på ett icke-hotande sätt. När du ökar dina bekymmer, försök att inte verka som om du förhörde dem. Undvik att göra anklagelser eller berätta för dem något är fel med dem. Istället, låt dem veta att du bryr dig och vill hjälpa.
  • Säg till exempel "Jag bryr mig om dig, och vill inte att du ska känna att jag sätter dig på platsen. Finns det något som stressar dig eller vad du vill prata om?"
  • Om din partner använder droger eller alkohol, vilket kan leda till humörsvängningar, försök att ta upp ämnet delikat. Du kan säga, "Jag har märkt att du har druckit mer nyligen. Vänligen känner inte som att jag skamar dig för det, men jag är oroad över att det påverkar vårt förhållande."
  • Om din partner inte är säker på varför de upplever humörsvängningar, föreslår att de håller en journal för att spåra vad som händer innan deras humör förändrades.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 9
    3. Diskutera hur du kan undvika att trycka på varandras knappar. När partner kommer på varandras nerver och flaska upp deras förvärring, kan dåliga humör och utblåsningsargument komma ut ur ingenstans. Medan du inte vill känna att du går på äggskal runt din partner, borde du både kommunicera öppet om vad som stör dig. Kom upp med kompromisser och vidta åtgärder för att undvika att förvärra varandra.
  • Till exempel kanske de blir irriterad när tvätten börjar stapla upp, och de känner att du inte gör din andel. De flaskar upp sin frustration istället för att prata om det, och slumpmässigt bli arg på dig utan någon uppenbar anledning. För att förhindra utbrott kan du diskutera problemet och arbeta med att göra tvätten oftare.
  • Kanske visas de ofta sent för datum utan att låta dig veta. Du blir upprörd och gör sarkastiska kommentarer eller spränger på dem om något mindre. Istället, låt dem veta att det stör dig och be dem att ge dig ett huvud nästa gång de kör sent.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 10
    4. Ställa fram gränser, Men undvik att ge ultimatum. Om deras beteende skadar ditt förhållande, gör det klart att de behöver ta itu med problemet. Uttrycka dina behov och ställa dina gränser med "I" uttalanden istället för att göra hot. Ultimatum kan sätta dem på defensiven, så undvik att berätta för dem att de måste göra något eller annat.
  • Till exempel, "Jag vill göra det här arbetet, och jag behöver dig för att få din ilska under kontroll" är mer produktiv än "du måste gå till ilska förvaltningskurser eller vi är färdiga."
  • Dessutom, undvik att säga "Om du inte ändras, lämnar jag."Känsla hotad och osäker kan bidra till humör och ilska problem. Hotande att bryta upp kan utlösa dessa känslor av osäkerhet och göra saker värre.
  • Om du är verkligen intresserad av att fixa saker, ställ dina gränser med medlidande. Avsluta förhållandet om du är trött på eller känner sig osäker, men använd det inte som ett hot.
  • Metod 3 av 3:
    Att veta när man ska få hjälp
    1. Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 11
    1. Söka hjälp omedelbart om du säkerhet är i fara. Vidta åtgärder för att garantera din säkerhet om din partner är fysiskt eller emotionellt missbrukande under en utbrott. Om de blir våldsamma eller hotar att skada dig, Ring nödtjänster, Om du kan göra det säkert.
    • Om du bor tillsammans, gör arrangemang för att stanna hos en vän eller släkting. Samla dina nycklar, telefon, viktiga dokument, pengar, kläder och andra nödvändigheter. Om du misstänker att de blir våldsamma om du går, lämna när de inte är hemma.
    • Minns viktiga telefonnummer, gör en kopia av dina bilnycklar och döljer en nödcells telefon är hjälpsamma åtgärder om de kan försöka hindra dig från att lämna.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 12
    2. Var uppmärksam på intensiteten och varaktigheten av humörsvängningar. Alla upplever tillfälliga humörsvängningar som kan vara i några timmar. Men humörsvängningar som varar i veckor och involverar stora personlighetsförändringar kan vara ett tecken på en humörstörning, såsom depression eller bipolär sjukdom.
  • Till exempel kan någon bli ledsen, men de går fortfarande ut ur sängen och går till skolan eller arbetar. Livet fortsätter som det vanligtvis gör, även om de är i dåligt humör. Om din partner blir ledsen, kan inte gå ut ur sängen, och engagera sig inte i sin normala rutin, det kan vara dags för dem att se en mentalvårdspersonal.
  • När de är i gott humör, märker om de gör riskabla eller impulsiva beslut, gå på Spendera Sprees, gör farliga aktiviteter, dricker alltför eller använder droger. Beteenden som dessa kan indikera en bipolär manisk episod.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 13
    3. Observera om betydande förändringar i energinivå åtföljer humörsvängningar. Leta efter eventuella förändringar i din partners sovvanor som följer med humörsvängningar. Lägg märke till om det finns tider när de är energiska och verkar inte behöva sömn. Andra gånger kan de sova mycket mer än normalt eller inte kunna komma ur sängen.
  • Förändringar i energinivå och sovvanor kan bidra till att skilja mellan vanliga humörsvängningar och tecken på en humörstörning. Om du märker några förändringar i energinivåerna, prata med din partner om att se deras läkare eller en terapeut.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande steg 14
    4. Express Medkänsla Om du ökar bekymmer om mental hälsa. Berätta för dem att du bryr dig om dem och har börjat oroa dig för deras beteende. Fråga dem om det finns något som händer och uttrycka att de kan lita på dig utan rädsla för dom. Nämna de beteenden som berör dig, och låt dem veta att de inte ska skämmas över att få hjälp.
  • Försök säga, "bryr jag mig om dig, och det verkar som om du går igenom en tuff tid. Det kan vara till hjälp att få råd från din läkare. Det är inget fel med att prata med en läkare eller terapeut om mental hälsa. Att upprätthålla mental hälsa är precis som att ta hand om din fysiska hälsa."
  • Kom ihåg att bara en mentalvårdspersonal kan diagnostisera en humörstörning eller någon annan psykisk sjukdom. Kom inte ut och berätta för din partner att du tror att de har en viss störning.
  • Bild med titeln Deal med humörsvängningar i ett förhållande Steg 15
    5. Söka Par rådgivning Om du behöver vägledning. Om du och din partner inte kan göra framsteg på egen hand, kan en rådgivare erbjuda ett nytt perspektiv. De kan också hjälpa till att identifiera och ta itu med några underliggande problem som leder till humörsvängningar.
  • Försök att inte se rådgivning som en negativ. Relationer är komplexa, och ibland tar det en utbildad professionell att träna kinksna. Söker rådgivning är ett tecken på att du och din partner är villiga att sätta ansträngningar i ditt förhållande.
  • Tips

    Humörsvängningar kan relateras till en dålig kost och oregelbundna sovvanor. Du och din partner ska både äta näringsrika måltider, undvika att hoppa över måltider och försök att få 7 till 9 timmars sömn per natt.

    Varningar

    Alla upplever humörsvängningar, men det finns aldrig en ursäkt för emotionellt eller fysiskt missbruk. Om din partner är våldsam eller hotar dig under en humörsvängning, Ring numret för dina lokala räddningstjänster.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande