Hur man bryr sig om en gravid hund

Korrekt omtanke för en gravid hund är avgörande för en framgångsrik avelsprocess. Grundlig försiktighet genom gestation, som kan vara från 55 till 72 dagar, såväl som korrekt förberedelse för leverans är nyckeln. Innan din hund levererar sina valpar, behöver hon en trevlig, ren och tyst atmosfär, en riktig kost och motion rutinmässig och korrekt veterinärvård.På nolltid kommer du att vara upptagen för att leverera och höja helt nya valpar!

Steg

Metod 1 av 5:
Förberedelser för att odla en hund
  1. Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 1
1. Se till att din hund är en bra avelskandidat. Många hundsjukdomar kan passera från en morhund till sina valpar.Låt din veterinär undersöka din hund innan du odlar henne för att minimera risken att överföra en genetisk sjukdom till valparna.Härliga sjukdomar kan påverka benen, lederna, hjärtat, tänderna, huden, blodkropparna, njurarna, lever, nervsystemet (hjärnan och ryggmärgen), matsmältningsorgan, reproduktionsorgan och immunsystemet.Några vanliga exempel inkluderar höftdysplasi, allergier, kryptorchidism och hernias.Vissa raser har en ökad risk för hanterbara sjukdomar.
  • Tänk på din hunds (och den manliga hundens) personlighet och beteende.Vissa vetenskapliga studier visar att aggression kan vara genetisk.Du borde odla vänliga hundar som inte har aggressiva tendenser.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 2
    2. Foder din hund En högkvalitativ hundmat som har passerat American Association of Feed Control-tjänstemän (AAFCO) Feeding Tests.Livsmedel som har passerat AAFCO-matningstesterna kommer att läsa, "djurfodertest med AAFCO-procedurer underbygger att _____ ger fullständig och balanserad näring för ______ ."Att mata din hund högkvalitativ mat före graviditeten kan förbättra henne och hennes valparnas hälsa.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 3
    3. Känna till fakta före avel. Även om valpar är väldigt söta, behöver de också mycket tid, uppmärksamhet och rengöring.Valpar stannar vanligtvis med sin mamma i 8 veckor efter födseln, längre om du har problem med att hitta dem ett hem. Att höja flera valpar kommer att ta mycket tid och energi, för att inte tala om det kan vara dyrt.
  • Om din hund har problem med att leverera sina valpar, kommer akut veterinärbehandling nödvändig. Cesarean sektioner (C-sektioner) kan vara mycket dyrt, så var beredd att ta ut några pengar om det finns en nödsituation.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 4
    4. Överväga att anta en skyddshund istället för avel. Det finns ett hund överbefolkningsproblem i USA, vilket innebär att det finns fler hundar än det finns hem för dem. Enligt ASPCA euthaniseras 1 200 000 hundar i bostäder varje år.
  • För varje valp som din hund levererar, kan det finnas ett mindre hem tillgängligt för en skyddshund.
  • Metod 2 av 5:
    Tillhandahålla vård för en gravid hund
    1. Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 5
    1. Få din hund korrekt prenatalvård. Din hund ska vaccineras innan hon blir gravid. Detta skyddar din hund och din hunds valpar. Nyfödda valpar har en ökad risk att få allvarliga (och till och med dödliga) sjukdomar om deras mamma inte vaccineras.
    • De flesta experter rekommenderar att vaccinerande gravida hundar, så vacciner ska ges före tid.
    • Få din hund dewormed. Interna parasiter (som rundmaskar och hookworms) kan passera från en mor till sina valpar. Din hunds veterinär kommer att föreskriva en lämplig medicin som skyddar både din hund och hennes valpar.
    • Ha ett hjärtmaskprov som utförs av din veterinär och starta en lämplig heartworm förebyggande. Heartworm Microfilaria kan passera från en hund till sina ofödda valpar genom placentan.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 6
    2. Se din veterinär om du tror att din hund kan vara gravid. Din veterinär kan hjälpa dig att verifiera graviditeten, bestämma förfallodagen, diskutera eventuella läkemedel, och till och med uppskatta antalet förväntade valpar. Din veterinär kan också hjälpa dig att avgöra om din hund har en falsk graviditet, ett tillstånd där hon ser ut och agerar gravid när hon inte är det.
  • Ultraljudsmaskiner kan visualisera valpembryon ungefär 3 veckor i graviditeten. Din veterinär kan kunna känna valparna inuti din hunds mage 20-30 dagar i graviditeten. Ofödda valpar kan ses på röntgenstrålar efter 45 dagar (5 veckor) graviditet.
  • Din veterinär räknas fostrets skelett för att bestämma antalet förväntade valpar.På det här sättet kommer du att veta om alla valpar har levererats framgångsrikt när din hund föder. Om du förväntar dig 6 valpar men bara 4 är födda, kommer du att veta för att ta din hund i för akut sjukvård.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 7
    3. Prata med din veterinär om alla mediciner och behandlingar som du ger din hund.Vissa mediciner kan vara farliga för de ofödda valparna och kan orsaka fosterskador och till och med döden. Till exempel rekommenderar veterinärer vanligtvis att du håller din hund på sina månatliga hjärtmaskförebyggande, men prata med din veterinär för att vara säker.
  • Prata med din veterinär om din hunds lopp- och tickbehandlingar och hennes risk för dessa parasiter. Din veterinär rekommenderar en lämplig produkt om behandlingen är angiven.Exempel på produkter som din veterinär kan rekommendera för din gravida hund inkluderar frontlineⓡ plus topspot (men inte frontline "spray), revolution", program "och capstarⓡ.
  • Din veterinär kan rekommendera en dewormer under den sista tredjedel av din hunds graviditet. Fenbendazol anses vanligtvis säkert för gravida hundar och kan behandla maskar som kan överföras från en hund till sina valpar.
  • Ge inte receptfria läkemedel, behandlingar eller tillägg till din hund utan att fråga din veterinär om de är säkra under graviditeten.
  • Vaccinera inte din gravida hund.Prata med din veterinär om vaccinationer om din hund är gravid och är försenad på vacciner.
  • Om din hund är på långsiktiga läkemedel för en kronisk sjukdom, prata med din veterinär omedelbart för att avgöra om du ska fortsätta eller stoppa medicinerna.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 8
    4. Se till att du vet var närmaste Vet Nödsjukhus är belägen. Detta borde vara en 24 hr klinik, inte ditt vanliga veterinärt kontor. Det är bäst att vara beredd på en nödsituation, bara om din hund föds på kvällen och hon har allvarliga komplikationer.
  • Metod 3 av 5:
    Matar en gravid hund
    1. Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 9
    1. Kontrollera etiketten på maten du matar din hund. Se till att maten har passerat ett AAFCO-matningstest. Etiketten ska läsa, "djurfodertest med AAFCO-förfaranden underbygger att _____ ger fullständig och balanserad näring för ______."
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 10
    2. Mata en normal mängd högkvalitativ kommersiell hundmat för de första 4 veckorna av graviditeten. Kommersiella hundmat säljs hos sällskapsdjur och livsmedelsbutiker. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis alla nödvändiga näringsämnen i de korrekta mängderna och förhållandena.
  • Hemlagad mat innehåller ofta inte rätt balans mellan de nödvändiga näringsämnena och bör undvikas.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 11
    3. Byt till en högkvalitativ valpmat under den 5 eller 6: e veckan av graviditeten. Vid denna tidpunkt i graviditeten kommer din hund att ha högre näringsmässiga krav. Valpmat innehåller högre mängder protein, fett, energi och mineraler.
  • Vid denna tidpunkt bör du också öka det belopp du matar din hund med 20-25%.
  • Foder inte storödsdjur eller storfödda valpmat, även om du har en storödshund. Dessa livsmedel innehåller vanligtvis inte tillräckligt med energi eller kalcium för en gravid hund.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 12
    4. Öka det belopp som du matar din hund med ytterligare 25% för slutet av hennes graviditet, under den 8 och 9: e veckan.Vid den här tiden kommer din hund att äta 50% mer än hon gjorde före graviditeten. Till exempel, om din hund åt 2 koppar av mat två gånger dagligen innan hon var gravid, behöver hon 6 koppar mat per dag i slutet av hennes graviditet.
  • Eftersom valparna kommer att trycka på magen, kanske hon inte kan äta så mycket mat i en måltid. Att dela sin mat i mindre, mer frekventa måltider kommer att se till att hon får alla hennes näringsbehov. Vissa hundar måste vara "fria matade" vid denna tidpunkt, vilket innebär att deras mat är kvar under hela dagen för att de ska kunna äta efter behov.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 13
    5. Komplettera inte din hunds mat med vitaminer, mineraler eller kött om inte riktas av din veterinär. Du kanske tror att ytterligare kalcium krävs, och vissa felaktiga webbplatser rekommenderar det, men ger inte din hund extra kalcium. Ytterligare kalcium kan påverka din hunds interna förmåga att reglera kalcium och kan sätta din hund i fara för en livshotande droppe i kalcium (kallad Eclampsia).
  • Att lägga kött till din hunds mat kan få dem att äta färre kolhydrater och minska hennes energiintag.
  • Metod 4 av 5:
    Utövar en gravid hund
    1. Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 14
    1. Överutsätt inte din gravida hund. Detta är särskilt viktigt efter den 6: e veckan av graviditeten. Låt henne vila så länge hon behöver, eftersom graviditeten kan vara ansträngande.
    • Om du har en arbetshund, prata med din veterinär om en lämplig träningsplan.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 15
    2. Fortsätt dagliga promenader.Dagliga promenader är en stor lågintensiv träning för din gravida hund. De flesta hundar kan fortsätta dagliga promenader under hela sin graviditet.
  • Välj en lämplig tid på dagen för vädret i ditt grannskap (dvs tidigt på morgonen under sommaren eller på eftermiddagen på vintern).
  • Om din hund jogged regelbundet innan du blir gravid, kan hon fortsätta att göra det för de första 4-6 veckorna av graviditeten.Efter den 6: e veckan avbryter dock jogging till förmån för dagliga promenader.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 16
    3. Håll din hund bort från andra hundar under de senaste 3 veckorna av graviditeten och för de första 3 veckorna efter att hon föds. Det innebär att du bör undvika att ta henne till hundparken eller på rutter i ditt grannskap som är tungt befolkade med hundar. Detta kommer att bidra till att hålla henne skyddad mot infektionssjukdomar som allvarligt kan skada både henne och hennes valpar.
  • Också, gravida hundar och hundar med unga valpar kan ha beteendeförändringar. Din hund kan bli aggressiv mot andra hundar om hon känner att de hotar sina valpar.
  • Metod 5 av 5:
    Tillhandahålla en whelping box
    1. Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 17
    1. Köpa eller göra en whelping box. Whelping Box kommer att fungera som ett säkert ställe eller "den" för din hund att leverera sina valpar. Den består av en mjuk sängområde omgiven av relativt höga väggar. Du kan göra en av plywood eller fast plast, eller du kan köpa en kommersiellt tillgänglig låda.
    • Whelping Box behöver vara tillräckligt stor för att låta din hund helt sträcka ut och fortfarande lämna utrymme för alla valpar.
    • Lådans väggar måste vara tillräckligt hög för att förhindra att valparna klättrar ut när de är 6 veckor gamla, men korta nog att deras mamma kan lämna som hon önskar.
    • Väggarna måste vara fasta och säkra nog att de inte kommer att kollapsa och squish valparna.
    • Om du inte tillhandahåller en låda kan din hund välja en mindre än önskvärd plats på egen hand.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 18
    2. Gör rutan bekväm för din hund och hennes valpar. Lina botten av lådan med handdukar. Byt ut och tvätta handdukarna ofta efter att valparna anländer.Både leverans och valparna kan göra en röra, så planera i enlighet därmed.
  • Fodring av lådan med tidningen rekommenderas inte eftersom det inte är mjukt eller varmt, och tidningsbläcket kan överföra till valparna.
  • Håll golvet i lådan är cirka 75 ° F (24 ° C) med hjälp av lätta lampor med låg watt.För din hunds och valparna säkerhet, se till att golvet inte blir för varmt eller för kallt.
  • Bild med titeln Vård för en gravid hund Steg 19
    3. Placera lådan i ett bekant men ändå privat läge. Du måste komma åt webbplatsen ofta för att hjälpa din hund, men den ska vara borttagen från distraktioner och andra husdjur. Tillåt din hund tillgång till sin whelping box i minst 1-2 veckor innan hon levererar. Detta hjälper henne att bli bekväm med lådan när det är dags att ha valparna.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    En hälsosam viktökning under graviditeten är en ökning med endast 10-15%.Till exempel bör en 20-pund hund bara få 2-3 pund.Men graviditet är inte dags att sätta din hund på en diet.Prata med din veterinär om du har frågor om din hunds vikt.
  • Mindre raser av hundar har vanligtvis mindre kullstorlekar, medan större raser vanligtvis har fler valpar. Stora rashundar har i genomsnitt 8-12 valpar i en kull, medan leksaksraser får bara ha 1-4 valpar.
  • Graviditetens längd (graviditetslängd) för hundar är 63 dagar.Men du hund kan faktiskt vara gravid för 55-72 dagar efter den första dagen av avel.
  • Fyrverkerier kan störa födseln De höga ljuden kan skrämma dem innan de är redo att ha födsel.
  • Varningar

    Ta din hund av någon lopp och fäst förebyggande om din veterinär rekommenderar det! Ibland är det inte bra för gravida hundar!
  • Om din hund behöver hjälp, kontakta din lokala veterinär så snart som möjligt, försök inte göra någonting själv om du inte är säker på vad du gör.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande