Hur man kontrollerar tonårshormoner

Puberteten är en tid då sexhormoner leder till fysiska och känslomässiga förändringar. Under denna period är det normalt att känna sig av kontroll och ha humörsvängningar. Du behöver inte förtvivlan, dock. Lär dig om de förväntade ändringarna av din kropp och hur du kan hantera känslomässiga fluktuationer. Att uppnå en balanserad livsstil hjälper dig också att känna dig i kontroll!

Steg

Del 1 av 4:
Hantering av känslomässiga variationer
  1. Bild med titeln Kope med ett hjärtat Steg 3
1. Lär dig att hantera humörsvängningar. Att ha dina känslor fluktuera under puberteten är helt normal. Många ungdomar kommer att uppleva humörsvängningar någon gång under puberteten. Det finns dock sätt att hålla dina känslor i check. Till exempel kan du:
  • Ta en stund att lugna dig själv. Försök ta några djupa andetag och låta ut din luft långsamt.
  • Gråta. Det är helt okej att gråta och ibland kan det vara katartiskt. Att släppa dina känslor ibland kan vara till stor hjälp. Om du befinner dig att gråta ständigt, eller vara konsekvent ledsen, prata med en förälder eller läkare.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 20
    2. Ha en tid. När du är tonåring står du inför nya akademiska ansvarsområden, byter vänner, potentiellt mer extrautbildade aktiviteter. Det kan bli överväldigande. Om du känner dig stressad, ta tid att sakta ner och prova en av dessa aktiviteter:
  • Titta på en rolig show.
  • Gunga på lekplatsen.
  • Lyssna på din favoritmusik.
  • Ta ett bubbelbad.
  • Spela ett musikinstrument som piano.
  • Gör karaoke på en strömmande webbplats som YouTube.
  • Bild med titeln Konfrontera andra om deras dåliga hygiensteg 4
    3. Starta en tidskrift. Det kan vara terapeutiskt att skriva om dina känslor och känslor. Oftast, efter att ha skrivit om dina problem, kan du kontakta dem bättre. Kanske ser du att ett problem inte är så illa som du ursprungligen trodde. Skrivning kan hjälpa dig att lugna dig och uttrycka din kreativitet samtidigt.
  • Bild med titeln Deal med en pojkvän som vill ha mer utrymme steg 2
    4. Söka råd från pålitlig familj eller vänner. Några av dina vänner kan känna på samma sätt. Prata med dem om hur deras känslor har skiftats. Dina föräldrar eller andra betrodda vuxna är också bra resurser. De har också bott genom tonåren och kan hjälpa dig att ta itu med dina humörfluktuationer. Det är friskt för dig att släppa dina känslor.
  • Bild med titeln Deal med en pojkvän som vill ha mer utrymme steg 10
    5. Välj dina vänner klokt. Du och dina vänner påverkar utan tvekan varandra. Medan du genomgår hormonella förändringar, håll dig med stödjande vänner som uppmuntrar dig. Styra av vänner som är involverade i droger, alkohol eller andra olagliga aktiviteter.
  • Bild med titeln Deal med din sexuellt aktiva tonårssteg 2
    6. Öva bra förhållandebeteenden. När dina hormoner förändras under puberteten är det naturligt för dig att lockas till andra pojkar eller tjejer. Detta är friskt! Innan du engagerar sig i sexuellt beteende, överväga att prata med en betrodd vän, din partner eller en skolrådgivare om fördelarna och nackdelarna med tidig sexuell aktivitet. Om du engagerar dig i sexuell aktivitet, var noga med att använda en kondom för att förhindra spridning av sexuellt överförbara infektioner (STI).
  • Centrerna för sjukdomskontroll och förebyggande (CDC) påminner oss om att det enda surfire sättet att förhindra sammandragning av STIS är att avstå från alla former av penetrerande samlag, e.g. vaginal, anal eller muntlig.
  • Del 2 av 4:
    Hantera fysiska förändringar
    1. Bild med titeln Glöm en kille Steg 19
    1. Fortsätt att träna. Även om din kropp kan känna sig annorlunda eftersom det förändras, är det viktigt att fortsätta träna. Att lära sig att samordnas med en ny fysisk ram är viktig. När du gör sport skapar din kropp extra beta-endorfiner, som är hormoner som kan minska stressen och sätta dig i ett bättre humör.
    • Förstå att vissa sporter kan vara svårare för dig än tidigare. Till exempel, om du var en Star Figure Skater innan du kom in i puberteten, kanske du hittar hoppning är svårare med ökad vikt. Detta händer med nästan alla! Prata med dina tränare om hur man anpassar sig till din nya fysiska ram.
    • Träning kan också hjälpa tjejer som har menstruationsmärta. Om du är orolig för att träna på din tid, se hur man ska Övning under din tid.
  • Bild med titeln Utveckla din känsla av stil Steg 1
    2. Uppdatera din garderob. När du växer längre behöver du några nya kläder. Ta det här ögonblicket att tänka på din nya stil. Kanske skulle du vilja se mer mogen. För tjejer är det här en bra tid att lära dig om bras. Fråga din mamma, syskon eller en vän för hjälp. De flesta större varuhus eller kvinnors underkläderbutiker har också specialister som kan hjälpa dig att bestämma vad som är den bästa typen och storleken på bh att använda. För pojkar som spelar sport, prata med dina tränare om att köpa atletiska koppar.
  • Bild med titeln Ändra ett tungt flöde menstruationssteg steg 13
    3. Ät hälsosam mat. När din kropp växer är det viktigt att du närmar den med frukter, grönsaker, protein och hela korn. Försök att undvika ditt intag av skräpmat. Du kan vara hungrig hela tiden som din kropp använder energi för att växa. Det är okej att äta snacks men sikta på saker som trail mix eller yoghurt snarare än godisstänger eller chips.
  • Hoppa inte över frukost. Du behöver din energi för skolan.
  • Syfte för fem dagliga portioner av frukter och grönsaker.
  • Inkludera livsmedel rik på järn och kalcium, e.g. ost, mjölk, spenat.
  • Drick när du känner törstig. Dehydrering kan få dig att känna dig trött.
  • Om du planerar att gå till en fest och veta kommer det att bli skräpmat där, överväga att äta ett hälsosamt mellanmål eller ens middag på förhand.
  • Del 3 av 4:
    Förstå puberteten
    1. Bild med titeln Deal med din period Steg 22
    1. Inse vilken puberteten är. När du går in i puberteten börjar din hjärna skapa sexhormoner via en tjejs äggstockar eller pojkar test. För tjejer producerar din kropp extra östrogen och progesteron. Pojkar får mer testosteron. Att ha extra hormoner kan orsaka förändringar i din kropp (som att utveckla bröst till exempel) och ibland känslomässiga förändringar. Det här är normala förändringar men kan påverka hur du känner.
    • Tjejer tenderar att starta puberteten runt 8 till 13, medan pojkar tenderar att starta puberteten lite senare från åldrarna 9 till 14. Vissa barn går också in i puberteten tidigare eller senare än dessa intervall. Om tjejer börjar puberteten före 8 år eller pojkar före 9 års ålder, kallas detta "precocious pubertety."Om du märker att din kropp ändras tidigt, tala omedelbart med dina föräldrar eller läkare.
    • Puberteten slutar. Puberteten är nödvändig för att du ska omvandla till en vuxen men du måste vara tålamod. Puberteten kan ta så kort som 1.5 år till så länge som 5 år för att slutföra. Det är svårt att veta i början hur länge det kommer att vara, men det kommer så småningom att sluta!
  • Bild med titeln vet när du ska börja puberteten (tjejer) Steg 7
    2. Förstå fysiska förändringar för tjejer under puberteten. Under början av puberteten, orsakar byte av hormoner bröstutveckling. Dina höfter kommer att öka och du kommer att få pubic hår. Du borde också bli längre. Två år efter pubertetens början, kan du börja ha underarm och vit eller klart urladdning på ditt underkläder. Din period kommer sannolikt att börja snart. Runt din period kan du uppleva premenstruella eller menstruella kramper. Din bukregion kan skada och du kan känna dig uppblåst.
  • Det är helt okej om dina bröst växer i olika steg. De kan också vara känsliga för beröringen vid denna tidpunkt.
  • Du kan vinna någonstans från 2 till 8 tum i höjd.
  • Vissa delar av din kropp, som ditt huvud och händer, kan växa snabbare än dina armar och ben. Du kan känna dig fysiskt besvärlig under denna period. Oroa dig inte! Resten av din kropp kommer att komma ikapp!
  • När din period börjar, betyder det att ditt livmoderfoder plus ytterligare blod kommer att lämna din kropp en gång i månaden. Även om menstruationskramper är normala, om smärtan är outhärdlig, prata med din läkare.
  • Bild med titeln Know Du är i pubertety Steg 13
    3. Förstå fysiska förändringar för pojkar under puberteten. Sexorganen börjar utvecklas. Dina testiklar och penis kommer att förstora och du kommer att få pubic hår. Mot mitten av puberteten kommer du att ha en tillväxt spurt. Några år efter puberteten har påbörjats, kommer du att märka hårväxt över hela kroppen, inklusive på ditt ansikte. Det här är en bra tid att lära dig att raka och / eller ta hand om ditt ansiktshår. Din kropp kommer också att börja släppa testosteron. Erections och ejaculation händer vanligtvis nu. När du blir 14 eller 15 är puberteten nästan till ett slut! Din larynx (e.g. Adams Apple) kommer att bli mer uttalad. Din röst kan spricka och låta lägre och djupare.
  • En av dina testiklar kan växa snabbare än den andra. Det här är normalt!
  • Pojkar kan vinna någonstans från 4 till 12 tums höjd. Du kan fortsätta växa tills de är 18 till 20 år gammal.
  • Testosteron är könshormonet som får dina testiklar att göra spermier.
  • Du kan bli upprepa till synes utan orsak. Om du ejakulerar i sömnen, det är okej. Detta är en "våt dröm."
  • När din röst ändras kan din ton också fluktuera vildt. Detta kommer slutligen att sluta.
  • Bild med titeln konfrontera andra om deras dåliga hygiensteg 3
    4. Var medveten om att hjärnans förändringar uppstår under puberteten. Din hjärna kommer inte att utvecklas helt tills du är ca 23 till 25 år gammal. När din hjärna utvecklas under puberteten kan det påverkas av riskabla beteenden, som att engagera sig i sex eller prova droger och alkohol. Var medveten om att eventuella riskfyllda beteenden du engagerar under puberteten kan leda till missbruk senare.
  • Del 4 av 4:
    Uppnå balans i tonåren
    1. Bild med titeln Schema din dag Steg 2
    1. Ange prioriteringar. När du är tonåring finns det många saker du kanske vill göra. Du kanske vill spela en sport eller vara stjärnan eller den musikaliska. Ange mål om vad du vill åstadkomma och ge din energi proportionellt med de aktiviteterna. Du får inte vara stjärnan i varje aktivitet. Ta dig tid att upptäcka vad du gör bäst. Då gör du bäst vid den aktiviteten!
    • Skapa ett mini-schema för varje vecka och dag. Planera din tid klokt och försök inte ladda för mycket till en dag.
    • Det finns några prioriteringar som är nödvändiga - som att slutföra ditt skolarbete.
    • Att hålla sig i form och frisk bör också vara en högsta prioritet. Det betyder att sova tillräckligt och äter bra.
  • Bild med titeln vara romantisk med din flickvän steg 12
    2. Planera ensam tid. Även om du kan vara upptagen med många aktiviteter är det viktigt att planera lite tid att vara med dig själv. Försök att ge dig trettio minuter om dagen för att göra en favoritaktivitet, oavsett om du läser tidningen, spelar piano eller gör yoga. Syfte att använda den här tiden till de-stress så att du kan återvända till dina aktiviteter med mer energi.
  • Du kan ha en halvtimme eller tyst tid före skolan.
  • Du kan boka en halvtimme för att koppla ur enheter innan du sover.
  • Bild med titeln Bevis din skola kränkt dina första ändringsrättigheter Steg 10
    3. Öva "SMART" målsättning. När du går framåt i dina tonårsår hjälper du dig att känna dig i kontroll även när dina känslor kan få dig att känna det motsatta. Sikta på att dina mål ska vara "SMART," som står för specifika, mätbara, uppnåeliga, realistiska och aktuella. Det innebär att du ska definiera dina mål tydligt och kunna se om du uppnår dem eller inte.
  • Till exempel a "SMART" mål kan vara att avsluta din nivå 5 piano bok i januari. Om du är halvvägs genom din bok i september är detta ett uppnåeligt mål. Du kan skapa en övningsplan och dela ditt mål i mini-steg. Till exempel kan du sträva efter att avsluta två sidor per vecka. Du kommer att veta att du gjorde det med om du avslutar boken eller inte.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Även om du är en tjej, är det en bra idé att förstå hur pojkens kroppar förändras också. Detsamma gäller för pojkar som förstår flickors förändringar. Det är bra att vara hänsynsfull av varandra.
  • Töm inte andra om de går igenom en "AWKWARD FASE", När dina kroppar förändras under puberteten. Istället, vara stödjande för varandra.
  • Var inte rädd att prata med en pålitlig familjemedlem / vän. Kanske kan du fråga en vuxen som du har förtroende med och prata med dem om du har bekymmer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande