Hur man lagar kidnebönor

Njurbönor, även känd som Rajma, är en häftklammer av indisk mat och västerländsk mat. Den hjärtliga röda njurebönan kan kokas i soppor, chili och curries, som används i sallader och risbaserade rätter, vilket gör det till ett protein och vitaminrikt köttalternativ, eller ett ovanligt föremål i sin egen rättighet. Om du vill lära dig att laga torkade njurbönor ordentligt kan du lära dig de steg som krävs, liksom vad de ska göra med dem när du är genom.

Steg

Del 1 av 2:
Matlagning torkade njurbönor
  1. Bild med titeln kock njurbönor Steg 1
1. Blöttorkade njurbönor i kallt vatten i 8-12 timmar. Torkade njurbönor måste blötläggas i vatten innan de kokas och kokas. För de bästa resultaten, blötsbönor i en kruka full av kallt vatten över natten vid rumstemperatur.
  • Det är en bra idé att sortera genom bönorna före handen och skölja dem, för att ta bort damm, sediment eller små stenar som kan ha blivit blandade i. Sköljning av dem i en kolv är vanligtvis bra.
  • Utan blötläggning och matlagning noggrant innehåller njurbönor fytohaemagglutinin, även känt som njurböna lektin, vilket orsakar gastrisk nöd. För att undvika detta måste de kokas minst 30 minuter, vid kokning.
  • Om du inte har tid att suga bönor över natten kan du också göra snabbhetsmetoden. Ta med torra bönor på koka, stäng sedan av värmen och låt dem suga i ca 2-3 timmar. Kassera blötvattnet och koka normalt.
  • 2. Välj en matlagningsmetod. Bönor är förmodligen oftast kokta genom att koka dem i en kruka med rent vatten, på spisen, i några timmar. Det finns en mängd olika sätt att laga bönor, men beroende på vad du har tillgång till.
  • En annan traditionell och snabb metod är att laga njurbönor i en tryckkokare. Blötlägg bönorna normalt och låsa locket på plats, följ sedan instruktionerna för din speciella tryckkokare.
  • Konserverade njurbönor behöver inte kokas. Du kan lägga till dem i något recept som kräver bönor utan att laga dem.
  • 3. Simmer bönor försiktigt i 1-2 timmar. Efter blötläggning av bönorna, skölj dem grundligt i färskt vatten och täcka bönorna med tillräckligt med rent vatten för att täcka dem med ca 2-3 tum. Därefter täcker potten och bringa vattnet upp till koka, vilket omedelbart sänker temperaturen och avslöjar potten när vattnet börjar koka. Koka bönor på en mycket mild simmer. Du vill att en kruka med bönor knappt flyttar, så de lagar jämnt och så noggrant som möjligt.
  • Koka potten med locket på, men lite ajar, om du vill ha en krämig kruka av bönor och laga matlagning för fastare bönor.
  • Kolla bönorna efter 45 minuter, dra några och klämma dem mellan fingrarna, eller försök att tugga en. Efter ett tag borde de vara mjuka och krämiga. När de har nått önskad konsistens, ta bort dem från värmen.
  • Rör bönorna regelbundet för att vända dem, se till att de lagrar jämnt och noggrant, och se till att vattnets nivå stannar över bönorna så mycket som möjligt.
  • Bönor kokta en rullande koka kommer att laga mat, men de kommer att delas mycket snabbt och bli mjukt och måltider än bönor kokta långsammare och mer försiktigt. Om du vill kan du fortsätta att laga bönor så länge du vill, för att få den textur du letar efter. Mushy bönor är bra för dips, curries och massor av andra rätter.
  • 4. Skumma skummet från toppen av potten, periodiskt. När njurbönor lagar mat, kommer du att märka att ett gråaktigt skum börjar dyka upp på toppen av potten. Det är Lectin Cooking Off, och det bästa att göra med det är regelbundet skumma det med en sked och kassera det genom att skölja den ner i avloppet.
  • 5. Lägg till salt och säsong när bönorna är nästan mjuka. Det är väldigt viktigt att laga torkade bönor osaltade, eller bönorna tar mycket längre tid att laga mat och kanske inte laga mat alls. Medan vissa sorter av bönor tar längre tid än andra, kommer vissa sorter (som Garbanzo bönor) aldrig att bli helt kokta om de är kokta i saltat vatten.
  • När som helst i matlagningsprocessen kan du lägga till hackade aromatiska grönsaker. Om ditt recept så småningom kräver lök, vitlök, morötter eller andra grönsaker, kan du lägga till dem när som helst. Om du vill ha grönsakerna, lägg till dem senare i matlagningsprocessen. Mjukare, lägg till dem tidigare.
  • Det är också vanligt att lägga till en hamhock eller ett fläskben av någon typ till en kruka av bönor, för tillsatt smak. Detta är särskilt vanligt för ris och bönor, som beskrivs i nästa avsnitt.
  • Bild med titeln Cook Kidney Beans Steg 6
    6. Spänn vattnet från de kokta bönorna, om det behövs. Bönor är något variabel i sin tillagningstid. Det är vanligtvis vanligt att behöva lägga lite vatten medan bönorna simmar bort, för att hålla dem matlagning jämnt. Detta kan leda till att det finns något vatten kvar när bönorna är färdiga.
  • Den allmänna tumregeln är att lägga till tre koppar vatten för varje kopp torra bönor som du lägger till i potten. Detta borde teoretiskt sluta med en kruka med kokta bönor och inget vatten.
  • Det är också vanligt att rädda det mesta av vätskan i potten, vilket kan göra en bra sås. Beroende på vad du gör med bönorna, måste du inte alltid spänna det.
  • Del 2 av 2:
    Gör njurböna rätter
    1. Bild med titeln Cook Kidney Bönor Steg 7
    1
    Gör röda bönor och ris. Röda bönor och ris är en klassisk Cajun maträtt som är kryddig, hjärtlig och billig att göra. Det är perfekt för alla typer av tillägg, vilket innebär att det är ett enkelt recept för att tweak för din smak. För en grundläggande version:
    • Sauté En liten malet rödlök, två vitlöksklyftor, två selleri stjälkar och en hackad paprika i en kruka med lite olivolja. Rör om ungefär ett pund kokta njurbönor. Alternativt kan du lägga till dessa grönsaker till njurebönorna medan de lagar mat, som beskrivits ovan.
    • Till denna blandning, lägg till 2.5 koppar vatten, en kopp vitt ris och en skinka, om så önskas. Ta med blandningen till koka, minska värmen till låg och simma i 20 minuter, tills riset är gjort. Säsong med salt, peppar, cayenne och varm sås, att smaka. Garnera med hackad cilantro.
  • Bild med titeln Cook Kidney Bönor Steg 8
    2
    Böna sallad. Njurbönor gör för en utmärkt och enkel kyld sallad, vilket är en bra sida vid någon grill eller cookout. Efter att ha lagat njurbönor före tid, prova följande bönsalladsrecept:
  • Blanda en kopp njurbönor med en kopp garbanzo bönor, en kopp svart bönor, en kopp hackad paprika och en halv kopp hackad grön lök.
  • Klä bönorna i tre matskedar rödvinäger, två matskedar olivolja, en tesked socker, en tesked citronsaft och salt och peppar till smak. Låt sitta i kylskåpet över natten, blanda sedan noggrant och servera kallt.
  • Alla oljebaserade kommersiella salladsdressing skulle göra en fin substitution för ättika och olivolja, om du föredrar. Italiensk salladsdressing fungerar snyggt.
  • Bild med titeln Cook Kidney Bönor Steg 9
    3. Gör Rajma Curry. När du lagar en kruka med njurbönor, lägg till lök, vitlök och andra aromatiska grönsaker för att starta basen för det här läckra och enkla indiska receptet. Rajma är en häftklammer, som vanligtvis serveras med roti eller andra platta bröd. Efter att ha lagat en kruka med njurbönor, i en separat panna:
  • Sautee en malet vit lök, tre vitlöksklyftor och en en-tums grant geväxt i någon ghee. Till detta, tillsätt tre små tomater, hackad, en tesked kumminfrön och en matsked markkoriander, en halv tesked av gurkmejapulver och en tesked röd chilipulver.
  • Lägg till dina njurebönor direkt i tomatbasen. Lägg till 2-3 koppar vatten, eller använd vätskan från de kokta bönorna för att tjockna. Koka över låg värme, avtäckt, i 30-40 minuter. Säsong med salt, peppar och en tesked garam masala. Servera med ris, roti eller naan och topp med hackad koriander och lime.
  • Bild med titeln kock njurbönor steg 10
    4
    Göra chili. En super-vanlig användning njurbönor i USA är att använda dem i en chili. Oavsett utbud av chili du föredrar, gör njurbönor ett underbart tillägg (utom i Texas, där det är frowned på). Att göra en grundläggande chili:
  • Brown ett pund mager nötkött i en kruka, som tillför en malet vitlök, tre kryddnejlika av malet vitlök och 3-4 matskedar röd chilipulver. Skydda med 3-4 koppar vatten, och tillsätt 2 koppar kokta njurbönor. Simmer på låg, avtäckt, i 1-2 timmar. Salt, peppar och varm sås att smaka.
  • Andra goda tillägg inkluderar garbanzos, svarta bönor, majs och makaroner nudlar. Chili går bra med tortillor, majsbröd och bakade potatis.
  • Bild med titeln Cook Njurbönor Steg 11
    5. Göra en bönsoppa. Grundläggande grönsaksoppa kan leva upp med tillägg av njurbönor. Om du försöker göra en kvällsmat som kommer att rensa ut skåpet är en grönsaksoppa ett bra alternativ och en som du kan piska upp med en mängd olika ingredienser. För en grundläggande version, prova detta:
  • I en kruka, sauté en malet lök och lite vitlök i olivolja. Lägg till 1-2 hackade morötter och en kopp hackad vit potatis. Lägg till 2-3 koppar kyckling / grönsaks lager eller vatten och simma. Lägg till vad som helst grönsaker du har till hands: konserverad, frusna eller färska gröna bönor, majs och en kopp njurbönor. Säsong med hackad basilika, salt och peppar till smak.
  • Bild med titeln kock njurbönor steg 12
    6. Ät bara dem som en sidrätter. Saltad och kryddad med lite cayennepeppar, njurbönor gör för en fin sidogrätt alla på egen hand. Njurbönor är höga i vitamin C, folat, fiber, kalium och protein.
  • Behöver en snabb måltid? Koka upp en kruka av bönor och en panna av majsbröd. Lätt och välsmakande.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Njurbönor är mycket välsmakande i nachos.

    Varningar

    Det är väldigt viktigt att suga bönor noggrant innan de lagar dem för att undvika intestinal nöd. Försök inte laga och äta torra bönor utan att njuta av dem och byta vattnet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande