Hur man är en positiv förälder

Positiv föräldraskap fokuserar på att bygga ditt barns självkänsla, karaktär och självständighet så att de har färdigheter att lyckas i vuxen ålder. Att vara en positiv förälder kräver mycket hårt arbete och disciplin från din sida, men resultatet är värt det. Kom alltid ihåg att vara en positiv förebild för dina barn och uppmuntra sitt goda beteende. Arbeta med dem för att främja en känsla av självständighet så att de tar ansvar för sina handlingar. När du måste disciplinera dina barn, vara rättvisa och konsekventa. Förklara vad ditt barn gjorde fel så att de lär sig av erfarenheten.

Steg

Metod 1 av 3:
Bygga en positiv karaktär
 1. Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 1
1. Var en bra förebild för dina barn. Dina barn tittar naturligtvis på dig och upprepar ditt beteende. Om du modellerar bra beteende för dem, då är de mer benägna att hämta goda vanor. Beter sig hur du vill att dina barn ska bete sig och visa dem de egenskaper du vill ha dem att ha. Detta modelleringsbeteende ger dina barn ett exempel på rätt sätt att agera.
 • Ett sätt att berätta om du är en bra förebild frågar du själv om du skulle vara nöjd med dina barn som agerar som du agerar just nu. Om svaret är nej, justera ditt beteende till något du skulle vara nöjd med dina barn som upprepas.
 • Detta leder till beteende som inte nödvändigtvis aggressivt. Till exempel, om du berättar för färger och ditt barn skrattar, kanske du tror att du gör ett bra jobb som förbinder med dem. Men då kan de komma i trubbel för att berätta för dessa skämt i skolan. Du modellerade dåligt beteende för barnet.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 2
  2. Planera kvalitetstid med ditt barn hela dagen. Kvalitetstid är en mycket viktig del av positiv föräldraskap, och barn handlar ibland om de känner sig försummade. Gör ditt bästa för att hitta tid hela dagen för att spendera tid med dina barn. Detta behöver inte vara mycket tid. Även en extra några minuter varje dag kan göra skillnaden mellan ditt barn att känna sig nöjda och känna sig försummade.
 • Försök att äta en måltid om dagen tillsammans, om du kan. Det här kanske inte verkar som mycket tid, men det ger dig och dina barn tillsammans på ett vanligt schema.
 • En schemalagd familjen natt varje vecka är ett bra sätt att ge regelbunden uppmärksamhet. Titta på en film eller spela ett spel med hela din familj för att tillbringa lite kvalitetstid tillsammans.
 • Om ditt barn är en tonåring, kan de ha mindre vanlig tid med sina föräldrar, vilket är normalt. Men om de uttrycker en önskan att prata eller spendera tid med dig, gör tiden så fort du kan. Avvisa inte deras behov av uppmärksamhet.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 3
  3. Komplimanger ditt barn för gott beteende. Föräldrar reagerar ibland bara när deras barn misshandlar. Med tiden lär detta barnet att de får uppmärksamhet för dåligt beteende. Vänd den dynamiska och fånga ditt barn med bra saker. Beröm, komplimang och tacka dem för deras goda beteende. Detta lär barnet att de får mer uppmärksamhet åt att vara bra och avskräcker dåligt beteende.
 • Om ditt barn sitter tyst färgning, säg, "du gör ett så bra jobb! Tack för att du är så bra."
 • Också beröm hur ditt barn interagerar med vänner eller syskon. Säg, "du spelade med din syster väldigt snyggt förut, det var väldigt trevligt av dig."
 • Detta fungerar också för äldre barn. Tack till exempel din tonårs son för att göra ett bra jobb som städar sitt rum utan att bli frågad.
 • Bild med titeln vara en positiv förälder steg 4
  4. Tilldela dina barns hushållsuppgifter för att bygga ansvar. Introducera sysslor tidigt så ditt barn utvecklar en arbetsetik. Börja sakta. När ditt barn är 2 eller 3, berätta för dem att de måste lägga sina leksaker efter att de spelat. När ditt barn är ca 5, introducera fler uppgifter som att sätta sina koppar och rätter i diskbänken, vilket ger in posten, rensar bordet och andra enkla aktiviteter. Arbeta upp till större uppgifter gradvis. När ditt barn är en tonåring, borde de ha utvecklat en arbetsetik genom att göra hushållssysslor.
 • Tidigt har ditt barn hjälpa dig med hushållsuppgifter som enkel rengöring eller inställning av bordet. Detta lär dem sysslor medan du också låter dig spendera kvalitetstid tillsammans, tillfredsställande båda behoven.
 • Ge specifika instruktioner för sysslor så att ditt barn inte blir förvirrad. "Tvätta disken" är lite vag, och berättar inte specifikt ditt barn vad du ska göra. Istället berätta för dem, "rena och skölj disken i diskbänken, torka dem och lägg dem i skåpet där de hör hemma."
 • Experter rekommenderar i allmänhet inte att betala dina barn för sysslor eftersom punkten är undervisning och arbetsetik. Om ditt barn är äldre kan dock en ersättning vara ett bra sätt att övertyga dem om att hämta fler sysslor än vanligt.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 5
  5. Lär ditt barn medkänsla för andra människor. Omsorg för andra människor är en mycket viktig del av att vara en positiv person. Börja tidigt och lära dina barn att det finns andra människor i världen som står inför sina egna utmaningar.
 • Modell Medkännande beteende för dina barn. Förlora inte ditt humör med människor eller kalla dem namn. Alltid vara snäll och lugn för att visa dina barn ett positivt sätt att interagera med människor.
 • Korrigera ditt barn om de säger något okänsligt. Till exempel, om de säger, "den mannen verkar verkligen grumpy", säger, "du vet inte vad han går igenom. Han kunde ha en dålig dag."
 • Om ditt barn är äldre, uppmuntra dem att göra lite frivilligt arbete, eller gör det med dem. Detta kan visa dem hur andra människor bor och varför de borde ha empati.
 • Metod 2 av 3:
  Uppmuntra ditt barns självständighet
  1. Bild med titeln vara en positiv förälder steg 6
  1. Beröm ditt barns prestationer för att öka sin självkänsla. Om ditt barn har en bra känsla av självkänsla, kommer de att vara mer bekväma förgrening och ta hänsyn till fler ansvarsområden. Bygga sitt självkänsla genom att lova sina ansträngningar och prestationer. Låt dem alltid veta att du jublar för dem.
  • Komplimanger ditt barns ansträngningar mer än deras prestationer för att uppmuntra dem att arbeta hårt. Om de visar dig en målning från skolan, säg, "Jag är stolt över att du arbetade riktigt hårt på det här."
  • Överlapp inte eller ditt barn kommer att känna att dina komplimanger är falska. Till exempel, om de slår ut 3 gånger i ett litet ligaspel, säg inte, "du hade ett bra spel", för det skulle inte vara sant. Säg "Jag är stolt över att du inte gav upp."Detta är mer realistiskt beröm.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 7
  2. Låt ditt barn välja en aktivitet du gör tillsammans. Detta är ett enkelt sätt att få ditt barn brukat fatta beslut. Be dem att välja en aktivitet de två av er kommer att göra tillsammans. Detta får dem att känna att de är i kontroll medan de lär dem mer oberoende. Som en bonus ger det dig kvalitetstid tillsammans genom aktiviteten.
 • Om ditt barn har problem med att fatta ett beslut, ge dem ett val mellan 2 aktiviteter. Säg, "Vill du läsa en bok eller spela kort?"När de väljer mellan de 2, känner de fortfarande att de gjorde ett självständigt beslut.
 • Bild med titeln vara en positiv förälder steg 8
  3. Uppmuntra ditt barn att leka med andra barn. Detta lär ditt barn att umgås, dela och göra vänner. Det här är alla viktiga färdigheter för livet. Håll inte ditt barn medan de leker med andra barn. Om de inte gör något farligt, låt dem utveckla spel och aktiviteter för att främja sitt oberoende.
 • Om ditt barn är i skolan, prata med andra föräldrar och ordna speldatum för att få ditt barn träffa andra barn.
 • Ta ditt barn till parken där andra barn är och låt dem spela i en grupp.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 9
  4. Hjälpa ditt barn att lära sig nya färdigheter. Att lära sig nya färdigheter är ett utmärkt sätt att främja ditt barns självständighet, och sätter dem upp för att lära sig andra färdigheter på egen hand senare. Introducera ditt barn till nya färdigheter långsamt och hjälpa dem i början. Då, när de förbättras, låt dem göra aktiviteten ensam. Detta bygger sin oberoende tanke.
 • Försök att uppmuntra saker som ditt barn visar intresse för. Om de verkar fascinerade av bilar, till exempel, få dem en liten bok om bilar så att de kan lära sig mer.
 • Om du har en hobby eller en färdighet, inkludera ditt barn så att de kan lära sig. Om du spelar gitarr, låt ditt barn titta och spela med. Arbeta upp för att låta dem spela sig själva.
 • Tryck inte på ditt barn för att lära dig nya färdigheter. Detta borde vara roligt och förbättra deras självkänsla, inte en stressig upplevelse.
 • Metod 3 av 3:
  Disciplinerar ditt barn rättvist
  1. Bild med titeln vara en positiv förälder steg 10
  1. Göra tydliga regler och konsekvenser för dåligt beteende. Positiv föräldraskap betyder inte att du aldrig kommer att disciplinera ditt barn. Det betyder att disciplinen är rättvis och konsekvent. Börja med att beskriva en tydlig uppsättning regler så att ditt barn vet exakt vad som inte är tillåtet. Därefter skissera vad konsekvenserna är om ditt barn bryter reglerna. Detta sätter upp tydliga gränser så att ditt barn vet vad korrekt beteende är.
  • Se till att straffet är förenliga med överträdelserna. Till exempel, jordar ditt barn i en vecka om de glömmer att lägga en skål bort är lite hård. En bättre straff skulle vara att de inte kan spela videospel för kvällen.
  • Om du gör tydliga regler och konsekvenser, se till att du håller fast vid dem. Om du berättar för ditt barn kommer de att förlora sin telefon om de inte rengör sitt rum, men då ta inte telefonen bort, du har lärt ditt barn att de kan ignorera dig och möta inga konsekvenser.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 11
  2. Ignorera dåligt, uppmärksamhetssökande beteende istället för att skrika. Yngre barn speciellt ibland gör saker bara för att få uppmärksamhet. Om du reagerar och börjar skrika varje gång de gör något, förstärker du det beteendet. Känna igen uppmärksamhetssökande dåligt beteende och ignorera det istället för att reagera. Detta upprätthåller en fredlig atmosfär och avskräcker också gradvis beteendet.
 • Småbarn knackar ibland på bordet. Om du blir arg och lägger tillbaka varje gång, kan ditt barn tro det är ett spel. Nästa gång de slår plattan över, reagera inte och lämna den på golvet. Ditt barn kommer så småningom att se att aktiviteten inte får ett svar från dig.
 • Ett positivt sätt att uppmuntra gott beteende är att lova ditt barn för att beter sig bra. Detta visar dem att de får mer uppmärksamhet från gott beteende, och kommer att fokusera mindre på uppmärksamhetssökande beteende.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 12
  3. Vara konsekvent när du disciplin ditt barn. Inkonsekvent disciplin kommer att lämna ditt barn förvirrad och osäker på reglerna. Om du ignorerar något 5 gånger men börja skrika och straffa barnet den 6: e gången, kan ditt barn inte veta vad de gjorde fel. Om du har ställt in en regel, disciplinera ditt barn varje gång de bryter det. Att upprätthålla denna konsistens visar ditt barn att de inte kan manipulera dig.
 • Om du ignorerar något några gånger, ge ditt barn en varning istället för att plötsligt blåser upp. Säg, "nästa gång du gör det du förlorar din telefon."Detta ställer en klar gräns som ditt barn inte kan passera utan konsekvenser.
 • Bild med titeln vara en positiv förälder steg 13
  4. Förklara för ditt barn varför deras beteende var olämpligt. Som förälder, tränar dina barn istället för att bara straffa dem. Om de bryter en regel eller beter sig dåligt, sitta dem ner och förklara vad de gjorde fel. Berätta för dem varför det beteendet var olämpligt och hur de kan fixa det. På det här sättet kommer ditt barn att lära sig något från situationen.
 • Om ditt barn har en tantrum eller är arg, vänta tills de lugnar sig innan du förklarar situationen. Detsamma gäller för dig. Om du är arg och kan inte ha en lugn konversation just nu, vänta tills senare.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 14
  5. Har ålder-lämpliga förväntningar på ditt barn. Att ha orealistiska förväntningar på dina barn kan frustrera dig och stressa ditt barn. Ta hänsyn till sina åldrar och fråga dig själv om du förväntar dig för mycket av dem. Om du förväntar dig att lösa problem som en vuxen när de är för unga för att ha de färdigheter, då kommer du att bli besviken. Justera dina förväntningar för att passa verkligheten av dina barns utvecklingsnivåer.
 • Det är till exempel fel att förvänta sig en 5-årig att tydligt formulera sina känslor. De har inte färdigheter eller ordförråd att göra det. Så de kan agera på andra sätt att kommunicera med dig.
 • På samma sätt vet en tonåring förmodligen inte vad de vill göra för resten av sitt liv. Det här är normalt. Snarare än att bli upprörd, erbjuda lite vägledning för framtiden.
 • Om du inte är säker på var dina barn ska vara utvecklingsvis vid varje ålder, fråga sin barnläkare för vägledning.
 • Bild med titeln vara ett positivt förälder steg 15
  6. Undvik hårda kritik av ditt barn. Även om ditt barn gjorde något fel, tillgripa aldrig namnet som ringer eller förolämpningar. Detta är inte konstruktivt och kommer bara att få dem att känna sig värre. Förklara alltid vad de gjorde fel i en lugn ton utan några förolämpningar. Detta är ett mycket effektivare sätt att lösa problem.
 • Fraser som "du är så lat" eller "varför kan du inte göra något rätt" är orättvisa kritik. Använd aldrig ord som detta när ditt barn röra upp.
 • Jämför inte dina barn till syskon eller andra barn. Detta får dem att känna sig otillräckliga.
 • Dela på det sociala nätverket:
  Liknande