Hur man odlar shih tzus

Innan du bestämmer dig för att odla Shih Tzus, överväga tiden, ansträngningen och kostnader som krävs för att ta på sig projektet. Goda uppfödare är inte motiverade av vinst, men av en önskan att förbättra rasen. Se till att både kvinnan och manen är friska och har screenats för genetiska störningar. Underlätta avelsmöten för de två hundarna och övervaka din kvinna nära i de veckor som följer. Förbered ett födelseutrymme och se till att vara närvarande under leveransen av valparna för att hjälpa din Shih Tzu om någonting går fel. Var beredd att ta hand om valparna tills du säljer dem till ett bra hem.

Steg

Del 1 av 4:
Vet vad man kan förvänta sig
  1. Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 1
1. Tala med en erfaren uppfödare. Det bästa sättet att ta reda på vad du är i för om du odlar Shih Tzus är att intervjua en erfaren Shih Tzu uppfödare, eller en annan Shih Tzu-expert. Uppfödare kan berätta för förstahand vad man kan förvänta sig av erfarenheten, vilka problem kan uppstå, och vilka misstag du bör undvika. Den amerikanska Shih Tzu-klubben har flera uppfödare referensvolontärer som kan kontaktas för råd om rasen samt kontaktinformation för Shih Tzu uppfödare.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 2
    2. Se till att du kan begå tid att avel. Att höja en genomsnittlig kull kräver minst 130 timmar av en uppfödarens tid, och kan kräva dagar av arbete och sömnlösa nätter. Se till att du är redo att begå den tid och den personliga ansträngningar som krävs för att ta hand om att både valpar och deras mamma under hela processen med avel - kom ihåg att en mamma inte kan lämnas ensam under Whelping-processen (jag.e. födelse), och att nyfödda valpar kräver daglig vård och kontroll. Utfodring och socialisering av valparna, rengöring, pappersarbete och intervjuande köpare kommer alla att kräva långa perioder av din tid också.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 3
    3. Budget korrekt. Innan du går in i hunduppfödning, bör du veta att det inte är ett pengar som gör det. Goda uppfödare prioriterar rasens goda och deras valpares välfärd över vinst - som sådan kan processen inte erbjuda en stor avkastning. Kostnaderna inkluderar mat, hälsovård och vaccinationer, anläggningar, dokument för bevis på kvalitet, reklam och studavgifter (om tillämpligt).
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 4
    4. Var beredd på det värsta. Första gången uppfödare har inte etablerat rykte eller referenser och riskerar att inte sälja sina valpar. Fråga dig själv vad du ska göra om dina valpar inte säljer, och om du är villig att ta hand om dem på lång sikt om de inte gör det. Medan skrupelfria uppfödare ofta blir av med valpar som inte säljer, eller säljer dem till laboratorier eller andra oönskade köpare, kommer goda uppfödare att acceptera skulden. Du bör också vara beredd, ekonomiskt och mentalt, för möjligheten att ha ohälsosamma valpar i din kull.
  • Del 2 av 4:
    Underlätta uppfödningsprocessen
    1. Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 5
    1. Se till att både Shih Tzus är friska. Du måste se till att både den kvinnliga (dammen) och manliga (dammen) är friska och genetiskt passande för avel och att deras vaccinationer är aktuella. Testning bör göras för förhållanden som Shih Tzu-rasen är benägen att, såsom ärftliga ögonsjukdomar, höftdysplasi, njurdysplasi, sköldkörtelstörningar och hörselnedsättning. När en hund rensas av ett av dessa förhållanden kan den registreras med lämpligt register (E.g. När en hund testas och rensas av listiga ögonsjukdomar kan det vara registrerat med det lokala hundens ögonregistret).>
    • Den kvinnliga Shih Tzu ska få en grundlig föruppfödande fysisk undersökning av en veterinär ungefär en månad innan avel börjar.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 6
    2. Se till att din kvinnliga Shih Tzu är redo för avel. Helst bör din Shih Tzu ha sin första kull efter hennes andra värmescykel men innan hon når 4 års ålder. På grund av hälsorisker bör hundar som är äldre än 7 inte uppfödas. Kvinna Shih Tzus bor i värme (jag.e. perioden i en hunds reproduktionscykel när hon är mottaglig för parning) i ca 16 dagar, men är vanligtvis inte mottagliga för män på den första dagen i denna period.
  • Om en kvinna inte är redo att kompisera, kommer hon att springa från eller undvika en man - om hon är redo, kommer hon att stanna och flytta sin svans till sidan för att signalera hennes beredskap.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 7
    3. Välj rätt stud. Sätt upp flygblad, ta ut en klassificerad annons, eller titta online för möjliga studs. Kom ihåg att, som en allmän regel, en man borde vara mindre än den kvinnliga Shih Tzu ibred med ett pund eller två. Det bör också komplettera din kvinnliga Shih Tzu när det gäller attribut och kvaliteter, och erbjuda genetiska styrkor som kommer att resultera i stark kvalitet avkommor (e.g.en bra kappa).
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 8
    4. Utarbeta ett studkontrakt. Innan avel inträffar bör du utarbeta ett kontrakt med Studs ägare som beskriver skyldigheter, avgifter och betalning. Studavgifter kan köras mellan $ 250- $ 1000, beroende på kvaliteten på hanen. Men vissa kontrakt kommer att skissera andra betalningsformer till studens ägare (E.g. Plock av kullen i stället för kontantbetalning). Båda parterna bör underteckna och hålla en kopia av kontraktet.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 9
    5. Par shih tzus. Med tanke på att honor är mer bekväma i nya miljöer än män, bör du ta med kvinnan till studen, och inte vice versa. Beroende på detaljerna i ditt avtal med Studs ägare kan du antingen gå tillbaka till avelsbesök som planerat, eller lämna kvinnan i förvaret av studägaren under uppfödningsperioden. Se till att alla sådana termer beskrivs innan processen börjar.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 10
    6. Bekräfta kvinnans graviditet. Den genomsnittliga graviditeten för en Shih Tzu är mellan 59 och 65 dagar från datumet för avel. Medan tecken på graviditet kan vara vilseledande (e.g. ökad aptit, viktökning), en veterinär kan bekräfta graviditet runt dag 28. Veterinären kan också ge dig råd om hur man bryr sig om och matar din gravida Shih Tzu.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 11
    7. Förbered dig för whelping. Förbered dig för valpens födelse genom att göra en whelping box (i.e. en plats för din shih tzu att föda). Detta kan vara en kartong med låga kanter, en trälåda eller någon annan låda som är tillräckligt bred för att rymma kvinnan och valparna, när de är födda. Introducera whelpingboxen tillräckligt tidigt för att din shih tzu ska vänja sig vid det innan du ger det med handdukar för att göra det bekvämare.
  • Del 3 av 4:
    Ta hand om Shih Tzus
    1. Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 12
    1. Övervaka födelsen. Cirka 24 timmar före Whelping, kommer kvinnans temperatur att falla. Som det är dags att föda, börjar hon visa fler tecken på obehag (panting, som är rastlös). För Shih Tzus varar Whelping i allmänhet 3-8 timmar, beroende på antalet valpar och styrkan i sammandragningar. Hundar kan i allmänhet föda utan hjälp, men du bör vara närvarande för att göra följande (när, och om det behövs):
    • Ta bort det placenta membranet eller klippa navelsträngen i händelse av att moderen inte gör det på egen hand
    • Räkna placentorna som levereras för att se till att inga placentas har behållits
    • Ring veterinären i händelse av en nödsituation (e.g. Två timmar eller mer mellan leverans av valpar i kullen, en vanlig fråga för små hundar som Shih Tzus)
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 13
    2. Ta hand om valparna. Valpar ska vägas varje dag för att se till att de växer, och att de är friska. Se till att alla valpar sundrar ordentligt, och att de hålls varma - en värmekudde eller värmelampa kan användas om det behövs. När valparna avvesteras från sin mamma måste de matas - Vid denna tidpunkt är det klokt att börja socialisera valparna för att förbättra sitt temperament och få dem vana vid hund och mänskliga interaktioner.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 14
    3. Ta hand om dammen. Efter att ha fött, kommer kvinnan att kräva extra uppmärksamhet. Efter Whelping behöver hon tre till fyra gånger mer mat än hennes vanliga kost för att närma sina valpar. Var säker på att hon förbrukar kalcium, fosfor och vitamin D för att undvika Eclampsia.
  • Del 4 av 4:
    Säljer dina valpar
    1. Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 15
    1. Registrera kullen. Registrera din kull med den amerikanska kennelklubben strax efter Whelping. Detta kommer att visa för potentiella köpare att du är en ansvarsfull uppfödare, och det kommer att etablera varje enskild valp som en viktig del av deras raser. Nya ägare till dessa valpar kommer att ha tillgång till koncernens evenemang, tjänster och information.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 16
    2. Upprätta ditt prisklass. Priset på Shih Tzu valpar kan sträcka sig enormt, så du borde ställa ett pris för din och hålla fast vid det. Priserna är baserade på huruvida valparna redan har vaccinerats, priserna på andra lokala uppfödare och ditt rykte som uppfödare. Att vara konsekvent med dina priser ger dig trovärdighet som en seriös uppfödare.
  • Bild med titeln Breed Shih Tzus Steg 17
    3. Hitta bra hem för dina valpar. Du bör lägga mycket tanke och ansträngning att välja nya ägare för dina Shih Tzu valpar och se till att potentiella ägare gör rätt val för sina livsstilar. Shih Tzus är utmärkta följeslagare som inte behöver mycket motion, men kräver daglig grooming-om köpare letar efter en mer lekfull och energisk ras, eller om du helt enkelt inte tror att en Shih Tzu är vad de vill, sälj inte till dem. Goda uppfödare är ansvariga för välbefinnandet hos sina valpar långt efter att de säljs.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande