Hur man är redo för din första period

Första perioderna kan vara överraskande. Du kan inte förutsäga exakt när din första period kommer att hända. Du kan dock vidta åtgärder för att förbereda dig själv. Lär dig lite om menstruation, få dina leveranser redo och var beredd på motgångar.

Steg

Del 1 av 3:
Lär dig om menstruation
  1. Bild med titeln vet när du
1. Förstå menstruation, varför vi har det, och hur det fungerar. Förstå att det är en naturlig process som alla honor måste uthärda. Spendera lite tid att bekanta dig med de kroppsliga processerna bakom menstruationen. Många kvinnor känner sig mer bekväma med sin första period om de förstår varför menstruation inträffar.
  • Din menstruationscykel är en kroppslig process som börjar i puberteten, när du når sexuell mognad. Varje månad förbereder din kropp dig för eventuell graviditet, genom att släppa ett ägg från dina äggstockar. Väggarna på din livmoder som tjocknar med extra blod och vävnad och dina äggstockar släpper ett ägg.
  • Ägget kommer att flytta ner en av dina två äggledare i livmodern. Om befruktas kommer ägget att förbli i livmodern och växa till ett foster. Om det inte uppstår, bryter livmoderns foder ner och blödningar uppstår. Detta är det som kallas din månadsperiod.
  • Bild med titeln Deal med din period medan camping steg 14
    2. Lär dig när du kan förvänta dig din första period. Inte alla kvinnor börjar menstruation runt samma gång. Medan medelåldern är 12, börjar vissa tjejer så sent som 16 och andra så tidigt som 8. Det finns några sätt att du kan få en känsla av när du kan förvänta dig din period.
  • Andra tecken på puberteten kan ge dig en känsla av när man ska förvänta sig din första period. De flesta tjejer har sin period ca 2 till 2 och ett halvt år efter att de börjar utveckla bröst.
  • Om du kommer nära att ha din period kan du märka en tunn, vit urladdning som kommer från din vagina. Detta händer vanligtvis cirka 6 månader före din första period.
  • Om du har en ätstörning, som anorexia nervosa, kan din period försenas på grund av hormonella förändringar som uppstår i kroppen under fysisk stress.
  • Bilden med titeln överlever din första period Steg 4
    3. Förbered dig för fysiska och känslomässiga symptom. Perioder är vanligtvis inte smärtsamma. Men vissa kvinnor upplever fysiska symptom före och under sin period. Du kan ha några känslomässiga biverkningar, som humörsvängningar, liksom. Men bli inte rädd av människor som säger att perioder är smärtsamma och irriterande, eftersom det inte faktiskt uppstår i alla fall.
  • Strax före och under din tid kan du uppleva kramper i underlivet och bröstet. På grund av hormonella förändringar kan vissa kvinnor också uppleva förändringar i humör. Du kan vara mer irriterad under din period eller du kan uppleva mild sorg. Du kan märka att du gråter lättare före och under din period.
  • Över disken som smärtstillande medel som ibuprofen kan användas för att behandla kramper och fysiska symptom. Att träna regelbundet, även under din period, kan hjälpa till att reglera ditt humör och få dig att känna dig friskare i allmänhet.
  • Bilden med titeln överlever din första period Steg 16
    4. Lär dig ungefär hur länge perioderna varar. När du först börjar få din period kan den bara vara några dagar. Blödning kan vara inkonsekvent eller väldigt lätt. I genomsnitt varierar perioder mellan 2 och 7 dagar. Du kanske också vill fråga några kvinnliga familjemedlemmar hur länge sin period varar, för chansen är att din kommer att vara av samma längd på deras.
  • Del 2 av 3:
    Säkra leveranser
    1. Bilden med titeln har en ren och torr period Steg 3
    1. Göra en period. Ett bra sätt att förbereda sig för din period är att göra ett period kit. Detta är ett kit som innehåller alla nödvändiga leveranser för din period. Om du startar din period får du ditt kit redo att gå.
    • I en liten, diskret väska placera feminina produkter. De flesta tjejer föredrar att använda kuddar när du börjar börja menstruera. Du kan köpa pads på en lokal stormarknad eller drogbutik. Om du inte är bekväm att köpa kuddar ensam, har en äldre kvinnlig relativ ta dig shopping. Hon kan ge dig rekommendationer. Du kan behöva tyngre dynor när du först startar din period.
    • Du bör också hålla lite over-the-counter smärtstillande medel i ditt kit. Detta kommer att vara till hjälp i händelse av kramper.
    • Ett rent par underkläder kan också vara till hjälp. Om du har din period oväntat kan du behöva en förändring av underkläder.
    • Det kan vara en bra idé att ha två periodsatser: en som du håller i skolan och en som du håller hemma.
  • Bild med titeln Var redo för din första period Steg 4
    2. Tänk på tamponger. Många tjejer är nervösa att använda tamponger när de börjar med sin period. Det är okej om du vill använda kuddar först. Men var medveten om att tamponger är helt säkra när de används ordentligt.
  • Om du är väldigt aktiv kan det vara meningsfullt att använda tamponger. Tamponger är lättare att använda för träning och sport.
  • Förstå en tampong kan inte gå vilse inuti dig. Det är fysiskt omöjligt för din tampong att gå in i livmodern. I händelse av att en sträng bryter av en tampong, är det ganska lätt att fiska tampongen.
  • Tamponger måste ändras var 4: e timme, men. Detta är för att förhindra infektion.
  • Bild med titeln Håll dig lugn när dina föräldrar skriker på dig Steg 3
    3. Få bekväm att fråga andra tjejer för leveranser. Ibland kanske du måste fråga en annan tjej i din klass för leveranser. Tänk på att alla kvinnor har varit i denna predicament. Du borde inte vara generad att nå ut till kvinnliga klasskamrater. Var medveten om vilken av dina kvinnliga vänner redan har haft sin period. På så sätt vet du vem du ska fråga.
  • Bild med titeln Överlev din första period Steg 15
    4. Förbered dig för att prata med dina föräldrar om din period. När du får din första period, kommer du sannolikt att berätta för dina föräldrar. Det här är så att de kan hjälpa dig att köpa leveranser och svara på eventuella frågor du kan ha. Att prata med dina föräldrar om menstruation kan vara besvärlig men du kan undvika förlägenhet genom att välja en metod som känns säkert för dig.
  • Familjer har olika sätt att hantera saker som puberteten och menstruation. Vissa familjer är mycket öppna och kan till och med fira en första period. Andra familjer kan föredra att prata om sådana saker privat. Håll din familj personlighet i åtanke när du bestämmer hur du beskriver din period till en vuxen.
  • Du kan prata med en förälder genom att helt enkelt dra din mamma och pappa åt sidan och vara okomplicerad. Försök säga något som, "Jag har precis fått min period. Kan du hjälpa mig att få några tillbehör?" Dina föräldrar, beroende på deras personligheter, kan känna lite obekväma att prata med dig om menstruation. Men kom ihåg att de vill hellre ställa frågor du kan ha då du är förvirrad.
  • Om du har syskon, kan de reta dig lite om din period. Försök dock ignorera retningen. Du kan motverka att du bara är ett tecken på att du mognar.
  • Del 3 av 3:
    Förberedelser för motgångar
    1. Bilden med titeln Överlev din första period Steg 3
    1. Håll reservbyxor och underkläder i skolan. Om din period händer i skolan, vill du vara beredd. Håll extra underkläder och byxor i skolan. Du kan hålla dem i din skåp eller ryggsäck. Byt mellan klasserna i händelse av en nödsituation. Du kan också dölja läckor genom att förpacka en tröja runt din midja.
  • Bild med titeln Mix och matcha din garderob Steg 10
    2. Har mörka kläder redo för din första period. Se till att du har åtminstone några mörka kläder, särskilt mörka byxor eller kjolar. Medan dynor och tamponger brukar förhindra läckor, i händelse av att du har en läcka mörkare kläder döljer det bättre.
  • Bild med titeln vet när du ägglossar steg 22
    3. Förstå oregelbundna perioder är vanliga när du först börjar menstruera. Många tjejer är förvånade och oroliga av sina första perioder, eftersom de kan vara oregelbundna. Men menstruations oegentligheter är dock mycket vanliga när du först har din period.
  • Det är vanligt att missa en period här och där. Du kanske inte har din period i några månader i rad. Det kan ta upp till 2 år för att din menstruationscykel ska bli vanlig.
  • Dina första perioder kan vara väldigt lätta eller väldigt tunga. Du kan också börja blöda, stoppa och börja sedan igen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande