Hur man hanterar puberteten

Puberteten kan vara en besvärlig och förvirrande tid för många ungdomar. Oavsett om du är en pojke eller en tjej, kan du vara osäker på hur man hanterar detta stadium i ditt liv. Du kommer att märka mycket förändringar i din kropp, men oroa dig inte, de är helt helt normala och de händer med alla. Att veta vad du kan förvänta dig kan gå långt för att hjälpa dig att hantera puberteten.

Steg

Metod 1 av 3:
Hantera problem som påverkar både pojkar och tjejer
  1. Bild med titeln Deal med pubertety Steg 1
1. Hantera kroppslukt. När du går igenom puberteten, kommer du förmodligen att märka att du börjar svettas mer (speciellt under dina armar) och har mer kroppslukt. Det här är helt normalt, men det betyder att du måste vara mer samvetsgrann om din personliga hygien. Kom ihåg att duscha varje dag och bära rena kläder. Applicera deodorant varje morgon hjälper dig också att lukta fräscha och rena.
  • Vissa deodoranter innehåller antiperspiranter, vilket också förhindrar svettning. En vanlig deodorant utan antiperspirant kommer inte att förhindra svettning, men kommer att förhindra lukt.
  • Ditt hår kan bli mer oljigt, så du kanske måste tvätta det oftare än du brukade.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 2
    2. Behandla akne. Under puberteten börjar din hud att förändras på grund av hormonella förändringar, och det kan leda till att du får acne. Du kan också märka att din hud blir torr eller oljig. För att bekämpa dessa problem, var noga med att tvätta ditt ansikte två gånger om dagen med en mild rengöringsmedel. Att tillämpa en övergripande akne kräm kan hjälpa dig att hantera breakouts, och fuktgivande kan hjälpa dig att hantera torr hud.
  • Acne-läkemedel som innehåller bensoylperoxid, svavel, resorcinol eller salicylsyra som aktiva ingredienser tenderar att vara mycket effektiva. Allas hud är annorlunda, så försök några olika produkter tills du hittar en som fungerar för dig.
  • Var medveten om att akne mediciner kan torka din hud ut, så du kan behöva applicera en fuktkräm också.
  • Använd alltid en oljefri fuktkräm på ditt ansikte, speciellt om du har akne. Oljiga fuktighetsgivare kan orsaka mer breakouts. Fuktighetsgivare som innehåller solskyddsmedel hjälper dig också från solskador.
  • Popping finnar och plockning på din hud kan göra ditt akne problem värre, så undvik att göra det här.
  • Försök att undvika att röra ditt ansikte eller låta ditt hår komma i kontakt med ditt ansikte, eftersom det kan överföra olja till din hud och orsaka breakouts.
  • Om du har allvarlig akne som inte blir bättre med över-the-counter-behandlingar, överväga att se en dermatolog.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 3
    3. Förvänta sig tillväxt. De flesta har minst en tillväxt spurt under puberteten. Du kommer noga att växa flera inches under den här tiden, och du kommer förmodligen att få lite vikt, eftersom formen på din kropp förändras. Om du känner dig lite besvärlig i din kropp under den här tiden, vet du att du kommer att växa ut ur den här fasen. Vissa människor får vikt innan de börjar växa, och vissa börjar växa längre innan de går ner, men båda är helt normala.
  • Det kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker om din kropp om du bär kläder som passar dig. Fråga dina föräldrar om du kan köpa några nya kläder (även om det bara är några saker) om du märker att dina gamla kläder inte passar så mycket längre. Tänk på att du kan fortsätta växa och förändras ett tag.
  • Du kan också känna att dina fötter är obekväma stora på det här skedet i ditt liv. Detta beror på att fötterna ofta växer före resten av kroppen. Vet att du inte kommer att känna klumpig för länge och resten av din kropp kommer att hämta dina fötter.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 4
    4. Klara av emotionella förändringar. Puberteten orsakas av en tillströmning av hormonen östrogen och testosteron. Dessa hormoner påverkar inte bara hur din kropp ser ut, men det sätt du känner. Som ett resultat kan du vara mer arg eller känslomässig än du brukade vara. Det är inte mycket du kan göra med det här, men försök att känna igen dina känslomässiga förändringar och undvika att lashing ut på andra.
  • Du kan också känna dig obekväma i din kropp under den här tiden. Försök att komma ihåg att alla dessa ändringar är normala.
  • Du kan också känna dig ovanligt trött ibland, så låt dig få lite vila. Om det blir svårt, var noga med att nämna det till din läkare.
  • Det hjälper vanligtvis att prata med någon om dina känslor, oavsett om det är en pålitlig vän eller en vuxen. Du kan behöva lite stöd under den här tiden i ditt liv, så var inte rädd för att söka ut det.
  • Ett sätt att förbättra ditt självkänsla under det svåra scenen i livet är att begå dig själv att göra något du älskar. Oavsett om du är begåvad för att sjunga, måla eller spela baseball, kommer dessa aktiviteter att ge dig en stor förtroende.
  • Om dessa känslor stör ditt vardag eller orsaka att du känner dig mycket bekymrad, sök professionell rådgivning. Att prata med en professionell kan hjälpa dig att lära dig hur man hanterar dessa känslor på ett hälsosammare sätt.
  • Träning kan hjälpa dig att hantera den ångest som du kan uppleva som ett resultat av alla de förändringar som händer under puberteten. Utöva frigör kemikalier i din hjärna som är kända för att förbättra ditt humör, så hitta någon form av fysisk aktivitet som du tycker om, om det är simning, dansar eller spelar en lagsporter.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 5
    5. Undvik att jämföra dig med andra. Puberteten händer till alla, men inte nödvändigtvis på exakt samma gång. Om du börjar uppleva puberteten före alla dina vänner, eller om du känner att du är bakom alla dina vänner, är det inget att oroa sig för! Om några år kommer alla att ha tagit sig upp till varandra.
  • Puberteten börjar vanligtvis mellan 8 och 13 år för tjejer.
  • Puberteten börjar vanligtvis mellan 9 och 15 år för pojkar.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 6
    6. Förvänta dig att känna sexuell lust. Vid någon tidpunkt under puberteten kommer du förmodligen att börja känna sexuell lust. Bara för att du känner dig önskan betyder inte att du är känslomässigt redo för sex. Det är alltid en bra idé att prata med en betrodd vuxen om hur man vet när du är redo för sex och om att öva säkert sex.
  • Om du bestämmer dig för att ha sex, förstå hur viktigt det är att skydda dig mot graviditet och från sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Det bästa sättet att skydda dig själv är att alltid använda en kondom, även om det inte är 100% effektivt.
  • Oralt kön kan också orsaka överföring av STDs, så det är fortfarande viktigt att öva säkert sex. Använd en dentaldam, plastfolie eller en kondom som skärs öppen i en torg när man utför oralt kön på vulva (område utanför vagina) eller anus. Använd en kondom när du utför oralsex på en penis. Du kan hitta kondomer och objekt som plastfolie på livsmedelsbutiker eller apotek - du kan behöva gå till en klinik som planerat föräldraskap eller prova en tandläkarbutik för att hitta en dentaldam.
  • Låt aldrig någon trycka dig på att ha sex om du inte är redo. Detta är ett personligt beslut som ingen kan göra för dig.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 7
    7. Hitta någon att prata med. Om du känner dig obekväma om de förändringar som händer med din kropp, kan det hjälpa till att prata med någon som har gått igenom dessa förändringar tidigare. Hitta ett pålitligt kön för att prata med, oavsett om det är en förälder, en äldre syskon eller din läkare.
  • Du kan också prata med dina vänner om dessa problem, men kom ihåg att de är lika förvirrade som du är, så lita inte på dem för råd.
  • Om du har sett en barnläkare som inte är samma kön som du och du inte känner dig bekväm att prata med dem om puberteten, fråga dina föräldrar om du kan se en ny läkare.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera flickaspecifika problem
    1. Bild med titeln Deal med pubertety Steg 8
    1. Lär dig att ta bort kroppshår. Tjejer börjar växa hår på sina armar, ben och runt sina pubiska områden under puberteten. Du behöver inte raka om du inte vill, men de flesta tjejer väljer att börja raka strax efter att kroppshåret börjar dyka upp. Det är alltid en bra idé att prata med din mamma eller en annan betrodd kvinnlig vuxen om rakning innan du försöker det för första gången.
    • En manuell rakhyvel är det enklaste sättet att raka. Det finns många olika typer tillgängliga, men alla ska användas med någon form av smörjmedel, som rakningsgel eller tvål. Du måste vara försiktig när du rakar för att undvika att nickar din hud. Du kan också använda en elektrisk rakhyvel om du föredrar.
    • Vaxar din ben, underarms, och bikini-området är också ett alternativ. Det kan vara smärtsamt, men det kommer att vara längre än rakning.
    • Det finns också kemikalier som du kan köpa hos drogbutiker för att ta bort håret hemma utan att använda en rakhyvel.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 9
    2. Få en bh. När dina bröst börjar växa, kan du upptäcka att du vill börja bära en bh. Fråga din mamma eller en annan betrodd kvinnlig vuxen att ta dig att shoppa för en.
  • Du kan behöva en annan typ av bh som erbjuder mer support för sport.
  • Det är väldigt viktigt att din bh passar korrekt. Om du behöver hjälp med detta, har de flesta varuhusen bh-passande experter på personal, så fråga bara.
  • Var inte orolig om ett bröst börjar växa snabbare än den andra. De kommer så småningom även ut, även om de flesta kvinnors bröst inte är exakt identiska med varandra.
  • Bild med titeln Deal med puberty steg 10
    3. Var beredd på din första perioden. Att få din första period kan vara väldigt läskig, men det är mycket lättare om du är redo för det. När du har din period måste du använda antingen a vaddera, vilka pinnar till insidan av ditt underkläder, eller a tampong, som du sätter in i din vagina. Du hittar instruktioner för hur du använder dessa på förpackningen, men det hjälper till att fråga en äldre kvinna (som din mamma) för råd.
  • Det är en bra idé att hålla ett rent par underkläder och en sanitetsbindor i din ryggsäck om du får din första skoltid.
  • De flesta tjejer får sina första perioder runt 12 år, men det är helt normalt att det kommer att hända någonstans mellan 8 och 16 år.
  • Att få din första period betyder att du kommer att kunna få en bebis. Om ditt ägg inte uppfyller spermier från en man, får du din period varje månad. Om en kopp blod kommer ut ur din vagina under ca 3-7 dagar.
  • Var inte orolig om dina första parter är en brun färg istället för röd. Detta är helt normalt. Det är också normalt för dina perioder att vara oregelbundna först, men de blir mer vanliga när du blir äldre.
  • Var noga med att ändra din kudde eller tampong regelbundet (minst en gång var fjärde timme). Tamponger kan orsaka ett allvarligt medicinskt tillstånd som kallas giftigt chocksyndrom (TSS) om de inte ändras inom 8 timmar.
  • Förutom din period kan du också märka att du ibland har en klar eller vit urladdning i ditt underkläder. Detta kan hända före din första period och fortsätter efter att du har din period också. Vaginal urladdning orsakas av byte av hormoner i kroppen, och hjälper faktiskt att hålla vagina friska.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 11
    4. Acceptera viktökning. Förutom bröstutveckling kommer tjejer att uppleva andra fysiska förändringar i formen av sina kroppar. Det är normalt och friskt för tjejer att få lite vikt och bli kurvier under puberteten, så försök inte förhindra det.
  • Dieting under puberteten för att förhindra normal viktökning är mycket ohälsosam! Även om du kanske känner dig obekväma med de förändringar som händer med din kropp, är det viktigt att låta dem hända. En kvinnas kropp ser annorlunda ut än en tjejs kropp, och det är inget fel med det.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera pojkspecifika problem
    1. Bild med titeln Deal med pubertety Steg 12
    1. Klara av en föränderlig röst. När pojkarna går igenom puberteten blir deras röster djupare. Detta inträffar eftersom larynx och vokalband växer snabbt. Tyvärr, som din kropp anpassar sig till dessa förändringar, kan du upptäcka att dina röstsprickor eller squeaks oväntat. Det finns inget du kan göra för att förhindra detta, men det kan vara tröstande att veta att det vanligtvis bara varar i några månader.
    • För de flesta pojkar händer detta mellan 11 och 14 år.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 13
    2. Börja raka. Vid någon tidpunkt under puberteten märker du att du börjar växa håret på hakan och över din överläpp. När detta hår blir märkbart, kommer du förmodligen att börja raka. Det är en bra idé att prata med din pappa eller en annan betrodd manlig vuxen om rakning innan du försöker för första gången.
  • En elektrisk rakhyvel med ett flexibelt huvud är bekvämt och effektivt, även om det kanske inte erbjuder närmaste rakning.
  • Du kan också raka med en manuell rakhyvel, men du måste vara mer försiktig med att inte skära dig själv. Använd alltid en rakkräm eller gel med denna typ av rakhyvel för att förhindra irritation.
  • Du kommer också att se att håret börjar dyka upp under dina armar och runt din ljumsk. Håret på dina armar, ben och andra delar av din kropp blir tjockare och tyngre. Du kan lämna det här håret om du vill, eller, om ditt kroppshår stör dig, kan du välja att vaxa eller raka det.
  • Bild med titeln Deal med puberteten steg 14
    3. Förvänta erektioner. När du går igenom puberteten börjar du typiskt uppleva erektioner, vilket är när din penis tillfälligt blir längre och svårare eftersom den är fylld med blod. Dessa kan hända oväntat, så var inte för alarmerad.
  • Erektioner kan hända när som helst, oavsett om du är sexuellt väckt eller inte.
  • Försök att inte vara för generad om du får erektion framför andra människor. De är inte så sannolikt att det märker det som du kanske tror.
  • Om du vill bli av med erektion, sluta tänka på det. Istället försök med att fokusera din uppmärksamhet på en tråkig och repetitiv uppgift, som att säga alfabetet bakåt.
  • 4. Förvänta genital tillväxt. Du kommer också märka att dina penis och testiklar växer under puberteten. Försök att inte oroa dig för din storlek eller jämföra dig med andra. Också, är inte orolig om ett testikel verkar växa snabbare än den andra, eftersom de kommer att jämnas ut så småningom.
  • Bild med titeln Deal med puberteten steg 15
    5. Realisera ejaculations är normala. Förutom erektioner börjar du också uppleva ejaculations. Det här är när en erektion plötsligt slutar och du släpper ut sperma från din penis. Liksom erektioner kan dessa hända oväntat, så var inte för alarmerad. Detta är helt normalt, och betyder att du byter från en pojke till en man.
  • Ejaculations kan hända när som helst som du har erektion, oavsett om du är sexuellt väckt eller inte.
  • Vissa pojkar upplever nattliga utsläpp, mer allmänt kända som "våta drömmar." Det här är när du får erektion medan du sover och ejakuleras innan du vaknar. Även om det inte händer med alla pojkar, är det ett helt normalt utvecklingsstadium, och det kommer att sluta hända när du blir äldre.
  • Bild med titeln Deal med pubertety Steg 16
    6. Fräs inte över mindre brösttillväxt. När pojkarna går igenom puberteten och deras kroppar börjar fylla, upplever de ofta en liten mängd brösttillväxt. Det här är helt normalt och betyder inte att det finns något fel med dina hormoner. När din kropp fortsätter att växa och förändras, kommer det att gå iväg.
  • Tips

    Om du känner att du utvecklar mycket förr eller mycket senare än dina kamrater, kanske du vill överväga att prata med din läkare om dina bekymmer. I de flesta fall är dessa individuella skillnader helt normala, men i sällsynta omständigheter kan det finnas ett medicinskt tillstånd som får dig att utvecklas tidigare eller senare.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande