Hur man hanterar en hemsk mamma som vuxen

Du kan inte välja din familj, men du kanske önskar att du kunde om du är belastad med en hemsk mamma. Lyckligtvis, till skillnad från när du var ett barn, har du mer av ett ord i det förhållande du har med din mamma som vuxen. Börja med att ställa in lämpliga gränser med din mamma. Sedan, arbetar du med att läka från eventuella olösta problem som har en svår mamma har orsakat. Slutligen, var noga med att luta på andra människor i ditt liv för mycket nödvändigt empati och support.

Steg

Metod 1 av 3:
Etablering av gränser i förhållandet
  1. Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 1
1. Känna igen och undvik hennes triggers. År av att hantera en hemsk mamma kan ha redan utbildat dig på Do`s och don`ts av att hantera henne. Men identifierande och lärande till sidostyrda din mammas triggers kan bidra till att förbättra dina interaktioner med henne.
  • Till exempel, om din mamma ständigt berates om ditt karriärval, kan du välja att undvika det ämnet när du är runt henne.
  • Att behöva stänga av delar av ditt liv från konversation känns inte bra och det är verkligen orättvist, men det kan vara det enda sättet att komma igenom interaktioner med din mamma.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 2
    2. Välj en acceptabel nivå och kontaktmetod. Att upprätthålla ett förhållande med din mamma kan kräva lite smart coping på din sida. Tänk på hur ofta och vilka sätt du kan stå för att hantera henne och ändra din kontakt i enlighet med detta.
  • Till exempel kan du bara prata med henne på vissa dagar-som helger - när du inte redan är stressad från andra aspekter av livet. Eller, du kan begränsa in-person-besök och hålla kontakten via telefon eller Skype.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 3
    3. Verbalize hur hennes handlingar påverkar dig. Ibland vet föräldrarna inte hur deras beteende gör att deras barn känner sig och inte ens vara medvetna om hennes handlingar. Förklara för din mamma exakt vad hon gör som stör eller frustrerar dig. Att bara göra henne medveten om dessa saker kan vara mycket användbara.
  • Du kanske säger något som, "mamma, det gör ont när du kritiserar min man. Det verkar som om du går ut ur din väg att söka efter sina dåliga egenskaper."
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 4
    4. Uttrycka dina gränser. Du har isolerat vilka handlingar av hennes påverkar dig. Nu är det dags att ställa några tydliga gränser för att minska dessa åtgärder. När du ställer in gränserna, inkludera vad hon gör och vad du börjar göra om beteendet fortsätter.
  • Till exempel kan du säga, "Jag behöver dig att sluta dåligt munnen Michael. Om du inte gör det, kommer jag att sluta dela information om mitt personliga liv med dig."
  • Du kan spendera lite tid att skriva ner dina gränser och möjliga konsekvenser innan du delar dem med din mamma.
  • Kanske har du problem med att bestämma hur du ställer gränser om du aldrig har tänkt på det här förut. Ta lite tid att lära dig om Inställning av gränser.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 5
    5. Följ igenom med konsekvenser. Den knepiga saken om att ställa gränser är att de bara är effektiva om du följer igenom. Oavsett vad du sa till din mamma du skulle göra, måste du vara villig att göra det, om det behövs.
  • Med andra ord, om du sa att du skulle sluta låta henne se dina barn eller sluta besöka så ofta måste du faktiskt göra det.
  • Förhandla inte med din mamma eller tillåta henne att skydda dig för att ändra dina gränser. Stå stadigt. Om hon agerar i ilska, svara inte.
  • Metod 2 av 3:
    Läkande känslomässiga sår
    1. Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 6
    1
    Se en terapeut. Om du behöver emotionellt stöd eller behöver hjälp att lära sig hur man ställer in friska gränser, kan en terapeut hjälpa till. Din terapeut kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor och bygga hälsosammare sätt att relatera till din mamma och andra.
    • Till exempel kan din terapeut arbeta med dig för att utveckla konfliktupplösningsförmåga och lära sig att konfidentiellt begära stöd från andra i ditt liv.
    • Om, av vilken anledning, en terapeut inte är ett lönsamt alternativ, kanske du vill kolla in en självhjälpsbok från ett lokalt bibliotek om dialektisk beteendebehandling. Denna typ av terapi lär kompetens för mindfulness, känsloreglering, nödtolerans och interpersonell effektivitet (gränsinställning).
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 7
    2. Utföra självvård regelbundet. Att hantera en giftig mamma kan vara utmanande. Din mammas personlighet och beteenden kan låta dig känna sig olovad eller missförstådd. Vårda din känslomässiga hälsa genom att skapa en självhushållsövning av trevliga aktiviteter som du bara gör för dig.
  • Till exempel kan du börja gå på ett närliggande naturspår varje morgon bara för att rensa ditt sinne. Du kan också ta lyxiga bad med oljor eller doftande ljus eller kramar upp vid eldstaden med en kopp te och en bra bok.
  • Självvård kan vara någon aktivitet eller övning som låter dig närma dig.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 8
    3. Bestäm om det är friskare att skära slipsar med henne. Även om det kan vara svårt att överväga, kan du spendera lite tid om det är bäst att upprätthålla ett förhållande med din mamma. En giftig förälder kan få stor inverkan på din mentala hälsa och välbefinnande. Om hennes beteende inte förbättras och hon inte respekterar dina gränser, kan du behöva göra det svåra valet för att få något avstånd.
  • Gör inte detta beslut lätt. Ge dig själv lite tid att reflektera över vad det skulle vara att inte ha ett förhållande med din mamma. Skriv dina tankar ner i en journal. Sök råd från din terapeut eller närmaste vänner.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 9
    4. Tänk på de lektioner du har lärt dig. Det kan tyckas omöjligt för något bra att komma ut ur ett dåligt förhållande med din mamma. Men du kan lära dig att använda erfarenheten till din fördel.
  • Till exempel, kanske din mors önskan att styra ditt liv, fick dig att kämpa för vad du verkligen ville ha. Som ett resultat är du mindre benägna att tillåta en älskare eller en vän att kontrollera ditt liv också. Du är villig att stå upp för vad du tror på.
  • Tänk på alla egenskaper och vanor du har utvecklat från att lära dig att hantera din mamma. Använd sedan dessa för att skapa en ny, mer positiv historia för dig själv. Samtidigt försök att vara medveten om att undvika de misstag som din mamma gjorde när du föräldra barn.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 10
    5. Ändra din självtalande. Om du har mognat till en vuxen med en hemsk mamma, kan du ha skapat en negativ berättelse om ditt liv och dina förmågor. Att säga saker som "Jag förtjänar inte att vara glad" eller "Ingen kommer någonsin att älska mig" kan känna sig sant. Men dessa negativa uttalanden kommer inte att få dig att må bättre. Arbeta för att revidera dig själv med mer positiva uttalanden.
  • För många människor är det bättre att börja med Neutral Self-Talk om du hanterar mycket negativ självtalande. Studier har visat att det är mer effektivt att först gå neutral innan det går positivt eftersom det är lättare att göra omkopplaren till neutralt samtal än hela vägen från negativ till positiv.
  • Till exempel kan du få negativa tankar in i ditt sinne när någon komplimangerar ditt utseende som, "Jag vet att det inte är sant, jag vet att jag är ful." Ett mer neutralt sätt att omformulera det här kan vara, "Jag kan ha svårt att tro det, men om någon går ut ur deras sätt att komplimangera mig, är de förmodligen inte ljuger."
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 11
    6. Ändra din egen föräldraskap stil. Att ha en svår mamma kan få dig att känna dig ineffektiv som förälder själv. Arbeta med en familje terapeut kan hjälpa dig att övervinna några negativa relationsmönster som du hämtade från din mamma och bygger friska relationer med dina egna barn.
  • Dessutom kanske du vill checka in med din partner eller medförälder och med dina barn ofta för att se till att dessa vanor inte har gnuggats.
  • Utveckla ett öppet och ärligt förhållande med dina barn och uppmuntra dem att komma till dig om de behöver diskutera hur du förälder. Också uppmuntra dem att utveckla ett förhållande med din mamma, men ställa realistiska förväntningar så att de inte är besvikna när hon inte kan leverera.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta andra supportkällor
    1. Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 12
    1. Stärka relationerna med din far och syskon, om du har dem. Du kan motverka de negativa biverkningarna av att ha en giftig mamma genom att bygga andra positiva relationer. Börja med din närmaste familj. Om du har syskon eller en pappa, försök att stärka ditt band med dem.
    • Prata med dem om vad som händer med din mamma. Fråga dem om de känner sig på samma sätt och hur de hanterar sådan behandling.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen Steg 13
    2. Odla stödjande vänskap. En positiv supportgrupp är avgörande när du saknar rätt stöd från din mamma. Du kan bli frestad att isolera och driva andra bort, men det gör inte. Luta på dina närmaste pals genom att prata om vad du känner eller ber dem att hjälpa dig att tänka på saker. Så småningom kan dina vänner bli en andra familj till dig.
  • Positivt socialt stöd kan hjälpa till att motverka några av de negativa effekterna av att ha en giftig förälder.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk mamma som vuxen steg 14
    3. Hitta en förebild. Ett annat sätt att motverka en del av stressen att ha en hemsk mamma är att titta på en annan vuxen för vägledning. Tänk på siffror i ditt samhälle som visar några av de drag du inte får från din mamma. Bilda ett ledigt förhållande med dessa individer eller fråga dem om de är villiga att mentorera dig.
  • Exempel på bra förebilder kan vara lärare, bussar, samhällsledare, chefer eller äldre släktingar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande