Hur man upptäcker graviditet i din kvinnliga hund

Om din kvinnliga hund har parat med en man och ingen av dem har blivit neutraliserad är det väldigt möjligt att hon är gravid. Men inte varje parning resulterar i graviditet, särskilt om lagen hände i en tid då din hund inte var ovulerad. Så, om din kvinnliga hund har varit med en man, hur kan du berätta om hon är gravid som ett resultat? Så här upptäcker du när din hund kan vara i värme eller gravid.

Steg

Del 1 av 4:
Bestämma när din kvinnliga hund är i värme
  1. Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 1
1. Bestäm om din hund är spayed. Om du har haft henne sedan hon var en valp, så kommer du att veta om hon har blivit neutraliserad (hade hennes livmoder borttagen) eller inte. Men om hunden kom till dig som vuxen från ett räddningscenter, kanske du inte vet säkert. En hel (unneutered) kvinnlig hund kommer i värme två gånger om året, så om du har ägt henne i väl under nio månader och hon har inte varit i värme, sannolikheten för att hon är neutraliserad ökningar.
  • Medan värmeens varaktighet, eller östrus, beror på den enskilda hunden, är det ungefär 18 dagar. Hundar upplever vanligtvis sin första värme mellan sex och 24 månader.
  • Se nästa steg för tecken på värme.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 2
    2. Leta efter vaginala abnormiteter. När din hund är i värme kan du observera förändringar i hennes vaginala område.
  • En förstorad, svullnad vulva: svullnaden i det yttre området i hennes vagina varar ofta runt fyra veckor, från strax innan värmen börjar, till strax efter det att det är färdigt.
  • Vaginal urladdning: Under de första sju till tio dagarna av värme kan din hund upptäcka blod. Det är till hjälp att lägga ett vitt ark i sängen och kolla på Tell-Tale tecken på blodspotting. Om din hund är snabbaktig, kan hon spendera mycket tid att tvätta sin vulva, så urladdningen kan inte vara uppenbart. Denna urladdning blir lättare i säsongens mitten dagar (vilket är när hon är ägglossning och mest sannolikt att bli gravid) och återvänder sedan för de sista sju till tio dagarna av värmen.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 3
    3. Spåra beteendeförändringar. När din hund är i värme upplever hon en stor hormonell händelse som vanligtvis orsakar en förändring i hennes beteende. Hur exakt hon förändras beror på hennes personlighet - det kan innebära att om hon vanligtvis är lugn, blir hon snäll och korthärdad, eller om hon är hemma, kan hon plötsligt få önskan att fly och gå och vandra.
  • Bortsett från dessa förändringar, ska din hund annars vara bra. Om hon saknar energi, förlorar hennes aptit, kräkningar eller dricker tungt, kontakta en veterinär. Andra livmoderbetingelser som Pyometra (pus i livmodern) kan efterlikna värme i sällsynta fall, och kan vara livshotande om de lämnas obehandlade.
  • Del 2 av 4:
    Med tanke på om graviditet är en möjlighet
    1. Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 4
    1. Återkalla om det är möjligt hon har parat med en hund. Det tar självklart deltagandet av en manlig hund att få henne gravid. Tänk om hon har parat med en manlig hund, eller om det är möjligt att hon flydde och hittade en att kompisera med.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 5
    2. Avgöra om den hunden är kastrerad. Kastrerade eller neutererade manliga hundar kan kompisera med en kvinna men kan inte producera spermier för att impregnera henne. Hela (unneutered) manliga hundar kan dock impregnera henne. Om möjligt, kontakta hundens ägare att bekräfta.
  • Undantaget är en hund som kastades under de senaste senaste tre veckorna före parningen. Det finns en teoretisk risk att han kunde få sperma kvar i sina rör, som han ejakulerar under parningen. Denna risk är liten, men kan inte helt uteslutas.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 6
    3. Spela in det datum hon parat. Detta kan ge dig viktig information om huruvida det är möjligt att hon är gravid. Om evenemanget hände för tre månader sedan, då kan hon inte vara gravid. Detta beror på att den genomsnittliga graviditeten (graviditetslängden) är 62 till 65 dagar (med ett intervall från 57 till 72 dagar). Om hon hade blivit gravid då, med 90 dagar skulle hon redan ha fött.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 7
    4. Upprätta de datum din kvinnliga hund var i värme. Detta kan hjälpa din veterinär att bestämma vilket är det bästa testet att upptäcka graviditet. Graviditetsdiagnosmetoder beror på att detektera hormonella förändringar, fysiska förändringar eller identifiera embryon i livmodern. Vilket test är mest sannolikt att ge ett slutgiltigt svar beror på antalet dagar som har gått sedan parning.
  • Om en tik var parad och värmen ännu inte är klar är det för tidigt att veta om hon är gravid.
  • Del 3 av 4:
    Letar efter tidiga tecken på graviditet
    1. Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 8
    1. Observera din hund för slöhet och andra beteendemässiga förändringar. Många ägare anmärka att deras tik ändrar karaktär under graviditeten: hon verkar sömnigare, mer slöhet och börjar bygga bonar. Men dessa är också tecknen i samband med pseudopregnk, eller falsk graviditet, där tiket beter sig som om hon är gravid när hon faktiskt inte är det. Några tikar med en falsk graviditet börjar även producera mjölk, så förstorade bröstkörtlar är inte avgörande bevis på graviditet.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 9
    2. Observera om din hunds bröstvårtor växer. En av de mer tillförlitliga tecknen på graviditet är om en kvinnlig hund "pinks upp," som beskriver utvidgningen av hennes bröstvårtor. De blir större och utvecklar ofta en rosig nyans (därmed termen "rosa").
  • En gravid tik producerar inte mjölk till nära slutet av graviditeten (eller ibland först efter valparna är födda).
  • Observera att du fortfarande behöver få din hund testad för graviditet att bekräfta. Framträdande rosa bröstvårtor fyra eller så veckor efter parning är en starkt misstänkt (men oavslutande) ledtråd till graviditet.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 10
    3. Leta efter en expanderande midja. Som med gravida kvinnor är ett expanderande centrum en stark ledtråd - men det bör tolkas med försiktighet. I en hälsosam, passa tik, kan hennes kropps silhuett inte visa uppenbara förändringar fram till 50-55 dagars graviditet, när livmodern är tillräckligt förstorad för att fylla mage.
  • Din hund behöver inte ta extra kalorier till den sista tredjedelen av graviditeten (efter ca 40 dagar). Det betyder att om du matar henne extra tidigt i den misstänkta graviditeten, kommer hon sannolikt att gå ner i vikt, men det blir fet och inte nödvändigtvis valpar.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 11
    4. Bekanta dig med de förutsättningar som efterliknar graviditeten. Om din hund kämpar under graviditeten behöver hon hjälp - men det finns också en distinkt chans att hon är inte gravid, men har ett tillstånd som efterliknar graviditet, inklusive falsk graviditet och pyometra. Medan en falsk graviditet (vanligtvis orsakad av en hormonell obalans efter värme) är inte livshotande, är en pyometra definitivt. Den senare är där livmodern fyller med pus, vilket orsakar blodförgiftning, organsvikt och, om den lämnas obehandlad, död.
  • Symptomen på Pyometra kan efterlikna graviditet genom att din hunds mage kan förstora och hon saknar energi. Men hon kommer också sannolikt att förlora sin aptit och har ökat törst. Om dessa symptom är närvarande, ring din Vet på en gång.
  • Del 4 av 4:
    Testning för graviditet vid veterinärens
    1. Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 12
    1. Ha en bukpalpation att leta efter första tecken. Under bukpalpationen känner veterinären tikens mage för närvaro av valpar. Det tidigaste datumet som detta sannolikt kommer att lyckas är minst 21 dagar efter parning. I det här tidiga skedet känner veterinären för en förstorad, förtjockad livmoder än valpar (som är som små blobs av gelé vid denna tidpunkt).
    • Den bästa tiden för abdominal palpation är dag 28. Detta beror på att valparna nu är tillräckligt stora för att göra en "stöta" I livmodern, mycket som pärlor sträckte sig längs ett halsband.
    • Vid dag 35 är varje valp omgiven av sin egen vätskekapsel och veterinären känns något som liknar en fluidsträng av korv.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 13
    2. Förstå att bukspalpitering kan vara problematisk. Tänk på att vid 28 dagar varje valp svullnad är högst 25 mm (1 tum) i diameter, vilket gör det svårt att differentiera embryon i en livmoder från mat i tarmen eller avföring i tarmen. Dessutom, om din hund är spänd och hänger sin magmur, kan det vara omöjligt att känna något som är värt - motsvarande att försöka se genom ett fönster som har målats över. På samma sätt kan en enda valp lätt saknas, eller misstas för en annan struktur som blåsan, en njure eller till och med avföring i tarmen.
  • Känn inte för frustrerad med veterinären när hon föreslår ett graviditetstest, eftersom bukspalpitationen kan vara oavslutande.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 14
    3. Gör ett blodprov efter dag 28. Blodtesten letar efter höga nivåer av graviditetshormonet, progesteron. För att vara pålitlig ska detta test göras efter dag 28. Innan detta är det möjligt att få falska positiva resultat, eftersom de höga nivåerna kan vara ett resultat av försenat sönderfall av hormonet närvarande under ägglossningen. Men efter dag 28, bekräftar höga nivåer av progesteron graviditet.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 15
    4. Ha en ultraljud för tidig upptäckt. Ultraljudsskanningar är ett populärt sätt att bekräfta graviditet, för i händerna på en skicklig operatör kan små förändringar i livmodern upptäckas så tidigt som 18 dagar. Den andra fördelen är att tekniker kan ge dig en uppfattning om hur många valpar som är i kullen, vilket är användbart att veta när det gäller födseln eller whelping.
  • Placenta enheter kan vara synliga från dag 18, och från dag 28 är fostrets hjärtslag synliga.
  • Observera att ultraljudet är ett icke-invasivt förfarande som görs medan din hund är medveten. Ultraljudsutrustningen skickar en stråle med högfrekventa ljudvågor mot din hunds livmoder, och de vågor skapas "echo" vilka omvandlas till bilder. Detta anses vara ett säkert förfarande. Pälsen på din hunds buk måste klippas så att sonden kan göra bra kontakt med huden.
  • Bild med titeln Upptäck graviditet i din kvinnliga hund Steg 16
    5. Förstå varför radiografi (röntgen) rekommenderas inte. Röntgenstrålar har i stor utsträckning ersatts av ultraljud för att detektera graviditet hos hundar. Eftersom de bara är användbara när fostrets skelett är förkalkad, vilket händer efter dag 49, görs diagnosen relativt sent i graviditeten. När det gäller säkerhet, medan risken för att bestråla valpar i livmodern är osannolikt att skada, är det troligt att din hund måste bli sederad, eftersom nuvarande hälso- och säkerhetsbestämmelser för operatörerna av röntgenutrustning innebär att de inte är tillåtna att vara i rummet när exponeringen är gjord. Eftersom många tikar, speciellt när det är starkt gravida, är inte bekväma att ligga kvar och kommer sannolikt att gå upp när de lämnas, är det enda andra alternativet att lugna dem.
  • Försenat en gravid tik är bäst undvikas på grund av risken för en droppe i blodtrycket till valpar i livmodern. Av dessa skäl har användningen av radiografi för graviditetsdiagnos gått ut ur mode.
  • Tips

    Denna artikel är inte avsedd att ersätta råd från en expert veterinär!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande