Hur man slutar din rädsla för kärlek

Att ha en rädsla för kärlek kan vara en svår sak att övervinna. Oavsett om du har skadats i det förflutna med ett dåligt förhållande eller helt enkelt har en rädsla för den okända, frukta kärlek och intimitet kan vara svår att klara av. Det finns självreflektionstekniker och konkreta steg du kan ta för att hjälpa till att sluta din rädsla för kärlek.

Steg

Metod 1 av 3:
Bryta ner försvar
  1. Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 1
1. Ta reda på när din rädsla började. Bestäm när och varför blev du ursprungligen rädd för kärlek. Var det efter en dålig uppbrott? Var din sista partner för klibbig eller inte tillgiven nog? Pinpointing den tidsram som du blev desillusionerad om kärlek är viktigt för att hjälpa dig att bekämpa dina rädslor.
  • Ibland är våra rädslor inte födda ut ur våra egna misstag, men de vi såg i andra. Till exempel, om dina föräldrar gick igenom en hård skilsmässa eller om du hade svårt förhållande med kära under din barndom, kan du kämpa med rädsla för kärlek eller engagemang.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 2
    2. Identifiera specifika rädslor. När vi säger att vi är rädda för kärlek, ofta är den faktiska kärleken själv inte källa till oro. Vanligtvis menar vi att vi är oroliga för några negativa resultat som är möjliga om vi tillåter oss att älska.
  • Till exempel kan vi säga att vi fruktar kärlek när vi faktiskt fruktar engagemang eller rädsla att förlora vår frihet. Denna typ av självreflektion kan vara hård. Försök prata genom dina bekymmer med en pålitlig vän eller familjemedlem och frågar deras råd. Eller, om du känner dig mer bekväm, försök journal dina tankar att se vad som ligger bakom din rädsla för kärlek.
  • Bild med titeln slutar din rädsla för kärlek Steg 3
    3. Undvik "vad om" spelet. Frågar dig själv "Vad händer om" frågor kan skicka dig ett kaninhål av ångest och rädsla, och det gör inget för att underlätta din rädsla för kärlek. Dessa retoriska frågor fokuserar vanligtvis på det negativa snarare än det positiva. Försök att rysa dessa frågor på ett mer produktivt sätt.
  • Ibland finner vi oss ängsligt ställa frågor som "vad om jag blir avvisad?"Eller" Vad händer om jag blir skadad igen?"Om du befinner dig som frågar dessa värsta scenariofrågor, försök följa igenom och svara på dem. Till exempel kan du berätta att om du blir skadad igen, lär du dig från det förhållandet och vet vad du inte ska göra nästa gång. Om du sätter dig där ute och bli avvisad, så kommer det att skada ett tag och du kommer så småningom att läka från det.
  • Du kan också försöka sätta en positiv snurr på frågorna. Till exempel, fråga dig själv vad som händer om nästa gång du inte blir avvisad. Ditt svar kan vara att du skulle vara i ett kärleksfullt förhållande med någon du älskar att spendera tid med. Detta kan hjälpa till att tysta det negativa "vad om" spel i ditt huvud.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 4
    4. Sök ut en partner som värderar vad du gör i ett förhållande. Om du är rädd för kärlek, är det meningsfullt att leta efter kärlek i någon som värderar de saker du gör. Om ditt verkliga problem med kärlek är att du tänker att bli kär betyder att du förlorar din frihet, så måste du hitta någon som värderar sin egen frihet och kommer inte att införa din. Om det är engagemang som oroar dig, så kan du försöka testa vattnet med någon som bara letar efter någon att gå på datum med och se var förhållandet går därifrån.
  • Det är viktigt att notera att det kan ta lite tid att hitta den här personen. Ställ inte tidsgränser eller förväntningar på att hitta den här personen. Om du är rädd för kärlek, måste du låta det komma till dig naturligt. Tvinga dig själv att göra något du inte vill göra hjälper dig inte att fixa din rädsla och är orättvist för den andra personen.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 5
    5. Vara introspektiv. Fråga dig själv om det faktiskt är kärlek som oroar dig så mycket. Många gånger kan vi projekta stressorer från andra delar av livet på vårt kärleksliv. Till exempel, om du är overextended eller misslyckas på ett projekt i skolan eller jobbet, kanske du inte är verkligen rädd för kärlek och engagemang, men istället frukterar du att det inte är något. Undersöka ärligt varför du tror att du är rädd för att älska och se om det verkligen är kärlek som skrämmer dig eller om det kan vara en stressor som kommer från någon annanstans i ditt liv.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 6
    6. Fråga dig själv hur kärlek kan gynna dig. Kärlek är något som ger glädje, lycka och säkerhet. Det är en positiv aspekt av livet som vi lägger mycket bagage, så det är ofta användbart att fråga dig själv hur kärlek kan gynna dig i abstrakt.
  • Prova skriver ner Alla sätt som faller i kärlek kan vara positivt för dig, som kamratskap, fysisk intimitet, andlig hälsa, och så vidare. Utvärdera sedan din lista mot dina rädslor. Tänk på denna övning som en ensidig "fördelar och nackdel". Om du är ärlig med dig själv, kommer du troligen att finna att den positiva sidan av din lista överstiger negativen.
  • Metod 2 av 3:
    Omfamna sårbarhet
    1. Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 7
    1. Acceptera tidigare misslyckanden. Nästan allas rädsla för kärlek kommer från att oroa sig för tidigare relationer, antingen dina egna eller de som var ett vittne till. För att övervinna en rädsla för kärlek är det viktigt att komma ihåg att du inte är dina misstag. Lämna dem i det förflutna och fortsätt inte slå dig upp över dem.
    • Övervinna misslyckande kan vara utmanande, men det är absolut nödvändigt att övervinna rädslor om potentiella framtida relationer. Några bra strategier är att erkänna att misslyckandet är vanligt och det a misslyckande betyder inte att du som en person är ett misslyckande och vänder sig till andra (en rådgivare eller nära vän) för hjälp och perspektiv när vi behöver det.
    • Det är också bra att betrakta varje tidigare förhållande som ett lärande tillfälle. Till exempel växte Ifyou upp och tittade på att dina föräldrar skriker på varandra, då kan du göra ett medvetet försök att inte höja din röst i meningsskiljaktigheter i ditt nuvarande eller nästa förhållande eftersom du kommer ihåg det ont och stress som det orsakade för dig som barn. Du är inte dömd att upprepa dina egna eller andra "tidigare misstag..
  • Bild med titeln slutar din rädsla för kärlek Steg 8
    2. Känn dig inte skyldig att vara rädd för att sätta dig där ute. Det är lätt att känna sig dåligt om dig själv när du har oro och rädsla för att andra verkar inte ha. Du kan börja fråga varför du har att göra med en rädsla för kärlek. Acceptera att dina ångest om kärlek är bara en del av dig själv som du arbetar med. Dina känslor är legitima, och det är inget fel med att berätta för dig själv. GUILTERAR DIG FÖR ATT PRESSA UTFÖRSÄLJAR ENKELT "för att du borde" kommer inte att hjälpa och kommer sannolikt att få dig att dra sig tillbaka från kärlek, särskilt om det förhållandet inte lyckas. Kom ihåg att det tar tid att fixa dessa typer av bekymmer.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 9
    3. Var tålmodig med dig själv. Försök att tillämpa den gyllene regeln till dig själv. Behandla dig som du vill behandlas. Det betyder att du ger dig samma omsorg och medkänsla som du skulle ge en vän eller älskade en gång genom samma problem. Skulle du betrakta dem att komma över det? Eller skulle du berätta för dem att övervinna mentala block som rädsla tar tid och inte att känna sig pressad eller rusad? Var lika bra för dig själv som du skulle vara för någon annan som du bryr dig om.
  • Öva självvård Eftersom det är viktigt för personlig tillväxt - inklusive övervinna rädslor. Det kan se ut som att träna, gå en promenad, eller prata med någon som tröstar dig.
  • Bild med titeln slutar din rädsla för kärlek steg 10
    4. Undvik idoliserande kärlek. Även om en rädsla för kärlek är ohälsosam, är det viktigt att inte idolisera kärlek eller vara i ett förhållande. Kärlek och stora relationer är underbara saker. Men de är inte de enda viktiga sakerna i livet, och det är absolut möjligt att leva ett fullt, uppfylla livet utan att ha en betydande annan. Problemet uppstår bara när du vill ha kärlek eller ett förhållande och undvika det ur rädsla.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 11
    5. Kom ihåg att du i slutändan är i kontroll. I slutet av dagen är dina preferenser om kärlek och relationer din egen. Bara för att du ser många av dina vänner och familj i relationer betyder inte att du är redo för en. Bedöma om du verkligen har en rädsla för kärlek eller är helt enkelt inte redo för ett förhållande. En är en ohälsosam fobi och den andra är ett beslut av mognad.
  • Ett enkelt sätt att berätta skillnaden mellan en rädsla och helt enkelt inte är redo för ett förhållande är din reaktion på utsikterna till kärlek. Om tanken på kärlek gör dig orolig, rädd, eller känner att du vill gömma sig i ditt rum eller lägenhet, menar det förmodligen en ohälsosam aversion att älska. Men om du tänker på kärlek och det låter underbart, men du vet inte hur du passar det i ditt schema eller du tror att du kanske gör en disservice till den andra personen eftersom du inte har tillräckligt med tid att ägna till ett förhållande, då är det ett moget, väl genomtänkt beslut, inte en rädsla.
  • Det är också viktigt att känna skillnaden mellan rädslabaserad rationalisering och rationell prioritering. Rationell prioritering är baserad i logik och rädsla-baserad rationalisering är rotad i önskemål och känslor. Att undvika ett förhållande eftersom du planerar att spendera ett år utomlands för arbete snart skulle vara ett exempel på rationell prioritering - det är helt enkelt inte särskilt möjligt att leta efter kärlek för närvarande och det skulle inte vara rättvist för din potentiella partner. Men rädsla-baserad rationalisering skulle vara om du berättar att du inte kan hitta kärlek just nu på grund av tidigare misslyckanden, eftersom det är för svårt att försöka, eller eftersom fotbollsäsongen kommer upp och du vill inte ha några distraktioner. I det senare fallet rationaliserar du din väg ut ur kärlek, snarare än att arbeta med att omfamna det.
  • Metod 3 av 3:
    Älskar helt
    1. Bild med titeln slutar din rädsla för kärlek steg 12
    1. Fokusera på nutiden. Om du är i ett förhållande är det absolut nödvändigt att du gör ditt bästa för att lämna förflutet bagage från relationer bakom dig. Det är inte rättvist för dig eller din nya partner för dig att projicera den negativiteten på din nya kärlek. Denna typ av jämförelse kan göra din nya partner orolig och mudder upp dina rädslor om kärlek.
    • Göra ett medvetet försök att tänka på de saker som drog dig till din nya partner. Tänk på hur mycket de får dig att skratta eller hur omtänksamt de kan vara. Observera hur olika dessa egenskaper är från din senaste giftiga erfarenhet av kärlek. Sätta förhållningsbagage i det förflutna betyder inte att det glömmer det. Det betyder helt enkelt inte att låta det påverka ditt nuvarande förhållande.
    • Ta saker långsamt. Tänk inte hela vägen till slutet av relationen - bara fokusera på små steg, som att ringa eller ringa på ditt första datum.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 13
    2. Kom ihåg att avslaget gör ont, men det är något du kan övervinna. När du sätter dig där ute och du försöker arbeta med en rädsla för kärlek eller engagemang, kan det vara förödande att avvisas av ditt kärleksintresse. När du känner dig låg är det viktigt att komma ihåg att du går igenom det värsta av det, och saker blir bara bättre.
  • Det är ostlikt, men tiden läker verkligen många sår. Tänk på att du kommer att leva genom avslaget, oavsett hur smärtsamt, och en dag kommer du sannolikt att hitta ett kärleksfullt förhållande som kommer att få den att bleka i jämförelse.
  • Bild med titeln slutar din rädsla för kärlek steg 14
    3. Var Choosy om dina partners men kräver inte perfektion. Ibland fruktar vi kärlek eftersom vi kräver perfektion från oss själva och våra partners. Det är viktigt att vara selektivt om vem du kommer in i ett förhållande med eftersom människor kan skada dig eller vara missbrukande. Det är absolut inte att fråga för mycket att bli behandlad bra i ett förhållande. Men om du ständigt leta efter lite fel i din partner, hittar du alltid en eftersom människor är bristfälliga. Nyckeln är att hitta en respektfull partner som bryr sig om dina behov och känslor och går därifrån. Med respekt och vänlighet som grund för ditt romantiska förhållande finns det en högre chans att lyckas och mindre ångest för dig.
  • Fokusera på att spendera tid runt människor som är en tröst för dig. Det kan fortfarande vara en utmaning att tänka på ett romantiskt förhållande, men faktiskt att vara runt personen ska känna sig lätt.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 15
    4. Förbli sant mot dig själv. Ändra inte dig själv för att tillgodose ett nytt potentiellt förhållande. Om du fortfarande är rädd för kärlek och förhållandet känns tvungen, kommer det inte att lyckas, och du kommer tillbaka till var du började känna dig som kärlek är en negativ, elusiv sak. Erkänna dig själv att du fortfarande arbetar med dina rädslor och det snart kommer du att kunna testa vattnet med ett nytt förhållande.
  • Se till att du faktiskt försöker arbeta med att övervinna dina rädslor. Det kan vara lätt att använda någon ursäkt för att undvika både kärlek och arbeta på din rädsla för kärlek. Om du är aktivt inte daterar eller lägger dig där ute för att arbeta med dina ånger, är det annorlunda än att utöva undvikande beteenden som förstärker rädslan.
  • Om du har kommit i huvudet med ett nytt förhållande, sitta ner med din partner och förklara dina rädslor. Berätta för dem att du har problem med kärlek, och att även om det kan låta kliché, det är inte dem utan tanken på kärlek som oroar dig. Att vara ärlig, även om det du säger är inte vad de vill att de vill höra, visar att du respekterar och värderar dem även om ditt förhållande kanske inte fortsätter.
  • Bild med titeln Avsluta din rädsla för kärlek Steg 16
    5. Söka en terapeut. Om du känner som om du har försökt att övervinna dina rädslor på egen hand, och det fungerar inte, försök att prata med en professionell. Ibland kan vi inte bara försöka muskelväg genom våra rädslor och oro. En terapeut kommer att prata med dig för att bestämma källan (er) av dina rädslor och arbeta med dig för att eliminera dem.
  • Tips

    Du kommer att ha många bra erfarenheter och dåliga erfarenheter när det gäller kärlek. Du kan känna önskan att bara ge upp, men kom ihåg att mycket få personer gifter sig med sin första kärlek. Det handlar om rättegång och fel, och du är inte ensam i dina kampar för att hitta kärlek. Nästan alla handlar om kärlek, förlust och avslag på något sätt i sina liv.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande