Hur man beräknar ditt förfallodatum

Att ta reda på att du är gravid är en spännande tid. Nu när du vet ditt bunt av glädje är på vägen, du vill räkna ut ditt förfallodag. Under förfallodatum är bara en uppskattning, kan de hjälpa dig att förberedas i tid för ditt barns ankomst. Dessutom kan du veta ditt projicerade förfallodatum hjälpa dig att övervaka ditt barns tillväxt och utveckling. Det finns flera metoder för att bestämma ditt förfallodatum, och din läkare kan hjälpa dig att komma med den mest exakta uppskattningen.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda en online-kalkylator
  1. Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 1
1. Välj din förfallodatumkalkylator. Det finns flera gratis onlinealternativ för att beräkna ditt förfallodatum. Varje sajtens kalkylator har olika funktioner som kan eller kanske inte vädjar till dig, till exempel olika sätt att beräkna ditt förfallodatum och frivilliga rapporter. Du kanske föredrar att använda en som tillhandahålls av din favoritmordens webbplats. Om du inte är säker på vilken man ska försöka, är följande förfallodatumsäknare populära med förväntade mödrar:
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 2
    2. Ange datum för din senaste period eller ditt uppfattningsdatum. De flesta kalkylatorer kan ge dig ett beräknat förfallodatum baserat på antingen datumet för din senaste period eller det datum du tänkte på din baby. De flesta kvinnor kan komma ihåg datumet för sin sista period, men bestämning av det exakta datumet för uppfattningen är vanligtvis omöjligt.
  • Använd det datum då din senaste period började.
  • Mödrar som har haft IVF-behandlingar eller som använder en ägglossningsspårningsmetod kan känna till deras faktiska uppfattningsdatum.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 3
    3. Bekräfta datumet med din läkare. Kalkylatorn kan ge en bra uppskattning när din bunt av glädje kommer fram, men du måste besöka läkaren för att se till att det är korrekt. Även om din läkare håller med ditt projicerade förfallodag, kom ihåg att endast 5% av barnen är födda på deras officiella förfallodag.
  • En online-kalkylator kan vara ett bra sätt att uppskatta ditt förfallodatum tidigt i din graviditet så att du vet vad du kan förvänta dig.
  • Senare kan din läkare ge dig en tydligare bild om när din baby ska komma fram.
  • Metod 2 av 3:
    Räknar veckorna manuellt
    1. Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 4
    1. Bestäm datum för den första dagen i din senaste period. Din sista period blir den senaste perioden du hade innan du har ta reda på att du är gravid. Den första dagen i den perioden representerar den första dagen i din cykel.
    • Datum för din senaste period används vanligtvis istället för ditt uppfattningsdatum eftersom de flesta kvinnor inte känner till deras uppfattning.
    • Uppfattningen kan inträffa 11-21 dagar efter den första dagen i din sista period, och spermier kan överleva i kroppen i några dagar efter samlag för att befrukta ett ägg.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 5
    2. Räkna fyrtio veckor från datumet för din senaste period. Din bebis kommer att bero på 280 dagar efter den första dagen i din sista period, som fungerar till fyrtio veckor. Detta representerar också tio månmånader, eller 28-dagars cykler.
  • Typiska graviditeter varar cirka 37-38 veckor men uppskattas till 40 eftersom befruktningen vanligtvis inträffar cirka två veckor efter datumet för din sista period, vilket är det datum som används för att uppskatta förfallodagen.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 6
    3. Använd Naegeles regel som ett alternativ. Du kan också beräkna ditt förfallodatum genom att räkna tillbaka tre månader från den första dagen i din senaste period och lägga till sju dagar och sedan lägga till ett år. Detta ger dig ett beräknat förfallodatum.
  • Naegeles regel ger ett alternativ för att beräkna ditt förfallodatum som är lättare för vissa människor att göra i huvudet.
  • Till exempel, om din senaste period började den 8 augusti, kan du räkna tillbaka tre månader till 8 maj. Om du lägger till sju dagar får du den 15 maj. Ditt förfallodag skulle då vara nästa 15 maj.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 7
    4. Prata med din läkare om du har en oregelbunden period. Använda datumet för din senaste period fungerar bäst för 28-dagarscykler. Om du har en oregelbunden cykel kan du behöva vänta tills din läkareleverantör kan utföra en ultraljud för att få ett beräknat förfallodatum.
  • Metod 3 av 3:
    Använder en ultraljud
    1. Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 8
    1. Gör ett möte med din läkare. När din baby växer kan din läkare göra en ultraljud för att mäta ditt barns storlek. Detta kommer att ge doktorn en bättre bild av barnets utveckling, vilket gör det möjligt för läkaren att uppskatta ett förfallodatum. Detta förfallodag kommer att vara mer exakta i tidig graviditet än de som bygger på din period eftersom den är kopplad till barnets utveckling i livmodern.
    • Ultraljud kan göras så tidigt som fem till sex veckor efter moderns sista period.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 9
    2. Be om ultraljud under veckor åtta till arton. Det här är den bästa tiden att uppskatta ditt förfallodatum med hjälp av en ultraljud. Före åtta veckor är barnets tillväxt svår att mäta. Efter arton veckor är det normalt för barn att utvecklas annorlunda på barnets egen unika tidslinje.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 10
    3. Bära lös, två styckskläder som är lätt att ta bort. Din läkare måste kunna använda ultraljudstaven i magen för att se barnet. Du kan behöva ta bort kläderna, även om din läkare kan låta dig bara anpassa dina kläder om du bär en outfit med två stycken.
  • Till exempel kan du lyfta upp din tröja för att avslöja bara din mage.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodag Steg 11
    4. Förvänta dig att ta bort alla kläder för en transvaginal ultraljud. Du måste ta bort kläder och smycken som kan störa den transvaginala ultraljudet, och läkaren kommer att ge dig en klänning. En trollstav kommer att smörjas och sättas in i din vaginala kanal för att få en närmare titt på din livmoder och baby.
  • Din läkare kan beställa en transvaginal ultraljud för att få en mer komplett utsikt över livmodern om det är tidigt i graviditeten. De kan också beställa en om du har en hög risk graviditet eller om det kan finnas problem med din baby.
  • Din läkare får dig att tömma blåsan strax innan den transvaginala ultraljudet utförs.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 12
    5. Drick tillräckligt med vatten för att fylla din blåsan. Ultraljud fungerar vanligtvis bäst om du har en fullständig blåsan, så drick mycket vatten innan ditt besök i doktorn. Upp till sex glas vatten kan rekommenderas.
  • Fråga din läkare om det är okej att äta före ultraljudet, som ibland är det bäst att sluta äta några timmar före tentamen.
  • Bild med titeln Beräkna ditt förfallodatum Steg 13
    6. Berätta för doktorn datumet för din senaste period. Din läkare kan bäst uppskatta ditt förfallodatum om de kan använda både datum för din senaste period och din ultraljud. Med hjälp av dessa två bitar av information kan din läkare ange ditt barns ankomst med den bästa noggrannheten.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    En normal graviditet kan varas var som helst från 38 till 42 veckor. 40-veckors uppskattning är bara den genomsnittliga längden av en graviditet.
  • Bestämning av ditt förfallodatum på egen hand om du har en 28-dagars cykel. Om du har oregelbundna perioder kan din läkare ge den mest exakta uppskattningen.
  • Ditt förfallodag kan ändras om du förväntar dig multiplar, till exempel tvillingar eller tripletter. De flesta flera graviditeter gör det inte till 40 veckor, och vissa läkare kanske vill inducera dig baserat på de framsteg som fosteret har gjort.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande