Hur man effektivt argumenterar med en person i en position av privilegium

Att argumentera med en person i en position av privilegium kan vara mycket stressande, särskilt om de inte erkänner att deras idéer kan vara förspända baserat på deras position. För att ha den mest effektiva diskussionen kan du, du borde förbereda vad du vill säga, håll dig lugn under diskussionen och ta tid att reflektera över argumentet. Syfta alltid för en konstruktiv, produktiv konversation som hjälper båda dig att lära av varandras perspektiv.

Steg

Del 1 av 3:
Hålla sig lugn och rationell
  1. Bild med titeln Sad Guy tar djupt breath.jpg
1. Bestäm vad du vill uppnå från denna situation. Förtydligande dina mål för dig själv innan du konfronterar personen hjälper dig att organisera ditt argument bättre och ha en lugn, produktiv diskussion. Tänk på situationen, reflektera sedan på vad du vill säga och det bästa sättet att säga det.
  • Till exempel, om du är på jobbet och hör en man, säger något negativt om en kvinna baserad på hennes kön, kan dina mål vara att påpeka sitt dömande fel och att hjälpa honom att börja förändras. För att göra detta måste du vara lugn och fokusera på att inte alienera honom, vilket gör honom mindre benägna att förändra sitt beteende.
  • Bild med titeln hijabi tjej på computer.jpg
    2. Välj logiskt, övertygande bevis för att stödja ditt argument. Tänk på punkter som du kan ta upp för att visa varför personen bör överväga din sida av argumentet. Gör lite forskning från flera källor, om du kan, och fokusera på att hitta stöd på bevis som kommer att vara effektivt för den person du pratar med, i synnerhet. Men erkänner att källor kanske inte hjälper om personen inte vill lyssna på dig.
  • Till exempel, om du pratar med någon som värderar siffror och raka fakta över emotionella eller etiska punkter, fokusera ditt argument kring statistik snarare än personliga anekdoter.
  • Var alltid försiktig med att läsa och forskning med Tillförlitliga nyhetskällor.
  • Bild med titeln Daydreaming Hipster Redhead av Bricks.jpg
    3. Forskning eller tänka på deras sannolika motargument. Inte bara om du vet din sida, du borde veta de sannolika motargument som kommer att uppstå från den andra personen. På det sättet kommer du att vara beredd att återböja dem. Om du har tid, gör du en snabb forskning och tittar på artiklar som har en motsatt syn på din. Om du inte gör det, försök att sätta dig i den andras skor och tänka på vad de kan säga för att motverka dina argument.
  • Till exempel tänker vissa personer i privilegiet rapporter om andras lidande är överdrivna eller förvrängda, kanske för att de inte stöter på det i deras dagliga liv. Hitta data som visar bevis på lidandet och nackdelarna som följer.
  • Att lära sig mer om deras sida kan känna sig försvårande eller smärtsamma. Tryck igenom om du kan, och tveka inte att fråga vänner eller familj för support. Kom ihåg att du gör det här för att göra ditt eget argument ännu starkare.
  • Bild med titeln Jewish Guy med en idé.jpg
    4. Antag att personen är okunnig, inte skadlig. Ibland säger folk eller gör ont med saker eftersom de inte vet något bättre. När du antar att de helt enkelt är en dålig person, går du in i argumentet aggressivt, och vill ta ner dem - och du står en mycket lägre chans att faktiskt påverka förändringen. Istället, berätta för dig själv att de är en bra person som gjorde ett misstag. Börja med denna inställning kan hjälpa till att bygga goodwill och uppmuntra den andra personen att leva upp till dina positiva förväntningar.
  • Undvik offentligt skamning dem för att vara fel. Detta kan driva bort välmenande människor som gjorde ett engångsfel, och få andra att känna sig defensiva och mer benägna att svara med aggression.
  • Om du känner den här personen som någon som rutinmässigt betyder, även efter att de har blivit ombedda att stoppa det, ställer in gränser och spenderar mindre tid med dem. Tillbringa din tid att prata med någon som kommer att vara öppen för dina åsikter.
  • Bild med titeln Teen säger att hon är upprörd.jpg
    5. Undvik argumentet om den andra personen kan skada dig. Om personen har en maktposition över dig, eller kan utgöra ett säkerhetshot, kan det vara farligt att ringa dem ut. Om du kan förlora ditt jobb, bli sparkad ur ditt hus, bli fysiskt attackerad, eller på annat sätt skadas med att vara oense med den här personen, kom inte in i argumentet. Som passionat som du kanske känner om det, kommer din fysiska och emotionella säkerhet alltid först.
  • Till exempel kanske du inte vill konfrontera din chef om deras privilegium, speciellt om du nyligen har anställts. Din diskussion kan ses som fientlig eller olämplig att ha med en överordnad, vilket kan påverka din långsiktiga karriär.
  • Del 2 av 3:
    Göra ditt argument
    1. Bild med titeln svart man med albinism talar till kvinna.jpg
    1. Börja med att etablera dina delade värderingar och vanlig mark. Om du börjar med att plocka en kamp får du en kamp - och du kommer inte att ändra personens åsikt. Om du börjar försöka övertyga en bra person att överväga nya idéer, är du mycket mer benägna att lyckas. Empathize och ange dina delade värderingar, till exempel önskan att vara till hjälp eller att sprida exakt information innan du kommer in i de saker du inte håller med om.
    • Till exempel kan du säga, "Jag vet att vi båda vill hålla vårt grannskap säkert och lyckligt. Jag är orolig för att dessa nya policyer faktiskt kommer att göra det mindre säkert för färgpersoner, när de bara vill gå om sin verksamhet utan att bli hassled."
    • Du kan också säga något som, "Jag beundrar verkligen att du vill stödja autistiska människor. Jag är inte säker på om du inser det Autism talar är faktiskt bluff som gör mer skada än bra. Om du vill kan jag skicka några organisationer som gör mer positiva saker."
  • Bild med titeln Kvinna talar snyggt till man.jpg
    2. Erkänna några sanningar i deras argument eller positiva attribut i deras karaktär. Människor kan lätt ta kritik av sitt beteende som kritik av deras karaktär, som kan stänga dem och göra dem ovilliga att överväga dina åsikter. Klargöra att du respekterar dem som en person och försöker erkänna någonting om sin position som är delvis sant, eller åtminstone erkänna personen på ett positivt sätt.
  • Till exempel, om din vän har gjort ogrundade uttalanden om ett specifikt samhälle, kan du säga, "Du är en så rättvis person. Jag är förvånad över att höra den här typen av saker som kommer från dig."
  • Om du introducerar dem till en typ av diskriminering som de inte var bekanta med, kunde du säga "Jag vet att du är en riktigt empatetisk och omtänksam person, och jag är säker på att du inte gillar hur människor behandlas så här."
  • Om din granne sätter ner någon med funktionshinder, säg, "Jag vet att du är en väldigt omtänksam person, så jag är ganska förvånad över att du skulle lägga ner någon med speciella behov så."
  • Bild med titeln kille pratar med fidgety autistisk girl.jpg
    3. Påpeka deras kamp för att hjälpa dem att relatera till de med mindre privilegium. Även någon med varje uppenbar fördel i livet har troligen kämpat på något sätt. Om du känner någon bra kan du referera till det här. Om du inte känner till dem, antar du bara att de vet hur det är att bli berövat något som de behöver. Nämna att du är förvånad över att någon som dem, som har gått igenom svårigheter, skulle vara så snabb att döma en annan person för deras.
  • Du kanske säger, "Chris, jag vet att du har haft ögonblick av hopplöshet. Jag har definitivt. Har du aldrig blivit upprörd eller agerat när du känner dig väldigt desperat?"
  • Du kan också erkänna hur du har privilegium, liksom de sätt du inte gör, till exempel genom att säga "Nej, jag har aldrig gått igenom något som det här personligen. Men jag har gjort mycket forskning om det, och det är därför jag känner det här sättet."
  • Det betyder inte att jämföra varje typ av privilegium. Det är mer ett sätt att introducera nyans i diskussionen, och låta den andra personen veta att du ser dem som helhet och raderar inte några av komplexiteten i sina erfarenheter.
  • Bild med titeln Leende ung kvinna och man.jpg
    4. Be dem att överväga problemet från en annan vinkel. Rama in detta som ett tankeexperiment, eller ett lågtryckssätt att prova ett nytt perspektiv. De kan komma till nya realisationer och ändra sin position. Även om de inte gör det, kommer de frågor du frågar troligen att hålla sig i sina tankar och de kan gradvis ändra sina tankar i framtiden.
  • Om personen stör något som en organisation som försvarar en vald missgynnad grupp och du tror att de saknar poängen bakom den, fråga "Tänk bara på det från ett annat perspektiv. Varför tror du att folk ville bilda den här typen av organisation?"
  • Bild med titeln ung kvinna och äldre man talk.jpg
    5. Presentera dina argument på ett logiskt, medkänsla. När du väl har visat att du respekterar dem som en person, övergår smidigt till ditt eget argument, med stödjande bevis. Behålla en jämn ton. Börja med dina mest övertygande bevis så att de hör de viktigaste delarna av vad du måste säga, även om de slutar lyssna eller gå bort tidigt.
  • Du kan säga något som, "Kan jag dela med mig vad jag tycker om dessa protester? Du vet att jag respekterar dig, och jag vet att du känner detsamma för mig. Vi känner oss annorlunda om detta, men det betyder inte att vi inte kan diskutera det."
  • När du börjar presentera ditt bevis, säg något som ", läste du den här den senaste artikeln om protesterna? De intervjuar några människor som har riktigt rimliga synpunkter. De vill bara ha ett sätt för sina röster att höras."
  • Om de avbryter dig, titta på dem lugnt tills de slutar prata, sedan återuppta vad du sa.
  • Bild med titeln Jewish Guy säger nej 2.jpg
    6. Undvik argument mot dem personligen. Försök att inte direkt attackera den andras karaktär eller anklaga dem för att vara för privilegierad att förstå. Att skylla på sina åsikter om deras personliga identitet kommer att lägga dem på defensiven, vilket gör det mycket svårare att få dem att se förbi deras bias. För att undvika detta, och fokusera på deras åsikter och åsikter, inte på vem de är personligen.
  • Bild med titeln olycklig kille talar om känslor.jpg
    7. Använda sig av "Jag" uttalanden snarare än "du" uttalanden för att visa att du inte skyller eller attackerar dem.
  • Undvik att säga saker som, "Du uppnådde bara din framgång på grund av dina privilegier," eller "titta på din bakgrund - du förstår aldrig de kamp som vissa människor går igenom."
  • Du kanske säger, "Jag säger att alla förtjänar tillgång till dessa möjligheter som du har gjort så mycket av, men många grupper av människor har inte det."
  • Bild med titeln äldre kvinna pratar med ung man.jpg
    8. Ge dem ett sätt att rädda ansiktet om de inser att de var felaktiga. Även om personen börjar se att de hade fel, kan de ha svårt att erkänna det, vilket kan vara ett viktigt vägspärr när de slutar argumentet. Att vara medkänsla och hjälpa dem att flytta skulden gör det möjligt för dig att låta argumentet känna sig ok och ha lärt sig något.
  • Du kan till exempel föreslå att de kan ha fått dålig råd, att det finns mycket motsägelsefull information som kan vara svårt att vada, eller att många människor inte är medvetna om dessa saker.
  • Om du ser en förälder som säger felaktiga saker om autism, till exempel, kan du säga, "Det är verkligen svårt att hitta bra information om autism, och jag tror att du kanske har fått några dåliga råd. Att stoppa autistiska barn från att flappa sina händer kan betona dem, och kan få dem att få fler utbrott och självskador. Det är vanligtvis bättre att låta dem göra sin sak om de inte skadar någon."
  • Om någon inte förstod att ordet ord g * psy är en slur, kan du säga "Jag vet att du inte menade det på det sättet. Inte alla vet historien om detta ord, och människor missbrukar det hela tiden i avslappnad konversation. Det är helt förståeligt för människor att inte veta det här."
  • Bild med titeln Man i Green Talking.jpg
    9. Låt dem rösta sina tankar och svara eftertänksamt. När du har haft möjlighet att tala ditt sinne, stanna tyst och låt dem säga sin bit. Lyssna noga på vad de säger och ta en stund att reflektera innan du svarar. Fråga dig själv vad den bästa rebuttalet är och hur du kan presentera på ett sätt som verkligen kommer igenom dem.
  • Om de till exempel pratar om hur människor som är födda under fattigdomsgränsen kan leva mer bekvämt om de arbetar hårt, kan du säga något som, "det är sant att de kan vara kapabla att göra det, men utan de möjligheter som många rikare människor har , som skola och ett stabilt hemliv, blir det mycket svårare."
  • Borsta inte bara sina åsikter, oavsett hur passionellt du inte håller med. Om de känner att du inte lyssnar på dem, kommer de definitivt inte att lyssna på dig.
  • Bild med titeln asexuell person tänkande.jpg
    10. Håll dig lugn, oavsett hur upprörd du känner. Effektiv argumenter handlar inte om vem som kan skrika det högsta, det handlar om att uttrycka dina fakta och åsikter på ett meningsfullt och övertygande sätt. Om du ökar din röst, svarar de med försvar, aggressivitet eller rädsla, och produktiv dialog kommer att gå vilse. Om du börjar bli frustrerad, arg eller överväldigad, hitta sätt att lugna dig själv.
  • Ta en stund att lugna ner. Försök att stänga dina ögon och ta ett långt, djupt andetag. Försök att inte göra det på ett motbjudande sätt. Personen kunde se detta som ett tecken på förvärring och inte vilja fortsätta konversationen med dig.
  • Om den andra personen börjar bli upprörd, håll dig lugn. Säg, "Vi båda känner verkligen passionerat om det här och jag blir upprörd också. Låt oss fokusera på att prata om det här lugnt så vi kan både få något ur denna diskussion."
  • Bild med titeln man ligger till kvinna.jpg
    11. Ta en paus om du blir för upparbetad. Säga "Jag behöver lite luft" eller "Okej, jag behöver en paus från den här konversationen" Om du känner att de inte respekterar din åsikt eller om du blir för upprörd för att fortsätta prata. Kom ihåg att vissa människor bara inte är redo att lyssna, och försöker övertyga dem annars kan bara göra dem mer envisa. Ursäkta dig om:
  • De försöker att lutera dig (försök att få dig att tro att ditt förflutna inte hände hur du kommer ihåg det).
  • De försöker få dig att känna att dina erfarenheter inte är giltiga.
  • De blir aggressiva eller hotande.
  • De håller fast vid spetsiga eller falska ursäkter och kommer inte att lyssna på anledning.
  • De bevisar att de inte är villiga att förstå din sida. ("Ingenting kan förändra mitt sinne...")
  • Du känner att en eller flera av sina punkter kan vara giltiga och du behöver tid att reflektera och undersöka ytterligare.
  • Du känner inte att du bekvämt kan fortsätta diskussionen.
  • Del 3 av 3:
    Reflekterar efter argumentet
    1. Bild med titeln hijabi kvinna diskuterar tid.jpg
    1. Ta lite tid att lugna dig och senare. Argumentera med en person i en position av privilegium, särskilt om de är i en maktposition, kan vara en tröttsam upplevelse. Du behöver inte göra det varje dag, och det är inte alltid ditt jobb att påpeka någons privilegium, speciellt om du är omgiven av personer som delar en fördel som du inte har. Gå bort från konversationen och hitta en lugn plats där du kan vara ensam.
    • Andas djupt, titta på himlen, eller ta en drink med vatten. Du kan till och med vilja ta en kort promenad för att återfokusera ditt sinne och kropp.
  • Bild med titeln Person slappnar av med kudde.jpg
    2. Ventilera dina känslor, slappna av. När du väl har lugnat och samlat dina tankar direkt efter argumentet, släpp dina känslor genom att prata med en vän eller familjemedlem eller skriva dem i en tidskrift. Då, arbeta för att slappna av dig själv genom att prova något som meditation, tar ett varmt bad eller spenderar tyst tid med en älskad.
  • Bilden med titeln två personer pratar.jpg
    3. Återanslut med andra som kan relatera till din erfarenhet. Nå ut till andra med samma erfarenheter eller de som är i samma position som du ska påminna dig om varför svåra diskussioner som dessa är viktiga. Prata med människor du känner online eller personligen, vilket berättar för dem vad du gick igenom, frågar om stöd och ser vilka förslag de har om det här händer igen.
  • Nå ut till medlemmar i ditt samhälle online. Du kan skriva ett inlägg om mötet i en grupp med andra personer som delar dina värderingar. Bara bli inte upptagen i ett annat argument!
  • Titta på nästa möte eller protest för en orsak du är inblandad i. Det kan hjälpa till att ha gruppkatarsis att se fram emot.
  • Bild med titeln Ung kvinna diskuterar WikiHow autism articles.jpg
    4. Fortsätt att arbeta för förändring på vad som helst du kan. Låt inte denna diskussion vara din slutpunkt. Efter återanslutning med andra, leta efter nästa möte eller protest för din orsak, eller skriv ett inlägg eller en artikel om dina åsikter och övertygelser. Oavsett hur ditt argument visade sig, kan du fortfarande arbeta för att göra skillnad i den bredare frågan.
  • Lär dig av ditt argument och ta de här lektionerna framåt i nästa diskussion du har. Kom ihåg att alltid vara lugn, välinformerad och medkänsla.
  • Tips

    Förstå att människor dra nytta av privilegium om de är i en grupp som drar nytta av systematisk förtryck, oavsett om de personligen har problem med den förtryckta gruppen (er).
  • Medan det är viktigt att få din poäng över effektivt, bli inte arg och upprörd. Gör dina argument klara och gå bort med att veta att du gjorde ditt bästa för att göra din poäng.
  • Varningar

    När man hävdar, tillgripa aldrig skrika, namnsamtal, förolämpande eller fysiska hot. Upplagt aldrig med det heller. Om den andra personen svarar på det sättet, gå bort från diskussionen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande