Hur man får vikt under kemoterapi

Om du har diagnostiserats med cancer, kommer kemoterapiagenter (läkemedel) sannolikt att användas för att bota sjukdomen, krympa en tumör, förhindra att cancer sprids eller lindra symtomen på sjukdomen. Detta görs genom injektioner, IV, piller eller indirekta injektioner till vätska runt din ryggmärg och hjärna. Oavsett hur kemoterapi administreras, fungerar den genom att döda snabbt växande celler. Tyvärr kan denna typ av behandling få dig att förlora din aptit och / eller uppleva illamående, vilket kan leda till viktminskning. I den här artikeln kan du lära dig hur man förhindrar viktminskning, på vikt under behandling och förstå vikten av en hälsosam vikt.

Steg

Del 1 av 3:
Förhindra viktminskning
  1. Bild med titeln förlora extrem vikt steg 18
1. Spåra din vikt. Eftersom förhindrande av viktminskning är lättare än att försöka gå ner i vikt under behandling, håll ett öga på din vikt. Kom på skalan på minst tre gånger i veckan. Det är lätt att förlora reda på hur mycket du förlorar när du upplever biverkningarna av kemoterapi. Ditt sjukvårdslag kommer att leta efter trender i din vikt.
  • För dem som börjar behandling med en hälsosam vikt med ett hälsosamt kroppsmassindex (BMI), är en 1 till 2% förlust över en vecka eller 5% förlust över en månad orsaker till oro. Sätt ett annat sätt, vilket motsvarar en 150-pund person som förlorar ca 3 pund på en vecka eller 7.5 pund i en månad.
  • Ditt sjukvårdsteam kan bli oroad över en mindre viktminskning om du var underviktig när du började behandling. På samma sätt kan de vara mindre berörda med en mer betydande mängd viktminskning om du var överviktig.
  • Stress inte om du går ner i vikt efter en kemoterapibehandling. Det här är normalt. Ditt sjukvårdsteam vill spåra din vikt för att avgöra om du kan återfå den förlusten när du anländer till din nästa behandling.
  • Bild med titeln förlorar vattenvikt Steg 8
    2. Ta anti-illamående medicinering. Din läkare kan ordinera en medicin för att behandla illamående och kräkningar vid tidpunkten för eller dagar efter din behandling. Anti-illamående är tillgängliga som IV-medicinering, piller, flytande, patch eller suppositorium. Kemoterapibehandlingar kan orsaka illamående och kräkningar, vilket händer när du upplever symptomen på kemoterapi dagen innan du får behandlingen. Eller vissa patienter blir försenade symptom om dagen eller två efter behandling.
  • Dessa läkemedel faller vanligtvis i kategorin kortikosteroider, serotoninantagonister, dopaminantagonister, NK-1-hämmare, cannabinoider, rörelsesjukdomsbehandlingar, anti-ångestdroger och magsyrablockerare.
  • Bild med titeln Hjälp ett manligt barn ger ett urinprov steg 27
    3. Öva god hygien. Eftersom kemoterapin påverkar ditt benmärg och immunförsvar, är du mer risk för infektioner. Feber och infektioner kommer att minska din aptit, vilket gör det svårare att bibehålla en hälsosam vikt. Tvätta alltid händerna noga efter att ha använt badrummet, vara offentligt, eller runt familj och vänner.
  • Om en vän eller familjemedlem är sjuk och smittsam, använd försiktighet eller undvik att vara runt personen tills sjukdomen inte kan överföras till dig.
  • Bild med titeln Behandla högt blodtryck Steg 8
    4. Få motion. Innan du börjar träna, få godkännande från din cancerläkare och prata med dem om säkerhetsåtgärder som du ska ta. Det är säkrast att träna i en medicinsk miljö med en partner, istället för att utöva ensam i de offentliga anläggningarna som har ökad risk för infektioner. Vet att du bör sluta om du känner dig desorienterad, märker plötslig uppkomst av illamående och kräkningar, andfåddhet, oregelbunden hjärtslag, bröstsmärta, ben eller kalvsmärta, benvärk eller ovanlig trötthet. Ett övervakat motstånd och aerobt träningsprogram är till hjälp för cancerpatienter, särskilt för att för mycket vila kommer att leda till svaghet, muskelförlust och minskat rörelseområde. Övning kan:
  • Förbättra fysisk förmåga
  • Förbättra balansen och minska risken för fall och brutna ben
  • Minska muskelavfall från inaktivitet
  • Sänka risken för hjärtsjukdom och osteoporos
  • Förbättra självkänsla
  • Minska illamående och sänka risken för ångest och depression
  • Förbättra din livskvalitet
  • Förbättra din aptit
  • Bild med titeln nedre triglycerider naturligt steg 9
    5. Minska ditt alkoholintag. Prata med din läkare om att begränsa hur mycket alkohol du dricker före och efter kemoterapi behandlingar, eftersom de flesta kemoterapi agenterna metaboliseras genom levern, precis som alkohol är. Om din lever är metaboliserande alkohol, kan detta ändra hur kemoterapi-medicineringen används i kroppen och kan orsaka läkemedelsinteraktioner. Detta kan orsaka leverskador som ökar illamående och kräkningar, utlöser mer viktminskning.
  • Om du har att göra med munsår, kanske du märker att även en liten alkohol i munvatten kan irritera munnsår och göra dem värre. Detta kommer att göra att äta mer smärtsamt och öka potentialen för större viktminskning. Välj icke-alkoholhaltiga munvatten eller barns munvatten och överväga att byta till en organisk tandkräm för att undvika dessa problem.
  • Del 2 av 3:
    Gå upp i vikt
    1. Bild med titeln Gain vikt under kemoterapi Steg 9
    1. Ta medicin. Din läkare kan ordinera en kombination av megestrolacetat (megace), kortikosteroider och anti-ångestdroger för att minska din viktminskning och förhindra muskelförlust. Doseringen av var och en kan behöva justeras genom din behandling, beroende på ditt tillstånd. Andra läkemedel som kan övervägas inkluderar oxandrolon eller dronabinol. Oxandrolon är en anabolisk steroid som används för att uppmuntra viktökning efter ett trauma genom att främja byggandet av muskelvävnad. Dronabinol används för att behandla anorexi, illamående och kräkningar hos patienter som genomgår kemoterapi eller strålbehandling för att behandla cancer.
    • Ibland orsakas din brist på aptit eller viktminskning av ett annat behandlingsbart tillstånd, såsom depression, smärta eller ångest. Din läkare kan hjälpa till med medicinering eller rekommendationer för beteendeterapi som kommer att minska din depression eller ångest och öka din aptit.
  • Bild med titeln gå ner i vikt i en vecka Steg 6
    2. Har snacks och mat som är redo att äta. Innan du börjar din första behandling, se till att du har massor av förokta livsmedel och snacks du vet att du redan är beredd. Lager ditt skafferi och fyll din frys. Du bör också fråga vänner och familj för att hjälpa dig med shopping, matlagning och städning medan du känner dig dåligt. Planering framåt för att äta gör det lättare att fokusera på behandlingsplaner och återfå din styrka.
  • Att äta regelbundet hjälper dig att gå ner i vikt. Börja med något litet inom 2 timmar att vakna, försök sedan ha små måltider och snacks var 2-3 timmar.
  • Prata med ditt sjukvårdslag om åtgärder du bör vidta för att förhindra förstoppning.
  • Bild med titeln Hjälp någon att avsluta en pornografi missbruk steg 14
    3. Ändra hur du äter. Undvik att försöka äta några stora måltider varje dag, eftersom det här kan få dig att känna dig illamående. Istället, äta så mycket av en måltid som du kan när du känner den hungrist under dagen. Under hela dagen borde du ha snacks några timmar, utan att vänta tills du känner dig hungrig. Packa saker som trail mix eller protein skakar för att kompensera skillnaden i kalorier om du inte kan äta en fullständig måltid.
  • Drick de flesta av dina vätskor mellan måltider och / eller snacks istället för med dem. Vätskor fyller magen och får dig att känna att du är full men utan att ha konsumerat tillräckligt med kalorier, så det är bäst att dricka vätskor när du inte äter.
  • Hög energifoder som nötsmör på toast, granola och helmjölk, pudding, fullfettig yoghurt, smoothies, ost och kakor, torkad frukt med nötter och avokado toast kommer att bränna dig med varje bit.
  • Bild med titeln Ät och gå ner i vikt Steg 9
    4. Byt ut fasta livsmedel med flytande livsmedel. Om du upptäcker att äta solida mat är svårt eller obehagligt, börja äta soppor eller dricka smoothies för att få dina kalorier. Försök att använda protein-befäst mjölk vid matlagning eller blandning av drycker. För att göra protein-befäst mjölk, blanda 1 quart av helmjölk med 1 kopp nonfat direkt torrmjölk. Slå blandningen tills pulvret upplöses, ca 5 minuter. Eller prova några av följande soppa och smoothie förslag:
  • För en tangy protein smoothie: blanda ⅓ kopp stekt ost eller vanlig yoghurt, ½ av kopp vaniljglass, ¼ kopp förberedd frukt-smaksatt gelatin (du kan använda en individuell färdig att äta mellanmålskopp) och ¼ kopp av Lågfett mjölk tills de kombineras. Drick omedelbart.
  • För hjärtliga soppor, se till att inkludera bönor eller kött och gott om grönsaker. Du kan försöka göra en kalkon minestrone eller kyckling och vit böna soppa.
  • För en högprotein milkshake: blandning 1 av kopp proteinkonstifierad mjölk, 2 matskedar smörgås sås, chokladsås eller din favorit fruktsirap eller sås, 1/2 cupofisk glass och 1/2 tesked vanilj extrakt tills den kombineras. Drick omedelbart.
  • Bild med titeln Bli av med depression och ångest steg 13
    5. Få mer kalorier och protein. Försök att konsumera några extra kalorier varje dag för att stärka din kropp. Detta kan innebära att du lägger ett glas mjölk till varje måltid eller mellanmål, äter jordnötssmör och kakor eller spårblandning under dagen, eller har en skopa av premiumglass på natten. Du behöver också mer protein för att hjälpa till att bygga muskler och celler. Drick en förblandad proteinskaka, till exempel att garantera original, varje dag för att hjälpa till att öka dina kalorier och ditt protein.
  • Som ett alternativ, Strö lite proteinpulver i din havregryn eller spannmål.
  • Friska fetter som oliv, avokado eller canolaolja kan läggas till lägre kalorier som veggies för att öka kalorivärdet.
  • Överväg att fråga din läkare om lipider i flytande form, eftersom de kan läggas till din kost för att öka ditt kaloriintag.
  • Bild med titeln nedre triglycerider naturligt steg 10
    6. Ta fiskolja tillskott. Forskning har visat att fiskolja tillskott kan hjälpa till att förebygga muskler och viktminskning såväl som bekämpa undernäring. Fiskolja hög i omega-3-fettsyror hjälper till att behålla eller få muskelmassa. Krillolja tillskott är också höga i omega-3-fettsyror.
  • Omega-3 fettsyror finns också i valnötter och tonfisk.
  • Del 3 av 3:
    Lär dig om hur kemoterapi påverkar din vikt
    1. Bild med titeln Hitta hjälp för en misstänkt ätstörning Steg 3
    1. Erkänna symptom på matsmältningssystemets cellförlust. Kemoterapi ges genom blodomloppet för att döda snabbt växande celler i hela kroppen. Detta kan störa din matsmältningsorganens naturliga förmåga att fungera, vilket kan utlösa viktminskning. Enkla förändringar i matsmältningsorganet kan orsaka:
    • Munsår
    • Torr mun eller svullnad i munnen
    • Dålig aptit
    • Kräkningar och / eller diarré
    • Förändringar i förmågan att smaka mat
    • Trötthet och förstoppning
    • Dental- och tandköttsproblem
    • Skador på nervsystemet
  • Bild med titeln känner sig bekväm med små muskler steg 10
    2. Inse hur cancer kan få dig att gå ner i vikt. Vissa tumörer producerar små proteiner (cytokiner) som kan minska din aptit och orsaka illamående. Du kan också förlora din aptit helt enkelt från ångest att hantera sjukdomen. Denna brist på aptit kan leda till viktminskning. Du borde veta det:
  • Inte alla får samma biverkningar från samma läkemedel.
  • Svårighetsgraden av biverkningarna kommer också att variera.
  • Det finns mediciner och val du kan göra som hjälper till att förebygga och lindra några av biverkningarna.
  • Även om biverkningar är obehagliga, måste de vägas mot fördelarna med att behandla cancer.
  • De flesta biverkningar som är förknippade med förlust av aptit och viktminskning löses ganska snabbt, över ett par veckor eller månader. Men den tid det tar att återfå energi och aptit kommer att variera från person till person.
  • Bild med titeln känner sig bekväm med små muskler Steg 8
    3. Acceptera att en hälsosam vikt är viktig under behandlingen. Viktminskning minskar den energi och näringsämnen som din kropp behöver återhämta sig. Eftersom kemoterapi dödar andra snabbt delningsceller, behöver din kropp tillräcklig näring för att ersätta dessa celler. Dålig näring gör läkning och återhämtning svårare. Om du kan förhindra viktminskning under behandling eller gå ner i vikt efter att ha förlorat det, kommer du att förbättra den potentiella framgången med kemoterapi, eftersom de som behåller en bra kroppsvikt har en högre chans att lyckas.
  • Forskning visar att patienter som kunde stabilisera sina vikt rapporterade bättre resultat.
  • Bild med titeln Hjälp din överviktiga flickvän eller pojkvän vara friska steg 4
    4. Förbered dig för förändringar i matsmak. Kemoterapi kan förändra hur mat smakar, vilket gör det svårt att ha en hälsosam aptit. Du kanske märker att mat inte är så smaklig, smakar för salt, smakar för söta eller saker (som kött) smakar inte rätt. Lyckligtvis finns det flera saker du kan försöka anpassa dig till dessa ändringar. Till exempel:
  • Om mat inte är så smaklig, lägg till såser, sirap eller garneringar till din mat som ökar salt, söta eller kryddiga smaker.
  • Om mat smakar för sött, lägg till salt eller sura smakämnen eller späda dina drycker. Du kan också lägga till saker som yoghurt, kärnmjölk eller kaffe för att balansera alltför söta saker.
  • Om mat smakar för salt, lägg till lite socker för att motverka saltet. Du bör också leta efter lågnatriumprodukter eller skölj konserverade grönsaker innan du använder dem för att ta bort överskott av salt.
  • Om köttet inte smakar rätt, försök att byta ut det med ett annat protein som bönor, ost, tofu, mutters, yoghurt, fisk eller fjäderfä.
  • Tips

    God näring kan få dig att må bättre, läka snabbare, få ett bättre återhämtningsresultat, tolerera biverkningarna av behandlingen bättre och kan sänka risken för infektion.
  • Om du inte har vänner eller familj i närheten, överväga att anställa en professionell service för att handla mat och laga mat för dig.
  • Att äta med andra, som din familj och vänner kan också hjälpa dig att äta mer. Du kommer att vara mindre fokuserad på biverkningarna av din kemoterapi när du är runt andra.
  • Försök att göra egna näringsrika barer med jordnötssmör, vassleproteinpulver, havregryn och några chokladchips till snack på under dagen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande