Hur man får en person att somna

Deras är en mängd olika anledningar till varför en person kan inte kunna somna. Det kan vara på grund av omgivningar som är för stimulerande, eller på grund av stress från föregående eller kommande dag. Oavsett vad som leder till rastlöshet och sömnlösa nätter är problem som sover ofta problematisk. Det betyder att lidaren kommer att vara sömnig, cranky och i allmänhet "off" följande dag. Lyckligtvis finns det ett antal strategier och tekniker som du kan använda för att hjälpa till att få någon att somna.

Steg

Metod 1 av 3:
Skapa en sömnig humör
  1. Bild med titeln för att en person ska somna steg 1
1. Dim lamporna. Cirka en timme före sängen, dämpa lamporna något i personens hem eller lägenhet. Ljusa ljus skapar stimulering i hjärnan, och som ett resultat kan det göra det svårare att somna. Genom att dämpa dem, en person mer sannolikt att somna senare på natten.
  • Om lamporna i huset eller lägenheten inte kan dimmas är ett alternativ att stänga av allellbelysning och lämna några mindre lampor på för att skapa en dimmad effekt.
  • Bild med titeln för att en person ska somna i steg 2
    2. Förbered sovrummet. Ställ in rummet till en bekväm temperatur om hemmet eller lägenheten har en termostat. Om rummet är för kallt, är personen inte tillräckligt bekväm för att sova eftersom han eller hon kommer att känna sig kylig. Om det är för varmt, blir han eller hon svettig och obekväma. Vanligtvis är en temperatur runt 72ºF (21ºC) idealisk. Försök också hålla rummet så tyst som möjligt genom att stänga Windows.
  • I ett hem eller en lägenhet utan termostat, försök att ge en fläkt för att hålla personen cool eller extra filtar för att hålla dem varma.
  • Bild med titeln för att en person ska somna i steg 3
    3. Uppmuntra en avkopplande hobby vid sänggåendet. Snarare än att komma i sängen och omedelbart stänga av lamporna för att sova, uppmuntra personen att hämta en avkopplande hobby när de kommer i sängen. Detta kommer att hjälpa till med att få dagen till slut. Genom att koppla av före sängen med en repetitiv verksamhet kommer personen att vara mindre stimulerad, och därmed mer sannolikt att falla sömn.
  • Försök läsa i 30 minuter före sängen, till exempel.
  • Var noga med att de inte når för sin tablett eller telefon. En gång i sängen, kommer de ljusa ljusen från sin tablett eller telefon att stimulera sin hjärna och göra det svårt att somna efter att de är avstängda.
  • Bild med titeln för att en person ska somna steg 4
    4. Övning att slappna av. Efter sin nya nattaktivitet, som läsning, föreslår att personen ytterligare slappna av genom träning. En övning rekommenderas ofta innefattar progressiv muskelavslappning, som innebär att du går igenom varje muskelgrupp i kroppen och böjer och kopplar av det. En annan föreslagen motion är djup andning, vilket också kommer att hjälpa till att förbereda personen för sängen.
  • Du kan också föreslå mental motion som kommer att distrahera sinnet, till exempel, tänker på frukter och grönsaker som börjar med samma brev.
  • Metod 2 av 3:
    Uppmuntra livsstilsförändringar
    1. Bild med titeln för att en person ska somna steg 5
    1. Skära ner på kaffet och fettmat. Kaffe och andra koffeinfria drycker, som läsk, energidrycker, te och varm choklad, stimulerar. De gör det mycket svårt att somna, särskilt om de konsumeras senare på dagen. Om någon du vet har problem med att sova, kan det vara på grund av koffeinförbrukning. Uppmuntra dem att sluta dricka koffeinhaltiga drycker runt 12:00 och påminna dem om att effekterna av koffein varar fyra till sju timmar.På samma sätt är fett- och sugariska livsmedel svåra för kroppen att smälta och kan orsaka matsmältningsbesvär och magont. Dessa problem kan göra sömn svårt, så de borde inte konsumeras senare på dagen.
    • Föreslå gradvis minska mängden koffein som personen förbrukar på en dag. Till exempel om de dricker tre koppar kaffe, minska det till två och en halv i en vecka, och sedan till två koppar den följande veckan.
  • Bild med titeln för att en person ska somna i steg 6
    2. Eliminera alkohol nära sängtid. Alkohol före sängen kan öka ångest, vilket gör det svårare att sova. Om personen trivs på natten, borde hans eller hennes sista drink vara tre timmar före sängen. Dessutom bör de begränsa sig till två eller tre drycker för hela dagen.
  • Bild med titeln för att en person ska somna i steg 7
    3. Skapa ett vanligt schema. Föreslå att personen vaknar samtidigt varje dag, inklusive helgerna. Det är viktigt att de borde vakna samtidigt oavsett vilken tid de lyckades somna natten innan. Detta bör göras även om personen har svårt att vakna på morgonen. Genom att hålla fast på samma vakna tid börjar deras kropp anpassa sig till ett nytt schema och bli trött vid en viss tid varje natt. Detta kommer att hjälpa till att somna.
  • Bild med titeln för att en person ska somna steg 8
    4. Övning under dagen. En vanlig träningsrutin har flera fördelar för sömn. För det första kommer det att bidra till att minska ångest som kan orsaka sömnlöshet. För det andra kommer det att hjälpa personen att bli trött. Promenad har visat sig vara den bästa övningen för att främja sömn.
  • Metod 3 av 3:
    Söker läkarvård
    1. Bild med titeln för att en person ska somna i steg 9
    1. Konsultera en sömnspecialist. Om personen fortsätter att ha svårt att somna, kan du föreslå att han eller hon besöker en sömnspecialist. Människor som besöker sömnspecialister är de som klagar på brist på sömnkvalitet och / eller kvantitet. Deras är 88 olika typer av sömnstörningar, och en specialist kommer att kunna hjälpa din vän eller älskad att ta itu med sitt specifika sovande problem.
    • En primärvårdspersonal kan hänvisa någon till en sömnspecialist baserat på symtom, så deras läkare kan vara deras första stopp.
  • Bild med titeln för att en person ska somna steg 10
    2. Förvänta test på sömnspecialisten. Sömnspecialisten kommer att ställa ett antal frågor att avgöra om patienten behöver ytterligare testning. Testet, kallat ett polysomnogram, mäter aktivitet under sömn genom elektroder som är fästade på kroppen.
  • Polysomnogrammet kommer att mäta hjärtfrekvens, hjärnvågor, ögonrörelse, muskelspänning, luftflöde och mer.
  • Bild med titeln för att en person somnar i steg 11
    3. Följ specialistens rekommendationer. Det finns ett antal möjliga förslag som en specialist kommer att göra. Det kan vara att de föreslår beteendeterapi, till exempel byte av livsstil och vanor (som nämnts ovan). Det är också möjligt att de kommer att föreslå medicinering för att hjälpa till med sömnlöshet, eller föreslå enheter som gör det lättare att andas på natten. Oavsett specialistens förslag, se till att din vän eller älskade följer anvisningarna exakt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Undvik stressiga ämnen av konversation som det närmar sig sängtid.
  • Se till att det område där personen kommer att sova är bekväm, med typen av kuddar och filtar som de föredrar. Vissa människor föredrar att sova på en fast kudde, andra föredrar mjuka. Var noga med att ta reda på.
  • Det föreslås att personen eliminerar oro före sängtid, kanske genom att gå över händelserna på dagen några timmar före sängen snarare än när de ligger nere för att sova.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande