Hur man odlar engelska bulldoggar

Uppfödning Bulldogs är inte något att göra på ett infall. Att producera en kull av valpar lägger stor belastning på tik (kvinnlig bulldogg) och har också potentiellt livshotande risker. Dessutom är bulldoggrasen förknippad med en hög komplikationsgrad, särskilt vid Whelping. Faktum är att många bulldoggar kräver en caesarisk sektion (C-sektion) för att producera valparna, så om du inte har det ekonomiska sättet att täcka alla händelser, inte överväga avel.

Steg

Del 1 av 4:
Välja lämpliga engelska bulldoggar att odla
  1. Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 1
1. Förstå ansvaret för avel. Ras inte om du inte har planer som inkluderar det ordentliga långsiktiga engagemanget för rasen, tikens och valparnas hälsa och säkerhet, och villigheten att helt förstå bulldogen och dess behov. Det finns för många bakgård uppfödare som försöker hoppa in och odla hundar med nästan ingen erfarenhet eller förståelse för denna unika ras. De ser de priser de säljer för och försöker komma in och fylla sina fickor med pengar. Den ledsna delen om detta är slutresultatet är inte bra för bulldogen.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 2
    2. Får inte hundar med underliggande hälsoproblem. Många bulldogs lider av andningssvårigheter på grund av en kombination av plana ansikten, stora tungor och små vindpipor. Om någon av parningsparet av bulldogs har haft kirurgi för att öppna sina näsborrar, trimma tillbaka delar av sina mjuka palater, eller ta bort sina tonsiller, inte uppfostra dem. Genetiken för en trångt hals kommer att skickas till valparna och kommer att fortsätta dessa störande problem.
  • Även om dina bulldogs inte har krävt operation, bör du fortfarande undvika att avela dem om de kämpar för att andas.
  • Freed inte kvinnan under sommarmånaderna om hon har andningsbesvär. Det heta vädret kommer att blanda problemet under graviditeten och orsaka tiklösligheten.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 3
    3. Tänk på kvinnans temperament. Bevis tyder på att moderns karaktär passerar till sina valpar. Om hon är alltför nervös eller hon är aggressiv, kommer hennes valpar sannolikt att ha liknande icke idealiska beteendemönster. Den bästa tikan att odla från är en lugn, vänlig och mild hund.
  • En lugnare kvinna kommer också att göra en bättre mamma som är mindre benägna att vara snygg eller osäker när det gäller sina valpar.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 4
    4. Kolla henne för kvalster. Det är viktigt att säkerställa att hon har frisk hud och är fri från hudparasiter. En form av mange som orsakas av demodexmiten kan göras mycket sämre av graviditetens stress, och hon kan förlora sin päls och utveckla en noshörningliknande hud. Dessutom kan demodexmiten överföras till valparna på Whelping, vilket innebär att de är födda med miten och kommer att fortsätta ha dåliga kappor och hud. Det är inte bara det här oönskade men det kan göra valparna att sälja, så du är mer benägna att vara kvar med dem på dina händer.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 5
    5. Ha en veterinär utför en fysisk. En hel månad innan du vill odla dina engelska bulldoggar, bör du få din veterinär utföra en fullständig fysisk undersökning av kvinnan. Se till att hon är uppdaterad på alla vaccinationer, att hon är fri från några maskar, och att hon inte testar positivt för brucellos, en bakteriell sjukdom som kan orsaka spontan abort.
  • Du borde också ha veterinären utföra en genetisk screening. Även friska bulldoggar kan fortfarande vidarebefordra oönskade genetiska drag. Ansvarig avel bör alltid försöka utfärda egenskaper som kan leda till hälsokomplikationer i samband med rasen.
  • Studen (Man Bulldog) Du väljer bör också testas för brucellos.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 6
    6. Freed inte henne före hennes andra cykel. Din bulldogg kommer att ha sin första värme någon gång efter sex månader, men du borde aldrig odla en tik före hennes andra värme, som hon kommer att ha var sjätte månad efter sin första.
  • Del 2 av 4:
    Parning av bulldogs vid rätt tidpunkt i kvinnans reproduktionscykel
    1. Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 7
    1. Känn din bulldogg. Värmekryter kan variera i varaktighet och längd mellan cykler. I allmänhet kan du förvänta dig att din tik ska gå in i värme runt en gång var sjätte månad och för säsongen för att vara ungefär tre veckor. Men du behöver fortfarande veta den perfekta tiden att kompisera hundarna medan hon är i värme.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 8
    2. Känna igen när hon går i värme. Den första delen av tikens värmescykel kallas Proestrus. Under denna period kommer hennes vulva att dyka upp, och du kommer att märka blodig vaginal urladdning. Men hon kommer inte tillåta att studbenet kompisar med henne under denna period så försök inte. Behandla detta helt enkelt som en signal som är redo att odla under de närmaste veckorna.
  • I genomsnitt kommer denna del av värmescykeln att vara omkring nio dagar.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 9
    3. Test för ägglossning. Om du föredrar att identifiera när kvinnans ägglucka mer specifikt kan du se din veterinär för ett par olika testalternativ. Dessa alternativ inkluderar:
  • Slide cytologi - det här är ett smärtfritt förfarande där veterinären skördar ett urval av celler bildar tikens vulva, smutsar dem på ett mikroskopglas och undersöker dem under mikroskopet. Provet erhålls helt enkelt genom att rulla en bomullsbud över vulkas slemhinnor. En viss celltyp kommer att vara mer utbredd strax före ägglossningen.
  • Blodtestning - Det vanligaste testet ser på blodnivåer av hormonet progestogen. Testning startar ungefär fem dagar i värmen och när blodnivån når 2.5 ng / ml, tiket ska vara parad tre dagar senare (vid vilken tidpunkten ska vara cirka 5 ng / ml när ägglossningen uppstår). Om det behövs körs upprepade test varannan till tre dagar för att hämta denna ökning av hormonnivåerna.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 10
    4. Mate Bulldogsna efter att kvinnan avslutat prostrusdelen av hennes cykel. Nästa del av kvinnans värmekryter kallas Estrus. Detta är den perfekta tiden att kompisera hundarna. Den kvinnliga hunden kommer nu att återvända till studens uppmärksamhet och kommer ofta att vara parad. Om du gnuggar basen av hennes svans kan hon hålla svansen till ena sidan och presentera hennes baksida till dig som om du är redo att vara parad.
  • Ägglossningen uppträder vanligen inom fyrtioåtta timmar av tiket startestrus. Denna idealiska parningstid kan varas var som helst från fem till nio dagar.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 11
    5. Inseminat konstgjort om det behövs. På grund av sina korta ben och stoutkroppar har många engelska bulldoggar problem med att para naturligt. Om du har märkt att studsen har klara problem med att montera kvinnan, fråga din veterinär om artificiell insemination. Tekniken för artificiell insemination kräver deponering av sperma (tas direkt från hunden) i tikens vagina, förbi livmoderhalsen och in i livmodern med spruta.
  • Den korrekta temperaturen på semen är avgörande, och det finns ingen garanti. Metoderna inkluderar färsk sperma, kyld förlängd och frusen sperma.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 12
    6. Diagnostisera graviditeten. Den genomsnittliga längden på graviditeten är 65-67 dagar men kan variera med så mycket som en vecka på något sätt. Du har olika alternativ för att ordentligt diagnostisera graviditeten som börjar flera veckor efter den hoppande uppfattningen. Dessa alternativ inkluderar:
  • Ultraljud - ultraljudsexamen kan upptäcka graviditet från omkring dag tjugotre. Detta innebär att klippa lite päls från tikens mage och smörja området med vattenlöslig gel. Veterinären placerar sonden mot magen och kan ofta hämta den jellybean-liknande vätskesvullnad i livmodern som är den tidiga graviditeten.
  • Palpation -Det är vanligtvis möjligt för en veterinär att känna sig tydliga klumpar i livmodern som representerar individuella embryon mellan dagarna 28-35 av graviditeten. Före och efter det kan det vara svårt att identifiera en gravid livmodern.
  • Blodtestning - nivåerna av progesteron i en gravid tik fortsätter att stiga i stället för att dela upp. Från och med tjugoåtta dagar kan en veterinär förutsäga skillnaden progesteronnivåer kan användas för att bekräfta graviditet vid eller efter dag 28 efter parning. Om det är mellan graviditet och återstående nivåer av progesteron från värmescykeln.
  • Radiografi - Om andra alternativ har visat sig vara oskäliga av någon anledning, kan din veterinär använda en röntgenmaskin för att verifiera graviditeten som börjar runt dagen fyrtiofem av graviditeten.
  • Del 3 av 4:
    Omsorg för kvinnan under graviditeten
    1. Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 13
    1. Justera sin diet efter behov. För det mesta av graviditeten borde kvinnan bibehålla samma välbalanserade, högkvalitativa diet som före graviditeten. När hon börjar sätta på vikt (runt de sista fem veckorna av graviditeten), justera sedan sin kost enligt viktökningen. Detta kan betyda upp till 35-50 procent mer daglig mat i de sista dagarna innan de är.
    • Introducera den ökade maten i form av mer frekventa, mindre måltider snarare än att bara lägga till mer mat vid standard måltider.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 14
    2. Fråga din veterinär om en c-sektion. Problem med Whelping är så vanliga med engelska Bulldogs att det vanligtvis är lämpligt att planera en valfri C-sektion. Faktum är att din veterinär ska ge en fullständig undersökning av din tik för att rensa henne för fri-whelping (naturlig födelse) innan du ens överväger att avstå från en C-sektion. Konsultera med din veterinär om det ideala datumet för att utföra C-sektionen baserat på när du parlamentet har bulldogs och planerat förfarandet i god tid.
  • Kontrollera också på förhand att din veterinär kommer att utföra en valfri C-sektion.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 15
    3. Ge en whelping box. Du bör börja få din bulldogg vana vid en whelping-låda flera veckor före kullens förväntade datum. Ge en rymlig låda med låga sidor. Lina den med gott om tidning och ge en liten hyllplan som valparna kan rulla under för att undvika att bli rullade av mamman.
  • Placera lådan i en miljö som är varm, torr, tyst, fortfarande och bort från andra hundar.
  • Det är helt normalt för kvinnan att börja bo i den fodrade tidningen när hon är van vid Whelping-lådan. Även om du har planerat en C-sektion med din veterinär, är det fördelaktigt att låta kvinnan bo i en whelpingbox.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 16
    4. Håll andra nödvändiga saker till hands närmare graviditeten. Du bör hålla flera andra saker till hands för att förbereda dig när din bulldogg går in i arbetet. Ha en värmelampa eller värmekudde med låg inställning, matning av flaskor och valp-lämplig konstgjord mjölk (om moderen avvisar valparna) och massor av rena handdukar och sängkläder. Du bör också hålla rena saxar om du behöver klippa navelsträngen, otrolig tandtråd för att knyta av valparna navelsträngar och jod för att rengöra varje valpens buk efter att sladden är skuren.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 17
    5. Känn dina veterinärs nödprocedurer före leveransen. Om din veterinär hänvisar till nödsituationer till en nödklinik, se till att du vet var det är och hur man ringer om du behöver hjälp. Om din veterinära sjukhuspersonal täcker sina egna nödsituationer är det fortfarande viktigt att veta förfarandet för att kontakta någon innan behovet uppstår. Att tillhandahålla en säker miljö för valparna är viktig.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 18
    6. Titta på de första tecknen på arbetskraft. Första scenen Labor varar i genomsnitt tjugofyra timmar och involverar tiket som är rastlös, oförmögen att bosätta sig och gå av sin mat. Hon kan ligga ner och titta på hennes flankar och sedan gå upp igen.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 19
    7. Förbered dig för valparnas ankomst. Second-Stage Arbete är den drivande fasen av arbetskraft när valparna ska födas. Hennes vatten kommer att bryta, och hon kommer att ligga ner och spänna hårt, trycka med sina flankar, för att försöka utvisa valpen. Om hon arbetar hårt i två timmar och ingen valp visas, ring veterinären.
  • Mamman kan vila efter leveransen av varje valp. 20-30 minuter är acceptabelt. Om du vet att hon har massor av valpar och hon vilar längre än en halvtimme, ring veterinären.
  • Bulldogs har stora huvuden, och det är vanligt att en valpens huvud inte passar genom födelsekanalen och fastnar. Det enda sättet att frigöra valpen är en C-sektion, som behöver åtgärdas brådskande. Om tiket tar längre tid än en timme mellan pups kallar veterinären.
  • Håll räkningen av både antalet valpar såväl som placentas för att säkerställa att moderen levererar allt hon behöver under graviditeten. Det borde finnas en placenta för varje valp.
  • Håll din veterinär telefonnummer såväl som den lokala akutkliniken nära under hela processen.
  • Del 4 av 4:
    Omsorg för valparna och mamman efter graviditeten
    1. Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 20
    1. Se till att moderen utför de naturliga uppgifterna. Varje valp kommer att komma ut i ett placentalmembran som moderen ska riva öppna innan hon ser navelsträngen. Därefter borde hon börja slicka valpen för att stimulera andningen. Om hon försummar att utföra dessa handlingar, måste du göra det för att rädda valpen.
    • Membranet har tillräckligt med syre i några minuter, så du behöver inte agera omedelbart, men var uppmärksam. Om du måste göra det, riva säcken nära valpens huvud och skala det tills du enkelt kan ta bort valpen.
    • Fiskar alla slem eller andra vätskor från valpens mun och näsa, och gnid sedan valpen med en varm ren handduk för att stimulera andning och cirkulation.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 21
    2. Binda av navelsträngen. Använd den otroliga tandlänningen för att binda av navelsträngen ungefär två tum från valpens buk och jod längs klippet för att undvika valpen som utvecklar några infektioner.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 22
    3. Låt valparna sjuksköterska. Valpar ska sjuksköterska från moderen mycket strax efter födseln. Sugande på denna punkt ger valparna kolostrum, som är som mjölk, men det innehåller också antikroppar från moderen för att hjälpa valparna att förhindra några infektioner som sina egna immunsystem utvecklas.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 23
    4. Håll valparna varma. Nyfödda valpar kan ännu inte styra sina kroppstemperaturer, så du måste ge en varm miljö. Håll utrymmet 85-90 ° F för de första fem dagarna.
  • Efter de första fem dagarna kan du långsamt minska utrymmet till 80 ° F på dag tio och sedan ner till 75 ° F i slutet av valparna fjärde veckan.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 24
    5. Titta på moderen under omvårdnaden. Canine Mastit är alltid en möjlighet för ammande mödrar under de första flera veckorna efter Whelping. Brösten ska vara varma och förstoras, men med hundmastit kan du märka att de är röda, mörka, heta eller producera en smärtsam reaktion i mamman. Rådfråga en veterinär omedelbart om det är fallet.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 25
    6. Ge en postnatal diet till moderen. Hon får inte äta mycket i flera dagar efter Whelping. När hon börjar äta igen, se till att du ger en diet hög i kalcium, fosfor och vitamin D. Detta kommer att förhindra möjligheten till eclampsia.
  • Om du ger henne en högkvalitativ diet, bör de nödvändiga mängderna redan vara närvarande i sin nuvarande mat.
  • Symptom på eklampsi inkluderar nervositet, ostabil gång, muskelspasmer och whimpering. En veterinär kan enkelt ingripa med tillståndet så länge du märker det och söka vård för modern.
  • Bild med titeln Ras engelska Bulldogs Steg 26
    7. Hand mata några föräldralösa valpar. Om moderen avvisar någon av valparna, måste du skicka dem. Kontakta din veterinär för en kommersiell valpformel och följ anvisningarna noga för de rekommenderade utfodringsbeloppen och tiderna för valpen.
  • Försök inte bara använda kojölk eftersom det gör en mycket dålig ersättare, och valpen kommer inte att få den nödvändiga näringen från den.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande