Hur man kontrollerar en livmoderhalsen för utvidgning

Cervikal dilation händer som en gravid kvinna närmar sig hennes arbete och leverans. Livmoderhalsen dilaterar för att avblockera din bebis väg från livmodern till födelsekanalen, och äntligen till dina armar. Livmoderhalsen måste utvidga sig från en till 10 centimeter (3.9 in), vid vilken tidpunkt du kan leverera din baby. I de flesta fall kontrollerar licensierade proffs som läkare, sjuksköterskor och barnmorskor för att se hur långt din livmoderhalsen är utvidgad, men du kanske vill ha en känsla för dig själv. Vi har gjort forskningen för dig och inkluderade massor av råd från välrenommerade källor som den amerikanska graviditetsföreningen och Storbritanniens nationella hälsovård.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för att kontrollera din livmoderhals manuellt
  1. Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 1
1. Prata med din medicinska professionella. Att ha en säker graviditet är viktig för en hälsosam födelse och baby. Se till att du får rätt obstetrisk vård från en läkare, kan sjuksköterskans utövare eller barnmorska hjälpa till att säkerställa inte bara att din graviditet fortskrider normalt men också att det är säkert för dig att kontrollera din livmoderhals för utvidgning.
  • Var medveten om att början i din nionde månad av graviditet, kommer din läkare att börja leta efter tecken på att ditt arbete kommer närmare. Detta inkluderar att palpitating buken och utföra en intern examen för att kontrollera din livmoderhal. Han eller hon kommer att se om barnet har "tappat", vilket innebär att livmoderhaluset har börjat utvidga och bli mjukare.
  • Fråga din läkare några frågor du kan ha, inklusive om barnet har tappat. Du bör också fråga om det är säkert att kontrollera utvidgning på egen hand. Om din graviditet är säker, kan du fortsätta.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för dilationssteg 2
    2. Tvätta dina händer. Att ha smutsiga händer kan sprida bakterier och bakterier som orsakar infektion. Kontrollera ditt livmoderhals kräver att man sätter in en hand eller fingrar i din vagina. Det är absolut nödvändigt för din hälsa och det för ditt ofödda barn att tvätta händerna innan du kontrollerar din livmoderhalsen för utvidgning.
  • Använd eventuell tvål och ett varmt vatten för att rengöra dina händer. Våta dina händer med rinnande vatten och applicera din tvål, löda. Gnugga dina händer kraftigt i minst 20 sekunder, se till att skrubba varje yta på dina händer. Skölj av tvålen och torka sedan dina händer noggrant.
  • Använd en handreningsmedel med minst 60% alkohol om du inte har tvål. Applicera nog av sanitizern för båda händerna till en handflata. Precis som med tvål, gnugga händerna ihop och se till att du täcker varje yta inklusive naglar. Fortsätt gnugga tills dina händer är torra.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 3
    3. Nå ut för hjälp. Om du är lite orolig eller rädd för att göra provet på egen hand, fråga din partner eller en annan älskad för hjälp. Låt personen hjälpa så mycket du är bekväm med och gillar. Stöd kan komma i form av att hålla en spegel eller din hand eller ens erbjuda lugnande ord.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 4
    4. Komma in i en bekväm position. Innan du effektivt kan kontrollera din livmoderhals för dilation måste du vara i bekväm position. Du kanske vill sitta på din toalett eller ligga på din säng med dina ben spridda, gör bara vad som är mest bekvämt för dig.
  • Ta av dina kläder på din nedre halvlek innan du börjar. På det här sättet, du behöver inte ta bort dem när du är comfy.
  • Sitta eller squat på toaletten med en fot på golvet och den andra på toalettsitsen. Du kan också squat på golvet eller ligga på din säng om det är bekvämare
  • Kom ihåg att du inte har något som ska skämmas. Du gör något helt normalt och naturligt.
  • Del 2 av 3:
    Kontrollera din livmoderhem hemma
    1. Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för dilationssteg 5
    1. Sätt i två fingrar i din vagina. Du måste starta din examen genom att få en första känsla av hur långt du kan bli utvidgad. I stället för att sätta hela handen i din vagina, vilket kan orsaka obehag, använd din pekare och mittfingrarna för att börja kontrollera din livmoderhal.
    • Kom ihåg att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du sätter i fingrarna i din vagina.
    • Lokalisera ingången till din vagina med fingrarna på dina fingrar. Baksidan av din hand ska stå inför din ryggrad, och din handflata ska vända uppåt. Vrid fingrarna tillbaka mot din anus för att mest effektivt känna din livmoderhal. Om du känner något smärta eller extremt obehag, ta bort fingrarna.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 6
    2. Skjut fingrarna till din livmoderhal. En kvinnas livmoderhal känns som ett par puckered läppar när de är gravida. När du har satt in fingrarna in och upp din vaginala kanal, fortsätt att trycka dem tills du når vad som känns som de puckered läpparna.
  • Var medveten om att vissa kvinnor har en hög livmoderhal och andra har en låg livmoderhals. Du kan behöva lägga in fingrarna längre upp din vaginala kanal eller kan nå det relativt snabbt. Livmoderhalsen är i princip "slutet" av din vaginala kanal, oavsett sin position i din kropp.
  • Använd en mild touch för att känna för din livmoderhal. Genom att trycka eller peka med fingrarna kan leda till blödning.
  • Känna igen att ett finger lätt kan glida in i mitten av ditt livmoderhals om det dilaterar. Vad du kan känna i mitten av öppningen är din väska med vatten som täcker barnets huvud. Du kan hitta att det har känslan av en latexballong fylld med vatten.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för dilationssteg 7
    3. Fortsätt använda fingrarna för att känna hur långt du är dilaterad. När en kvinna är dilaterade 10 centimeter, kommer hon i allmänhet redo att leverera sin bebis. Om en av dina fingrar gick in i mitten av livmoderhalsen, kan du använda ytterligare fingrar för att räkna ut hur långt längs din utvidgning är.
  • Tänk på följande: Om du kan glida ett finger i mitten av ditt livmoderhals, är du ungefär en centimeter dilaterad. På samma sätt, om du kan infoga fem fingerbredder i ditt livmoderhals, är du ca 5 centimeter dilaterade. När ditt arbete fortskrider, kommer din livmoderhalv att gå från att känna sig tätt till som ett elastiskt band. Vid 5 centimeter kan det känna sig och ha tjockleken på en gummiaktig cirkelburk som används i konservering.
  • Fortsätt att infoga fingrarna försiktigt i din vagina tills du använder hela handen eller det orsakar obehag. Ta bort handen för att se hur många fingerbredder du använde. Detta kan ge dig en allmän uppfattning om hur långt din livmoderhalsen diliseras.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 8
    4. Gå till ditt leveranscenter. Om du är livmoderhalsen dilateras mer än 3 centimeter, betyder det i allmänhet att du är i den aktiva fasen av arbetskraft. Du bör gå till leveranscenteret du har valt eller förbered ditt hem om du har en hemfödelse.
  • Var medveten om att dina sammandragningar också kan ange att du ska gå till leveranscentret. De kommer att bli mer regelbundna och starkare. De borde vara ungefär fem minuter från varandra och varar i 45-60 sekunder.
  • Del 3 av 3:
    Letar efter ytterligare tecken på cervikal dilation
    1. Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgningssteg 9
    1. Lyssna på ljudet av utvidgning. Det finns många indikatorer på utvidgning som inte kräver att du sätter in fingrarna i din vagina. Detta kan vara särskilt användbart om du är mycket smärta eller obehag. De flesta kvinnor kommer att göra någon typ av ljud när de är i arbete. Lyssna på vilka typer av ljud du gör kan cue dig i hur mycket du är livmoderhalsen har dilaterat. Följande ljud kan åtfölja de olika stadierna av arbetskraft och cervikal dilation:
    • Vid 0-4 centimeter dilaterade kan du inte göra mycket buller och kan prata genom en sammandragning med liten ansträngning.
    • Vid 4-5 centimeter kan det vara svårt att nästan omöjligt prata. Dina ljud kan fortfarande vara tysta.
    • Mellan 5-7 centimeter kan du göra högre och staccato-ljud. Det borde vara nästan eller helt omöjligt att prata genom sammandragningar.
    • Mellan 7-10 centimeter (2.8-3.9 IN), du kan göra mycket höga ljud och borde inte kunna prata genom en sammandragning.
    • Om du är en tyst arbetare kan du också kontrollera din utvidgning. Berätta för någon att ställa dig en fråga i början av en sammandragning. Ju mindre du kan säga en mening, desto längre längs din utvidgning är.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 10
    2. Var uppmärksam på dina känslor. Födsel är en inneboende känslomässig upplevelse för kvinnan i arbetet. Tittar på vilka känslor du upplever kan cue dig i hur långt din livmoderhalsen diliseras. Du kan ha följande känslor under arbetskraft:
  • Lycka och skratt mellan 1-4 centimeter
  • Smiley och skrattar åt små saker mellan sammandragningar mellan 4-6 centimeter
  • Irritation i skämt och litet samtal runt 7 centimeter fram till födseln.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 11
    3. Lukt för utvidgning. Många människor kommer att märka vissa dofter när en kvinna kommer till mellan 6 och 8 centimeter dilaterade. Lukten av arbetskraft är djupt, tung och dusky-inte musky. Om du märker en distinkt förändring av dessa dofter i lukten av det rum där du arbetar, kan din livmoderhals vara mellan 6 och 8 centimeter dilaterade.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 12
    4. Leta efter blod och slem. Vissa kvinnor kan se en strängig slemutsläpp vid 39 veckor som är knuten rosa eller brun med blod. Denna blodiga show kan fortsätta genom de tidiga stadierna av arbetet. Vid 6-8 centimeter dilaterade, kan dock mycket blod och slem vara närvarande. Letar efter dessa ämnen kan indikera att du är någonstans mellan 6-8 centimeter dilaterade.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för dilationssteg 13
    5. Undersök den lila linjen. Den lila linjen ligger i din natal-klyfta, eller vad vissa människor kallar rumpan. Denna linje kan vara ett mått på hur långt du är utvidgad, med den som når toppen av din klyfta vid full dilation. Du kan behöva någon som hjälper dig att undersöka din lila linje.
  • Erkänna att i de tidiga stadierna av arbetet som den lila linjen kommer att vara närmare anusen. När ditt arbete fortskrider kommer det att krypa upp mellan dina skinkor. Vid full dilation kommer den lila linjen att sträcka sig till toppen av din natal-klyfta.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 14
    6. Skanna hur din kropp känner. Många kvinnor upplever fysiska tecken på utvidgning som är synliga utan en vaginal undersökning. I allmänhet kommer många att känna att de har influensa när de kommer nära 10 cm och / eller pushingfasen. Skanna din kropp för dessa tecken och symtom kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket din livmoderhalsen har dilaterat. I de flesta fall kan en kombination av dessa tecken ange hur du är din livmoderhalsen dilaterad.
  • Känsla som du måste kräka, ha ett spolat ansikte och känner sig varm till beröringen kan betyda att du är ca 5 centimeter dilaterade. Du kan också skaka okontrollerbart. Kräkningar ensam kan vara ett resultat av känslor, hormoner eller trötthet.
  • Att se om ditt ansikte spolas med inga andra tecken kan vara en bra indikator på att du är 6-7 centimeter dilaterade.
  • Var medveten om att darrande okontrollerbart utan några andra tecken kan indikera utmattning eller feber.
  • Se om du krullar tårna eller står på tårna, vilket är ett tecken är du mellan 6 och 8 centimeter dilaterade.
  • Kontrollera dina skinkor och övre lår för goosebumps, vilket är ett gott tecken på att du är på 9-10 centimeter.
  • Känna igen att ha ofrivilliga tarmrörelser är också ett tecken på full utvidgning. Du kan också se eller känna huvudet på din perineum.
  • Bild med titeln Kontrollera ett livmoderhals för utvidgning steg 15
    7. Känna för tryck i ryggen. När ditt barn faller ner i födelsekanalen, kommer du att känna trycket på olika punkter längs din rygg. Ju mer du utvidgar, desto längre ner är trycket att vara lägre. Det kommer i allmänhet att flytta från bäckens kant ner till din svansben.
  • Tips

    Var försiktig och var långsam. Inga plötsliga rörelser!
  • Tvätta händerna efter att du har kontrollerat din livmoderhal.
  • Varningar

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande