Hur man får vikt som en återhämtning anorexisk

Anorexi är en allvarlig störning som påverkar miljontals människor, och när du är på väg till återhämtning är ett av de svåraste hindren att få vikt. För att återhämta sig måste du lära dig att ändra ditt förhållande med mat och äta, och känner igen vilka matalternativ som är bäst för din övergripande näring.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja rätt kalorierTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 1
1. Välj näringsrika livsmedel. Näringsrika livsmedel är mat som är kalori-tunga men också fyllda med näringsämnen våra kroppar behöver bränna aktivitet. Dessa är viktiga för återhämtning, eftersom de kommer att bidra till att återställa normala nivåer av mikronäringsämnen i kroppen och minska risken för att utveckla förhållanden i samband med näringsbrister, såsom osteoporos eller håravfall. Medan vissa livsmedel, som tomma kolhydrater och skräpmat, kan flytta numret på skalan snabbt, de är inte så hälsosamma ett alternativ som går för högkalorier, näringsrika val.
  • Näringsrika livsmedel är fördelaktiga för att du behöver äta mindre för att få fördelarna. Detta kan vara särskilt användbart för personer som återhämtar sig från anorexi, som kämpar för att anpassa sig till typiska delstorlekar. En liten eller medelstora servering av en näringstät mat ger nödvändiga kalorier och näring.
  • En näring-tät måltid innehåller i allmänhet högproteinalternativ blandat med frukt, grönsaker och friska kolhydrater som brunt ris och helkornspasta eller bröd.
  • Några exempel på näring tät mat inkluderar lax, kyckling, valnötter, bananer, linfrö, skaldjur, fullkornsbröd, olivolja, brunt ris, havregryn, yoghurt och torkade frukter utan tillsats av socker.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 2
    2. Lägg till extra kalorier när du kan. När du har möjlighet att lägga till en extra 50 eller 100 kalorier, ta det. Varje mängd kalorier hjälper processen att få tillbaka vikt.
  • Växtfetter, som nötter, är friska och höga i kalorier. Lägg till blandade nötter till en sallad. Nötbaserade spridningar, som mandel eller cashew smör, kan läggas till toast och smörgåsar. Hummus är gjord av kikärter, och kan vara ett bra dopp eller tillägg till en pita-wrap.
  • Överväg att lägga till extra salladsdressing till sallader eller pasta, ketchup eller majonnäs till grillat kött eller smörgåsar, gräddfil till mexikanska rätter.
  • När det är möjligt, välj högkaloriska kryddor och förband som ranch, majonnäs, tusen ödressing och caesar salladsdressing.
  • Granola, laddad med nötter och torkade frukter, är en bra källa till näringsrika kalorier och kan läggas till yoghurt eller ätit som ett mellanmål.
  • Drizzle canola eller olivolja, som båda innehåller friska fetter, över sallader, soppor, grytor och hela korn.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 3
    3. Drick dina kalorier. Många kalorier kan uppnås genom att dricka drycker som innehåller näringsrika kalorier. Vätskor är inte som fyllning som hel mat så att du kan lägga till näringsämnen och kalorier utan att känna sig uppblåst.
  • Bra, hälsosamma likvida val inkluderar 100% fruktjuice, kefir, skummjölk eller mjölkalternativ (som soja eller mandelmjölk), kärnmjölk och te söta med naturliga sötningsmedel som honung.
  • Smoothies, gjorda av frukter och grönsaker, är idealiska. De är kalori-tunga, lätta att konsumera, och kan stärkas med en mängd friska tillsatser som vetegrodukter, muttermör och proteinpulver.
  • Måltid ersättare smoothies och drycker är också ett bra val, och tillgängligt på de flesta matvaror butiker. För optimal viktökning, äter emellertid dem förutom fasta mat mellanmål och stärker dem med frukter, pulveriserad mjölk eller mjuk silke tofu.
  • Metod 2 av 3:
    Ändra dina attityder om vikt och ätandeTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 4
    1. Var beredd på de fysiska konsekvenserna av återhämtning. Många som återhämtar sig från anorexi har en ohälsosam mentalitet om mat och vikt som förstärks under återhämtningsprocessen. Människor som återhämtar sig från anorexi känner sig ofta avskräckta för att fortsätta på vägen till viktökning när de träffar vissa motgångar. Att vara medveten om denna potentiell fysisk konsekvens och deras tillfälliga natur kan hjälpa dig att klara.
    • Abdominal viktökning är vanligt i de som återhämtar sig från anorexi. Medan orsakerna till detta fortfarande debatteras, indikerar den stora majoriteten av studierna någon onormal viktfördelning normaliserar efter ett år av återhämtning. Med andra ord är denna bieffekt tillfällig. Många människor som återhämtar sig från anorexi tycker det är bra att titta på magfett som ett positivt tecken på återhämtning och hälsa.
    • Snabb viktökning, särskilt under de första dagarna och veckorna, är också vanligt. Vätska mellan vävnaderna i kroppens celler och glykogenbutiker i levern och muskeln fylls, vilket leder till snabb viktökning. Väg inte dig för ofta under den tidiga återhämtningsperioden, eftersom du kan bli störd av hur snabbt antalet på skalan flyttas upp. Detta är en hälsosam, normal del av återhämtning och viktökning saktar när du når en normal, hälsosam vikt för din kropp.
    • Var medveten om det kan finnas några obehagliga fysiska biverkningar. När kroppen har blivit berövad för så länge, är återinförande av normala matvanor en chock för systemet. Biverkningar inkluderar diarré, illamående, svaghet, sömnstörningar, en ökad känslighet för kall, en svag blåsan och förstoppning. Var medveten om att gå i sådana biverkningar kan uppstå, men se dem som tecken på att du är på väg till en hälsosammare, lyckligare dig.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 5
    2. Ändra din mat attityd. Många som återhämtar sig från anorexi ser diet som ett medel för kontinuerligt berövande, en attityd som leder till utvecklingen av anorexi. Utmanar dig själv att se mat som en viktig del av en hälsosam livsstil snarare än ett nödvändigt ont är ett viktigt steg för viktökning och övergripande återhämtning.
  • Ha ett bra stödsystem. Omgiv dig med vänner och kära som äter bra och har en hälsosam kroppsbild och relation med mat och äter. Det är svårt att återhämta sig från anorexi om du är i närvaro av en evig dieter eller någon som binge äter och dricker. Du behöver modeller för ett hälsosamt förhållande med mat, viktökning och äter.
  • Håll en matbok. Att hålla reda på matintag kan leda till hälsosammare matvanor, men det kan också leda till en hälsosammare attityd övergripande. Spåra hur du känner dig före och efter att du äter, och vilken typ av tankar du har som kan påverka matvanor och leda till onödig livsmedelsbegränsning.
  • Lär dig av andra. Sök framgångsberättelser från andra personer som återhämtar sig från anorexi, oavsett om de är av lokala supportgrupper eller online-resurser, och ta reda på vad de gjorde för att ändra sin relation med mat och äta till det bättre.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 6
    3. Få rådgivning. Anorexi är en särskilt farlig störning, och om du lider av anorexi är det osannolikt att du helt enkelt lägger upp i vikt utan psykiatrisk ingrepp. En mängd olika psykoterapi-tillvägagångssätt visar effektivitet när man arbetar med ätstörningar, och söker en rådgivare i ditt område kan hålla dig på vägen för att få vikt.
  • Välj en terapeut som är uppdaterad på all vetenskap om ätstörningar. När du kontaktar en potentiell terapeut, fråga om sin träning, deras erfarenhet behandlar patienter med ätstörningar, vad deras behandlingsalternativ och mål är, vilka certifieringar de håller, och om de är en del av alla professionella ätstörningsorganisationer.
  • I synnerhet, titta på kognitiv beteendeterapi (CBT). Målet med CBT är att förändra defekta tankeprocesser om mat som allt eller inget tänkande, dömande tänkande och katastrofing. En CB-terapeut kommer att bidra till att bryta mönstren av oordnad att äta genom användning av livsmedelsövervakning, tankeövervakning, måltidsreglering och näringsmässig övervakning.
  • Familjrådgivning är också viktigt, särskilt för ungdomar.
  • För att hitta en terapeut i ditt område kan du försöka ringa den psykiatriska avdelningen på ett universitet och be om en lista över rekommendationer av människor som är utbildade i sitt program, kallar en stor klinik och ber om ett hänskjutande och pratar med vänner och familjemedlemmar som får rådgivning eller terapi.
  • Begränsa inte din sökning till leverantörer som listas av ditt försäkringsbolag. Även leverantörer som hävdar att de inte accepterar ditt program kan kunna göra ett undantag eller erbjuda dig en rabatt av något slag.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 7
    4. Se en läkare som specialiserat sig på näring. Återigen är anorexi allvarlig och du kan inte förvänta dig att gå ner i ett hälsosamt sätt på det ensamma. Söker professionell hjälp från en näringspersonal är avgörande för att få vikt. Viktökning är viktigt, men vissa biverkningar kan vara farliga för din hälsa. En läkare bör övervaka återställningsprocessen och träffa dig på ett sjukhus regelbundet.
  • Bild med titeln Heal Steg 10
    5. Uppföljning med din behandling av läkare.Veckovisa vägningar, vitala teckenmätning och periodisk laboratorietestning inklusive CBC, serumelektrolyter och serumamylasnivåer är viktiga. Gör uppföljningsuppsättningar med din läkare och hoppa inte över dem.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra dina matvanorTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 8
    1. Öva med tanke på att äta. Hur du äter är lika viktigt för viktökning som vad du äter. Mindful Eating är en övning med rötter i buddhistiska läror och syftar till att återansluta oss med erfarenhet och njutning av att äta. Slutmålet är att äta baserat på fysiska signaler, som kroppens behov av hunger, snarare än för komfort eller ut ur tristess.
    • Äta långsammare. Ta dig tid att njuta av varje bit och tugga mer. Detta kommer att få dig att inse att du är full snabbare, vilket kan leda till ett hälsosammare förhållande med mat och hunger.
    • Äta i tystnad. Om du äter måltider med familjemedlemmar eller vänner kan det vara svårt, men tyder på en tystnadstid att fokusera på maten. Stäng av TV: n och din mobiltelefon också.
    • Fokusera på smaken och överväga hur mycket du njuter av måltiden.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 9
    2. Ät hela dagen. Anorexi är en sjukdom som ofta definieras av oregelbundna ätmönster. Din kropp behöver en kontinuerlig energikälla hela dagen, särskilt så om du försöker få tillbaka vikten förlorad genom en sjukdom som anorexi. Ät vanliga måltider, åtskilda ca tre till fyra timmar från varandra, för att vinna i ett stadigt, friskt sätt.
  • Mellanmål oftare. Påminner dig om att äta oftare, till mellanmål mellan måltiderna och att äta när du känner dig hungrig kan hjälpa dig att lära dig att följa cues från magen. Komma in i vanan att snacka hela dagen på små hälsosamma livsmedel. Detta kan öka ditt dagliga kaloriintag utan att överbelasta magen vid varje måltid.
  • Bild med titeln Gain vikt som ett återhämtande anorexiskt steg 10
    3. Lär dig normal delstorlek. Att få vikt efter att ha varit anorektiv är svår eftersom din uppfattning om delstorlek är förvrängd. Justering till normala portioner kan vara en knepig del av återställningsprocessen.
  • Hoppa inte över måltiderna. Detta förhindrar att du anpassar dig till normala delstorlekar, eftersom du är mer benägna att gå överbord på din nästa måltid och sluta känna sig sjuk och avskräckt. Ät tre måltider om dagen med snacks däremellan.
  • Mäta och väga din mat. Människor är inte bra domare av storlek, så håll en liten skala och mäter koppar till hands när du förbereder måltider. Se till att du får en full servering av dina favoritmat.
  • Lär dig praktiska fuskar med avseende på storlek och vikt. Till exempel är 3 uns magert kött storleken på ett kortkort och 1 kopp frukostflingor handlar om storleken på en näve. Samla pitbits så här, från online och från vänner och läkare, så du har en bra känsla av hur mycket mat som är tillräcklig.
  • Planera dina måltider i förväg, med tanke på hur många kalorier du behöver och vilka typer av mat du bör konsumera för ett hälsosamt mål för den dagen.
  • Tips

    Personer som återhämtar sig från anorexi kräver ibland skräpmat och godis på grund av den extrema hungern som är förknippad med tidig återhämtning. Även om detta kan vara läskigt är det viktigt att lyssna på både dina fysiska och mentala hungerskalar för att låta din kropp helt läka och lita på dig. Ingen mat bör märkas som "Bra" eller "dålig" och så länge du inte begränsar dig själv av näring-täta mat till "utgöra" För det är det absolut inget fel med att njuta av mat som marknadsförs som ohälsosamma.
  • När du först börjar återhämta sig kan äta smärtsamt och orsaka magkramper och illamående. Detta är normalt, och symptomen minskar med tiden. Om symptom hindrar dig från att äta, prata med en läkare för förslag på hur man minskar deras svårighetsgrad.
  • Om du har något begär, motstå det inte! Cravings är normala, och det är viktigt att du lär dig att känna igen och tillfredsställa dessa behov.
  • Varningar

    Anorexi är en livshotande sjukdom. Om du återhämtar sig från anorexi, försök inte att behandla dig själv utan hjälp av en utbildad ätstörning professionell, en nutritionist och din vanliga läkare. Att få vikt är viktigt, men kan sätta dig i fysisk fara när den är klar utan medicinsk övervakning.
  • Individer som har konsumerat mycket få kalorier - det är mindre än 1000 kalorier om dagen - bör ta stor omsorg när det ökar intaget. När kroppen har varit i en period av svält under en längre tid, kan den plötsliga ökningen av matintaget orsaka en allvarlig komplikation som kallas återfodringssyndrom som orsakar elektrolytobalanser och fluidbränsle. Prata med din läkare ofta under återhämtningsperioden och vet om du är i riskzonen för att utveckla återfodringssyndrom och vilka steg du bör vidta för att förhindra det.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande