Hur man undviker matförgiftning från underkokt bönor

Underkokt bönor kan verka ganska oskyldiga, om lite brutto. Men de kan orsaka matförgiftning om du inte är försiktig med att laga dem ordentligt. Problemet är orsakat av ett växtlektin, fytohaemagglutinin eller hemagglutinin. Om bönorna inte kokas korrekt kan det orsaka ett brett spektrum av matsmältningsproblem med olika symtom.

Steg

Del 1 av 2:
Matlagning bönor ordentligt
  1. Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 1
1. Blötlägg bönorna över natten. Blötläggning av bönorna hjälper till att avlägsna det skadliga växten lektin, hemagglutinin. Täck dem i rent vatten med en tum eller två extra på toppen. Placera ett lock över dem. Lämna dem att suga över natten.
  • Kassera vattnet innan du lagar mat.
  • Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 2
    2. Ge bönor en snabb koka innan du lagar mat. Efter att bönorna har blötlägger är det en bra idé att koka dem för att ta bort eventuellt kvarvarande hemagglutinin. Föra bönorna koka och låt dem koka i 10 minuter innan du lagar mat som du normalt skulle.
  • Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 3
    3. Koka dina bönor noggrant. Det bästa sättet att undvika matförgiftning från bönor är att se till att de är kokta noggrant. Varje typ av böna tar en annan tid att laga mat, så läs baksidan av paketet, eller hitta ett diagram på webben för matlagning som du planerar att använda. Du kan välja att koka dem, laga dem i en tryckkokare eller använd en långsam spis. Bönor ska vara mjuka och ömma när de är färdiga.
  • Flera bönor behöver bara en relativt kort matlagningstid: röda linser (koka 20-30 minuter, tryckkock 5-7 minuter), Svart (sköldpadda) bönor (Koka i 45-60 minuter, tryckkock 15-20 minuter), fava eller breda bönor (kock i 45-60 minuter, inte tryckkock) och Great Northern (Cook 45- 60 minuter, tryckkock 4-5 minuter).
  • Vissa behöver lite längre: kikärter (kock 1.5 till 2.5 timmar, tryckkock 15-20 minuter), njurbönor (Koka 1 till 1.5 timmar, tryckkock i 10 minuter), limabönor (Koka 60-90 minuter, använd inte tryckkokare) och pinto bönor (kock 1.5 timmar, tryckkock 10 minuter).
  • Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 4
    4. Skumma av skummet om du föredrar. Bönor producerar skum på toppen av potten när du kokar dem. Detta skum är ofarligt, och det kommer att reabsorberas av buljongen. Men du kan skumma av det om du vill.
  • Del 2 av 2:
    Hålla sig säker
    1. Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 5
    1. Välj konserverad bönor. Om du verkligen är orolig för matförgiftning är konserverade bönor ett säkrare alternativ än torkade bönor. De är redan grundligt kokta i burken, så du behöver inte oroa dig för att laga dem.
  • Bild med titeln kan bönor steg 24
    2. Välj bönor som är lägre risk. Röda njurbönor har de högsta koncentrationerna av hemagglutinin, så de sätter dig mest i fara. Om du är orolig, välj en böna med en lägre koncentration, som cannellini bönor eller breda bönor.
  • Kikärter innehåller också mycket mindre hemagglutinin än röda njurbönor, och linser har en ännu mindre mängd.
  • Bild med titeln Undvik matförgiftning från underkokt bönor Steg 7
    3. Känna igen symptomen. Om du äter underkokt bönor, leta efter symptom på matförgiftning. Du kan ha illamående, kräkningar och diarré. Du kan också ha kramper eller buksmärta. I allmänhet visas dessa symtom inom 3 timmar efter att ha ätit bönorna. Besök URGENT CARE eller ER om dina symptom är svåra.
  • Tecken på matförgiftning

    Matförgiftningstecken

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande