Hur man gör en pap smear

En Pap smear är ett rutinmässigt screeningtest som kontrollerar cancer eller pre-cancerous celler i ditt livmoderhal, vilket är den nedre delen av livmodern. De flesta läkare rekommenderar att kvinnor eller personer som tilldelades kvinnlig vid födseln får en pap smear en gång var 3-5 år, börjar vid 21 års ålder. Det är naturligt att vara lite nervös för att få en Pap smear gjort, men det här enkla proceduren är lätt att förbereda sig för, snabbt och vanligtvis bara lite obekväma. Om du är orolig eller inte säker på vad du kan förvänta dig, tveka inte att fråga din läkare eller sjuksköterska några frågor du kan ha!

Steg

Del 1 av 3:
Säkerställa en framgångsrik pap smear
  1. Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 1
1. Planera testet när du inte har din period. Eftersom blödning kan göra testet lite mindre korrekt, försök att få din Pap smear gjort under en tid när du inte har din period. Om möjligt, gör det minst 5 dagar efter din senaste period som slutade.
  • Om din period kommer oväntat, oroa dig inte-du kan fortfarande få din pap smear. Ring din läkares kontor och låt dem veta vad som händer, och de kommer att låta dig veta om du behöver omplacera.
  • Om du har en vanlig cykel kan du använda en kalender- eller periodspårningsapp (till exempel Clue eller Period Tracker Lite) till Spåra din cykel och förutsäga när din nästa period kommer.
  • Bild med titeln gör ett pap smear steg 2
    2. Undvik att lägga något i din vagina i 2 dagar före provet. Att sätta någonting i din vagina kan störa eventuella onormala celler i ditt livmoderhal och göra dina Pap smear resultat felaktigt. Under de 2 dagarna som leder upp till ditt test, har inte vaginalt sex, och lägg inte några av följande saker i din vagina:
  • Douches
  • Vaginala läkemedel (som krämer eller suppositorier för jästinfektioner)
  • Spermicidala skum, krämer eller geléer
  • Tamponger
  • Vaginala deodoranter
  • Kom ihåg: Det är aldrig en bra idé att använda duschar eller vaginala deodoranter, eftersom de kan irritera din vagina och orsaka infektioner. Hålla sig till att tvätta området runt din vagina med vanlig tvål och vatten.

  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 3
    3. Fråga om du ska kissa strax före provet. Att få en bäckenexamen och pap smear med en full blåsan kan vara väldigt obekväma, så det är alltid en bra idé att gå på toaletten först! Innan du går, fråga din sjuksköterska eller läkare om det är okej. Beroende på varför du är där, kanske de vill att du ska samla ett urinprov för testning istället för att gå direkt på toaletten.
  • Till exempel kan din läkare ta ett urinprov om de behöver testa för graviditet, en blåsinfektion eller STI (sexuellt överförbara infektioner).
  • Många läkare kommer att be om ett urinprov före tentamen, så ring vidare för att ta reda på om det här är något som din läkare vill att du ska göra. Om du inte har tillräckligt med blåsan när du kommer till kontoret, kan du begära vatten.
  • Bild med titeln gör ett pap smear steg 4
    4. Tala om för din läkare om alla läkemedel du tar. Några typer av läkemedel, som hormonella p-piller, kan påverka dina Pap-testresultat. Ge din läkare en fullständig lista över alla läkemedel eller kosttillskott du använder så att de kan tolka dina testresultat så exakt som möjligt. Du borde också berätta för dem om:
  • Du har någonsin haft ett onormalt Pap-testresultat
  • Du är gravid eller tror att du kan vara gravid
  • Du är allergisk mot alla mediciner eller material (som latex)
  • Du har haft några symptom som du är bekymrad över (som spotting, ovanlig urladdning, utslag eller smärta i ditt bäcken eller vagina)
  • Del 2 av 3:
    Genomgår testet
    1. Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 5
    1. Ta av dina kläder från midjan ner. Efter att ha tagit din medicinska historia, kommer sjuksköterskan eller läkaren att lämna dig en pappersklänning eller ett ark och be dig att ta av dina skor, byxor och underkläder. De lämnar rummet eller ritar en gardin så att du kan bli avklädd i privat. När du är avklädd, lägg kappan eller lakan så det täcker framsidan av din kropp.
    • Ibland kan din läkare vilja göra en brösttentamen samt en pap smear och bäckenexamen. I dessa fall kan de be dig att ta bort din topp och bh, också.
    • Läkaren eller sjuksköterskan kommer att knacka på dörren eller ringer ut för att fråga om du är redo innan de kommer tillbaka till rummet.

    Dricks: På de flesta läkarkontor kan du begära att du har en chaperone med dig i rummet under tentamen, som en sjuksköterska eller en familjemedlem. Ibland kan det vara till hjälp att ha någon annan i rummet om du känner dig nervös.

  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 6
    2. Ligga ner på provbordet och sätt fötterna i omrörningarna. Klättra på provbordet och lägg dig ner på ryggen och lägg sedan dina klackar i omrörningarna i slutet av bordet. Läkaren kommer att be dig att scoot din rumpa ner så det är vilande på kanten av provbordet. Koppla av benen och låt knäna falla.
  • Du kan känna dig nervös eller generad, och det är helt normalt och okej. Andas djupt och försök att koppla av så mycket som möjligt. Detta hjälper dig att känna dig lugnare och göra det lättare för doktorn att utföra tentamen.
  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 7
    3. Förvänta din läkare att undersöka utsidan av ditt bäcken och vulva. För det mesta kommer din läkare att vilja göra en bäckenexamen samtidigt som din pap smear. De kommer förmodligen att starta provet genom att känna ditt mage och bäcken med sina händer, och de kommer också att titta på din vulva och området utanför din vagina för att kontrollera efter utslag, rodnad eller andra tecken på problem.
  • Din läkare bör förklara vad de gör under varje steg i tentamen och Pap smear. Om du har några frågor eller inte känner dig bekväm med vad de gör, tveka inte att tala upp!
  • Du kommer att känna doktorns handske händer som rör området runt din vagina. De kan behöva sprida labia (läpparna) av din vulva så att de kan få ett bättre utseende.
  • Bild med titeln gör ett Pap smear steg 8
    4. Låt din läkare sätta in ett smörjt spekulum i din vagina. När de är redo att göra Pap smear, kommer din läkare att glida ett verktyg som heter en spekulum i din vagina. Spekulum kan vara tillverkad av plast eller metall. Det här verktyget tillåter doktorn att öppna upp din vagina så att de lätt kan se inuti och ta en spets av din livmoderhal. Detta kan känna lite obekväma, så ta djupa andetag och gör ditt bästa för att koppla av.
  • Många läkarkontor har värmare att värma upp smörjmedlet eller spekulen själv så att det kommer att känna sig mer bekvämt.
  • När spekulen är inuti öppnar doktorn lite för att hjälpa till att sprida öppna väggarna i din vagina. Du kommer att höra ett klickljud och kan känna lite tryck och obehag, men det borde inte vara smärtsamt. Låt din läkare veta om något gör ont.
  • Om du känner dig nervös, rädd eller obekväm, försök chatta med läkaren eller sjuksköterska eller humming en melodi för att hjälpa till att distrahera dig själv.
  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 9
    5. Låt dem sväka ditt livmoderhals för att prova några celler. För att ta Pap-smeten kommer din läkare att sätta en lång borste eller bomullspinne i din vagina genom spekulan. De kommer att använda detta för att försiktigt borsta din livmoderhal, som ligger vid basen av livmodern, långt tillbaka i din vagina. Beroende på hur känslig din livmoderhalsen är, kan det klämma eller sticka lite.
  • Det bör bara ta doktorn några sekunder för att samla provet. När de är färdiga, lossnar de spekulumet och drar tillbaka det. Du bör omedelbart känna dig mer bekväm efter det!
  • Du kan uppleva lite spotting eller ljus blödning efter provet. Detta är helt normalt, och borde vara borta på en dag eller två.
  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 10
    6. Var redo för din läkare att göra en internt examen med fingrarna. Efter PAP-smet kan din läkare använda 1 eller 2 fingrar för att känna insidan av din vagina samtidigt som du trycker ner på din nedre magen med sin andra hand. Detta kommer att hjälpa dem att kontrollera positionen på dina organ och känna för någonting ovanligt, som klumpar eller massor i ditt bäcken. I vissa fall kan de också känna sig inuti ditt ändtarm.
  • Din läkare kommer att ha på sig handskar och kommer att lägga smörjmedel på fingrarna för att göra denna process mer bekväm för dig.
  • När tentamen är över kommer din läkare att gå ut och ge dig några minuter att klä sig. Du kan också ta tillfället i akt att torka dig själv med vävnader eller pappershanddukar, eftersom du kan vara lite rörigt från smörjmedlet.
  • Del 3 av 3:
    Få uppföljning
    1. Bild med titeln Gör ett Pap Smear Steg 11
    1. Fråga din läkare när du kan förvänta dig att få dina testresultat. När testet är klart, skickar doktorn cellprovet till ett laboratorium för testning. Det tar vanligtvis 1-3 veckor för testresultaten att komma tillbaka, men din läkare ska kunna ge dig en mer exakt uppskattning. Fråga dem om du kan förvänta dem att ringa dig eller om resultaten kommer att publiceras i ett online-diagram för att du ska kunna se.
    • Om du inte hörs tillbaka inom 3 veckor, ring din läkares kontor och fråga om resultaten.
  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 12
    2. Planera en uppföljning om det finns några onormala resultat. För det mesta kommer pap smear testresultat tillbaka normalt. Ibland kan du dock få ett resultat av "onormalt" eller "oklart."Om det händer, oroa dig inte! Även ett onormalt testresultat betyder inte nödvändigtvis att allt är allvarligt fel. Prata med din läkare om schemaläggning av en uppföljning av ytterligare test.
  • I sällsynta fall kan onormala celler i en pap smear vara ett tecken på cancer i ditt livmoderhal eller livmoder. Om din läkare misstänker att dina testresultat kan indikera ett allvarligt problem, kan de få dig att komma in för fler test, som a koloskopi eller ett biopsi (vävnadsprov).
  • Ibland kommer din läkare att rekommendera att du väntar 6 månader till ett år och sedan har en annan Pap smear gjort. Om de onormala cellerna fortfarande är där eller om de ser stora förändringar sedan din senaste tentamen, kan de besluta att göra ytterligare testning.
  • Bild med titeln Gör ett Pap smear steg 13
    3. Prata med din läkare om när du ska få din nästa Pap smear. Hur ofta behöver du få ett Pap-smet beror på många saker, som din ålder, din medicinska historia och hur hög risken är för problem som livmoderhalscancer eller sexuellt överförbara infektioner. Arbeta med din läkare för att räkna ut den bästa tiden för dig att komma in för din nästa rutinmässiga Pap smear och Pelvic Exam.
  • De flesta läkare rekommenderar att du får din första Pap smear vid 21 års ålder och följ sedan upp var tredje år (eller oftare om det finns onormala resultat).
  • När du är 30 kan du minska frekvensen till en gång var 5 år om du inte har en onormal pap smear.
  • Du kan sluta ha Pap-smuts när du är 65 till 70 så länge du har haft 3 normala tester inom de senaste 10 åren.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Pap-smuts är inte 100% exakta, så det är möjligt för ett test att sakna cancer eller onormala celler. Det är därför viktigt att ha pap-smuts gjorda regelbundet. Lyckligtvis växer de flesta cervikala cancer mycket långsamt, så din läkare kommer sannolikt att fånga det tillräckligt tidigt för att behandla det på din nästa rutinmässiga Pap-smear, även om ditt senaste test var negativt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande